ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΠΑ

Ιστορια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Πολλοί λαοί συνέβαλαν στην ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός τεράστιου έθνους που προέκυψε από τη διασπορά βρετανικών αποικιακών φυλακίων στον Νέο Κόσμο. Οι πρώτοι άνθρωποι που κατοικούσαν στη βορειοαμερικανική ήπειρο ήταν πιθανώς μετανάστες από τη βορειοανατολική Ασία που ίδρυσαν οικισμούς στη Βόρεια Αμερική ήδη από το 8000 π.Χ και πιθανώς πολύ νωρίτερα.

Περίπου στα 1500 οι αυτόχθονες λαοί των περιοχών βόρεια του Ρίο Γκράντε είχαν αναπτύξει μια ποικιλία διαφορετικών πολιτισμών. Η τεράστια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από τα Βραχώδη Όρη έως τον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν σχετικά αραιοκατοικημένη από φυλές των οποίων οι οικονομίες βασίζονταν γενικά στο κυνήγι και τη συλλογή, το ψάρεμα και τη γεωργία.

Οι Βίκινγκς εξερεύνησαν την ηπειρωτική χώρα της Βόρειας Αμερικής τον 10ο και 11ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν εκεί για λίγο (βλ. Vinland). Πιο διαρκής σημασία, ωστόσο, ήταν το πρώτο ταξίδι (1492Ð93) του Χριστόφορου Κολόμβου, το οποίο εγκαινίασε μια εποχή μεγάλης ευρωπαϊκής εξερεύνησης του δυτικού ημισφαιρίου. Διάφορα ευρωπαϊκά κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας) και οι εμπορικές τους εταιρείες έστειλαν αποστολές για να εξερευνήσουν τον Νέο Κόσμο κατά τον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε.

Οι Ισπανοί διεκδίκησαν τεράστιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, του Μεξικού και της περιοχής δυτικά του ποταμού Μισισιπή, αν και συγκέντρωσαν τον οικισμό τους νότια του Ρίο Γκράντε. Οι Γάλλοι εξερεύνησαν μεγάλο μέρος της περιοχής που έγινε Καναδάς και δημιούργησαν αρκετούς οικισμούς εκεί. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για τη μετέπειτα ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ο αγγλικός αποικισμός της περιοχής κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού.


ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στο τέλος της περιόδου αναταραχής που σχετίζεται με την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση στην Αγγλία, οι Άγγλοι έγιναν ελεύθεροι να στρέψουν την προσοχή τους σε κάποια άλλα ζητήματα και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες έξω από το μικροσκοπικό νησί τους. Εσωτερική σταθερότητα υπό την Ελισαβετ την πρωτη  ( 1558-1603) και μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε συνδυασμό με μια τολμηρή πνευματική ζύμωση για να δημιουργήσουν μια ανερχόμενη αυτοπεποίθηση. Η Ιρλανδία γνώρισε τον πρώτο αντίκτυπο: στις αρχές του 17ου αιώνα είχε υποταχθεί πλήρως από τους Άγγλους. Σκωτσέζοι και Άγγλοι Προτεστάντες στάλθηκαν για να «αποικίσουν» όπου είχαν εκδιωχθεί οι άγριοι Ιρλανδοί, όπως τους αποκαλούσαν, ειδικά στις βόρειες επαρχίες. Στη συνέχεια, οι επιχειρηματίες άρχισαν να κοιτάζουν προς τη Βόρεια Αμερική, την οποία διεκδίκησε η Αγγλία με βάση τα ταξίδια ανακάλυψης του John Cabot (1497Ð99).

Οι Άγγλοι είχαν αποτύχει στις προσπάθειές τους τη δεκαετία του 1580 να ιδρύσουν μια αποικία στο Roanoke στην ακτή της Βιρτζίνια. Το 1606, ωστόσο, η Εταιρεία του Λονδίνου, που ιδρύθηκε για να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Βόρειας Αμερικής, έστειλε αποίκους σε αυτό που το 1607 έγινε Τζέιμσταουν, η πρώτη μόνιμη αγγλική αποικία στον Νέο Κόσμο.

Οι άποικοι υπέφεραν ακραίες κακουχίες και μέχρι το 1622, από τους περισσότερους από 10.000 που είχαν μεταναστεύσει, μόνο 2.000 παρέμειναν ζωντανοί. Το 1624 ο έλεγχος της αποτυχημένης εταιρείας πέρασε στο στέμμα, κάνοντας τη Βιρτζίνια βασιλική αποικία. Σύντομα το εμπόριο καπνού άνθισε, το ποσοστό θανάτων είχε μειωθεί και με ένα νομοθετικό σώμα (ο Οίκος των Burgesses, που ιδρύθηκε το 1619) και μια αφθονία γης, η αποικία εισήλθε σε μια περίοδο ευημερίας. Τα μεμονωμένα αγροκτήματα, διαθέσιμα με χαμηλό κόστος, εργάζονταν κυρίως από λευκούς υπηρέτες με συμβόλαιο (εργάτες που ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν για αρκετά χρόνια για να πληρώσουν για το πέρασμά τους πριν λάβουν πλήρη ελευθερία). Η περιοχή του Chesapeake Bay έγινε χώρα ευκαιριών για τους φτωχούς Άγγλους.

Το 1632, το Μέριλαντ παραχωρήθηκε στην οικογένεια Κάλβερτ ως προσωπική περιουσία, για να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους Ρωμαιοκαθολικούς. Προτεστάντες, επίσης, πλημμύρισαν στην αποικία και το 1649 εκδόθηκε ο νόμος της ανοχής, που εγγυάται την ελευθερία λατρείας στο Μέριλαντ σε όλους τους Τριαδικούς Χριστιανούς.

Οι αποικίες της Νέας Αγγλίας

apoikoiΤο 1620, πουριτανοί αυτονομιστές, που αργότερα ονομάστηκαν Προσκυνητές, έπλευσαν με το Mayflower στη Νέα Αγγλία, ιδρύοντας την Αποικία του Πλύμουθ, την πρώτη μόνιμη εγκατάσταση εκεί. Ακολούθησαν το 1629 και άλλοι πουριτανοί, υπό την αιγίδα της εταιρείας Massachusetts Bay Company, οι οποίοι εποίκησαν την περιοχή γύρω από τη Βοστώνη.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πουριτανικής Μετανάστευσης που ακολούθησε (1629-42), περίπου 16.000 άποικοι έφτασαν στην Αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης. Οι Πουριτανοί ξεκίνησαν να χτίσουν μια «πόλη σε ένα λόφο» που προοριζόταν να παρέχει ένα πρότυπο ευσεβούς ζωής για τον κόσμο. Αυστηροί Καλβινιστές, έντονα κοινοτικοί και ζώντας σε στενά συνδεδεμένα χωριά, οραματίστηκαν έναν Θεό θυμωμένο με τις ανθρώπινες παραβάσεις, ο οποίος επέλεξε, καθαρά σύμφωνα με την ανεξιχνίαστη θέλησή του, ένα απλό «δίκαιο κομμάτι» για σωτηρία. Διαφωνούντες με βαπτιστικό προσανατολισμό ίδρυσαν το Rhode Island (ναυλωμένο το 1644). Το 1639, πουριτανοί στα τότε σύνορα καθιέρωσαν τα Θεμελιώδη Τάγματα του Κονέκτικατ, το πρώτο γραπτό σύνταγμα στη Βόρεια Αμερική. η αποικία ναυλώθηκε το 1662. Οι οικισμοί στο Νιου Χάμσαϊρ που ξεπήδησαν τη δεκαετία του 1620 ανακηρύχθηκαν τελικά ξεχωριστή βασιλική αποικία το 1679. Το Πλύμουθ αργότερα έγινε (1691) μέρος της βασιλικής αποικίας της Μασαχουσέτης.

