Παρισι

Το Παρίσι είναι έχει μια ιστορία πλέον των 2.000 ετών. Οι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν εκεί μεταξύ 250 και 200 ΜΧ και ίδρυσαν ένα ψαροχώρι σε ένα νησί στον ποταμό, που είναι η σημερινή Ιλ ντε λα Σιτε κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το Παρίσι. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπιο, με μέση θερμοκρασία τους 19 βαθμουςτον Ιούλιο και 3 τον Ιανουάριο.

Το Παρίσι υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης από τον Μεσαίωνα, αλλά η ανάπτυξη της πόλης όπως υπάρχει σήμερα σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Μεγαλύτερη αύξηση ήρθε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 40 ετών, μετά το 1850, όταν ο πληθυσμός διπλασιάστηκε σε μέγεθος με περισσότερα από 2 εκατομμύρια και έφθασε στο υψηλότερο σημείο το 1921 3 εκ, μετά την οποία οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν μακριά από την πόλη. Από τότε τα σπίτια έχουν αντικατασταθεί από γραφεία και το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης έχει συμβεί στα προάστια, όπου ένας μεγάλος αριθμός τις μεσαιας ταξης κάνουν τα σπίτια τους. Από το σύνολο των 2.000.000 εργαζόμενων, περίπου το μισό κανει τη διαδρομή καθημερινά από τις απομακρυσμένες περιοχές στο κέντρο της πόλης, και το μισό της διαδρομής από το κέντρο του Παρισιού στα προάστια. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της πόλης.Το Παρίσι είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμους της Ευρώπης σε τουριστικά αξιοθέατα.

Το Παρίσι χωρίζεται σε 20 διοικητικές περιφέρειες διαφορετικού μεγέθους, ή περιοχές, το καθένα με το δικό του δήμαρχο. Κάθε ένα από αυτά πάλι χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Δύο νομάρχες και οι δήμαρχοι διαχειρίζονται την πόλη στο σύνολό της με τη βοήθεια ενός γενικού συμβουλίου.

Συγκοινωνίες

Το Παρίσι είναι ο κυρίως κόμβος πλοήγησης των πλοίων στον Σηκουάνα και είναι το τέταρτο πιο σημαντικό λιμάνι στη Γαλλία, μετά από Μασσαλία, Χάβρη, και της Δουνκέρκη, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών και των εξαγωγών της πόλης μεταφέρονται μέσω ποταμών. Το Παρίσι είναι επίσης ενας σημαντικος συγκοινωνιακός κομβος σιδηροδρομων, αυτοκινητόδρομων, και ερομεταφορων. Δύο διεθνή αεροδρόμια, το Ορλί και Σαρλ ντε Γκωλ, καθώς και το Λα μπουρζετ (για τις πτήσεις εσωτερικού), εξυπηρετούν την πόλη. Το Ντε Γκωλ κατατάσσεται ως το πέμπτο πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο και το Ορλυ ως έβδομο. Το σύστημα του μετρό της πόλης, το Μετρο, άνοιξε το 1900 ενω ο προαστιακαος ΡΕΡ, που εγκαινιάστηκε το 1960, συνδέει την πόλη με τα απομακρυσμένα προάστια του.

Το σχέδιο των δρόμων και η συνολική αστική ανάπτυξη του Παρισιού είναι χωρισμένη σε δύο μέρη από τον Σηκουάνα και οι δυο πλευρες συνδέονται με πολλές γέφυρες. Το κυρίαρχο πρότυπο του δρόμου είναι το αποτέλεσμα του σχεδίου του 19ου αιώνα (που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1853 και 1870) του Βαρόνου Χαουςμαν, νομάρχη του Ναπολέοντα Γ. Τοποθέτησε τους κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους, έτσι ώστε να είναι μακροί και ίσιοι και με έμφαση στις μεγάλες περιοχες της κυκλοφορίας, διασταυρώσεις, και αρχιτεκτονικά μνημεία σε όλη την πόλη.

Αξιοθεατα

Το Ριβ Γκος, περιλαμβάνει τους κυβερνητικους και πανεπιστημιακους τομείς της πόλης. Είναι η περιοχή του πιο διάσημου ορόσημου του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ, που χτίστηκε για την έκθεση του 1889. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το μουσειο Ορσέ (1986) και στ Οτελ ντες Ινβαλιντ, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Λουδοβίκου 14ου. Το επίκεντρο του συγκροτήματος Invalides είναι ένας ναός που σχεδιάστηκε από τον Ζουλ Μασαρ, που περιέχει τον τάφο του Ναπολέοντα.

Το Καρτιέ Λατέν, στην αριστερή όχθη κοντά στην Ιλ ντε λα Σιτε, είναι το σπίτι των φοιτητών, γιατι η Σορβόννη, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας, βρισκετε εκει. Το Μονπαρνάς, οπου κάποτε σύχναζαν οι αβαντ γκαρντ καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, παρα τις αλλαγες ενός μεγάλου έργου αστικής ανανέωσης, το Μονπαρνάς διαθέτει ακομα μερικές παλιές δομές.

Στο Σηκουάνα, η Ιλ ντε λα Σιτε, με την ιλ Σαιντ Λούις δίπλα σε αυτη, είναι το κεντρικό σημείο της πόλης και κυριαρχείται από τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η δεξιά όχθη (ριβ ντρουατ), περιέχει το εμπορικο κέντρο, μεγάλα πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία, τράπεζες, την περιοχή με τα θέατρα, και μια ποικιλία από γαλλικά και ξένα κυβερνητικά κτίρια. Ο αστικος άξονας γνωστος ως ο δρομος του Θριάμβου, αρχίζει στο Λούβρο, συνεχίζει στο στον Κεραμικο στην κομψή πλατεία Πλας ντε λα Κονκορντ και φτανει μέχρι τα Ηλύσια πεδια και την Αψίδα του Θριάμβου, συνεχίζοντας από εκεί κατά μήκος της Λεωφόρου Σαρλ ντε Γκωλ προς την Αψίδα του Λα Ντεφενς στο δυτικό άκρο της πόλης. Βόρεια της Σαμπς Ελυζε είναι η Όπερα Γκαρνιε, και πέρα από αυτό η περιοχή της Μονμάρτρης με τη βασιλική Σακρ Κερ.

Η πλατεία της Βαστίλης, στην δεξιά όχθη σηματοδοτεί τη θέση του φρουρίου που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και είναι η περιοχή της Όπερας της Βαστίλης η οποία άνοιξε το 1990. Μια σειρά από διασταυρώσεις έχουν μνημεία, όπως το Αιγυπτιακό οβελίσκο στην πλατεία Κονκορντ και η στήλη για τις νίκες του Ναπολέοντα στην Πλας Βεντομ. Δύο μεγάλα πάρκα κυριαρχούν τα ανατολικά και δυτικά άκρα της πόλης, το Μπουα ντε Μπουλον στα δυτικά και το Μπουα ντε Βενσεν στα ανατολικά.