aerologio

Σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της Ιρλανδίας

Οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί στην Ιρλανδία, ένα νησί που βρίσκεται στο δυτικό περιθώριο της Ευρώπης, έγιναν σχετικά αργά στην ευρωπαϊκή προϊστορία, περίπου 6000 πΧ. Κάποια στιγμή μεταξύ περίπου 600 και 150 πΧ, Κελτικοί λαοί από τη δυτική Ευρώπη, που έγιναν γνωστοί ως Gaels, εισέβαλαν στην Ιρλανδία και υπέταξαν τους προηγούμενους κατοίκους. Οι βασικές μονάδες της γαελικής κοινωνίας ήταν τα tuatha, ή μικρά βασίλεια, από τα οποία ίσως 150 υπήρχαν στην Ιρλανδία.

Τα tuatha παρέμειναν ανεξάρτητοι το ένα από το άλλο, αλλά μοιράζονταν μια κοινή γλώσσα, την γαελική και μια τάξη ανδρών που ονομάζονταν brehons, οι οποίοι διδάσκονταν στο εθιμικό δίκαιο και βοήθησαν να διατηρηθεί σε ολόκληρη την Ιρλανδία ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο αλλά αρχαϊκό κοινωνικό σύστημα.

Ένας λόγος για τη μοναδική φύση της ιρλανδικής κοινωνίας ήταν ότι οι Ρωμαίοι, που μεταμόρφωσαν τις κελτικές κοινωνίες της Βρετανίας και άλλες κοινωνίες στην Ήπειρο με τους στρατούς, τους δρόμους, το διοικητικό σύστημα και τις πόλεις τους, δεν προσπάθησαν ποτέ να κατακτήσουν την Ιρλανδία.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Μια άλλη συνέπεια της απομόνωσης της Ιρλανδίας από την ρωμανική Ευρώπη ήταν η ανάπτυξη ενός διακριτικού κελτικού τύπου χριστιανισμού. Ο Άγιος Πατρίκιος εισήγαγε τον κυρίαρχο λατινικό Χριστιανισμό στη χώρα τον 5ο αιώνα μΧ, αλλά το σύστημα των επισκόπων με εδαφικές επισκοπές, σύμφωνα με το διοικητικό σύστημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν ρίζωσε ασφαλή στην Ιρλανδία εκείνη την εποχή.

Ενώ το αυτόνομο tuath παρέμεινε η βασική μονάδα της γαελικής κοσμικής κοινωνίας, το αυτόνομο μοναστήρι έγινε η βασική μονάδα του Κελτικού Χριστιανισμού. Κατά τον 6ο και τον 7ο αιώνα τα ιρλανδικά μοναστήρια ήταν σπουδαία κέντρα μάθησης, στέλνοντας ιεραποστόλους όπως οι Άγιοι Κολούμπα και Κολούμπαν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό που ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο σκοτεινός αιώνας ήταν για την Ιρλανδία η χρυσή εποχή. Η θρησκευτική τέχνη, όπως το Ardagh Chalice και το Book of Kells και άλλα φωτισμένα χειρόγραφα, άκμασαν παράλληλα με κοσμικά, ακόμη και παγανιστικά, καλλιτεχνικά επιτεύγματα, όπως η καρφίτσα Tara και το μεγάλο ιρλανδικό έπος Tain Bo Cuailgne (The Cattle Raid of Cooley).

