Ιστορια της Γερμανιας

Η Γερμανία κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ. από γερμανικούς πληθυσμούς, αποικήθηκε από τους Ρωμαίους μόνο στα εδάφη κοντά στις όχθες δεξιά του Ρήνου, κατακτήθηκε από τους Φράγκους και αποτέλεσε μέρος της αυτοκρατορίας των Καρολίδων μετά το θάνατο του Λουδοβίκου του Πίου. Μετά την τοποθέτηση στη εξουσία του Κάρολου του Παχύ από τους μεγάλους φεουδάρχες, η μοναρχία μετατράπηκε σε αιρετική (887). Ο Όθωνας Α΄ της Σαξωνίας (10ς-11ος) σταθεροποίησε τη βασιλική εξουσία, ενισχύοντας την εκκλησιαστική φεουδαρχία, αποκατέστησε την κυριαρχία στην Ιταλία, υποστήριξε την κατάκτηση και την γερμανοποίηση της ανατολικής Ευρώπης. Η διαφωνία ανάμεσα στους Γκουέλφους και στους Γιββελίνους και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον οίκο της Σουηδίας και στον οίκο της Βαυαρίας άνοιξε μια καινούργια περίοδο εσωτερικών διαμαχών.

Κατά τη διάρκεια του βασιλείου των Οενστάουφεν συνεχίστηκε η γερμανική διείσδυση στην περιοχή της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Με την εκλογή του Αλβέρτου Β΄ (1438) ο βασιλικός θρόνος πέρασε οριστικά στον οίκο του Αψβούργου. Η Πρωσία νικώντας την Αυστρία στον αυστριακό πόλεμο διαδοχής και στο πόλεμο διαδοχής των Εφτά χρόνων (1756-1763), άνοιξε μια καινούργια περίοδο στην γερμανική ιστορία. Στο συνέδριο της Βιέννης τα γερμανικά κράτη ενώθηκαν σε μια Ομοσπονδία, στην οποία την προεδρία είχε η Αυστρία. Η Πρωσία κάτω από την καθοδήγηση του Βίσμαρκ, που εκλέχθηκε καγκελάριος το 1862, αντιμετώπισε και νίκησε την Αυστρία (1866), και δημιούργησε τη Γερμανική Ομοσπονδία του Βορρά. Αργότερα με την ένωση των Γερμανικών κρατών του νότου, ιδρύθηκε η Γερμανική αυτοκρατορία στην οποία βασιλιάς ήταν ο Γουλιέλμος Α΄ της Πρωσίας.

Το καινούργιο κράτος είχε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Όταν απομακρύνθηκε ο Βίσμαρκ (1890), η πολιτική του Γουλιέλμου Β΄ οδήγησε την Γερμανία στην απομόνωση και στη διαμάχη με τα Κράτη Συμφωνίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Η συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) επέβαλε στη Γερμανία την παραχώρηση της Αλσατίας και της Λωραίνης στη Γαλλία, την αποποίηση των αποικιών, τη πληρωμή τεράστιων αποζημιώσεων. Το 1936 η Γερμανία, αγνοώντας τις ρήτρες της συνθήκης των Βερσαλλιών, εισέβαλε στρατιωτικά στη Ρηνανία. Το 1938 κατέλαβε την Αυστρία και το 1939 έθεσε το προτεκτοράτο στη Βοημία και τη Μοραβία. Με την επίθεση στην Πολωνία, σύμμαχος της Αγγλίας μετά τη συνθήκη μη-επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο σύμμαχοι της Γερμανίας ήταν η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Με το τέλος του πολέμου κάποια εδάφη της Γερμανίας δόθηκαν στις νικήτριες χώρες. Η Ανατολική Πρωσία παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και τα γερμανικά εδάφη στα δυτικά στη γραμμή Οντέρ-Νέισε δόθηκαν στην Πολωνία. Η Γερμανία χωρίστηκε στα δύο: από τη μια μεριά η ανατολική Γερμανία, κατεχόμενη από τους Αγγλο-γαλλο-αμερικάνους, και από την άλλη η δυτική Γερμανία κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς. Το Μάιο του 1949 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας με πρωτεύουσα τη Βόννη. Από το 1949 μέχρι το 1963 καγκελάριος ήταν ο Αντενάουερ . Το 1963 εκλέχθηκε καγκελάριος ο Λούντβιγκ Έρχαρντ, πατέρας του οικονομικού θαύματος. Το 1966 πήρε τη θέση του ο Κούρτ Κίσινγκερ ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες, που διήρκησε μέχρι το 1969. Τότε εκλέχθηκε καγκελάριος ο Βίλυ Μπραντ. Το 1972 ο Μπραντ αντικαταστάθηκε από τον Χέλμουτ Σμίντ. Το 1982 ο Σμιντ νικήθηκε από τον χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ.

Το 1990 μπροστά στη κρίση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας, ο Κολ πίεσε για μια ένωση των δύο Γερμανίων: στις 18 Μαίου υπογράφηκε μια συνθήκη για οικονομική και νομισματική ένωση, στις 3 Οκτωβρίου η ένωση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το σύνταγμα της τελευταίας, έδωσε τέλος στο χωρισμό της Γερμανίας σε δύο μέρη. Το Δεκέμβριο του 1990 οι πρώτες εκλογές μετά την ένωση ανακήρυξαν νικητή τον Κολ. Παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ένωση, η γερμανική οικονομία είναι η πιο σταθερή στην Ευρώπη και το μάρκο μαζί με τον γιεν το πιο δυνατό παγκόσμια νόμισμα. Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Από το 1946 οι ανατολικές περιοχές που βρίσκονταν κάτω από τη σοβιετική διοίκηση, οργανώθηκαν κάτω από ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Τον Οκτώβριο του 1949 δημιουργήθηκε επίσημα η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μετά το 1948, δέκα εκατομμύρια Γερμανοί μετανάστευσαν στην Ανατολή, δημιουργώντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το !961 η ανατολική γερμανική κυβέρνηση για να σταματήσει την μετανάστευση έχτισε το τείχος του Βερολίνου, προκαλώντας μια μεγάλη κρίση ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις.