aerologio

Γεωγραφικά στοιχεία ΗΠΑ

ηπαΟι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στη μέση της βορειοαμερικανικής ηπείρου. Οι 48 πολιτείες των γειτονικών Ηνωμένων Πολιτειών εκτείνονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανατολικά, όπου η χώρα έχει μια ακτογραμμή μήκους 6.000 km (3.700 mi) συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου του Μεξικού έως τον Ειρηνικό, όπου η ακτή εκτείνεται σε 2.100 km (1.300 μίλια). ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται σύνορα μόνο με άλλες δύο χώρες. Στα βόρεια τα σύνορα εκτείνονται σε όλο το πλάτος τόσο του Καναδά όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ της Αλάσκας (η 49η πολιτεία) και του Καναδά για 8.900 km (5.500 μίλια). στα νότια τα μικρότερα σύνορα με το Μεξικό έχουν μήκος 3.111 km (1.933 μίλια). Η Χαβάη (η 50η πολιτεία) αποτελείται από μια ομάδα νησιών του Ειρηνικού περίπου 3.400 km (2.100 μίλια) νοτιοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο. Η Αλάσκα καταλαμβάνει το βορειοδυτικό άκρο της Βόρειας Αμερικής, με μια ακτογραμμή μήκους 10.780 km (6.700 μίλια) στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό ωκεανό.

Στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

 Έκταση: 9.629.051 km6 (3.717.796 mi6).

Πρωτεύουσα: Ουάσιγκτον, D.C. (1999 εκτιμώμενη ποπ., 519.000)

Μεγαλύτερη πόλη: Νέα Υόρκη (εκτίμηση 1999, 7.428.162)

Υψόμετρο: υψηλότεροΡMount McKinley (Denali), 6.194 m (20.320 ft); χαμηλότερηΡ86 m (282 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Κοιλάδα του Θανάτου.

Πληθυσμός (2000): 281.421.906; πυκνότητα: 30,7 άτομα ανά km6 (79,6 ανά mi6).

Κατανομή (εκτίμηση 2000): 75% αστική, 25% αγροτική. Ετήσια ανάπτυξη (2000): +1,32%. Γλώσσα: Αγγλικά.

Κύριες θρησκείες: Προτεσταντισμός, Ρωμαιοκαθολικισμός, Ιουδαϊσμός, Ορθόδοξος Χριστιανισμός, Ισλάμ.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γεωγραφικά μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και είναι η τρίτη σε πληθυσμό (μετά την Κίνα και την Ινδία). Οι 50 πολιτείες είναι ευλογημένες με μια ποικιλία πόρων που παρέχουν τη βάση για μια εξαιρετικά παραγωγική οικονομία. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα και έως τον 21ο, η χώρα απολάμβανε οικονομική κυριαρχία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο πληθυσμός, ο κατά κεφαλήν πλούτος και η γενική ευημερία είναι άνισα κατανεμημένα, με τις εύπορες περιοχές συχνά να γειτνιάζουν με περιοχές φτώχειας. Από την αρχή της δεκαετίας του 1970, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από το υψηλό έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου, τη μείωση της αξίας του δολαρίου στο εξωτερικό, τις υψηλές κρατικές δαπάνες και τον πληθωρισμό. Στη δεκαετία του 1980, ο πληθωρισμός ήταν ελεγχόμενος και οι φορολογικές περικοπές τόνωσαν την οικονομική επέκταση σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε και το εθνικό χρέος εκτινάχθηκε.

Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελλειμματικών δαπανών, το Κογκρέσο το 1993 ενέκρινε έναν προϋπολογισμό που συνδυάζει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Την ίδια χρονιά βρισκόταν σε εξέλιξη μια ανάκαμψη από την εθνική ύφεση του 1990, αν και η οικονομική αναδιάρθρωση έθεσε σε κίνδυνο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το 1994, υπογραμμισμένοι από περίπλοκα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν μια Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και στις δύο βουλές του Κογκρέσου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Μετά τις εκλογές του 1996 αυτή η πλειοψηφία παρέμεινε, όπως και ένας Δημοκρατικός πρόεδρος.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 1998, οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν στον έλεγχο του Κογκρέσου. Την ίδια χρονιά, οι δύο πλευρές ψήφισαν έναν ισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και άρχισαν μια τάση δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Οι εκλογές του 2000 έδειξαν μια ισόποσα διαιρεμένη χώρα, που δημιούργησε τις πιο κοντινές προεδρικές εκλογές στη σύγχρονη εποχή. Μετά από περισσότερο από ένα μήνα νομικών αγώνων για την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, την αποφασιστική πολιτεία, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έδωσε την προεδρία στον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους, ο οποίος νίκησε έτσι τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Το Κογκρέσο εξακολουθούσε να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά μετά βίας. Η Γερουσία μοιράστηκε 50-50 μεταξύ των κομμάτων, αφήνοντας την ισοπαλία με τον νέο αντιπρόεδρο, Richard B. Cheney.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις και είναι μέλος με επιρροή πολυεθνικών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη (με έδρα τη Νέα Υόρκη) και η Παγκόσμια Τράπεζα (με έδρα την Ουάσιγκτον, D.C.). Για κάποιο διάστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καπιταλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε αντίθεση με την Κομμουνιστική ΕΣΣΔ. Οι σοβιετικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1980 και η παρακμή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η επακόλουθη διάλυση της ΕΣΣΔ σε ανεξάρτητες δημοκρατίες τη δεκαετία του 1990 έφεραν περισσότερη συνεργασία, καθώς και ανανέωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για μια εγχώρια ατζέντα. Αλλά το έθνος, αν και απρόθυμα, έχει από τότε εμπλακεί σε πολυεθνικές προσπάθειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της Αμερικανικής Επανάστασης (1775Ð83), κατά την οποία οι αρχικές 13 πολιτείες διακήρυξαν και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχτισαν παγκόσμιες αυτοκρατορίες, οι νεαρές Ηνωμένες Πολιτείες εστίασαν στην επέκταση σε όλη τη βορειοαμερικανική ήπειρο και στην εσωτερική ανάπτυξη.

Ωστόσο, η χώρα απέκτησε σταδιακά ορισμένα υπερπόντια εδάφη, συλλογικά γνωστά ως απομακρυσμένα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά περιλαμβάνουν το Γκουάμ και το Πουέρτο Ρίκο (και τα δύο αποκτήθηκαν το 1899). H Αμερικανική Σαμόα (αποκτήθηκε το 1900). H Ζώνη της Διώρυγας του Παναμά (που αποκτήθηκε το 1903 και επέστρεψε πλήρως στον Παναμά τον Δεκέμβριο του 1999). και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ (που αποκτήθηκε το 1917). Το Trust Territory of the Pacific Islands ιδρύθηκε το 1947 από τα Ηνωμένα Έθνη και διοικείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαλύθηκε το 1994.

ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίζονται σε πολλές μεγάλες φυσικές περιοχές, καθεμία με μοναδική τοπογραφία, γεωλογία και πόρους.

Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Κατά μήκος των ακτών του Κόλπου του Μεξικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, βόρεια προς το Λονγκ Άιλαντ, βρίσκεται μια παράκτια πεδιάδα, σχεδόν στο σύνολό της κάτω από 100 μετρα σε υψόμετρο και με μέσο πλάτος 1600320 χλμ. Αυτή η παράκτια πεδιάδα καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής έκτασης γης της χώρας. Εκτός από το λασπώδες δέλτα του ποταμού Μισισιπή, οι ακτές της πεδιάδας είναι αμμώδεις, οι περισσότερες από αυτές με παραλίες φραγμού που ξεπερνιούνται από αμμόλοφους και υποστηρίζονται από ρηχές, λασπώδεις εκβολές υφάλμυρου ή αλμυρού νερού. Αυτά περιλαμβάνουν ελώδεις περιοχές, τους λεγόμενους υγροτόπους, που είναι βιολογικά σημαντικοί επειδή αναπαράγουν ποσότητες πρωτόγονων φυτών και ζώων που παρέχουν τη βασική τροφή για όλους τους ανώτερους οργανισμούς που ζουν εκεί.