Οι εισβολές των Βίκινγκ

Στα τέλη του 8ου αιώνα, Βίκινγκς από τη Σκανδιναβία άρχισαν να επιτίθενται στην Ιρλανδία. Άλλα μέρη της Ευρώπης περίπου εκείνη την εποχή ανταποκρίνονταν σε τέτοιες πιέσεις αναπτύσσοντας το σύστημα της φεουδαρχίας, αλλά η γαελική κοινωνία δεν προσφέρθηκε για τέτοια ανάπτυξη. Δεν είχε την κληρονομιά του ρωμαϊκού δικαίου που παρείχε το πλαίσιο για τους φεουδαρχικούς θεσμούς αλλού. Επιπλέον, οι περίτεχνες ρυθμίσεις συγγένειας με τις οποίες τόσο η κατοχή ιδιοκτησίας όσο και η διαδοχή σε ηγετικούς ρόλους ρυθμίζονταν από το βρετανικό δίκαιο μπορεί να εμπόδισαν την ανταλλαγή γης με στρατιωτική θητεία, η οποία είναι η θεμελιώδης συμφωνία που διέπει το φεουδαρχικό σύστημα. Τελικά, η γαελική κοινωνία κατάφερε να οργανώσει αντίσταση: το 1014, οι ιρλανδικές δυνάμεις με επικεφαλής τον βασιλιά Brian Boru νίκησαν αποφασιστικά τους Βίκινγκς στη μάχη του Clontarf.

Η θητεία του Μπράιαν (1002Ð14) του τιμητικού τίτλου “υψηλός βασιλιάς της Ιρλανδίας” μερικές φορές παρεξηγείται ως η εποχή του σποράς μιας εθνικής μοναρχίας. Στην πραγματικότητα, η εξουσία του υψηλού βασιλιά σε μεγάλο μέρος της Ιρλανδίας ήταν ανυπόστατη. Χωρίς την υποδομή της φεουδαρχίας, ακόμη και ένας τέτοιος ηγέτης όπως ο Μπράιαν δεν θα μπορούσε να κάνει τη μετάβαση από τη συμβολική βασιλεία στην αποτελεσματική μοναρχία που ξεκινούσε σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, αν και η δύναμη των Βίκινγκ είχε σπάσει, οι Βίκινγκς είχαν αφήσει το σημάδι τους στη χώρα ιδρύοντας τις πρώτες πόλεις της Ιρλανδίας, όπως το Δουβλίνο, το Λίμερικ και το Γουότερφορντ.

Η αγγλο-νορμανδική κατάκτηση

Ακόμη και τέτοια ενότητα που υπήρχε επί Μπράιαν είχε εξαφανιστεί όταν η Ιρλανδία αντιμετώπισε την επόμενη πρόκληση. Αυτή η πρόκληση προήλθε από την εξαιρετικά αποτελεσματική φεουδαρχική μοναρχία που είχε ιδρύσει στην Αγγλία ο Γουλιέλμος Α’ (Γουίλιαμ ο Κατακτητής) μετά την εισβολή του στη χώρα αυτή το 1066 από τη Νορμανδία στη Γαλλία.

Το 1171, ο απόγονος του Γουλιέλμου Ερρίκος Β’ εκμεταλλεύτηκε μια προηγούμενη επιστολή του Πάπα Ανδριανού Δ’ που εξουσιοδοτούσε τον Ερρίκο να γίνει κυρίαρχος της Ιρλανδίας προκειμένου να ευθυγραμμίσει περισσότερο την ιρλανδική εκκλησία με τα ρωμαϊκά πρότυπα. Αρκετοί αγγλο-νορμανδοί βαρόνοι, με τους συντηρητές τους, είχαν ήδη καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ιρλανδίας όταν ο Ερρίκος πήγε στην Ιρλανδία με στρατό για να λάβει την επίσημη υποταγή αυτών των βαρόνων και των περισσότερων από τους Ιρλανδούς βασιλιάδες.

