Ιστορία της Αγγλίας

Οταν ο Ιούλιος Καισαρας εκανε δύο εκστρατειες το 55 π.Χ., κατελαβε τις κελτικες φυλες γύρω απο τη λεκάνη του Τάμεση. Η ρωμαϊκη κυριαρχια επεκτάθηκε προς τη δύση και προς το βορρά. Αργοτερα το νησι κυριεύτηκε απο τους Σάξωνες οι οποιοι ιδρυσαν γερμανικά βασιλεια τα οποια εκχριστιανιστηκαν απο τους μοναχούς του Ηγούμενου Αγκοστινο,που ιδρυσε στο Καντερμπουρι την πρώτη επισκοπικη εδρα.

Το 1066 αποβιβάστηκαν οι Νορβηγοι με τον Γουλιελμο τον Κατακτητη και προσεδωσαν στην Αγγλια φεουδαρχικο χαρακτηρα. Οι ευγενεις κατάφεραν ομως να μειώσουν την εξουσια του στεμματος και απεκτησαν δικαιώματα τα οποια εγιναν η αρχη για την εκδημοκράτιση της Χώρας. οταν ο βασιλιάς της Αγγλιας Εδουάρδος Γ΄ διεκδικησε το θρονο της Αγγλιας, η χώρα οδηγηθηκε στον Εκατονταετη Πολεμο” ο οποιος εληξε με την ηττα της Αγγλιας και την αποχώρηση της απο την Ευρώπη. Απο το 1450 εως το 1485 η Αγγλια εζησε τον λεγομενο Πολεμο των Δύο Ροδων, που υποκινησαν οι δύο κλάδοι της βασιλικης οικογενειας.

Υπο την βασίλισσα Ελισάβετ (1558-1603) ο αγγλικανισμος εγινε η επισημη θρησκεια του Κράτους και Αγγλια μια ισχυροτατη ναυτικη δύναμη. Ο διάδοχος του Ιακώβου Α΄, Κάρολος Α΄ ηρθε σε ρηξη με το Κοινοβούλιο και το γεγονος αυτο οδηγησε σε επανάσταση με αρχηγο τον Κρομγουελ, ο οποιος ομως, μετά τη νικη του, επεβαλλε ουσιαστικά δικτατορια, δημιουργώντας δυναστικες διαμάχες οι οποιες σταμάτησαν οταν ο Γεώργιος Β΄ επανεφερε τις ισορροπιες.
Απο εκεινη την εποχη αρχιζει η ανάπτυξη της Αγγλιας που θα οδηγησει στον αποικισμο των Ινδιών, του Καναδά, της Νεας Ζηλανδιας, της Αιγύπτου και της Αυστραλιας.

Μετά τον Α΄ Παγκοσμιο Πολεμο, απο τον οποιο η Αγγλια βγηκε νικητρια, άρχισαν οι εξεγερσεις των αποικιακών λαών. ετσι η Αγγλια δημιούργησε το σύστημα της Κοινοπολιτειας, τον ελεύθερο συνασπισμο αποικιακών εδαφών με τη Μητροπολη. Το 1922 αναγκάστηκε να παραχωρησει μερικη ανεξαρτησια στην Ιρλανδια.

Ο Β΄ Παγκοσμιος Πολεμος ηταν μια σκληρη δοκιμασια για την Αγγλια που ομως πάλι κατάφερε και βγηκε νικητρια. Ακολούθησε η ανάπτυξη του απελευθερωτικού κινηματος των αποικιακών λαών και οι περισσοτερες αποικιες απεκτησαν κρατικη οντοτητα ειτε ως μελη της Κοινοπολιτειας ειτε ως ανεξάρτητα Κράτη.