aerologio

Σουηδία

Γενικές πληφορίες για την Σουηδία

σουηδίαΗ μεγαλύτερη από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία αποτελεί μέρος της Σκανδιναβίας στη βορειοδυτική Ευρώπη. Είναι μακρύ και στενό, με μέγιστη έκταση βορρά-νότου 1.574 χλμ. και μέγιστη ανατολική-δυτική έκταση 499 χλμ . Η Σουηδία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με τη Νορβηγία στα δυτικά. Η Φινλανδία, ο κόλπος της Βοθνίας και η Βαλτική Θάλασσα βρίσκονται στα ανατολικά, και η Δανία βρίσκεται στα νότια στα στενά νερά του Skagerrak, του Kattegat και του resund.

Τα νησιά Gotland της Βαλτικής Θάλασσας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Σουηδίας. Πλούσια σε μεταλλεύματα σιδήρου και δασικούς πόρους, η Σουηδία είναι μια προηγμένη βιομηχανική χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η πολιτική ενοποίηση της Σουηδίας ολοκληρώθηκε περίπου στα 1000 ¥ και επεκτάθηκε για να ελέγξει μια μεγάλη αυτοκρατορία γύρω από την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Το σουηδικό όνομα για τη χώρα, Sverige, προέρχεται από το Svearike, που σημαίνει το βασίλειο των Svear. η αγγλική μορφή προέρχεται πιθανώς από μια παλιά γερμανική μορφή, το Svetheod, που σημαίνει τον σουηδικό λαό.

Γεωγραφία

Η βορειοδυτική Σουηδία διασχίζεται από μια αρχαία οροσειρά που υψώνεται στο υψηλό σημείο της Σουηδίας των 2.111 μέτρων (6.926 πόδια) στο Kebnekaise (Όρος Kebne). Το υπόλοιπο της Norrland (βόρεια περίπου γεωγραφικού πλάτους 60¡ βόρεια) είναι ένα οροπέδιο με νοτιοανατολική κλίση που υψώνεται μεταξύ 200 και 500 m (650 και 1.640 πόδια). Νότια της Norrland, που σχηματίζει την περιοχή Svealand στην κεντρική Σουηδία και Gštaland νοτιότερα, είναι μια ποικίλη περιοχή από πεδιάδες και κοιλάδες με ρήγματα που υψώνονται σε ένα υψηλό σημείο μόλις 377 m (1.237 πόδια) στα νότια σουηδικά υψίπεδα κοντά στο Jšnkšping. Στα βόρεια των ορεινών περιοχών βρίσκεται η Κεντρική Σουηδική Ύφεση, μια πεδιάδα με ρήγματα, διάσπαρτη από λίμνες που εκτείνεται σε όλη τη χερσόνησο από κοντά στο Gšteborg στα ανατολικά της Στοκχόλμης και της Ουψάλα. Στα νότια βρίσκεται το SkŒne, μια περιοχή με χαμηλό υψόμετρο, κυρίως γεωργική.

Εδάφη

Ολόκληρη η χώρα καλύφθηκε από πάγο κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς παγετώνα, και τόσο οι λεπτοί μορένες όσο και οι γυμνοί βράχοι που άφησε ο πάγος βρίσκονται κάτω από εδάφη κακής έως μέτριας ποιότητας. Πιο εύφορα podzols βρίσκονται στην Κεντρική Σουηδική Ύφεση και στις παράκτιες περιοχές του νότου. Οι μεγαλύτερες περιοχές τύρφης και ελών βρίσκονται στο Norrland. Στο SkŒne, οι άργιλοι μορέν αναμεμειγμένοι με κιμωλία και άλλα υλικά παρέχουν εξαιρετικά εδάφη σε πεδινές περιοχές.