Σε εκείνες τις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν οι Αγγλο-Νορμανδοί βαρόνοι και έδιωξαν την γηγενή γαελική αριστοκρατία, δημιούργησαν ένα φεουδαρχικό σύστημα όπως αυτό που είχαν φέρει οι πρόγονοί τους από τη Νορμανδία στην Αγγλία. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν ήταν μια αποτελεσματική συγκεντρωτική μοναρχία όπως η νορμανδική φεουδαρχία είχε καλλιεργήσει στην Αγγλία. Η αγγλική μοναρχία συνήθως αποσπούσε την προσοχή από τις ιρλανδικές υποθέσεις από πιο πιεστικές ανησυχίες όπως ο Εκατονταετής Πόλεμος (1338-1453) και επομένως δεν υποτάχθηκε ουσιαστικά στη βασιλική εξουσία ούτε την αγγλο-νορμανδική αποικία.

Έτσι, μπορεί κανείς να σκεφτεί την Ιρλανδία στον ύστερο Μεσαίωνα ως αποτελούμενη από τρεις ομόκεντρες περιοχές:
(1) Το Δουβλίνο και η άμεση ενδοχώρα του (που τελικά ονομάστηκε Pale), η μόνη περιοχή στην οποία η αγγλική κυβέρνηση ασκούσε πραγματικά εξουσία. (2) ένα ευρύ τόξο εδαφών και το Pale, που ήταν τα σχεδόν ανεξάρτητα φέουδα των μεγάλων αγγλο-νορμανδών αρχόντων.
(3) ένα περαιτέρω τόξο εδαφών κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας που διατήρησαν τα γαελικά έθιμα και παρέμειναν εντελώς εκτός αγγλικής κυριαρχίας.

Η αγγλική αποικία στην Ιρλανδία έφτασε στη μεγαλύτερη έκτασή της στις αρχές του 14ου αιώνα, μετά τον οποίο η γαελική κοινωνία γνώρισε σημαντική αναζωπύρωση, εν μέρει κερδίζοντας εδάφη πίσω από τους αποίκους, αλλά κυρίως μέσω της μετατροπής των Αγγλο-Νορμανδών σε “αγγλο-ιρλανδική” αριστοκρατία. Καθώς οι Αγγλο-Νορμανδοί παντρεύτηκαν με τον γαελικό πληθυσμό και υιοθέτησαν τη γαελική γλώσσα και τα έθιμα, σταδιακά έγιναν «περισσότερο Ιρλανδοί από τους Ιρλανδούς». Το καταστατικό του Kilkenny (1366) ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να οριστεί η περιοχή του αγγλικού ελέγχου.

Η αγγλο-νορμανδική κατάκτηση επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν την ιρλανδική εκκλησία περισσότερο σε συμφωνία με τα ρωμαϊκά πρότυπα. Εισήχθησαν οι αγγλικές νομικές πρακτικές και η πολιτική διοίκηση και, παρόλο που εξυπηρετούσε μόνο την αγγλο-ιρλανδική αποικία, ένα ιρλανδικό κοινοβούλιο με πρότυπο το αγγλικό δημιουργήθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Λόγω της τάσης της αποικίας να υποστηρίξει την πλευρά των Γιορκιστών στους Πολέμους των Ρόδων (1455-85), ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Ζ’ ανάγκασε ένα ιρλανδικό κοινοβούλιο του 1494-95 να υιοθετήσει τον νόμο του Poynings, ο οποίος έδινε στο Αγγλικό Συμβούλιο Ιδιωτών το δικαίωμα βέτο για οποιαδήποτε νομοθεσία προταθεί. στα μελλοντικά ιρλανδικά κοινοβούλια.

Μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα ήταν σαφές ότι η αγγλο-νορμανδική κατάκτηση ήταν μια αποτυχία, και τον 16ο αιώνα οι Άγγλοι μονάρχες Ερρίκος Η’, Μαρία Α’ και Ελισάβετ Α’ κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες να ανακαταλάβουν την Ιρλανδία με στρατιωτικές αποστολές και με το κατεστημένο. (ή φυτεία) αποικιών Άγγλων εποίκων στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, η διακοπή των δεσμών μεταξύ της Εκκλησίας της Αγγλίας και του παπισμού από τον Ερρίκο (βλ. Μεταρρύθμιση), περιέπλεξε την ανακατάκτηση. Στην Ιρλανδία, σε αντίθεση με την Αγγλία, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία συμπάθεια ιθαγενών με τους Προτεστάντες μεταρρυθμιστές μεταξύ των Γαελικών Ιρλανδών ή των Αγγλο-Ιρλανδών. Έτσι η Εκκλησία της Ιρλανδίας μετατράπηκε νόμιμα σε προτεσταντική εκκλησία που απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η πιο αποφασιστική αντίσταση στην ανακατάκτηση προήλθε από τους Γαελικούς οπλαρχηγούς του Ulster (η βορειοανατολική συνοικία του νησιού), με επικεφαλής τον Hugh O’Neill, 2ο κόμη του Tyrone, στο τέλος της βασιλείας της Elizabeth. Κατά την καταστολή της εξέγερσής τους μεταξύ 1595 και 1603, οι αγγλικές δυνάμεις κατέστρεψαν την ύπαιθρο του Ulster.

Μόλις αυτοί οι οπλαρχηγοί υποτάχθηκαν, ωστόσο, ο βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας ήταν πρόθυμος να τους αφήσει να ζήσουν στα προγονικά τους εδάφη ως ευγενείς αγγλικού τύπου, αλλά όχι ως μικροβασιλείς στο παλιό γαελικό κοινωνικό σύστημα. Δυσαρεστημένοι με τους νέους τους ρόλους, οι οπλαρχηγοί πήραν πλοίο στην Ήπειρο το 1607.

Αυτή η «φυγή των κόμης» έδωσε στο αγγλικό στέμμα το πρόσχημα να κατασχέσει τα τεράστια εδάφη τους και να χορηγήσει διάσπαρτους οικισμούς Βρετανών Προτεσταντών σε όλο το δυτικό και κεντρικό Ulster (η Φυτεία του Ulster ). Οι ενέργειες του στέμματος ενθάρρυναν έμμεσα την πολύ βαρύτερη μη επιχορηγούμενη μετανάστευση των Σκωτσέζων στις παράκτιες κομητείες Down και Antrim. Αυτοί οι οικισμοί ευθύνονται για την ύπαρξη στο σημερινό Όλστερ πολυάριθμων Προτεσταντών-πολλών Σκωτσέζων Πρεσβυτεριανών- όλων των κοινωνικών τάξεων.

Αλλού στη σύγχρονη Ιρλανδία, ο Προτεσταντισμός έχει περιοριστεί σε μια μικρή ιδιοκτησιακή ελίτ, πολλά από τα μέλη της οποίας ήταν οι δικαιούχοι περαιτέρω κατασχέσεων μια γενιά μετά τη Φυτεία του Ulster. Το πρόσχημα για αυτές τις νέες κατασχέσεις ήταν η εξέγερση των Γαελικών Ιρλανδών στο Ulster κατά των Βρετανών αποίκων το 1641.

Πράγματι, αυτή η εξέγερση πυροδότησε τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος έβαλε τέλος στην προσπάθεια του βασιλιά Καρόλου Α’ να δημιουργήσει ένα απολυταρχικό κράτος (που αντιπροσωπεύεται στην Ιρλανδία από τις πολιτικές του λόρδου του αναπληρωτή, Thomas Wentworth, 1ος κόμης του Στράφορντ). Όταν το πουριτανικό κόμμα νίκησε τον Κάρολο, ο ηγέτης τους, Όλιβερ Κρόμγουελ, επέβαλε γρήγορα (1649-50) την αγγλική εξουσία στην Ιρλανδία.

Ο Κρόμγουελ πλήρωσε τους στρατιώτες και τους επενδυτές του στην πολεμική προσπάθεια με γη που κατασχέθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Αγγλο-Ιρλανδούς καθολικούς των ιρλανδικών μεσαίων χωρών που είχαν ενταχθεί στην εξέγερση διστακτικά και μόνο για να αμυνθούν ενάντια στις πουριτανικές πολιτικές.

