aerologio

Ηνωμένες πολιτείες οικονομικά στοιχεία

Κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, αφού ίδρυσαν αγροκτήματα επιβίωσης κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, οι πρωτοπόροι άποικοι των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία. Τα δάση παρείχαν την ξυλεία που χρειαζόταν για τα πλοία και τα σπίτια. Μέχρι μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, το ξύλο ήταν επίσης η κύρια πηγή καυσίμων του έθνους, και η τέφρα του ξύλου παρήγαγε ποτάσα.

Το βυθισμένο τμήμα της παράκτιας πεδιάδας στα ανοικτά της ακτής της Νέας Αγγλίας στο Georges Bank ήταν και παραμένει μια από τις σπουδαιότερες περιοχές αλιείας στον κόσμο, ειδικά για ρέγγες, σκουμπρί και μπακαλιάρο, και οι ακτές έδωσαν αστακούς, καβούρια και οστρακοειδή. Η φαλαινοθηρία ήταν σημαντική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, αλλά μειώθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Άλλες οικονομικές δραστηριότητες στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα περιελάμβαναν την ανάπτυξη ατμόπλοιων και την κατασκευή καναλιών γύρω από καταρράκτες και ορμητικά νερά για να επιτραπεί η πρόσβαση με νερό στους Απαλάχους και στον ποταμό Οχάιο. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι καταρράκτες χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την ανάπτυξη ενέργειας για μύλους στο πρώιμο στάδιο της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Οι ορυκτοί πόροι κατά μήκος της ανατολικής ακτής ήταν πενιχροί. Το αλάτι παρήχθη από θαλασσινό νερό σε τηγάνια εξάτμισης. Το σιδηρομετάλλευμα αποκτήθηκε από έλη. Ο άνθρακας παρήχθη από πρώιμους μεσοζωικούς σχηματισμούς κοντά στο Richmond, Va. Η Βιομηχανία και άλλες βιομηχανίες έγιναν όλο και πιο σημαντικές όταν ο άνθρακας έγινε άφθονο λόγω βελτιωμένων δρόμων, καναλιών και νεόκτιστων σιδηροδρόμων που ακολούθησαν τη μετανάστευση προς τα δυτικά. Όπου ο σίδηρος και ο άνθρακας μπορούσαν να ενωθούν οικονομικά, αναπτύχθηκε η γιγάντια βιομηχανία χάλυβα, όπως στο Πίτσμπουργκ και δυτικά στο Σικάγο.

Οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές επηρέασαν και την οικονομία. Ο Εμφύλιος Πόλεμος απελευθέρωσε τους σκλάβους, αλλά οι υψηλές τιμές για το βαμβάκι οδήγησαν σε δανεισμό για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού. Η κατάρρευση της αγοράς κατέστρεψε το παλιό σύστημα φυτειών και οδήγησε σε μια εποχή μικρών αγροκτημάτων.

Καθώς οι οικισμοί και οι γραμμές μεταφοράς εξαπλώθηκαν στα κεντρικά κράτη, ο χαλκός και ο σίδηρος παρήχθησαν στην περιοχή Lake Superior. Το μεγάλο κεφάλαιο των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, ήταν και παραμένει αγροτικό. Το μηχανοποιημένο άροτρο και η θεριζοαλωνιστική μηχανή εφευρέθηκαν για να καρπωθούν τα προϊόντα των απέραντων χωραφιών εκεί, όπως και το συρματόπλεγμα (1873) για την περίφραξη των πεδιάδων πιο δυτικά όπου τα δέντρα είναι λιγοστά. Στη δεκαετία του 1860 οι σιδηρόδρομοι ανέπτυξαν βαγόνια-ψυγεία. Τα γεωργικά προϊόντα από τα Μεσοδυτικά παρείχαν τη βάση των βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων, όπως η αλευροποίηση στη Μινεάπολη και το Μιλγουόκι.