Κλίμα

Λόγω της γεωγραφικής της έκτασης, η Σουηδία έχει μια σειρά από κλιματικά καθεστώτα. Μια ψυχρή, θαλάσσια δυτική ακτή ή βόρειο δάσος (βόρειο), τύπος κλίματος παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται στη Νέα Αγγλία κυριαρχεί στη δυτική ακτή της χώρας.

Τα βόρεια δύο τρίτα της χώρας έχουν ηπειρωτικό κλίμα που χαρακτηρίζεται από έντονους χειμώνες. Οι νότιες κεντρικές περιοχές βιώνουν τους μεγάλους, κρύους χειμώνες του βορρά, αλλά απολαμβάνουν πιο ήπια καλοκαίρια. Οι ορεινές περιοχές παραμένουν δροσερές το καλοκαίρι.

Τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες μειώνονται αισθητά από το νότο προς το βορρά, κατά μέσο όρο 0,8 βαθμους C . Τον Ιούλιο, όταν καταγράφονται πολλές ώρες ηλιοφάνειας στα βόρεια και σχεδόν 24 ώρες συνεχούς φωτός της ημέρας βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι ελάχιστη.

Έτσι, οι θερμοκρασίες του Ιουλίου δείχνουν μόνο ένα στενό εύρος από ένα μέσο όρο 15¡ έως 18 C στη Στοκχόλμη.. Η μέση βροχόπτωση είναι 610 mm (24 in) και κυμαίνεται από περισσότερα από 914 mm σε εκτεθειμένες δυτικές ορεινές περιοχές έως λιγότερο από 457 mm στο ακραίο ανατολικό τμήμα της Σουηδίας. Το χιόνι παραμένει στο έδαφος για 40 ημέρες στη νοτιότερη Σουηδία, 100 ημέρες στην περιοχή της Στοκχόλμης και 250 ημέρες στα βορειοδυτικά βουνά.

Ποταμοί και λίμνες

Οι κύριοι ποταμοί της Σουηδίας πηγάζουν από τη βορειοδυτική οροσειρά και ρέουν γενικά νοτιοανατολικά στον κόλπο της Βοθνίας. Οι τρεις μεγαλύτερες λεκάνες απορροής είναι αυτές των ποταμών Gšta Šlv, Muonio-Torne και Angerman. Τα περισσότερα ποτάμια μεταφέρουν μέγιστο νερό την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού όταν λιώνουν τα χιόνια. Οι λίμνες καλύπτουν περίπου το 9% του συνόλου της Σουηδίας, το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης λιμνών καταλαμβάνεται από τις τέσσερις μεγάλες λίμνες της Κεντρικής Σουηδίας DepressionÑVŠnern, VŠttern, HjŠlmaren και MŠlaren. Πολλές επιμήκεις λίμνες κοιλάδων εμφανίζονται κατά μήκος των ποταμών στο Norrland και σχεδόν 100.000 μικρότερες λίμνες καταλαμβάνουν κοιλότητες στους ανώμαλους παγετώδεις μωρένες.

Φλώρα και Φάουνα

Το δάσος καλύπτει σήμερα περίπου το 55% της έκτασης. Αποτελείται από ένα καλοκαιρινό-πράσινο δάσος από οξιές, βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα στο νότο, ένα μικτό δάσος φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων στην κεντρική Σουηδία και ένα κυρίως κωνοφόρο δάσος κυρίως πεύκων και ελάτης στη Norrland. Η ορεινή σημύδα και η νάνος σημύδα αναπτύσσονται σε ψυχρότερες ορεινές περιοχές και η τούνδρα καλύπτει τα υψηλότερα υψόμετρα. Οι άδενδροι βάλτες (τύρφη και βάλτο) καλύπτουν περισσότερο από το 14% του συνόλου της Σουηδίας και έως και το 40% στις δυτικές περιοχές του νότου και τμήματα του Norrland. Τα πρώτα μεγάλα ζώα που μετακόμισαν στη Σουηδία μετά την εποχή των παγετώνων ήταν τάρανδοι και μετά λύκοι. Τα σαρκοφάγα ζώα βρίσκονται πλέον μόνο σε απομονωμένες περιοχές.

Φυσικοί Πόροι

Το πιο σημαντικό ορυκτό είναι το σιδηρομετάλλευμα, με κοιτάσματα που υπολογίζονται σε 2,4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (2,64 δισεκατομμύρια τόνους ΗΠΑ) στα κοιτάσματα GŠllivare-Malmberget και Kiruna βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Άλλα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος, με εκτιμώμενα αποθέματα 300 εκατομμυρίων μετρικών τόνων (330,8 εκατομμύρια τόνοι ΗΠΑ), βρίσκονται στο Bergslagen, που βρίσκεται στη νότια Σουηδία βορειοδυτικά της λίμνης MŠlaren. Ο χαλκός, ο άργυρος, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το αρσενικό εμφανίζονται κοντά στην περιοχή Boliden στο Norrland και ορισμένα κοιτάσματα ουρανίου βρίσκονται στη νότια Σουηδία. Μόνο το 7% περίπου της έκτασης είναι κατάλληλο για καλλιέργεια. Οι υδάτινοι πόροι είναι άφθονοι και χρησιμοποιούνται πολύ για υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πληθυσμός

Περίπου το 93% του πληθυσμού είναι Σουηδοί. Άλλες εθνοτικές ομάδες περιλαμβάνουν περίπου 17.000 Λάπωνες, περισσότερους από 100.000 Φινλανδούς και περίπου 33.000 Νορβηγούς. Το 1993 οι Λάπωνες, που ζουν στο ακραίο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, έλαβαν το δικό τους κοινοβούλιο (sameting). Εκτός από αυτούς είναι πολλοί πρόσφατοι μετανάστες από την ανατολική και νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τη δεκαετία του 1990, η άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Βοσνία και άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξανόμενης ανεργίας πυροδότησε αντιδράσεις κατά των μεταναστών σε ορισμένους τομείς του σουηδικού πληθυσμού.

Γλώσσα

Η σουηδική γλώσσα ανήκει στον ανατολικό σκανδιναβικό κλάδο των γερμανικών γλωσσών. Τα σουηδικά των επαρχιών MŠlar έχουν αναπτυχθεί ως γραπτή και εθνική γλώσσα και η χρήση άλλων μορφών μειώνεται. Οι Λάπωνες και οι Φινλανδικές μειονότητες μιλούν τη δική τους γλώσσα καθώς και τα σουηδικά.

Θρησκεία

Περίπου το 87% του πληθυσμού είναι μέλη της Εκκλησίας της Σουηδίας (Ευαγγελική Λουθηρανική), η οποία για αιώνες ήταν η επίσημη θρησκεία της χώρας. Ένας νόμος για την κατάργηση της εκκλησίας ψηφίστηκε από το νομοθετικό σώμα και εγκρίθηκε από τις εκκλησιαστικές αρχές το 1996 και τέθηκε σε ισχύ το 2000. Η θρησκευτική ελευθερία διασφαλίζεται από το σύνταγμα. Άλλες προτεσταντικές εκκλησίες έχουν συνολικά μέλη περίπου 250.000. Οι Ρωμαιοκαθολικοί αριθμούν περίπου 154.000, οι Μουσουλμάνοι και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί περίπου 100.000 ο καθένας και οι Εβραίοι περίπου 20.000.