Η παράκτια πεδιάδα εκτείνεται κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά τόπους πάνω από 320 χλμ. (200 μίλια), όπου σχηματίζει την υφαλοκρηπίδα. Το Long Island, το Martha’s Vineyard, το Nantucket Island και το Block Island είναι στην πραγματικότητα κορυφές παράκτιων πεδιάδων λόφων. Η παράκτια πεδιάδα αποτελεί αντικείμενο αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ της αλιείας, της ναυτιλίας, του πετρελαίου, των ορυκτών πόρων, της παραθαλάσσιας αναψυχής και των οικιστικών χρήσεων.

Στην ενδοχώρα από την παράκτια πεδιάδα, και σχεδόν παράλληλα με την ακτή του Ατλαντικού, βρίσκεται το σύστημα των Αππαλαχίων Βουνών, το οποίο εκτείνεται από την Αλαμπάμα και τη Γεωργία βόρεια έως τον Καναδά. στη Νέα Αγγλία οι παλιοί βράχοι των ορεινών περιοχών εκτείνονται μέχρι την ακτή και σχηματίζουν βραχώδεις ακτές.

Τα Απαλάχια Όρη χωρίζονται σε φυσικές περιοχές. Στα ανατολικά, που συνορεύει με την παράκτια πεδιάδα του Ατλαντικού, είναι μια μεταβατική ζώνη, το οροπέδιο του Πιεμόντε, το οποίο έχει υψόμετρα που κυμαίνονται από περίπου 100 έως 300 μέτρα (300 έως 1.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όριο μεταξύ του Πιεμόντε και της παράκτιας πεδιάδας είναι ένας κατακόρυφος βραχίονας κατά μήκος του οποίου πέφτουν τα ποτάμια και πέφτουν στην κάτω παράκτια πεδιάδα. Αυτή η γραμμή πτώσης σηματοδοτεί τον επικεφαλής της ναυσιπλοΐας και τις πόλεις του αστικού διαδρόμου, όπως το Trenton, N.J. Φιλαδέλφεια; Wilmington, Del.; Baltimore, Md.; Ουάσιγκτον, DC (πρωτεύουσα του έθνους). και το Richmond, Va.Ñβρίσκονται στη γραμμή Fall.

Στη Νέα Αγγλία βρίσκονται τα Πράσινα Όρη, τα Λευκά Όρη και οι Λόφοι Μπέρκσαιρ. Πιο νότια, οι κορυφογραμμές των βουνών της Blue Ridge φτάνουν τα 2.037 m (6.687 πόδια) στο όρος Mitchell στη Βόρεια Καρολίνα, το υψηλότερο σημείο ανατολικά του ποταμού Μισισιπή. Δυτικά της Μπλε Κορυφογραμμής είναι μια λοφώδης περιοχή που ονομάζεται Περιοχή Ρίτζ και Κοιλάδα (ή Επαρχία), πλάτους περίπου 40.120 km.

Πιο δυτικά βρίσκονται τα πλούσια σε άνθρακα, χονδρικά τεμαχισμένα και ορεινά Απαλαχικά Οροπέδια. το ανατολικότερο τμήμα, τα όρη Allegheny (ή οροπέδιο), κυρίως μεταξύ 300 και 1.000 m (1.000 και 3.000 πόδια) σε υψόμετρο, υψώνονται απότομα από την επαρχία Ridge and Valley. Σε όλα τα Απαλαχικά Οροπέδια ως σύνολο το τοπικό ανάγλυφο συνήθως υπερβαίνει τα 500 μέτρα (1.600 πόδια). Επιπλέον, οι απότομες βουνοπλαγιές είναι ασταθείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξόρυξη άνθρακα. Στα δυτικά των Great Smoky Mountains, η επαρχία Ridge and Valley τα χωρίζει από το οροπέδιο Cumberland.