Οι Αποικίες της Αποκατάστασης

Μια μακρά εποχή αναταραχής (1642-60) στην Αγγλία, που περιελάμβανε τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, τη δημοκρατική Κοινοπολιτεία του Όλιβερ Κρόμγουελ και το Προτεκτοράτο, έληξε με την Αποκατάσταση των Στιούαρτ στο πρόσωπο του Καρόλου Β’. Ακολούθησε μια καταπληκτική περίοδος, κατά την οποία ιδρύθηκαν αποικίες και έγιναν άλλα αποκτήματα. Το 1663, η Καρολίνα ναυλώθηκε. η εγκατάσταση ξεκίνησε το 1670 και από την αρχή η αποικία άκμασε. Η περιοχή αργότερα τέθηκε υπό βασιλικό έλεγχο ως Νότια Καρολίνα (1721) και Βόρεια Καρολίνα (1729).

Το 1664 έφτασε ένας αγγλικός στόλος για να διεκδικήσει με δικαίωμα προηγούμενης ανακάλυψης τη γη κατά μήκος των ποταμών Hudson και Delaware που είχαν εγκατασταθεί και καταληφθεί από τους Ολλανδούς από το 1624. Το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ολλανδίας έγινε πλέον αποικία της Νέας Υόρκης και ο κύριος οικισμός της, το Νέο Άμστερνταμ. έγινε η πόλη της Νέας Υόρκης. Η αποικία της Νέας Υόρκης, ήδη πολυεθνικής και έντονα εμπορικής στο πνεύμα, τέθηκε υπό τον έλεγχο του στέμματος το 1685. Το Νιου Τζέρσεϊ, αραιοκατοικημένο από Ολλανδούς, Σουηδούς και άλλους, ήταν επίσης μέρος αυτής της αγγλικής αξίωσης. Οι ιδιοκτήτες του το χώρισαν σε East και West Jersey το 1676, αλλά η αποικία επανενώθηκε ως βασιλική επαρχία το 1702.

Το 1681, η Πενσυλβάνια και το 1682, αυτό που τελικά έγινε (1776) Ντέλαγουερ, παραχωρήθηκαν στον Γουίλιαμ Πεν, ο οποίος ίδρυσε έναν μεγάλο οικισμό Κουάκερων μέσα και γύρω από τη Φιλαδέλφεια. Η θεολογία των Κουάκερων διέφερε πολύ από αυτή των Πουριτανών της Νέας Αγγλίας. Πιστεύοντας σε έναν στοργικό Θεό που μιλάει απευθείας σε κάθε μετανοούσα ψυχή και προσφέρει τη σωτηρία ελεύθερα, οι Κουάκεροι βρήκαν περίτεχνους εκκλησιαστικούς οργανισμούς και χειροτονούσαν κληρικούς περιττούς.

Ινδικοί πόλεμοι

amerikan-indianΤο 1675 οι Ινδιάνοι που πλήττονται από ασθένειες και φτώχεια στη Νέα Αγγλία ξεκίνησαν εναντίον των λευκών (βλ. Πόλεμος του Βασιλιά Φιλίππου). Σχεδόν κάθε πόλη της Μασαχουσέτης βίωσε τη φρίκη του ινδικού πολέμου. χιλιάδες και από τις δύο πλευρές σφαγιάστηκαν πριν ο βασιλιάς Φίλιππος, ο αρχηγός Wampanoag, σκοτωθεί το 1676 και ο πόλεμος τελειώσει. Οι Βιρτζίνια, τρομοκρατημένοι από αυτό το γεγονός, το 1676 άρχισαν να επιτίθενται στους Occaneechees παρά την αποδοκιμασία του βασιλικού κυβερνήτη, Sir William Berkeley. Στη συνέχεια, υπό τον Ναθάνιελ Μπέικον, δυσαρεστημένοι και θυμωμένοι άποικοι έδιωξαν τον Μπέρκλεϋ από το Τζέιμσταουν και διακήρυξαν τους Νόμους του Μπέικον, οι οποίοι έδιναν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ελεύθερους. Τα βασιλικά στρατεύματα έφτασαν σύντομα για να καταπνίξουν την εξέγερση, γνωστή ως Εξέγερση του Μπέικον.

Κατά μήκος του ποταμού Mohawk στη Νέα Υόρκη, τα Πέντε Έθνη της Ένωσης Ιροκέζων διατήρησαν την ισχυρή τους συνομοσπονδία με την εκλεπτυσμένη κυβερνητική δομή και την ισχυρή θρησκευτική τους πίστη. Σύμμαχοι των Άγγλων εναντίον των Γάλλων κατά μήκος του ποταμού Saint Lawrence, κυριάρχησαν σε μια τεράστια περιοχή δυτικά προς τη λίμνη Superior με τους ισχυρούς και καλά οργανωμένους στρατούς τους. Ο Γάλλος και ο Ινδικός Πόλεμος, μια σειρά μεγάλων πολέμων μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων και των Ινδών συμμάχων τους, έληξαν το 1763 όταν η γαλλική κυριαρχία εξαλείφθηκε από τη Βόρεια Αμερική και ο Καναδάς τέθηκε υπό το βρετανικό στέμμα.

Κοινωνικές και Οικονομικές Εξελίξεις του 18ου αιώνα

Το 1700 οι βρετανικές αποικίες αυξήθηκαν ραγδαία σε πληθυσμό και πλούτο. Μια πρώην ωμή κοινωνία απέκτησε μια εκλεπτυσμένη και πολυάριθμη ελίτ. Το εμπόριο και οι πόλεις άκμασαν. Οι 250.000 άποικοι που είχαν ζήσει στις ηπειρωτικές αποικίες στα νότια του Καναδά το 1700 έγιναν 2.250.000 μέχρι το 1775 και θα αυξάνονταν σε 5.300.000 έως το 1800. Ο οικισμός επεκτάθηκε ευρέως από τις παράκτιες παραλίες του 17ου αιώνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. ΖΩΗ.

Αρκετές μη αγγλικές εθνότητες μετανάστευσαν στις βρετανικές αποικίες σε μεγάλους αριθμούς κατά τον 18ο αιώνα. Μέχρι το 1775, οι Γερμανοί, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στις Μεσαίες Αποικίες, αλλά και στην πίσω χώρα του Νότου, αριθμούσαν περίπου 250.000. Ήταν μέλη της Λουθηρανικής και της Γερμανικής Μεταρρυθμισμένης (Καλβινιστικής) εκκλησίας ή των ευσεβιστικών αιρέσεων (Μοραβιανοί, Μενονίτες, Αμίς και παρόμοια). οι ευσεβείς, ιδίως, έτειναν να ζουν χωριστά, αποφεύγοντας τους αγγλόφωνους λαούς. Από τη δεκαετία του 1730, τα κύματα Σκωτσο-Ιρλανδών μεταναστών, που αριθμούσαν ίσως 250.000 μέχρι την εποχή της Επανάστασης, διόγκωσαν τις τάξεις της μη-αγγλικής ομάδας.