Δημογραφία

Ο σουηδικός πληθυσμός υπολογίζεται ότι ήταν 1.200.000 το 1650 και ήταν 1.780.678 την εποχή της πρώτης απογραφής το 1750. Ο αστικός πληθυσμός αυξήθηκε από 21,5% του συνόλου το 1900 σε 83% το 1993, ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς αστικοποίησης της Ευρώπης ένα αφήνοντας μεγάλο μέρος της υπαίθρου ερημωμένο. Οι τρεις μεγαλύτερες αστικές περιοχές είναι η Στοκχόλμη, το Gšteborg και το Malmš. Ο ρυθμός γεννήσεων είναι ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο και εξακολουθεί να μειώνεται. το ποσοστό θνησιμότητας είναι επίσης χαμηλό, αλλά αυξάνεται αργά καθώς περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών. Λόγω αυτού του αργού ρυθμού φυσικής αύξησης, ο συνολικός εθνικός ρυθμός ανάπτυξης διατηρείται στο 0,46% ετησίως, που αποδίδεται κυρίως στη μετανάστευση. Το Gštaland και το Svealand, που αποτελούν το νοτιότερο τρίτο της Σουηδίας, είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, με περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα του συνολικού πληθυσμού. Το Norrland, αντίθετα, έχει το 59% της συνολικής έκτασης αλλά λιγότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού.

Παιδεία  και Υγεία

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το 1842 και σχεδόν όλος ο πληθυσμός είναι εγγράμματος. Όλα τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών ξεκινούν ένα 9ετές βασικό σχολείο, ακολουθούμενο από 2 έως 4 χρόνια γυμνασίου (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ανάλογα με τους επαγγελματικούς στόχους τους. Το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Ουψάλα και χρονολογείται από το 1477. άλλα μεγάλα πανεπιστήμια είναι στο Lund, στη Στοκχόλμη, στο Gšteborg, στην Umea και στο Linkšping. Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζεται από το κράτος, υψηλή αναλογία νοσοκομειακών κλινών προς πληθυσμό και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Οι κύριες αιτίες θανάτων ενηλίκων είναι οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις και ο καρκίνος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο τα οφέλη θα μειωθούν και μέρος του κόστους θα βαρύνει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Κουλτούρα και τέχνες

Κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα είναι η Σουηδική Βασιλική Όπερα. το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο. το Εθνικό Θέατρο Περιοδείας. και της Σουηδικής Ακαδημίας, που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σημαντικοί Σουηδοί ζωγράφοι, γλύπτες και αρχιτέκτονες συζητούνται στο άρθρο Σκανδιναβική τέχνη και αρχιτεκτονική, σημαντικές λογοτεχνικές προσωπικότητες στη σουηδική λογοτεχνία και συνθέτες και τραγουδιστές στη σκανδιναβική μουσική.

Η Σουηδία έχει κάνει αξιοσημείωτη συμβολή στην τέχνη του κινηματογράφου. Οι σημαντικότεροι Σουηδοί σκηνοθέτες της βωβής εποχής ήταν ο Victor Sjšstršm (1879Ð1960), γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Victor Seastrom. και Mauritz Stiller (1883Ð1928).

Αργότερα, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση ως ένας από τους εξέχοντες κινηματογραφιστές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι αστέρες του κινηματογράφου Γκρέτα Γκάρμπο και Ίνγκριντ Μπέργκμαν κέρδισαν τη φήμη στο Χόλιγουντ.

Εξαγωγές και βιομηχανία

Η εξόρυξη χαλκού ήταν σημαντική στο Φάλουν τον 13ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα τα μεταλλεύματα σιδήρου στο Bergslagen τήκονταν με κάρβουνο από το γύρω δάσος, και τον 17ο και 18ο αιώνα η Σουηδία ήταν ο κύριος παραγωγός χάλυβα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη. Η ξυλουργική αναπτύχθηκε σε μεγάλη κλίμακα στις αρχές του 19ου αιώνα, ακολουθούμενη από τις βιομηχανίες επίπλων και χαρτοπολτού και χαρτιού. Η Βιομηχανική Επανάσταση έφτασε στη Σουηδία μεταξύ 1850 και 1870. Ελλείψει κοιτασμάτων άνθρακα, η Σουηδία βιομηχανοποιήθηκε αργά στην αρχή και επιταχύνθηκε μετά την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η καθυστερημένη έναρξη του βοήθησε στην αποφυγή των άσχημων αστικών κοινοτήτων που συνδέονται με την πρώιμη εκβιομηχάνιση στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Εξόρυξη