Η προτεσταντική υπεροχή

Ελπίζοντας να ανακτήσουν τα εδάφη τους και την πολιτική κυριαρχία τους στην Ιρλανδία, οι Καθολικοί πήραν το μέρος του καθολικού βασιλιά James II στην ένδοξη επανάσταση της Αγγλίας το 1688 και έτσι συμμετείχαν στην ήττα του από τον William III στη μάχη του Boyne το 1690. Η ιρλανδική προτεσταντική ελίτ παγιώθηκε τη νίκη της επί ό,τι είχε απομείνει από μια καθολική ελίτ θεσπίζοντας μια σειρά από Ποινικούς Νόμους που αποσκοπούσαν στον αποκλεισμό της τελευταίας από την ιδιοκτησία και την εξουσία.

Οι προτεστάντες, ωστόσο, δεν είχαν κερδίσει για το κοινοβούλιο τους τις εξουσίες που είχε κερδίσει η γαιοκτήμονα ελίτ της Αγγλίας για τις δικές τους στην ένδοξη επανάσταση. Επιπλέον, οι βρετανικές εμπορικές πολιτικές έκαναν διακρίσεις σε βάρος της Ιρλανδίας, και πολλοί από τους Σκωτσέζους Πρεσβυτεριανούς στο Ulster άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αμερική.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Το 1782 ένα «Πατριώτικο» κόμμα με επικεφαλής τον Henry Grattan και με την υποστήριξη ενός στρατού προτεσταντών εθελοντών έπεισε τη βρετανική κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο του Poynings για να δώσει στο ιρλανδικό κοινοβούλιο νομοθετική ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να καθιερώσει τη δική της δασμολογική πολιτική της Ιρλανδίας.

Η Επαναστατική Εποχή

Οι μεταρρυθμίσεις του 1782 δεν επεκτάθηκαν αρκετά προς τη δημοκρατική κατεύθυνση για να ικανοποιήσουν διανοούμενους όπως ο Wolfe Tone και πολλοί από τους Πρεσβυτεριανούς εμπόρους και αγρότες του Βορρά, οι οποίοι παρακινήθηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση να σχηματίσουν την Εταιρεία Ενωμένων Ιρλανδών. Οι Ενωμένοι Ιρλανδοί συμμάχησαν με τους Καθολικούς «Υπερασπιστές» που προήλθαν πρόσφατα από θρησκευτικές συγκρούσεις στην κομητεία Άρμαγκ και εξαπλώθηκαν σε όλο το νότο.

Μια εξέγερση το 1798 καταπνίγηκε γρήγορα, αλλά έπεισε τη βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει τους χωριστούς πολιτικούς θεσμούς της Ιρλανδίας. Τα μέλη του ιρλανδικού κοινοβουλίου κοροϊδεύτηκαν και δωροδοκήθηκαν για να εγκρίνουν την Πράξη της Ένωσης (1800), η οποία προέβλεπε ένα ενιαίο Κοινοβούλιο για τις Βρετανικές Νήσους.

Οι Καθολικοί, στους οποίους είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου το 1793, ενθαρρύνθηκαν να πιστέψουν ότι το ενωμένο Κοινοβούλιο θα τους παρείχε το δικαίωμα να κατέχουν βουλευτικές έδρες. Ωστόσο, μόλις το 1829, όταν αντιμετώπισε μια απειλητική κινητοποίηση για την Καθολική Χειραφέτηση με επικεφαλής τον Ντάνιελ Ο’Κόνελ, το Κοινοβούλιο παραχώρησε αυτό το δικαίωμα.