Σχηματίζοντας πυκνούς οικισμούς στην Πενσυλβάνια, καθώς και στην κοιλάδα Hudson της Νέας Υόρκης και στο νότιο τμήμα της χώρας, έφεραν μαζί τους την Πρεσβυτεριανή εκκλησία, η οποία επρόκειτο να γίνει ευρέως γνωστή στην αμερικανική ζωή. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες ήταν υπηρέτες με συμβόλαια. Ένα μικρό ποσοστό ήταν εγκληματίες, που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Αγγλίας, όπου είχαν φυλακιστεί για χρέη ή για πιο σοβαρά εγκλήματα. Η αποικία της Γεωργίας παραχωρήθηκε το 1732 σε μεταρρυθμιστές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Όγκλεθορπ, ο οποίος την οραματίστηκε ως άσυλο για τους Άγγλους οφειλέτες, καθώς και ως φραγμό κατά της ισπανικής Φλόριντα. Η Γεωργία, επίσης, αποικίστηκε από πολλούς μη Άγγλους.

Η ανάπτυξη της δουλείας

sklavemborioΟι σκλάβοι από την Αφρική χρησιμοποιήθηκαν σε μικρούς αριθμούς στις αποικίες από το 1619 περίπου (βλ. ιστορία Αφροαμερικανών· Αφροαμερικανοί). Αφού οι Βρετανοί έμποροι ενώθηκαν με τους Ολλανδούς στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού αργότερα τον 17ο αιώνα και αυξανόμενος αριθμός μαύρων μεταφέρθηκαν στις νότιες αποικίες για να χρησιμοποιηθούν για εργασία σε φυτείες. Οι σκλάβοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης στις βόρειες αποικίες, αλλά σε πολύ λιγότερους αριθμούς. Τα ποσοστά επιβίωσης καθώς και τα ποσοστά γεννήσεων έτειναν να είναι υψηλά για τους σκλάβους που μεταφέρθηκαν στις ηπειρωτικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, σε αντίθεση με εκείνους που μεταφέρθηκαν στις Δυτικές Ινδίες ή στη Νότια Αμερική.

Η επέκταση της δουλείας ήταν το πιο μοιραίο γεγονός των προεπαναστατικών χρόνων. Η Βιρτζίνια είχε μόνο περίπου 16.000 σκλάβους το 1700. μέχρι το 1770 κατείχε περισσότερους από 187.000, ή σχεδόν τον μισό πληθυσμό της αποικίας. Στη χαμηλή χώρα της Νότιας Καρολίνας, με τις φυτείες ρυζιού και indigo, μόνο 25.000 από έναν συνολικό πληθυσμό 100.000 ήταν λευκοί το 1775. Φοβισμένοι λευκοί έκαναν περιπολίες σκλάβων και επέβαλαν άγριες ποινές σε περίπτωση παράβασης για να διατηρήσουν την παθητικότητα των μαύρων.

Εν τω μεταξύ, με βάση την άφθονη εργασία σκλάβων, εμφανίστηκε ο κόσμος των μεγάλων φυτειών, δημιουργώντας έντονες διακρίσεις στον πλούτο μεταξύ των λευκών. Η νότια κοινωνία κυριαρχούνταν από την αριστοκρατία. Ωστόσο, οι λευκοί όλων των τάξεων ήταν ενωμένοι στο φόβο τους για τους μαύρους. Η παρανομία ήταν συνηθισμένη, ειδικά όπου οι σκλάβοι ήταν πολυάριθμοι, και οι μουλάτο θεωρούνταν μαύροι, όχι λευκοί. Μια σχεδόν πλήρης απουσία κυβέρνησης σε αυτό το αραιοκατοικημένο, αγροτικό νότιο περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη άδεια εκ μέρους των ιδιοκτητών στη μεταχείριση των σκλάβων τους. Παραδόξως, το ιδανικό της ελευθερίας – της ελευθερίας από κάθε περιορισμό – ήταν ισχυρό στο νότιο λευκό μυαλό.

Θρησκευτικές Τάσεις

Καθώς το διατλαντικό εμπόριο αυξανόταν, η επικοινωνία μεταξύ των αποικιών και της Αγγλίας έγινε πιο στενή και τα αγγλικά έθιμα και θεσμοί άσκησαν ισχυρότερη επιρροή στους Αμερικανούς. Η αριστοκρατία πίθησε τη μόδα του Λονδίνου και οι αποικιοκράτες συμμετείχαν στα βρετανικά πολιτιστικά κινήματα. ο

Η Εκκλησία της Αγγλίας, η καθιερωμένη εκκλησία στις νότιες αποικίες και στις τέσσερις κομητείες μέσα και γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης, αυξήθηκε σε θέση και επιρροή. Ταυτόχρονα, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική, μια ολοένα πιο ορθολογιστική και επιστημονική άποψη, που γεννήθηκε στην επιστήμη του Sir Isaac Newton και στη φιλοσοφία του John Locke, έκανε τη θρησκευτική τήρηση πιο λογική και αυτού του κόσμου. Ο ντεϊσμός και η λεγόμενη φυσική θρησκεία χλεύαζαν τον Χριστιανισμό και τη Βίβλο ως μια συλλογή αρχαίων δεισιδαιμονιών.

Στη συνέχεια από την Αγγλία ήρθε μια έξαρση του ευαγγελικού προτεσταντισμού, με επικεφαλής τον John Wesley (τον τελικό ιδρυτή της μεθοδιστικής εκκλησίας) και τον George Whitefield. Προσπάθησε να καταπολεμήσει τον νέο ορθολογισμό και να προωθήσει μια αναβίωση του ενθουσιασμού στη χριστιανική πίστη και λατρεία. Ξεκινώντας το 1738, με την άφιξη του Γουάιτφιλντ στις αποικίες, ένα κίνημα γνωστό ως Μεγάλη Αφύπνιση σάρωσε τους αποικιοκράτες, αποκτώντας δύναμη από ένα προηγούμενο ξέσπασμα αναζωπύρωσης στη Μασαχουσέτη (1734-35) με επικεφαλής τον Τζόναθαν Έντουαρντς. Έντονα δημοκρατικό στο πνεύμα, η Μεγάλη Αφύπνιση ήταν το πρώτο διααποικιακό πολιτιστικό κίνημα. Αναζωογόνησε σε μεγάλο βαθμό έναν πουριτανισμό που, από τα μέσα του 1600, είχε χάσει το σθένος του. Όλες οι εκκλησίες ηλεκτρίστηκαν από τη δύναμή της—είτε για υποστήριξη είτε για αντιπολίτευση. Το κίνημα αναβίωσε επίσης την προηγούμενη πουριτανική αντίληψη ότι η Αμερική επρόκειτο να είναι μια «πόλη σε ένα λόφο», ένας ειδικός τόπος του έργου του Θεού, ώστε να βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με ό,τι θεωρούνταν διεφθαρμένη και άθρησκη Αγγλία.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στα μέσα του 18ου αιώνα το κύμα της αμερικανικής επέκτασης άρχιζε να κορυφώνει την άνοδο των Αππαλαχίων και να κινείται στην κοιλάδα του Οχάιο. Οι αποικιακές εταιρίες γης έβλεπαν με απληστία τα σύνορα. Οι Γάλλοι, προβλέποντας μια σοβαρή απειλή για το εμπόριο γούνας τους με τους Ινδούς, έδρασαν αποφασιστικά. Το 1749 έστειλαν μια αποστολή για να ενισχύσουν την αξίωσή τους στην κοιλάδα του Οχάιο και στη συνέχεια δημιούργησαν μια σειρά από οχυρά εκεί.