Λιγότερο από το 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στην εξόρυξη. αν και η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική βιομηχανία. Η Σουηδία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου. Οι πιο σημαντικές περιοχές εξόρυξης βρίσκονται στην Kiruna και στο GŠllivare στα βόρεια, όπου τα μεταλλεύματα έχουν περιεκτικότητα σε σίδηρο 60Ð65%. Χαμηλότερης ποιότητας αλλά πιο επιθυμητά μη φωσφορικά μεταλλεύματα σιδήρου εμφανίζονται στο Bergslagen. Το μεγαλύτερο ορυχείο είναι το GrŠngesberg. Τα κοιτάσματα χαλκού στο Φάλουν έχουν πλέον εξαντληθεί, αλλά η Σουηδία συνεχίζει να παράγει χαλκό, μόλυβδο, ασήμι και αρσενικό από το πεδίο Skelleftea. (Βλέπε επίσης Ένγκελσμπεργκ.)

Βιομηχανοποίηση

Περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στη μεταποίηση, περίπου οι μισοί από τους οποίους βρίσκονται σε μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της Σουηδίας. Η Eskilstuna είναι γνωστή για τους χάλυβες υψηλής ποιότητας της και η Σουηδία είναι γνωστός εξαγωγέας ειδών ακριβείας όπως αυτοκίνητα Volvo και Saab, ρουλεμάν SKF, καλώδιο υψηλής τάσης ASEA και άλλος ηλεκτρικός εξοπλισμός, ηλεκτρικός και τηλεφωνικός εξοπλισμός L. M. Eriksson και Ηλεκτρικές συσκευές Electrolux. Η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ωστόσο, ο διεθνής ανταγωνισμός και οι διογκωμένες τιμές που απαιτούνται για την κάλυψη των εργασιακών συμφωνιών έχουν καταθλίψει τη βιομηχανία. Τα χημικά και τα πετροχημικά αυξάνονται σε σημασία σε όλη τη χώρα. Άλλοι βιομηχανικοί εργάτες απασχολούνται στην παραγωγή ξυλοπολτού και ξυλείας, στην επεξεργασία τροφίμων και στην παρακμάζουσα κλωστοϋφαντουργία με κέντρο κοντά στο Gšteborg.

Ενέργεια

Σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της Σουηδίας καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια. Σε μια σημαντική ανατροπή πολιτικής μετά το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ το 1986, το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε (1988) ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας έως το έτος 2010. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ενέργειας της χώρας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται κυρίως από ποτάμια στην Βόρειος. Οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης μεταφέρουν την υδροηλεκτρική ενέργεια σε κέντρα κατανάλωσης στο νότο και στο κέντρο.

Γεωργία

Οι αγρότες αποτελούν πλέον λιγότερο από το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού και η γεωργία είναι εξαιρετικά μηχανοποιημένη. Τα τρία τέταρτα του συνόλου του αγροτικού εισοδήματος προέρχονται από ζώα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι περισσότερες καλλιέργειες καλλιεργούνται κυρίως για χορτονομή. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κριθάρι, η βρώμη, το σιτάρι και ο σανός. Καλλιεργούνται επίσης σίκαλη, ζαχαρότευτλα και πατάτες.

Δασοκομία και Αλιεία

Η Σουηδία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο ξυλείας, ξυλοπολτού και χαρτιού εφημερίδων—η ετήσια κοπή δέντρου σχεδόν ισοδυναμεί με την ετήσια αναγέννηση των τεράστιων δασών. Η οδήγηση κορμών στα ποτάμια έχει δώσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της στη μεταφορά με φορτηγά, μια αλλαγή που ήταν προς όφελος της βιομηχανίας στη νότια παρά στη βόρεια Σουηδία τα τελευταία χρόνια. Η αλιεία είναι μικρής κλίμακας συγκριτικά, και σημαντικό μέρος της προμήθειας ψαριών εισάγεται.

