Χαρτης Λαρισας

Ο Νομος Λαρισας καταλαμβανει το ΒΑ τμήμα της Θεσσαλιας. Έχει έκταση 5.555 τ. χλμ. και πληθυσμο 269.300 κατοικους. Συνορεύει Δ με τους Νομος Καρδιτσας και Τρικαλων, Β με τους Νομος Κοζανης και Πιεριας, Α βρέχεται απο το Β. Αιγαιο και συνορεύει με το Νομος Μαγνησιας και Ν με το Νομος Φθιωτιδος και Μαγνησιας. Πρωτεύουσα του νομού ειναι η Λαρισα. Διοικητικα διαιρειται σε πέντε επαρχιες: της Αγιας με πρωτεύουσα την Αγια, της Ελασσονας με πρωτεύουσα την Ελασσονα, της Λαρισας με πρωτεύουσα τη Λαρισα, του Τυρναβου με πρωτεύουσα τον Τύρναβο και των Φαρσαλων με πρωτεύουσα τα Φαρσαλα.

Η κατανομή του εδαφους του Νομου Λαρισας παρουσιαζει την παρακατω εικονα: το 45,3% πεδινο, το 24,4% ημιορεινο και το 30,3% ορεινο.ορη : Στα Β του Νομος Λαρισας ξεχωριζουν τρεις οροσειρές: τα Καμβούνια, ο Τιταρος και ο ‘Ολυμπος. Στα Α βρισκονται τα ορη Κισσαβος και Μαυροβούνι, στα ΒΔ η οροσειρα Αντιχασια και στα Ν το παρακλαδι της οροσειρας της ‘Οθρυος, Ναρθακιο ορος.Πεδιαδες : Το μεγαλο πεδινο τμήμα του Νομος Λαρισας σχηματιζεται στο κέντρο και αποτελει την πεδιαδα Λαρισας-Τυρναβου, μια απο τις μεγαλύτερες πεδιαδες της χωρας. Έχει έκταση 589 τ. χλμ. και ποτιζεται απο τον Πηνειο. Στα Ν του νομού απλωνεται η πεδιαδα των Φαρσαλων.
Ο Νομος έχει έκταση 197 τ. χλμ. και διαρρέεται απο τον Ενιπέα. Στα ΒΔ του νομού σχηματιζεται η κοιλαδα του Σαρανταπορου.Ποταμοι : Το Νομο Λαρισας διαρρέει ο κύριος ποταμος της Θεσσαλιας, ο Πηνειος. Δεν υπαρχουν αλλοι μεγαλοι ποταμοι, παρα μονο μικροι χειμαρροι. Οι κυριοτεροι απ’ αυτούς ειναι, ο Ενιπεύς, ο Τιταρήσιος, ο Ξερολακκος, το Πλατανορεμα και το Ασμακι.
Οι ακτές του Νομου Λαρισας ειναι η συνέχεια των ακτων του Νομος Μαγνησιας και έχουν τα ιδια χαρακτηριστικα. Αποτομες βουνοπλαγιές φτανουν μέχρι τη θαλασσα, κανοντας τις ακτές απλησιαστες. Η μοναδική ομαλή ακτή ειναι αυτή της κοιλαδας των Τεμπων, οπου εκβαλλει ο Πηνειος ποταμος.

ΧΑΡΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λαρισα

Οι βουνοκορφές του Νομού Λαρισας ειναι πυκνοδασωμένες. Κυριαρχούν η οξυα, η βελανιδια, το έλατο, η καστανια και η μαύρη πεύκη. Τα περισσοτερα δαση βρισκονται στην επαρχια Ελασσονας.
Ο Νομος Λαρισας έχει ηπειρωτικο κλιμα, με δριμύ ψύχος το χειμωνα και μεγαλη ζέστη το καλοκαιρι. Στα παραλια ομως μετριαζεται και γινεται μεσογειακο.
Η οικονομια του Νομος Λαρισας ειναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Παρα την ύπαρξη του αξιολογου βιομηχανικού κέντρου της Λαρισας, ο καθοριστικος οικονομικος παραγοντας ειναι η γεωργια. Οι καλλιεργούμενες εκτασεις παραγουν δημητριακα, οσπρια, βιομηχανικα και κτηνοτροφικα φυτα. Σημαντικα αναπτυγμένη ειναι και η αμπελοκαλλιέργεια. Το πεδινο και το ημιορεινο του εδαφους ευνοούν την αναπτυξη της κτηνοτροφιας, κυριως μικρων ζωων και βοοειδωΝομος Το μεγαλύτερο βιομηχανικο και βιοτεχνικο κέντρο του νομού ειναι η Λαρισα. Αναλογη δραστηριοτητα παρουσιαζουν ο Τύρναβος, τα Φαρσαλα και η Ελασσονα. Στον Τύρναβο λειτουργούν μεταξουργεια, υφαντουργεια και οινοπνευματοποιεια.

Στη Λαρισα ανακαλύφθηκαν μερικοι απο τους αρχαιοτερους οικισμούς της Ελλαδος. Στους Ιστορικούς Χρονους βρισκοταν σε υψηλο επιπεδο ακμής. Στον Πελοποννησιακο Πολεμο οι κατοικοι της κρατησαν ουδετεροτητα, ενω στα χρονια που ακολούθησαν παρουσιασε μεγαλη ακμή, κυριως δε στους Βυζαντινούς Χρονους. Έως τον 13ο αιώνα, που καταλήφθηκε απο τους Φραγκους, δέχθηκε πολλές επιδρομές. Τον 14ο πέρασε στα χέρια των Σέρβων και τον 14ο υποδουλωθηκε στους Τούρκους. Απελευθερωθηκε το 1881.