Λιβύη

Η Λιβύη αρχικά κατοικουνταν απ’ τους Βερβερους, μετά εγινε αποικια των Καρχηδονιων και αργοτερα Ρωμαϊκη επαρχια. Στη συνεχεια την κατελαβαν οι Βάνδαλοι, οι Βυζαντινοι, οι Άραβες, οι Νορμανδοι, οι Ισπανοι και τελος οι Ιπποτες της Μάλτας, απο τους οποιους την πηραν οι πειρατες το 1551. Περασε λοιπον υπο τουρκικη κυριαρχια μεχρι το 1911, οταν η Ιταλια προσάρτησε την Τριπολιτιδα και την Κυρηναϊκη, κηρυσσοντας τον πολεμο στην Τουρκια.

Η συνθηκη ειρηνης της Λοζάννης (1912), επικυρωσε την ιταλικη εξουσια στις αποικιες. Κατά τη διάρκεια του δευτερου παγκοσμιου πολεμου, η Λιβυη κατακτηθηκε απο τα συμμαχικά στρατευματα (1943).Στο τελος του πολεμου σχηματιστηκε ενα Λιβυκο κράτος, που αποτελουνταν απο την Τριπολιτιδα, την Κυρηναϊκη και το Φετζάν, με μοναρχικο πολιτευμα και με ονομα Ηνωμενο Βασιλειο της Λιβυης.Βασιλιάς εγινε ο ιντρις ελ Σενουσι.

Το 1969 ενα πραξικοπημα εκθρονισε τον άρχοντα και εγκατεστησε μια ισλαμικη δημοκρατια με προεδρο τον συνταγματάρχη Μωαμάρ Καντάφι, που συντομα εφάρμοσε μια πολιτικη εναντιον του Ισραηλ, θελοντας να πάρει η Λιβυη την αρχηγια του Αραβικου κοσμου, επιχειρώντας τη συνενωση με διάφορα κράτη και επεμβαινοντας στρατιωτικά στην Ερυθραια και στο Ζαϊρ.Ο Καντάφι θεωρειται υπευθυνος για πολλες διεθνεις τρομοκρατικες πράξεις.

Το 1986 οι αντιθεσεις ανάμεσα στη Λιβυη και τις Η.Π.Α., λογω της αξιωσης της Λιβυης να θεωρησει την Συρτ σαν “ιστορικο κολπο” (να ειναι ληλαδη κλειστος στη διεθνη ναυσιπλοΐα), οδηγησαν στο βομβαρδισμο της Τριπολης και της Βεγγάζης.Το 1992 η άρνηση στον ΟΗΕ να εκδοθουν στη Μεγάλη Βρετανια δυο μυστικοι πράκτορες απ’ τη Λιβυη, που ηταν υπευθυνοι για την ανατιναξη ενος αεροπλάνου που πετουσε πάνω απ’ τη Σκοτια, οδηγησε τον ΟΗΕ στην επιβολη κυρώσεων στη Λιβυη.Το 2011 κατερευσε το καθεστώς του Καντάφι.

Τοποθεσία:Η Λιβυη βρισκεται στη Βόρεια Αφρική, τα παράλια βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Γεωγραφικές συντεταγμένες:25 00 N, 17 00 E

Σύνολο: 1.759.540 τετραγωνικά χιλιόμετρα
σύγκριση χώρα στον κόσμο: 17
Εδαφος: 1.759.540 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Νερό: 0 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Εθνικά σύνορα:

Σύνολο: 4.348 χιλιόμετρα
όμορες χώρες: Αλγερία 982 χιλιομέτρων, το Τσαντ 1.055 χιλιομέτρων, την Αίγυπτο 1115 χιλιόμετρα, 354 χιλιόμετρα Νίγηρας, Σουδάν 383 χιλιομέτρων, η Τυνησία 459 χιλιόμετρα

Ακτογραμμή:1.770 χιλιόμετρα
Θαλάσσιες αξιώσεις:χωρικά ύδατα: 12 nm
αποκλειστική ζώνη αλιείας: 62 nm

Κλίμα:Κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου Ξηρό, ακραίο στο εσωτερικό της ερήμου.

Έδαφος:άγονο, επίπεδο με κυματιστές πεδιάδες, οροπέδια.

Φυσικοί πόροι:πετρελαιο, φυσικο αεριο, γύψος.
Χρήση γης:καλλιεργήσιμης γης: 1,03% μόνιμες καλλιέργειες: 0,19%
άλλα: 98,78%

Αρδευόμενη γη:4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2008)
Σύνολο των ανανεώσιμων υδατικών πόρων:

περισσότερο από το 90% της χώρας είναι έρημος ή ημιερημος