Οι Βρετανοί και οι άποικοι αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν στην κίνηση ή να υποστούν την απώλεια του αχανούς εσωτερικού, που από καιρό διεκδικούσαν τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Γάλλοι. Ο πόλεμος Γαλλίας και Ινδίας (1754-63) που προέκυψε έγινε μια παγκόσμια σύγκρουση, που ονομάζεται Επταετής Πόλεμος στην Ευρώπη.

Στο τέλος της, οι Βρετανοί είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της αποικιακής αυτοκρατορίας της Γαλλίας καθώς και την ισπανική Φλόριντα και είχαν γίνει κυρίαρχοι στη Βόρεια Αμερική εκτός από τις κτήσεις της Ισπανίας δυτικά του ποταμού Μισισιπή.

Αυξανόμενες εντάσεις

Μια παραληρηματική υπερηφάνεια για τη νίκη σάρωσε τις αποικίες και ισοφάρισε αυτή των Βρετανών στο σπίτι. Ξεσπάσματα πατριωτικού πανηγυρισμού και κραυγές πίστης στο στέμμα εμφύσησαν τους Αμερικανούς. Το τεράστιο κόστος του ίδιου του πολέμου και η τεράστια ευθύνη που συνόδευε τις νέες κτήσεις, ωστόσο, άφησαν τη Βρετανία με ένα τεράστιο πολεμικό χρέος και βαρύ διοικητικό κόστος. Την ίδια στιγμή, η εξάλειψη της γαλλικής κυριαρχίας στη Βόρεια Αμερική άρει το βάρος του φόβου αυτής της δύναμης από τους αποίκους, ωθώντας τους να είναι πιο ανεξάρτητοι.

Η ίδια η πολεμική προσπάθεια είχε συμβάλει σε μια νέα αίσθηση υπερηφάνειας και εμπιστοσύνης στη δική τους στρατιωτική ανδρεία. Επιπλέον, ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης στα μέσα του 18ου αιώνα είχε αναγκάσει τις αποικιακές κυβερνήσεις να γίνουν πολύ περισσότερες ενεργό από αυτό της παλιάς, καθιερωμένης Αγγλίας. Επειδή οι περισσότεροι άνδρες άποικοι διέθεταν περιουσία και δικαίωμα ψήφου, το αποτέλεσμα ήταν η εμφάνιση ενός ταραγμένου κόσμου δημοκρατικής πολιτικής.

amerikaniki-epanastasiΟι αρχές του Λονδίνου προσπάθησαν να καλύψουν το κόστος της αυτοκρατορικής διοίκησης επιβάλλοντας φόρο στους αποικιοκράτες. ο νόμος περί γραμματοσήμων του 1765 απαιτούσε φόρο σε όλα τα δημόσια έγγραφα, εφημερίδες, χαρτονομίσματα και ομόλογα και σχεδόν κάθε άλλο έντυπο χαρτί. Στις αποικίες ξέσπασε μια λυσσαλέα διαμάχη που οδήγησε στην πράξη τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Το Κογκρέσο του Stamp Act, μια συγκέντρωση αντιπροσώπων από εννέα αποικίες, συνήλθε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1765 για να εκδώσει μια επίσημη διαμαρτυρία. Έκανε ότι οι αποικιοκράτες είχαν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες με τους Βρετανούς στο εσωτερικό τους, μεταξύ των οποίων ήταν η αρχή ότι «δεν επιβάλλονται φόροι σε αυτούς αλλά με τη δική τους συγκατάθεση, που δίνεται προσωπικά ή από τους εκπροσώπους τους». Τον Μάρτιο του 1766, το Κοινοβούλιο κατάργησε τον νόμο περί γραμματοσήμων. ψήφισε τη Διακήρυξη, διεκδικώντας την πλήρη κυριαρχία της στις αποικίες.

Στη συνέχεια, η διατλαντική διαμάχη σπάνια ήταν ήσυχη. Οι άποικοι αντιμετώπισαν τον μόνιμο στρατό των περίπου 6.000 στρατιωτών που διατηρούσε το Λονδίνο στις αποικίες μετά το 1763 με μεγάλη καχυποψία – μια τέτοια δύναμη σε καιρό ειρήνης δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν. Οι βρετανικές αρχές υπερασπίστηκαν τη δύναμη ως απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης στα σύνορα, ειδικά μετά την Εξέγερση του Ποντιάκ (1763Ð65), η οποία είχε ξεκινήσει από τον λαμπρό Ινδό ηγέτη Ποντιάκ για να εκδιώξει τους Βρετανούς από το εσωτερικό και να αποκαταστήσει τη γαλλική κυριαρχία. Σε μια άλλη προσπάθεια να καταπνίξει την ινδική αναταραχή, το Λονδίνο καθιέρωσε τη Γραμμή Διακήρυξης του 1763.

Τοποθετημένη κατά μήκος της κορυφής των Απαλαχίων Βουνών, η γραμμή αντιπροσώπευε ένα όριο που επιβλήθηκε στο αποικιακό κίνημα δυτικά μέχρι να αναπτυχθεί ένα πιο αποτελεσματικό ινδικό πρόγραμμα. Οι άποικοι εξοργίστηκαν πολύ από την απαγόρευση. Οι ιστορικές μνήμες της χρήσης μόνιμων στρατών από τους Ευρωπαίους βασιλιάδες για να παρακάμψουν την ελευθερία προκάλεσαν ευρέως διαδεδομένες υποψίες στους αποίκους ότι οι στρατιώτες που στάθμευαν στη Γραμμή του 1763 δεν θα στρατολογούνταν εναντίον των Ινδιάνων, αλλά εναντίον των ίδιων των αποικιοκρατών σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι ήταν δύσκολο να κυβερνήσουν.

Πράγματι, για πολλά χρόνια οι άποικοι διάβαζαν τον ριζοσπαστικό βρετανικό τύπο, ο οποίος υποστήριξε την ύπαρξη μιας συνωμοσίας των Τόρις στην Αγγλία για να συντρίψει την ελευθερία σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Η επιβίωση από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο του προηγούμενου αιώνα ήταν μια βαθιά δυσπιστία για τη μοναρχία ανάμεσα σε ένα μικρό περιθώριο ριζοσπαστικών μελών του κόμματος Whig της Βρετανίας, κυρίως Σκωτσέζους και Ιρλανδούς και Άγγλους διαφωνούντες (ή αντικομφορμιστές) – δηλαδή, Προτεστάντες που δεν ήταν μέλη της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ως μέλη των μειονοτικών εξωτερικών ομάδων στη βρετανική ζωή, είχαν υποστεί πολλά πολιτικά και οικονομικά μειονεκτήματα.

Οι Radical Whigs επέμειναν ότι ένα διεφθαρμένο δίκτυο επισκόπων της Εκκλησίας της Αγγλίας, μεγαλογαιοκτήμονες και χρηματοδότες είχε συνδυαστεί με τη βασιλική κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί την κοινότητα στο σύνολό της, και ότι «φοβισμένοι από την κριτική» αυτή η συνωμοσία των Τόρις προσπάθησε να καταστρέψει την ελευθερία και την ελευθερία.