Οι πολιτείες Rocky Mountain εξερευνήθηκαν και αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από εμπόρους γούνας κατά τις δύο δεκαετίες που προηγήθηκαν του Εμφυλίου Πολέμου. Η συλλογή γουναρικών είχε ξεκινήσει στη Νέα Αγγλία και εξαπλώθηκε δυτικά σε όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών – πρώτα από τους Γάλλους, αργότερα από την Hudson’s Bay Company για την Αγγλία και μετά από Αμερικανούς παγιδευτές και εμπόρους πιο δυτικά και νότια, ορισμένοι εργάζονταν για εταιρείες όπως η American του John Jacob Astor Fur Company (βλ. και εμπόριο γούνας). Όταν ανακαλύφθηκε χρυσός (1848) στην Καλιφόρνια, οι παγιδευτές είχαν ήδη ανοίξει το δρόμο. Τα εκτεταμένα και ποικίλα κοιτάσματα ορυκτών των Βραχωδών Ορέων ανακαλύφθηκαν μετά τον πυρετό του χρυσού στην Καλιφόρνια.

Η οικονομία των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα βασίζεται στην κτηνοτροφία. αρδευόμενη γεωργία· βαρυκινησία; εξόρυξη μετάλλων (ειδικά χαλκού και μολυβδαινίου). ενεργειακούς πόρους (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα, του ουρανίου και της υδροηλεκτρικής ενέργειας)· μεταφορά με σιδηρόδρομο, αυτοκινητόδρομους, αέρα και αγωγούς και με ναυτιλία κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού· βιομηχανίες μεταποίησης και υπηρεσιών· υπεράκτια αλιεία· και εξαιρετικά αξιοθέατα αναψυχής. Πάνω από τα δύο τρίτα των εθνικών πάρκων της χώρας βρίσκονται στη Δύση.

Η οικονομία της Αλάσκας εξαρτάται κυρίως από την αλιεία, το πετρέλαιο και την αναψυχή. Η Χαβάη παράγει ανανάδες, ζαχαροκάλαμο και ξηρούς καρπούς, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα έσοδα από τις μεγάλες στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις εκεί και από τον τουρισμό.

Σύγχρονη Οικονομία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 31.000 δολαρίων είναι επίσης από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία μαζί απασχολούν λιγότερο από το 3% του συνολικού εργατικού δυναμικού και συνεισφέρουν περίπου το 2% του ΑΕΠ. Οι κορυφαίες καλλιέργειες, κατά σειρά αξίας, είναι το καλαμπόκι, η σόγια, το σιτάρι, το βαμβάκι, ο σανός, ο καπνός, το ρύζι, το σόργο και τα φιστίκια. Τα κορυφαία φρούτα και λαχανικά που παράγονται είναι τα σταφύλια, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα μήλα και το μαρούλι. Τα περισσότερα ζώα παράγονται στη Δύση και τη Μεσοδυτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού στον κόσμο και μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών κρέατος, σιταριού και καπνού.

Τα δάση καλύπτουν περίπου 2.960.000 km6 (1.142.862 mi6), και από αυτό το σύνολο περίπου τα δύο τρίτα είναι δασική γη. Η παραγωγή ξυλείας το 1991 ανήλθε συνολικά σε 40 δισεκατομμύρια πόδια σανίδας. Το εισόδημα από την αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ ήταν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998. Οι πολιτείες του Ειρηνικού-ιδιαίτερα η Αλάσκα και η Ουάσιγκτον- πρωτοστατούν στο έθνος στην αξία των αλιευμάτων τους. Η Λουιζιάνα, το Μέιν, η Μασαχουσέτη, η Φλόριντα και το Τέξας είναι επίσης κορυφαίοι παραγωγοί.

Σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού ασχολούνται με τη μεταποίηση και η βιομηχανία συνεισφέρει περίπου το ίδιο ποσοστό στο ΑΕΠ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η προστιθέμενη αξία από τη μεταποίηση ήταν πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κορυφαίες βιομηχανίες από άποψη αξίας είναι ο εξοπλισμός μεταφορών, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα τρόφιμα και συναφή προϊόντα, τα βιομηχανικά μηχανήματα και εξοπλισμός, τα χημικά, τα μεταλλικά προϊόντα, το χαρτί και συναφή προϊόντα, τα όργανα και τα σχετικά προϊόντα, τα πρωτογενή μέταλλα, το πετρέλαιο και τα προϊόντα άνθρακα. και προϊόντα από καουτσούκ και πλαστικό.

Οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή διαφόρων τύπων μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού γραφείου και τηλεπικοινωνιών. εξοπλισμού μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα· βιομηχανικών πρώτων υλών· και των χημικών.