Μεταφορές

Το οδικό σύστημα της Σουηδίας είναι καλά ανεπτυγμένο, ακόμη και στο βορρά. Περισσότεροι από τους μισούς δρόμους είναι ασφαλτοστρωμένοι και η κυκλοφορία αυτοκινήτων και φορτηγών έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σιδηροδρομική κίνηση, από την άλλη πλευρά, έχει μειωθεί και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν μειωθεί από 17.000 km (10.563 mi) το 1937 σε λιγότερο από 11.000 km (6.835 mi) σήμερα. Τα διεθνή αεροδρόμια της Σουηδίας είναι τα Arlanda (Στοκχόλμη), Landvetter (Gšteborg) και Sturup (Malmš). Η Στοκχόλμη, το Gšteborg και το Malmš είναι τα κύρια θαλάσσια λιμάνια. Μια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα κατά μήκος του …resund, που συνδέει το Malmš με την Κοπεγχάγη, ολοκληρώθηκε το 2000. Δίνει στη Σουηδία την πρώτη της χερσαία σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Εμπορικές συναλλαγές

Πάνω από το ήμισυ του σουηδικού εμπορίου γίνεται με μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Σουηδία έγινε μέλος της ΕΕ το 1995. Οι κύριες εισαγωγές είναι μηχανήματα και αυτοκίνητα, πετρέλαιο, υφαντικές ίνες και τρόφιμα. Οι κορυφαίες εξαγωγές είναι μηχανήματα και αυτοκίνητα, ξυλοπολτός, χαρτί και ξύλο και σιδηρομετάλλευμα.

Κυβέρνηση

Η Σουηδία είναι μια συνταγματική μοναρχία με κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης. Το σημερινό σύνταγμα εγκρίθηκε το 1975, αντικαθιστώντας αυτό του 1809. Η μοναρχία κατέχει μια τελετουργική και συμβολική θέση. Ο Κάρολος XVI Gustav έχει καταλάβει τον θρόνο από τον θάνατο του βασιλιά Gustav VI Adolf το 1973.

Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο μονοθέσιο Riksdag (κοινοβούλιο), που αποτελείται από 349 μέλη που εκλέγονται για τριετή θητεία βάσει συστήματος αναλογική εκπροσώπηση. Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο σχηματίζουν την κυβέρνηση και διατηρούν καθήκοντα μόνο εφόσον διατηρούν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Riksdag.

Τα κύρια πολιτικά κόμματα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (με επικεφαλής τον Gšran Persson), το Κόμμα των Μετριοπαθών Συνασπισμού (με επικεφαλής τον Carl Bildt), το κόμμα του Κέντρου, το Φιλελεύθερο κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία και η Αριστερά (πρώην Κομμουνιστικό ) κόμμα.

Από τη δεκαετία του 1930, οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν το κυρίαρχο κόμμα, με τη θέση τους να εξασφαλιστεί από την οικονομική ευημερία και ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ωστόσο, η δυσαρέσκεια αυξήθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων για τους υψηλούς φόρους και την υστέρηση της οικονομίας.

Συντηρητικοί συνασπισμοί κυβέρνησαν από το 1976 έως το 1982 και από το 1991 έως το 1994, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες επέστρεψαν στην εξουσία υπό τον Ingvar Carlsson και, από το 1996, υπό τον Persson. Στις βουλευτικές εκλογές του 1998 οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν το μεγαλύτερο μερίδιο (36,5%) των ψήφων.

Για λόγους τοπικής αυτοδιοίκησης, η Σουηδία χωρίζεται σε 24 κομητείες (lŠn) και 288 δήμους.