aerologio

Γερμανικη γεωγραφία

Το έδαφος της Γερμανιας περιλαμβάνει στα νότια τη βόρεια πλαγιά της αλπικής αλυσίδας, ανάμεσα στη λίμνη της Κωνσταντίας και το ποταμό Σάλζαχ. Τα απότομα ανάγλυφα, καλυμμένα από δάση στις πιο χαμηλές πλαγιές, κατηφορίζουν στο ανώμαλο ελβετοβαυαρικό οροπέδιο, το οποίο το διασχίζουν οι παραπόταμοι του Δούναβη.

Το κεντρικό κομμάτι της χώρας είναι σχηματισμένο από μια ορεινή περιοχή. Στα βόρεια του Δούναβη τα κεντρικά ανάγλυφα είναι διατεταγμένα κυκλικά γύρω από τη γαλλο-ελβετική λεκάνη, η οποία διασχίζεται από τους ποταμούς Νέκαρ και Μάιν και πιο δυτικά σχηματίζονται οι Φρενκίσε Άλπεις, τα Μεταλλοφόρα όρη και ο Βοημικός Δρυμός. Στις πεδιάδες της Σαξωνίας κυριαρχεί ο γρανιτικός ορεινός όγκος του Χαρτς (1142μ.)

Στη μεγάλη βόρεια πεδιάδα, δυτικά βρίσκεται ο ποταμός Έλβας και μια σειρά λοφώδων λωρίδων, βόρεια βρίσκεται η Βόρεια Θάλασσα και η Βαλτική θάλασσα: οι λεκάνες του Μούνστερ και της Κολωνίας και η περιοχή του Αννόβερου και του Μπράουνσβαϊχ είναι καλυμμένες από καλλιέργειες, δάση και λιβάδια, ενώ πιο βόρεια η πεδιάδα είναι άγονη. Οι ακτές της Βαλτικής και της Βόρειας θάλασσας είναι χαμηλές και γεμάτες αμμόλοφους.

Κλίμα

Το κλίμα της Γερμανίας ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι η βορειοδυτική περιοχή της χώρας όπου είναι μεγαλύτερη η επίδραση του Ατλαντικού Ωκεανού και του Γκολφ Στρημ έχει σχετικά ήπιο κλίμα. Το κλίμα είναι βροχερό στη βορειοδυτική Γερμανία, στις νότιες και δυτικές πλαγιές των βουνών.Όσο προχωρούμε προς τα ανατολικά τόσο το κλίμα γίνεται πιο ηπειρωτικό.

Στα ορεινά μέρη της Βαυαρίας το κλίμα είναι ψυχρό, αλλά στις κοιλάδες του Ρήνου και των παραποτάμων του, καθώς και γύρω από τη λίμνη της Κωνσταντίας το κλίμα είναι πολύ πιο ήπιο.Βλάστηση. Το βροχερό κλίμα που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας ενίσχυσε την ανάπτυξη των πλατύφυλλων, κυρίως της οξιάς. Στις κεντρικές και νότιες περιοχές, όπου επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα, υπερισχύουν τα κωνοφόρα.

Προς τα δυτικά, μέχρι τη πολωνική πεδιάδα, εξαιτίας των ελάχιστων βροχοπτώσεων επικρατούν εκτάσεις με ερεικοειδή.

Υδρογραφία. Οι ποταμοί είναι πολυάριθμοι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι πλωτοί. Οι σημαντικότεροι είναι ο Ρήνος, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Δούναβης, ο Έλβας, που πηγάζει από τα όρη των Γιγάντων, ο Βέζερ που βρέχει τη Βρέμη. Στη Γερμανία δεν υπάρχουν μεγάλες λίμνες, αλλά υπάρχουν αρκετές μεσαίων διαστάσεων, διασκορπισμένες σε δύο ομάδες: στις Άλπεις και στις επίπεδες επιφάνειες της Βαλτικής.Πληθυσμός. Η Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίστηκε σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και σε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μετά τον πόλεμο περίπου 12.000.000 Γερμανοί μετανάστευσαν στη Γερμανία προερχόμενοι από τις περιοχές που δόθηκαν στη Πολωνία και από τις χώρες της δύσης όπου είχαν μεταναστεύσει πριν από αιώνες. Η πλειονότητα των μεταναστών συγκεντρώθηκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία κατέφυγαν και εκατομμύρια πρόσφυγες που ξέφυγαν από το κομμουνιστικό καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενωμένης Γερμανίας είναι οι ανατολικές κατά μήκος του Ρήνου, και ειδικότερα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Σαάρ. Ανάμεσα στις δυτικές περιοχές η πιο πυκνοκατοικημένη είναι η Σαξωνία. Οι κυριότερες πόλεις είναι: το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία, η Φρανκφούρτη στο Μάιν, η Έση, το Νόρτμουντ, το Ντύσελντορφ, η Στουτγάρδη, η Βρέμη, το Ανόβερο, η Δρέσδη, η Λειψία.Οικονομία.Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, και μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία είναι οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες στον κόσμο. Ο ρόλος της ισχυροποιήθηκε περισσότερο μετά την ένωση των δυο Γερμανιών το 1990, παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ένωση και τις μετατροπές που έγιναν στις περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας, και με το πέρασμα σε γρήγορο χρονικό διάστημα από μια σχεδιασμένη οικονομία σοσιαλιστικού τύπου σε μια ελεύθερη οικονομία εμπορίου. Η δύναμη της γερμανικής οικονομίας εντοπίζεται στις ανατολικές περιοχές της Ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Στη βάση της παραγωγής είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, του κάρβουνου, του λιγνίτη, των ορυκτών του σιδήρου, του μόλυβδου, του ουρανίου κλπ. Στο κέντρο της κλίμακας των βιομηχανικών παραγωγών είναι η σιδηρουργία. Κατασκευάζονται μηχανικά εργαλεία κάθε είδους, αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα, όλα εξαγώγιμα προϊόντα. Σημαντική είναι και η ηλεκτροτεχνική παραγωγή.

Η γεωργία έχει δευτερεύοντα ρόλο. Ασχολείται μόνο το 4,3% του σημερινού πληθυσμού. Τα πιο καλλιεργήσιμα προϊόντα είναι: τα δημητριακά, το ζαχαροκάλαμο, οι πατάτες, τα φρούτα και τα σταφύλια. Η καθαρή υπεροχή των εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές κατέστησε την Ομοσπονδιακή Γερμανία μια από τις μεγαλύτερες εμπορικά δυνάμεις και το μάρκο ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο.

Μετά την ένωση, η ιδιωτικοποίηση των ανατολικογερμανικών επιχειρήσεων, ακόμα και με το κόστος να θέσει σε κρίση εκείνες με τεχνολογική καθυστέρηση και οικονομική ανεπάρκεια που δεν είναι σε θέση να αντέξουν τον εσωτερικό και διεθνή ανταγωνισμό, οδήγησε σε μια παρακμή της βιομηχανικής παραγωγής και σε μια αύξηση της ανεργίας στις περιοχές της πρώην λαϊκής δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά το 1994 εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των σχεδίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.