Μεσο Δυτικές πολιτείες

Τα Απαλάχια Όρη δίνουν τη θέση τους σε μια κεντρική πεδιάδα και τις Μεγάλες Πεδιάδες που εκτείνονται 1.600 km (1.000 μίλια) δυτικά μέχρι τα Βραχώδη Όρη και φτάνουν από τον Καναδά νότια στην παράκτια πεδιάδα του Κόλπου. Ορισμένες ορεινές περιοχές στα Μεσοδυτικά είναι τα Όρη Ozark στο Αρκάνσας και το Μιζούρι, τα Όρη Ouachita στο Αρκάνσας και την Οκλαχόμα, η οροσειρά Mesabi στη Μινεσότα και οι Black Hills στη Νότια Ντακότα. Το χαμηλότερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή, σε περίπου 300 μέτρα (1.000 πόδια). Δυτικά του ποταμού οι πεδιάδες υψώνονται δυτικά μέχρι τη βάση των Βραχωδών Ορέων ύψους 1 mi (1,6 km). Το βόρειο τμήμα των κεντρικών πεδιάδων έχει πιο ακανόνιστη τοπογραφία, εν μέρει λόγω των παγετώνων του.

Βραχώδη Όρη και Μεγάλη Λεκάνη

Τα Βραχώδη Όρη, που εκτείνονται βόρεια από το Νέο Μεξικό στον Καναδά, έχουν πολλές κορυφογραμμές υψηλότερες από 3.000 μέτρα (10.000 πόδια) και πολλές κορυφές φτάνουν πάνω από τα 4.250 μέτρα (14.000 πόδια). Το υψηλότερο σημείο στο τμήμα των Βραχωδών Ορέων των ΗΠΑ, το όρος Elbert, φτάνει τα 4.399 μέτρα (14.432 πόδια) στο Κολοράντο. Τα Βραχώδη Όρη σχηματίζουν ένα τολμηρό ορεινό μέτωπο με ανατολικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής οροσειράς στο Κολοράντο, που αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο στη δυτική επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Ουαϊόμινγκ οι οροσειρές είναι απομονωμένες η μία από την άλλη από διαμονικές λεκάνες και πεδιάδες. Η λεκάνη του Ουαϊόμινγκ ήταν το κύριο πέρασμα μέσα από τα Βραχώδη Όρη που χρησιμοποιούσαν τα τρένα βαγόνι που ταξίδευαν δυτικά.

Πέρα από τα Βραχώδη Όρη βρίσκονται υπερυψωμένα οροπέδια. Στο νότο βρίσκεται το οροπέδιο του Κολοράντο, με μέσο όρο περίπου 1.500 m (5.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το οροπέδιο κόβεται από εντυπωσιακά φαράγγια, συμπεριλαμβανομένου του Grand Canyon του ποταμού Κολοράντο. Στα βόρεια υπάρχουν κάπως χαμηλότερα οροπέδια λάβας κατά μήκος των ποταμών Snake και Columbia.

Δυτικά του οροπεδίου του Κολοράντο και νότια των οροπέδων της λάβας βρίσκεται το Great Basin, μέρος της επαρχίας Basin and Range. Αποτελείται από δεκάδες κλειστές λεκάνες ερήμου που περιέχουν playa, ή εφήμερες λίμνες, και χωρίζονται από εξίσου πολυάριθμες βραχώδεις και ορεινές κορυφογραμμές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν τάση βορρά-νότου. Οι περισσότερες από τις λεκάνες κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 1.500 m (4.000 και 5.000 πόδια) σε υψόμετρο. Οι οροσειρές που χωρίζουν τις λεκάνες είναι κυρίως 500 έως 2.000 m (1.500 έως 6.000 πόδια) υψηλότερες. Νότια της Μεγάλης Λεκάνης είναι μια χαμηλότερη περιοχή επίσης χωρίς εξωτερική αποστράγγιση και περιλαμβάνει την Κοιλάδα του Θανάτου και τη Θάλασσα Σάλτον, και τα δύο κάτω από επίπεδο της θάλασσας.

Ανατολικά του ποταμού Κολοράντο, περισσότερες λεκάνες και οροσειρές της ερήμου εκτείνονται ανατολικά μέχρι τις Μεγάλες Πεδιάδες. Το Ρίο Γκράντε, που υψώνεται στο νοτιοδυτικό Κολοράντο και ρέει νότια μέσω του Νέου Μεξικού, συνδέει πολλές από αυτές τις λεκάνες.