Η ανάπτυξη του ιρλανδικού εθνικισμού

Κατά ειρωνικό τρόπο, καθώς το κράτος κινούνταν προς την ουδετερότητα μεταξύ των δύο θρησκειών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η σεχταριστική διαίρεση της ιρλανδικής κοινωνίας αποκτούσε νέα σημασία ως διαφορά «εθνικότητας». Στη δεκαετία του 1830, όταν ο O’Connell ξεκίνησε ένα νέο κίνημα για την κατάργηση του Act of Union, δεν έλαβε ουσιαστικά καμία υποστήριξη από εκείνους τους βόρειους Πρεσβυτεριανούς των οποίων οι πατέρες ήταν Ενωμένοι Ιρλανδοί. Η αυξανόμενη ευημερία της ως φυλάκιο της εκβιομηχάνισης της Βρετανίας έκανε την πόλη του Μπέλφαστ όλο και πιο αφοσιωμένη στη νομοθετική ένωση με τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, εκείνα τα μέρη της Ιρλανδίας όπου ζούσαν οι περισσότεροι Καθολικοί υστερούσαν πολύ σε σχέση με τη Βρετανία και το βορειοανατολικό Ulster σε οικονομική ανάπτυξη, όπως αποδείχθηκε δραματικά στη δεκαετία του 1840, όταν η αποτυχία της καλλιέργειας πατάτας για αρκετά διαδοχικά χρόνια προκάλεσε καταστροφικό λιμό. Μεταξύ 1841 και 1851, ο πληθυσμός της Ιρλανδίας μειώθηκε από 8,2 εκατομμύρια σε 6,6 εκατομμύρια λόγω της πείνας, των ασθενειών και της μετανάστευσης – ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο λιμός σταμάτησε προσωρινά την ανάπτυξη του εθνικισμού στην καθολική κοινότητα – το 1848 μια εξέγερση που προωθήθηκε από διαφωνούντες του κινήματος του O’Connell κατέληξε σε φάρσα – αλλά η μακροπρόθεσμη επίδρασή της ήταν να ενισχύσει τον ιρλανδικό εθνικισμό. Στην αγροτική Ιρλανδία, η γενιά που ενηλικιώθηκε μετά τον λιμό γνώρισε μέτρια αυξανόμενη ευημερία και μια ραγδαία αυξανόμενη ευημερία που απολάμβαναν οι Βρετανοί (και οι Προτεστάντες του Όλστερ) δικαιούχοι της εκβιομηχάνισης – συνθήκες που ευνοούσαν την εμφάνιση μιας έντονης λαϊκής ζήτησης για εθνικό εαυτό -κυβέρνηση. Ένα τέτοιο αίτημα υποστηρίχθηκε με ενθουσιασμό από την ιρλανδική κοινότητα μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν σχηματίσει έναν βραχίονα της μυστικής επαναστατικής κοινωνίας των Φενιανών.

Το Κίνημα Εστίας-Κυβέρνησης

Η αγροτική ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 1870 διέκοψε την άνοδο της ευημερίας και η προκύπτουσα αγροτική δυσαρέσκεια αξιοποιήθηκε στις αναδυόμενες εθνικιστικές φιλοδοξίες από τον Charles Stewart Parnell. Κάτω από την ηγεσία του Parnell, ένα ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα, που απαιτούσε εσωτερική ρύθμιση-ένα ξεχωριστό ιρλανδικό κοινοβούλιο εντός της Ένωσης-και τη μεταρρύθμιση της γης, μπόρεσε να κερδίσει κάθε κοινοβουλευτική έδρα έχοντας την καθολική πλειοψηφία.