Στην πολιτιστική πολιτική της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι Αμερικανοί άποικοι ήταν επίσης μια εκτός ομάδας. αγανακτούσαν πικρά την περιφρόνηση και τον χλευασμό που τους έδειχναν οι μητροπολίτες Άγγλοι. Επιπλέον, οι περισσότεροι ελεύθεροι άποικοι ήταν είτε Διαφωνητές (οι Κογκρεγκασιοναλιστές στη Νέα Αγγλία και οι Πρεσβυτεριανοί και Βαπτιστές στη Νέα Υόρκη και στο Νότο). ή μη Άγγλους λαούς με αρχαίους λόγους να μισούν τους Άγγλους (τους Σκωτσέζους-Ιρλανδούς). ή ξένους σε μια βρετανοκρατούμενη κοινωνία (Γερμανοί και Ολλανδοί)· ή ιδιοκτήτες σκλάβων με έντονη συνείδηση της απέχθειας με την οποία τους αντιμετώπιζαν οι Βρετανοί στο εσωτερικό.

epanastasiΜια διχαστική διαμάχη ταρακούνησε τις αποικίες στα μέσα του 18ου αιώνα σχετικά με τα προνόμια της Εκκλησίας της Αγγλίας. Πολλοί πίστευαν στην ύπαρξη μιας Αγγλικανικής συνωμοσίας κατά της θρησκευτικής ελευθερίας. Στη Νέα Αγγλία υποστηρίχθηκε ευρέως ότι ο αποικιακός δεσμός με την ανήθικη, εύπορη, κυριαρχούμενη από την Αγγλικανική Βρετανία έθετε σε κίνδυνο την ψυχή της Αμερικής. Πολλοί νότιοι επίσης αποδοκίμασαν την επιδεικτική ζωή σε φυτείες που αναπτύχθηκε από το εμπόριο καπνού- καθώς και τις εκτεταμένες χρεοκοπίες που προέκυψαν από την πτώση των τιμών του καπνού- και ζήτησαν τον χωρισμό από τη Βρετανία.

Η τρέχουσα ιδεολογία μεταξύ πολλών αποίκων ήταν αυτή του ρεπουμπλικανισμού. Ο ριζοσπαστισμός του 18ου αιώνα, ζήτησε τη γείωση της κυβέρνησης στους ανθρώπους, τη διεξαγωγή συχνών εκλογών, την κατάργηση των καθιερωμένων εκκλησιών και τον διαχωρισμό των εξουσιών της κυβέρνησης για προστασία από την τυραννία. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν επίσης ότι τα περισσότερα αξιώματα είναι αιρετά και ότι η κυβέρνηση παραμένει απλή, περιορισμένη και σεβόμενη τα δικαιώματα των πολιτών.

Επιδείνωση των αυτοκρατορικών δεσμών

Μέσα σε αυτή τη φριχτή ατμόσφαιρα, η βαρβαρότητα του Λονδίνου προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των Αμερικανών. Ο νόμος Quartering του 1765 διέταξε αποικιακές συνελεύσεις για να στεγάσουν τον μόνιμο στρατό. για να παρακάμψει τις προκύπτουσες διαδηλώσεις στην Αμερική, το Λονδίνο ανέστειλε τη συνέλευση της Νέας Υόρκης μέχρι να συνθηκολογήσει. Το 1767 οι νόμοι Townshend επέβαλαν δασμούς σε πολλα είδη που εισάγονται στις αποικίες.

Αυτές οι εισαγωγές σχεδιάστηκαν για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την πληρωμή μισθών στο στρατό καθώς και στους βασιλικούς κυβερνήτες και δικαστές, οι οποίοι στο παρελθόν εξαρτώνταν από τις αποικιακές συνελεύσεις για τους μισθούς τους. Αμέσως εμφανίστηκαν στις αποικίες οργανώσεις μη εισαγωγών για να μποϊκοτάρουν τα βρετανικά προϊόντα. Όταν οι επιθέσεις του όχλου εμπόδισαν τους Επιτρόπους να επιβάλουν τους νόμους για τα έσοδα, μέρος του στρατού τοποθετήθηκε (1768) στη Βοστώνη για να προστατεύσει τους επιτρόπους. Αυτή η ενέργεια επιβεβαίωσε την υποψία των αποίκων ότι τα στρατεύματα διατηρούνταν στις αποικίες για να τους στερήσουν την ελευθερία τους. Τον Μάρτιο του 1770 μια ομάδα στρατιωτών πυροβόλησε εναντίον ενός πλήθους που τους παρενοχλούσε, σκοτώνοντας πέντε άτομα. η είδηση της σφαγής της Βοστώνης διαδόθηκε στις αποικίες.

Το τιμωρημένο υπουργείο στο Λονδίνο κατήργησε τώρα όλους τους δασμούς του Τάουνσεντ εκτός από εκείνον για το τσάι. Παρ’ όλα αυτά, ο οικονομικός συγκεντρωτισμός που αντικατοπτρίζεται από καιρό στους Νόμους Ναυσιπλοΐας, οι οποίοι υποχρέωσαν μεγάλο μέρος του αποικιακού εμπορίου να περάσει από τη Βρετανία στο δρόμο του προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπενθύμισε στους αποικιούς το βαρύ τίμημα που τους ζητούσαν για την ένταξη στην αυτοκρατορία.

Ο νόμος για τη ζάχαρη του 1764, ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά τέτοιων περιοριστικών μέτρων, παρήγαγε από τους φόρους του ένα τεράστιο εισόδημα για το στέμμα. Μέχρι το 1776 αποστράγγισε από τις αποικίες περίπου 600.000 £, ένα τεράστιο ποσό. Το αποικιακό εμπορικό ισοζύγιο με την Αγγλία ήταν πάντα δυσμενές για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δυσκολεύονταν να διατηρήσουν αρκετά μετρητά για να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά.

Το 1772 το στέμμα, έχοντας δηλώσει νωρίτερα το δικαίωμά του να απολύει αποικιακούς δικαστές κατά την ευχαρίστησή του, δήλωσε την πρόθεσή του να πληρώσει απευθείας τους μισθούς των κυβερνητών και των δικαστών στη Μασαχουσέτη. Ο Σάμιουελ Άνταμς, για πολλά χρόνια παθιασμένος ρεπουμπλικανός, δημιούργησε αμέσως τη διααποικιακή Επιτροπή Αλληλογραφίας. Το επαναστατικό συναίσθημα ενισχύθηκε. Τον Δεκέμβριο του 1773 σμήνη αποικιοκρατών μεταμφιεσμένων ως Μοχάουκ επιβιβάστηκαν σε πλοία τσαγιού που έφθασαν πρόσφατα στο λιμάνι της Βοστώνης, πετώντας το φορτίο τους στο νερό. Η εξαγριωμένη βασιλική κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το πάρτι τσαγιού της Βοστώνης με τις λεγόμενες Αφόρητες Πράξεις του 1774, εξαλείφοντας ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση στη Μασαχουσέτη και κλείνοντας το λιμάνι της Βοστώνης.

Η Βιρτζίνια κινήθηκε για να υποστηρίξει τη Μασαχουσέτη συγκαλώντας το Πρώτο Ηπειρωτικό Συνέδριο στη Φιλαδέλφεια το φθινόπωρο του 1774. Συνέταξε δηλώσεις δικαιωμάτων και παραπόνων και ζήτησε τη μη εισαγωγή βρετανικών αγαθών. Η αποικιακή πολιτοφυλακή άρχισε να κάνει γεωτρήσεις στην ύπαιθρο της Μασαχουσέτης.

Οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας ήταν πεπεισμένοι ότι σύντομα οι εκκλησίες τους θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των Αγγλικανών επισκόπων. Πίστευαν, επίσης, ότι η βρετανική αριστοκρατία των γαιοκτημόνων ήταν αποφασισμένη, μέσω της επιβολής καταστροφικών φόρων, να μειώσει την ελεύθερη ιδιοκτησία της Νέας Αγγλίας σε καθεστώς ενοικιαστών. Η λέξη «σκλαβιά» ήταν συνεχώς στα χείλη τους.

Ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία

Τον Απρίλιο του 1775, ο στρατηγός Τόμας Γκέιτζ στη Βοστώνη έλαβε εντολή να αναλάβει την επίθεση εναντίον των ταραχοποιών της Μασαχουσέτης, που τώρα δηλώθηκαν ως προδότες του στέμματος. Επιφορτισμένος με τον τερματισμό της εκπαίδευσης της πολιτοφυλακής και τη συγκέντρωση όλων των όπλων και πυρομαχικών στα χέρια των αποικιών, στις 19 Απριλίου, ο Gage έστειλε ένα σώμα 800 στρατιωτών στο Concord για να οπλίσει τα όπλα. Εκείνη την ημέρα, έγιναν οι μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ, τα βασιλικά στρατεύματα κατέφυγαν πίσω στη Βοστώνη και οι αμερικανικές πυρκαγιές άρχισαν να καίγονται γύρω από την πόλη. Ο πόλεμος της Αμερικανικής Επανάστασης είχε αρχίσει.

Σύντομα έγινε παγκόσμιος πόλεμος, με τους ευρωπαίους εχθρούς της Αγγλίας να ενώνονται με χαρά στην αντίθεση με την Αγγλία για να πάρουν εκδίκηση για τις ταπεινώσεις του παρελθόντος. Οι βρετανικές δυνάμεις συμμετείχαν στη μάχη από την Καραϊβική και τις αμερικανικές αποικίες μέχρι τις ακτές της Ινδίας. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Αποικίες, όπως ονόμασε το Ηπειρωτικό Κογκρέσο τις επαναστατημένες 13 αποικίες, ήταν ευρέως διασκορπισμένες σε μια τεράστια έρημο και καταλαμβάνονταν από έναν λαό που οι περισσότεροι ήταν οπλισμένοι. Η διασπορά του αμερικανικού πληθυσμού σήμαινε ότι οι μικρές (με τα σύγχρονα πρότυπα) πόλεις της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας μπορούσαν να καταληφθούν και να κρατηθούν για μεγάλες περιόδους χωρίς να επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

amerikaniki-epanastasiΟι πιστοί αριθμούσαν περίπου 60.000, ζώντας κυρίως κατά μήκος της ακτής, όπου οι άνθρωποι αγγλικής εθνοτικής καταγωγής και αγγλοποιημένης κουλτούρας ήταν πολυάριθμοι, αλλά ήταν πολύ χωρισμένοι και αδύναμοι. Οι Κουάκερ της Πενσυλβάνια είχαν δει το στέμμα ως προστάτη τους ενάντια στους Σκωτο-ιρλανδούς και άλλες μαχητικές ομάδες στην Πενσυλβάνια.

Οι Κουάκεροι ήταν τρομοκρατημένοι από την εξέγερση, που ηγήθηκαν επιθετικά στις Μέσες Αποικίες από τους Πρεσβυτεριανούς Σκωτσο-Ιρλανδούς, και αρνήθηκαν να της υποστηρίξουν. Ωστόσο, το Λονδίνο αυταπατήθηκε με την πεποίθηση ότι οι πιστοί αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία που σύντομα θα αναλάμβανε τον έλεγχο και θα τερμάτιζε τη σύγκρουση.

Μέσα σε μια σύντομη περίοδο μετά τη Μάχη του Κόνκορντ, σχεδόν όλη η βασιλική εξουσία εξαφανίστηκε από τις 13 αποικίες. Οι επαναστατικές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν σε κάθε αποικία και το Ηπειρωτικό Κογκρέσο στη Φιλαδέλφεια παρείχε μια υποτυπώδη εθνική κυβέρνηση. Το καθήκον τώρα ενώπιον των Βρετανών ήταν να πολεμήσουν για την επιστροφή τους στην ήπειρο, να αποκαταστήσει τις βασιλικές κυβερνήσεις σε κάθε αποικία και να νικήσει τον αποικιακό στρατό. Μέχρι τον Μάρτιο του 1776 οι Βρετανοί εκκένωσαν τη Βοστώνη, κινούμενοι για να καταλάβουν και να κρατήσουν τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, εντός ημερών από την άφιξη των Βρετανών στη Νέα Υόρκη, το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας εξέδωσε (4 Ιουλίου) τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τον Δεκέμβριο του 1776, ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον ανέτρεψε την πρώιμη τάση των αμερικανικών ηττών με μια εκπληκτική νίκη στη Μάχη του Τρέντον. Στη συνέχεια, καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν και η αιτία επιβίωσε, η Ουάσιγκτον έγινε στην Αμερική και στο εξωτερικό σύμβολο δύναμης και μεγάλης γενναιότητας.

Τον Φεβρουάριο του 1778 οι Γάλλοι εντάχθηκαν στη σύγκρουση υπογράφοντας μια συμμαχία με το Ηπειρωτικό Κογκρέσο. Με τη βοήθεια του γαλλικού στόλου ο βρετανικός στρατός στο βορρά περιορίστηκε σε προγεφύρωμα στη Νέα Υόρκη. Μετατοπίζοντας τις προσπάθειές του προς το νότο, ο βασιλικός στρατός εκστράτευσε μέσω της Γεωργίας και των Καρολίνας μεταξύ 1778 και 1780, βαδίζοντας προς τη χερσόνησο του Τζέιμς, στη Βιρτζίνια, το 1781.

epanastasiΣτην εκστρατεία του Γιορκτάουν, με τις συνδυασμένες προσπάθειες των στρατευμάτων της Ουάσιγκτον και των Γάλλων στρατός και ναυτικό, ο Λόρδος Cornwallis αναγκάστηκε να παραδοθεί στις 19 Οκτωβρίου 1781. Οι μάχες, ουσιαστικά, είχαν τελειώσει. Τον Σεπτέμβριο του 1783 η Συνθήκη του Παρισιού εξασφάλισε την αμερικανική ανεξαρτησία με γενναιόδωρους όρους. Στο νέο έθνος δόθηκε μια τεράστια επικράτεια που έτρεχε δυτικά μέχρι τον ποταμό Μισισιπή (εκτός από τις καναδικές αποικίες της Βρετανίας και την Ανατολική και Δυτική Φλόριντα, που επανήλθαν στην ισπανική κυριαρχία).

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΟΣ

Το πρώτο ομοσπονδιακό σύνταγμα της νέας αμερικανικής δημοκρατίας ήταν τα άρθρα της Συνομοσπονδίας. Με την επικύρωση αυτού του εγγράφου το 1781, το έθνος είχε υιοθετήσει την επίσημη ονομασία του, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα άρθρα, ο μόνος εθνικός θεσμός ήταν το Κογκρέσο της Συνομοσπονδίας, με περιορισμένες εξουσίες που δεν μοιάζουν με αυτές των Ηνωμένων Εθνών. Οι πολιτείες διατήρησαν την κυριαρχία τους, με κάθε πολιτειακή κυβέρνηση να επιλέγει εκπροσώπους για να συμμετάσχουν στο Κογκρέσο.