Δυτική ακτή

Πολύ μεγαλύτερες λεκάνες και οροσειρές σχηματίζουν τα βουνά του Ειρηνικού. Στην Καλιφόρνια βρίσκεται η Σιέρα Νεβάδα, ως επί το πλείστον ένα τετράγωνο γρανίτη, μήκους περίπου 725 km (450 μίλια) και πλάτους 125 km (75 mi). Η υψηλότερη κορυφή, το όρος Whitney, φτάνει τα 4.418 μέτρα (14.494 πόδια). Στη βορειότερη Καλιφόρνια και στο Όρεγκον και την Ουάσιγκτον η Σιέρα δίνει τη θέση της στην ηφαιστειακή οροσειρά Cascade. Το όρος Ρενιέ φτάνει τα 4.392 μέτρα (14.410 πόδια). Δυτικά από αυτά τα βουνά υπάρχουν ευρείες, μακριές λεκάνες – η Μεγάλη Κοιλάδα στην κεντρική Καλιφόρνια και η κοιλάδα του ποταμού Willamette και του Puget Trough στο Όρεγκον και την Ουάσιγκτον. Τα χαμηλά τμήματα αυτών των λεκανών είναι μόνο λίγο υψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας. Δυτικά από αυτά βρίσκονται οι Coast Ranges, που εκτείνονται από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα. Αυτές οι οροσειρές είναι μόνο κατά το ήμισυ υψηλότερες από τις Sierras και Cascades και σχηματίζουν βραχώδη ακρωτήρια με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι αμμώδεις παραλίες βρίσκονται κυρίως σε όρμους ανάμεσα στα ακρωτήρια και σε μερικούς προστατευμένους κόλπους. Σχεδόν καμία υφαλοκρηπίδα δεν συνορεύει με τις ακτές του Ειρηνικού.

Αλάσκα και Χαβάη

Η Αλάσκα, η περιοχή της οποίας είναι ίση με το ένα έκτο της έκτασης των χαμηλότερων 48 πολιτειών, αποτελείται από οροσειρές που καμπυλώνονται ομόκεντρα γύρω από τον Κόλπο της Αλάσκας και εκτείνονται δυτικά σε ένα τόξο που σχηματίζει τα Αλεούτια Νησιά. Το υψηλότερο σημείο της Βόρειας Αμερικής, το όρος McKinley (6.194 m/20.320 πόδια), βρίσκεται στην οροσειρά της Αλάσκας. Βόρεια από αυτά τα βουνά είναι ένα ευρύ οροπέδιο που χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Γιούκον. Βόρεια της βρίσκεται η οροσειρά Brooks, η βόρεια βάση της οποίας πλαγιάζει στον Αρκτικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του κόλπου Prudhoe.

Η Χαβάη, η 50η πολιτεία, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού, αποτελείται από ηφαιστειακά νησιά ευθυγραμμισμένα με βορειοδυτική κατεύθυνση. Ο ηφαιστειογενής είναι παλαιότερος και τα νησιά είναι χαμηλότερα βορειοδυτικά. Είτε ο ωκεάνιος φλοιός κινείται βορειοδυτικά σε ένα θερμό σημείο, είτε το θερμό σημείο κινείται νοτιοανατολικά κάτω από τον φλοιό. Τα ενεργά ηφαίστεια, το Kilauea και το Mauna Loa, βρίσκονται στη Χαβάη, το νοτιοανατολικότερο νησί.