Το 1998 οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν περισσότερα από 3,4 τρισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας, το υψηλότερο στον κόσμο. άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Γερμανία. Από τη συνολική καθαρή παραγωγή των ΗΠΑ, περίπου το 70% (1998) προερχόταν από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. μικρότερες ποσότητες προέρχονταν από την πυρηνική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και τη γεωθερμία και άλλες πηγές. Μέρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας εισάγεται. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας είναι 779 εκατομμύρια kW (1998).

Η εξόρυξη αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2% του ΑΕΠ, αλλά παρήγαγε 120,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 1997, περίπου το 86% των οποίων προερχόταν από ορυκτά καύσιμα—άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Τα κύρια ορυκτά, από άποψη αξίας, είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, πέτρα, τσιμέντο Πόρτλαντ, άμμος και χαλίκι, χαλκός, χρυσός, σιδηρομετάλλευμα, άργιλος, φωσφορικά άλατα, ασβέστης, αλάτι, ανθρακικό νάτριο, ορυκτά βόριο, μαγνήσιο, θείο , ουράνιο, ασήμι, τσιμέντο τοιχοποιίας, μόλυβδος και ψευδάργυρος.

Όπως και στις άλλες πολύ ανεπτυγμένες χώρες—τα λεγόμενα μεταβιομηχανικά έθνη—ο τομέας των υπηρεσιών, ευρέως ορισμένος, στις Ηνωμένες Πολιτείες απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού (περίπου 75%). Παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ (επίσης περίπου 75%). Περίπου 98,2 εκατομμύρια (1998) άτομα εργάζονται σε μεταφορές και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. χονδρικό και λιανικό εμπόριο· χρηματοδότηση, ασφάλιση και ακίνητη περιουσία· και υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, επικοινωνίες και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και κυβέρνηση.

Ο τουρισμός είναι επίσης ένας σημαντικός κλάδος. Το 1997 σχεδόν 47,8 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα. Μεταξύ αλλοδαπών και Αμερικανών, οι τοποθεσίες της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, συμπεριλαμβανομένων 55 εθνικών πάρκων και 76 εθνικών μνημείων, είναι οι αγαπημένοι προορισμοί. Σημαντικοί τουριστικοί μαγνήτες είναι επίσης μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι.

Μόλις το 1975, οι εξαγωγές των ΗΠΑ ήταν 10% μεγαλύτερες από τις εισαγωγές. Σχεδόν το 20% αυτού του διεθνούς εμπορίου ήταν με τον Καναδά. Το 17% ήταν με άλλα έθνη του δυτικού ημισφαιρίου. περίπου το 25% ήταν με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. και το εμπόριο με την Ιαπωνία συγκεντρώθηκε λιγότερο από το 10% του συνόλου. Στη δεκαετία του 1980, ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αντιστράφηκε, πυροδοτούμενο από μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των εισαγωγών πετρελαίου. η αξία των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκε από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 1970 σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 1980. Το 1998 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν περίπου 261,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από το πετρέλαιο, οι κύριες εισαγωγές είναι αυτοκίνητα, μη ηλεκτρικά μηχανήματα, ηλεκτρικός εξοπλισμός, καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα. Οι κύριες βιομηχανικές εξαγωγές είναι μηχανήματα, εξοπλισμός μεταφοράς και χημικά προϊόντα. Η σόγια και το καλαμπόκι είναι οι κορυφαίες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Το 1997 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σχεδόν 6,3 εκατομμύρια km (3,9 εκατομμύρια μίλια) δρόμων, συμπεριλαμβανομένων 74.107 km (46.048 μίλια) διακρατικού αυτοκινητόδρομου. Οι σιδηροδρομικές γραμμές ήταν συνολικά 214.043 km (133.300 μίλια) το 1997. Από το σύνολο της επιβατικής κίνησης το 1997, το 79,5% αφορούσε ιδιωτικά αυτοκίνητα, το 18,8% αεροπορικώς και μόνο το 0,57% σιδηροδρομικώς. Κατά το ίδιο έτος, ωστόσο, το 39,2% των εμπορευματικών μεταφορών μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς και το 29% με μηχανοκίνητα οχήματα. Τα κορυφαία θαλάσσια λιμάνια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη, το Χιούστον και το Μπατόν Ρουζ, το Λα Πίτσμπουργκ και το Σεντ Λούις είναι κορυφαία λιμάνια της ενδοχώρας.