Δεν είχε συσταθεί εθνικό εκτελεστικό ή δικαστικό σώμα. Κάθε πολιτειακή αντιπροσωπεία έλαβε ίση ψήφο για όλα τα θέματα. Το Κογκρέσο ήταν επιφορτισμένο με τη συνέχιση των εξωτερικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή δεν είχε φορολογικές εξουσίες (θα μπορούσε να ζητήσει κεφάλαια μόνο από τις πολιτείες), δεν είχε δύναμη να στηρίξει τη διπλωματία του. Επιπλέον, δεν είχε δικαιοδοσία στο διακρατικό εμπόριο. κάθε κράτος θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς κατά των γειτόνων του.

Το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, ωστόσο, πέτυχε μια μεγάλη νίκη: πέτυχε να φέρει και τα 13 κράτη να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο οργάνωσης και διακυβέρνησης των δυτικών εδαφών (τις «δημόσιες εκτάσεις») πέρα από τους Απαλάχους. Κάθε πολιτεία παραχώρησε τις δυτικές διεκδικήσεις της στο Κογκρέσο, το οποίο σε τρία διατάγματα που αφορούσαν τα βορειοδυτικά (1784, 1785 και 1787) προέβλεπαν ότι τα νέα κράτη που ιδρύονταν στις δυτικές περιοχές θα ήταν ίσα σε καθεστώς με τα παλαιότερα.

Μετά από ένα εδαφικό στάδιο οιονεί αυτοδιοίκησης, θα περνούσαν σε πλήρη κρατική υπόσταση. Η γη στη Βορειοδυτική Επικράτεια (η Παλαιά Βορειοδυτική, δηλαδή η περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο) θα ερευνηθεί σε τετράγωνα αγροτεμάχια, 6 μίλια (9,7 χλμ.) σε μια πλευρά, χωρισμένη σε 36 τμήματα και θα πωληθεί σε αποίκους σε χαμηλό επίπεδο κόστος; ένα οικόπεδο θα προοριζόταν για την υποστήριξη των δημόσιων σχολείων. Επιπλέον, η δουλεία κηρύχθηκε παράνομη στη Βορειοδυτική Επικράτεια. (Η Νοτιοδυτική Επικράτεια, κάτω από το Οχάιο, οργανώθηκε από το μετέπειτα ομοσπονδιακό Κογκρέσο το 1790 ως χώρα σκλάβων.)

Το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, ωστόσο, δεν επέζησε. Λόγω της έλλειψης φορολογικής εξουσίας, το νόμισμά της είχε μικρή αξία. Η εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή στις ξεχωριστές πολιτείες οδήγησε πολλούς Αμερικανούς σε απόγνωση για το νέο έθνος. Η δημοκρατία, που θεωρείται μια εξαιρετικά επισφαλής μορφή διακυβέρνησης σε έναν κόσμο μοναρχιών, ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι ο λαός θα ασκούσε την αρετή και την αυταπάρνηση που απαιτούσε η αυτοδιοίκηση.

Σύντομα, ωστόσο, αυτή η υπόθεση φάνηκε ευρέως απαξιωμένη. Η εξέγερση του Shays στη Μασαχουσέτη (1786Ð87) ήταν μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι οφειλέτες κλείνοντας βίαια το δικαστικό σύστημα. όχλοι τρομοκρατούσαν νομοθέτες και δικαστές για να επιτύχουν αυτό το σκοπό. Τα νέα κρατικά νομοθετικά σώματα, τα οποία είχαν αναλάβει όλες τις εξουσίες όταν οι βασιλικοί κυβερνήτες εκδιώχθηκαν, κατάσχεσαν περιουσίες, ανέτρεψαν δικαστικές αποφάσεις, εξέδωσαν πλημμύρες ακάλυπτων χαρτονομισμάτων και θεσπίστηκαν χειμαρρώδεις νόμοι, μερικές από αυτές εκ των υστέρων (ισχύουν αναδρομικά).

Η καθιερωμένη κοινωνική και πολιτική ελίτ (διαφορετικά από τους σκληρούς νέους αντιεξουσιαστικούς πολιτικούς που είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στα κρατικά νομοθετικά σώματα, μιλώντας επιθετικά για «δημοκρατία» και «ελευθερία») υποστήριξε επειγόντως την ανάγκη για μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση. Η επιρροή που είχαν προηγουμένως παρείχε οι αρχές του Λονδίνου ως ισορροπία στην τοπική αυτοδιοίκηση απουσίαζε.

Οι μειονότητες που προστατεύονταν από το στέμμα, όπως οι Βαπτιστές στη Μασαχουσέτη και οι Κουάκεροι στην Πενσυλβάνια, ήταν πλέον ανυπεράσπιστες. Οι εύπορες τάξεις υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στο έλεος των μαζών. Οι νέες Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τόσο αδύναμες που θεωρήθηκε περιφρονητικά σε όλο τον κόσμο και οι διπλωμάτες του αγνοήθηκαν.

Η Συνταγματική Συνέλευση του 1787

amerikaniki-istoria

Μια αλυσίδα συναντήσεων, που ξεκίνησε με μια μεταξύ Βιρτζίνια και Μέριλαντ το 1786 για την επίλυση αμοιβαίων εμπορικών προβλημάτων και συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης Συνέλευσης της Αννάπολης αργότερα εκείνο το έτος, οδήγησε στη Συνταγματική Συνέλευση στη Φιλαδέλφεια το 1787. Αποφασίζοντας να ξεκινήσουμε εκ νέου και να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική κυβέρνηση ανεξάρτητη των κρατών, και ανώτεροι από τα κράτη, οι αντιπρόσωποι πήραν μια κρίσιμη απόφαση: η πηγή της κυριαρχίας του έθνους ήταν να βρίσκεται απευθείας στους ανθρώπους, όχι στα υπάρχοντα κράτη.

Χρησιμοποιώντας το βρετανικό κοινοβούλιο ως πρότυπο, προέβλεπαν ένα Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών που θα είχε δύο σώματα για να ελέγχουν και να ισορροπούν το ένα το άλλο. Ένα σπίτι θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό κάθε πολιτείας, με εκπροσώπηση ανάλογη του πληθυσμού. το άλλο θα παρείχε ίση εκπροσώπηση για κάθε πολιτεία (δύο γερουσιαστές το καθένα), που θα επιλέγονταν από τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών.

Οι εξουσίες της εθνικής κυβέρνησης επρόκειτο να είναι αυτές που ασκούσε προηγουμένως το Λονδίνο: ρύθμιση του διακρατικού και εξωτερικού εμπορίου, των εξωτερικών υποθέσεων και της άμυνας και των ινδικών υποθέσεων. έλεγχος του εθνικού τομέα· και προώθηση της «γενικής Πρόνοιας». Το πιο σημαντικό, το Κογκρέσο είχε την εξουσία να επιβάλλει «φόρους, δασμούς, επιβαρύνσεις και ειδικούς φόρους κατανάλωσης».

Απαγορευόταν στα κράτη να συνάπτουν εξωτερικές σχέσεις, να κερδίζουν χρήματα, να ψηφίζουν εκ των υστέρων νόμους, να βλάπτουν τις υποχρεώσεις των συμβάσεων και να καθορίζουν τιμολόγια. Επιπλέον, εάν η κοινωνική αναταραχή μέσα σε ένα κράτος γινόταν σοβαρή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μετά από πρόσκληση από το νομοθετικό ή το εκτελεστικό σώμα αυτού του κράτους, θα μπορούσε να φέρει στρατεύματα για να εξασφαλίσει «μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης».