Αυτό το συμπαγές μπλοκ ψήφων έδωσε στον Πάρνελ και στον διάδοχό του, Τζον Ρέντμοντ, ισχυρό μοχλό στη βρετανική πολιτική σκηνή όποτε κανένα βρετανικό κόμμα δεν είχε σαφή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκμεταλλευόμενος μια τέτοια κατάσταση το 1910-14, το ιρλανδικό κόμμα επέβαλε τελικά τη θέσπιση ενός νομοσχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού, αλλά επίσης επικαλέστηκε το Σύμφωνο του Ulster, με το οποίο οι Βόρειοι Προτεστάντες ορκίστηκαν να αντισταθούν στην εγχώρια κυριαρχία με τη βία.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις οργανώνονταν και από τις δύο πλευρές και ο εμφύλιος πόλεμος φαινόταν επικείμενος όταν παρενέβη ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο κανόνας του σπιτιού θεσπίστηκε το 1914, αλλά ανεστάλη μέχρι το τέλος του πολέμου, όταν έγινε κατανοητό ότι ο Ulster θα λάμβανε κάποια ειδική μεταχείριση.

Από τη δεκαετία του 1890, ο εθνικισμός βρήκε έκφραση σε μια Ιρλανδική Λογοτεχνική Αναγέννηση. Ο ποιητής William Butler Yeats, οι θεατρικοί συγγραφείς Sean O’Casey και John Millington Synge και άλλοι έστρεψαν την προσοχή τους σε μοναδικά ιρλανδικά θέματα και παραδόσεις. Συγγραφείς, φοιτητές και λάτρεις της γαελικής γλώσσας που σχετίζονταν με αυτήν την πολιτιστική αναγέννηση έτειναν να έλκονται προς το Σιν Φέιν, ένα πολιτικό κίνημα που ιδρύθηκε από τον Άρθουρ Γκρίφιθ.

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝ ΦΕΙΝ

Η απογοήτευση που προέκυψε από την αναβολή της διακυβέρνησης στο σπίτι οδήγησε στην εξέγερση του Πάσχα του 1916 στο Δουβλίνο. Αν και στρατιωτική αποτυχία, αυτή η εξέγερση έφερε στο κοινό μια νέα γενιά πιθανών ηγεσιών. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι υποψήφιοι του Σιν Φέιν, που είχαν δεσμευτεί να μην παρευρεθούν στο Κοινοβούλιο, κέρδισαν εκτός από έξι από τις καθολικές έδρες μακριά από το πιο μετριοπαθές ιρλανδικό κόμμα και συγκροτήθηκαν ως επαναστατικό κοινοβούλιο, Συν Φειν , στο Δουβλίνο.

Ενώ ο ανταρτοπόλεμος από τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA) και τα αντίποινα από τις δυνάμεις του στέμματος ήταν σε εξέλιξη στην Ιρλανδία, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στον Νόμο για τον Κανονισμό Εσωτερικού. Αυτός ο νόμος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας του 1920 δημιούργησε χωριστά κοινοβούλια για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Νότια Ιρλανδία, αν και μόνο το πρώτο λειτούργησε ποτέ.

Το Συν Φειν αρνήθηκε να αποδεχθεί τη νέα νομοθεσία και, μετά από κατάπαυση του πυρός το 1921, οι εκπρόσωποί του διαπραγματεύτηκαν μια συνθήκη που καθιστούσε το ιρλανδικό ελεύθερο κράτος αυτοδιοικούμενη κυριαρχία εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών και επιτρέποντας στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να λάβει οι έξι βόρειες κομητείες έξω από την κυριαρχία. Επειδή ορισμένα μέλη του D‡il και του IRA ένιωθαν ότι ήταν υποχρεωμένα να δεχτούν τίποτα λιγότερο από μια δημοκρατία «εξωτερικά συνδεδεμένη» με την Κοινοπολιτεία, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των φατριών προνομιούχων και αντισυνθηκών, με επικεφαλής αντίστοιχα τους Μάικλ Κόλινς και Έιμον ντε Βαλέρα. Η αντισυνθήκη ηττήθηκε.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Η πολιτεία που αποτελείται από τις νότιες 26 από τις 32 κομητείες της Ιρλανδίας είχε τρία διαφορετικά ονόματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τα στάδια με τα οποία επιτεύχθηκε πράγματι οι στόχοι της ηττημένης αντισυνθήκης κατά τη διάρκεια της γενιάς μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Το ιρλανδικό ελεύθερο κράτος