Γεωλογική Δομή

Όπως και άλλες ηπείρους, η Βόρεια Αμερική έχει έναν κεντρικό πυρήνα που ονομάζεται ασπίδα. Η Canadian Shield, όπως ονομάζεται, βρίσκεται ως επί το πλείστον στον Καναδά, αλλά εκτείνεται νότια στις Ηνωμένες Πολιτείες στη λίμνη Superior. Οι βράχοι ασπίδας είναι ηλικίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ετών και μερικοί είναι ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών. Στην κεντρική πεδιάδα και την περιοχή των Αππαλαχίων, που περιβάλλει την εκτεθειμένη ασπίδα, υπάρχει μια σταθερή πλατφόρμα, που καλύπτεται από πετρώματα ασπίδας αλλά επικαλύπτεται από νεότερους ιζηματογενείς βράχους, με μέσο πάχος περίπου 1.700 έως 3.000 m (5.600 έως 10.000 πόδια). Αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα είναι ηλικίας 1 δισεκατομμυρίου έως 225 εκατομμυρίων ετών (ύστερο προκάμβριο και παλαιοζωικό). Πάνω από αυτά στο δυτικό τμήμα της σταθερής πλατφόρμας βρίσκονται νεότεροι ιζηματογενείς σχηματισμοί ηλικίας 60 έως 150 εκατομμυρίων ετών (Μεσοζωικός). Όλα αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα είναι γενικά σχεδόν οριζόντια. Τα βουνά είναι λίγα—οι Μαύροι Λόφοι, τα νότια Βραχώδη Όρη και τα βουνά στην Οκλαχόμα και το Αρκάνσα αποτελούν εξαιρέσεις.

Τα ανατολικά και δυτικά άκρα της σταθερής πλατφόρμας ήταν προς τα κάτω για να σχηματίσουν γραμμικές γούρνες μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων και πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτές οι γούρνες (ή γεωσύγκλινα) στη συνέχεια πλημμύρισαν από θάλασσες. Η γούρνα κατά μήκος του ανατολικού άκρου της πλατφόρμας, η σημερινή τοποθεσία των Απαλαχίων, συσσώρευσε ιζήματα πάχους περίπου 12.000 m (40.000 πόδια). Δυτικά της πλατφόρμας, στη θέση της Μεγάλης Λεκάνης, τα γεωσύγκλινα διήρκεσαν περισσότερο και τα ιζήματα συσσωρεύτηκαν σε πάχη που ξεπερνούσαν τα 30.500 m (100.000 πόδια). Μετά το σχηματισμό των γούρνων, οι πλευρές συμπιέστηκαν μεταξύ τους και οι ιζηματογενείς σχηματισμοί διπλώθηκαν, ρήγματα, ανυψώθηκαν και στη συνέχεια σμιλεύτηκαν από τη διάβρωση για να σχηματίσουν τα βουνά κατά μήκος της ανατολικής και δυτικής πλευράς της ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 εκατομμυρίων ετών (την Καινοζωική εποχή), οι παράκτιες πεδιάδες του Ατλαντικού και του Κόλπου βυθίστηκαν και οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες ανυψώθηκαν σε μια ευρεία αψίδα που εκτείνεται από τον ποταμό Μισισιπή έως τον Ειρηνικό. Οι λεκάνες και οι οροσειρές αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ρήγματα των προηγουμένως διπλωμένων και τοξωτών βράχων. Αυτές οι κινήσεις του φλοιού συνοδεύτηκαν από εκτεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα που σχημάτισε τα οροπέδια λάβας κατά μήκος των ποταμών Snake και Columbia. η σειρά Cascade? το Coast Ranges στο Όρεγκον. Διαθέτει γύρω από τα νοτιοδυτικά και νότια άκρα του οροπεδίου του Κολοράντο. και άλλες μεμονωμένες εκρήξεις στη Μεγάλη Λεκάνη.

Επιφανειακές αποθέσεις και εδάφη

Στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το έδαφος είναι αργιλώδες και παχύ, σε σημεία με βάθος μεγαλύτερο από 30 μέτρα (100 πόδια). Ο πηλός σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που μετέτρεψαν τα ορυκτά των σκληρών πετρωμάτων, ακόμη και του γρανίτη, σε αργιλικά ορυκτά. Ο σίδηρος διαχέεται μέσα από τον πηλό, βάφοντάς τον κόκκινο, το χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του εδάφους. Παρόμοιο έδαφος σχηματίστηκε κατά μήκος της πολύ υγρής βορειοδυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε λιγότερο υγρές περιοχές της χώρας, οι καιρικές συνθήκες είναι λιγότερο έντονες, κυρίως λιγότερο από ένα μέτρο βάθος, και το έδαφος περιέχει λίγο πηλό. Σε υγρές περιοχές, όπως οι Απαλάχιοι, το 95% των βουνοπλαγιών καλύπτονται από κολλουβιακά, ξεθωριασμένα συντρίμμια βράχων. Ακόμη και στα Βραχώδη Όρη περισσότερο από το 80% του εδάφους καλύπτεται με κολλούβιο, αν και τα κοιτάσματα είναι πιο λεπτά από ό,τι σε υγρές περιοχές.