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1922 που πλαισιώθηκε από την πλευρά των κληρονόμων, ο πρώτος πρωθυπουργός ήταν ο William T. Cosgrave (1880-1965, βλ. οικογένεια Cosgrave). Το δημοκρατικό κόμμα του Ντε Βαλέρα αρνήθηκε να καθίσει στο Ντάιλ λόγω του απαιτούμενου όρκου πίστης στο βρετανικό στέμμα.

Παρά τις δυσκολίες διακυβέρνησης ενός κράτους του οποίου η ίδια η νομιμότητα απορρίφθηκε από το μείζον κόμμα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Cosgrave κατάφερε να δημιουργήσει μια εύρυθμη διοίκηση και να πραγματοποιήσει κάποιες μέτριες μεταρρυθμίσεις. Το 1927, ωστόσο, ο ντε Βαλέρα συμφιλίωσε τη συνείδησή του με τον όρκο, ενώ αρνήθηκε ότι έκανε κάτι τέτοιο. Μετά τις εκλογές του 1932, το κόμμα του Fianna Fáil (με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος) μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και, ως πρωθυπουργός μέχρι το 1948 και ξανά το 1951-54 και το 1957-59, ο de Valera εδραίωσε την κυριαρχία του κόμματός του στο κόμμα του Cosgrave, Fine Gael.

Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Το 1948, ο John A. Costello (1891Ð1976), ένας ηγέτης των Fine Gael που διαδέχθηκε τον de Valera ως taoiseach (πρωθυπουργός) σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, εισήγαγε νομοθεσία με την οποία ο Νότος έγινε δημοκρατία εκτός της Κοινοπολιτείας. Στη δεκαετία του 1950 η δημοκρατία άρχισε να απομακρύνεται από τους συνταγματικούς αγώνες και να ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη.

Η προσπάθεια επίτευξης οικονομικής αυτάρκειας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεκαετίας του 1930, έδωσε τη θέση της σε πολιτικές αλληλεξάρτησης. Υπό τον πρωθυπουργό της Fianna Fáil Sean Lemass (1899–1971· υπηρέτησε το 1959–66), η δημοκρατία συνήψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία. Ο διάδοχός του, John Lynch, οδήγησε (1973) τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο Lynch εκτοπίστηκε από τον Liam Cosgrave του Fine Gael το 1973. Η Fianna F‡il επέστρεψε στην εξουσία από το 1977 έως το 1981, με επικεφαλής τον Lynch και, από το 1979, τον Charles J. Haughey. Ο ηγέτης των Fine Gael, Garret FitzGerald, ηγήθηκε μιας κυβέρνησης συνασπισμού από το 1982 έως το 1987, όταν ο Haughey ανέλαβε ξανά, συνεχίζοντας την εξουσία μέχρι το 1992. Ο Albert Reynolds της Fianna F‡il (1993–94) διαδέχθηκε ο John Bruton του Fine Gael. Η Fianna F‡il και οι σύμμαχοί της ανέκτησαν την πλειοψηφία τους στις εκλογές του 1997 και ο Bertie Ahern έγινε ταοϊδεάτης.

Η φεουδαρχία ήταν το βασικό συστατικό της οικοδόμησης του κράτους που έλειπε η Ιρλανδία στον Μεσαίωνα. Ο εθνικισμός μπορεί να είναι η βασική προϋπόθεση για την επιτυχή οικοδόμηση του κράτους σε μια δημοκρατική εποχή. Ο εθνικισμός που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των Καθολικών για έναν αιώνα ήταν ένας πρωταρχικός παράγοντας που έδωσε τη δυνατότητα στον Νότο να ξεπεράσει την πικρία του εμφυλίου πολέμου.