Άλλα εκτεταμένα επιφανειακά κοιτάσματα περιλαμβάνουν εκείνα των παγετώνων του Πλειστόκαινου που κάλυψαν τον Καναδά και επεκτάθηκαν στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτασαν νότια ως το Λονγκ Άιλαντ, τη βόρεια Πενσυλβάνια, τους ποταμούς Οχάιο και Μιζούρι και την πεδιάδα του Πούτζετ Σάουντ. Στη λοφώδη Νέα Αγγλία τα κοιτάσματα είναι πετρώδη. στις πεδιάδες, λιγότερο. Πέτρες που καθαρίστηκαν από τα χωράφια της Νέας Αγγλίας έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των πέτρινων τοίχων τόσο χαρακτηριστικών αυτής της περιοχής.

Στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι παγετώδεις αποθέσεις και μεγάλο μέρος της χώρας στα νότια καλύπτονται από λάσπη που έχει τοποθετηθεί από τον άνεμο . Αυτά τα κοιτάσματα αποτελούν μερικές από τις καλύτερες γεωργικές εκτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρήχθησαν καθώς οι παγετώνες του Πλειστόκαινου έλιωναν, εκτοξεύοντας πλημμύρες προς τα νότια, και καθώς οι πλημμύρες υποχώρησαν, οι δυτικοί άνεμοι φύσηξαν σύννεφα σκόνης προς τα ανατολικά από τα κανάλια. Οι αποθέσεις γίνονται πιο λεπτές και λεπτόκοκκοι προς τα ανατολικά από τα ποτάμια. Αν και είναι ιδιαίτερα παραγωγικά, αυτά τα εδάφη υπόκεινται σε αιολική διάβρωση και ρέματα. Οι άνεμοι έχουν δημιουργήσει επίσης αμμόλοφους, όχι μόνο στις δυτικές ερήμους αλλά σε πολλές όχθες λιμνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Μεγάλων Λιμνών.

Άλλες επιφανειακές αποθέσεις σχηματίστηκαν από ρέματα, ως προσχωσιγενείς πλημμυρικές πεδιάδες στους πυθμένες των κοιλάδων και ως κοιτάσματα σε σχήμα βεντάλιας όπου οι κοιλάδες βγαίνουν από τα βουνά. Οι προσχωσιγενείς πυθμένες είναι εύφορη γη και σημαντικές πηγές υπόγειων υδάτων, αν και υπόκεινται σε ρύπανση. Επίσης υπόκεινται σε πλημμύρες, όπως και οι προσχωσιγενείς ανεμιστήρες.

Τα κοιτάσματα λιμνών είναι πολυάριθμα σε παγετώδεις περιοχές, αλλά είναι πιο εκτεταμένα στα βάθη της ερήμου της Μεγάλης Λεκάνης. Αυτή η φαινομενική ανωμαλία συμβαίνει επειδή αυτές οι λεκάνες συνέλεγαν το λιωμένο νερό από τα πεδία πάγου και τους παγετώνες στα βουνά. Ακόμη και η Κοιλάδα του Θανάτου, όπου η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόνο περίπου 38 mm (1,5 in), είχε μια λίμνη βάθους περίπου 180 m (600 πόδια). Το ανατολικό τμήμα της Μεγάλης Λεκάνης περιείχε τη λίμνη Bonneville του Πλειστόκαινου, η οποία κάλυπτε 52.000 km6 (20.000 mi6) και είχε μέγιστο βάθος 300 m (1.000 πόδια). Η Great Salt Lake είναι ένα υπόλοιπο αλατιού από αυτή τη λίμνη του Πλειστόκαινου, όπως και οι αλυκές Bonneville. Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι πλέον χωρίς λίμνη, αλλά διαθέτει αλυκή.