Δημιουργήθηκε ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με εξουσίες παρόμοιες με αυτές του Βρετανού βασιλιά, εκτός από το ότι το αξίωμα θα ήταν αιρετό. Επιλεγμένος από ένα ειδικό όργανο (εκλογικό σώμα), ο πρόεδρος θα είναι ένας ανεξάρτητος και ισχυρός εθνικός ηγέτης, ουσιαστικά επικεφαλής της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις κατά της δικαστικής εξουσίας που ήταν αχαλίνωτες στις πολιτείες, η Συνταγματική Συνέλευση δημιούργησε επίσης ένα πλήρως ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστήριο, μέλη του οποίου θα μπορούσαν να απομακρυνθούν μόνο εάν διέπραξαν έγκλημα. Στη συνέχεια, το πιο σημαντικό, το έγγραφο που συντάχθηκε στη Φιλαδέλφεια ανέφερε ότι το Σύνταγμα, καθώς και οι νόμοι και οι συνθήκες που έγιναν υπό την εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, «θα είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας».

Το προτεινόμενο σύνταγμα επρόκειτο να επικυρωθεί από ειδικά εκλεγμένες επικυρωτικές συμβάσεις σε κάθε κράτος και να τεθεί σε ισχύ αφού το είχαν επικυρώσει εννέα κράτη. Στην εθνική συζήτηση που προέκυψε σχετικά με την επικύρωση, οι Αντι-Ομοσπονδιακοί αντιτάχθηκαν στη συγκέντρωση εξουσίας στην εθνική κυβέρνηση σύμφωνα με το έγγραφο. ένα βασικό ερώτημα ήταν η απουσία νόμου δικαιωμάτων.

Πολλοί Αμερικανοί θεώρησαν ότι ένα νομοσχέδιο δικαιωμάτων ήταν απαραίτητο για τη διατήρηση των ατομικών ελευθεριών, και για να προσαρμοστεί αυτή η άποψη, οι υποστηρικτές του Συντάγματος υποσχέθηκαν να προσθέσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο έγγραφο μετά την επικύρωση. Με τη σαφή κατανόηση ότι θα προστεθούν τροποποιήσεις, η επικύρωση από εννέα πολιτείες ολοκληρώθηκε (1788) και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών τέθηκε σε ισχύ. Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων συντάχθηκε στη συνέχεια από το πρώτο Κογκρέσο και έγινε οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος.

lefkos-oikosΣτις πρώτες εκλογές για το νέο ομοσπονδιακό Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών (1789), όσοι ευνοούσαν το νέο σύστημα κέρδισαν τεράστια πλειοψηφία. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εξελέγη ομόφωνα διευθύνων σύμβουλος, ο μόνος πρόεδρος που τιμάται τόσο πολύ. Εγκαινιάστηκε στην προσωρινή πρωτεύουσα, τη Νέα Υόρκη, στις 30 Απριλίου 1789. Το αμερικανικό πείραμα στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση άρχισε ξανά. Η ομοφωνία που εκφράστηκε στις εκλογές της Ουάσιγκτον θα αποδειχτεί βραχύβια.

Υπό την ηγεσία του Υπουργού Οικονομικών Alexander Hamilton, το Κογκρέσο υποσχέθηκε (1790) τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξοφλήσει όλο το εκκρεμές χρέος της παλιάς κυβέρνησης των άρθρων της Συνομοσπονδίας καθώς και τα κρατικά χρέη. Μεγάλο μέρος του εσωτερικού χρέους ήταν σε νόμισμα που είχε υποτιμηθεί άσχημα σε αξία, αλλά το Κογκρέσο συμφώνησε να το χρηματοδοτήσει στην υψηλότερη ονομαστική του αξία. με ένα χτύπημα, η οικονομική πίστωση της νέας κυβέρνησης ήταν εξασφαλισμένη.

Οι νότιοι, ωστόσο, δεν εμπιστεύονταν το σχέδιο, ισχυριζόμενοι ότι χρησίμευε μόνο στον πλουτισμό των κερδοσκόπων του Βορρά, επειδή οι νότιες πολιτείες είχαν εξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τα χρέη τους. Πολλοί νότιοι φοβούνταν, επίσης, ότι το νέο έθνος θα κυριαρχούνταν από κατοίκους της Νέας Αγγλίας, των οποίων η κριτική για τη δουλεία του νότου και τον τρόπο ζωής τους προσέβαλλε. Πριν συναινέσουν στην πρόταση χρηματοδότησης, οι νότιοι είχαν συμφωνήσει ότι η εθνική πρωτεύουσα (μετά από 10 χρόνια στη Φιλαδέλφεια) θα τοποθετούνταν στο Νότο, στον ποταμό Potomac.

Το 1791, ο Χάμιλτον έπεισε το Κογκρέσο να ναυλώσει την Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το πρότυπο της Τράπεζας της Αγγλίας. Κυρίως ιδιωτική (ορισμένοι από τους διαχειριστές του θα διορίζονταν ομοσπονδιακά), θα το έκανε να λαμβάνει και να διατηρεί τα έσοδα της κυβέρνησης, να εκδίδει νόμισμα και να ρυθμίζει αυτά των κρατικών ναυλωμένων τραπεζών και να είναι ελεύθερος να επενδύει όπως κρίνει κατάλληλο τα χρήματα των ομοσπονδιακών φόρων στα θησαυροφυλάκια του. Επειδή θα έλεγχε τη μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων στη χώρα, θα μπορούσε να διαμορφώσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ο Χάμιλτον πρότεινε επίσης (με περιορισμένη επιτυχία) τη θέσπιση προστατευτικών δασμών για τον αποκλεισμό των ξένων προϊόντων και την τόνωση της ανάπτυξης των εργοστασίων των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, εξέθεσε την οικονομική φιλοσοφία αυτού που έγινε Φεντεραλιστικό κόμμα: ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει ενεργά την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας βοήθεια στους καπιταλιστές. Πόλεις που ακμάζουν και μια δυναμική βιομηχανική τάξη: αυτό ήταν το αμερικανικό μέλλον που οραματιζόταν. Η έντονα εθνικιστική του θέση κέρδισε την υποστήριξη των ελίτ στην πόλη της Νέας Υόρκης και τη Φιλαδέλφεια καθώς και ευρεία υποστήριξη μεταξύ των Yankees της Νέας Αγγλίας.

Από την άλλη πλευρά, οι νότιοι, ένας αγροτικός και ευρέως διασκορπισμένος λαός, φοβόταν τις πόλεις και τη δύναμη των απομακρυσμένων τραπεζιτών. Με τον Τόμας Τζέφερσον εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν το αγγλοποιημένο όραμα των Φεντεραλιστών για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νότιοι απέρριψαν την ιδέα μιας ενεργούς κυβέρνησης, προτιμώντας μια δεσμευμένη στο laissez-faire (δηλαδή να επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν χωρίς κυβερνητική παρέμβαση) σε όλους τους τομείς-οικονομικούς και πολιτιστικούς. Ο Τζέφερσον δήλωσε ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ κυβέρνησης και καπιταλιστών θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε διαφθορά και εκμετάλλευση. Κατά την άποψή του, οι παρασκηνιακοί τεχνίτες θα χρησιμοποιούσαν το μόσχευμα για να εξασφαλίσουν ειδικά πλεονεκτήματα (τιμολόγια, επιδόματα και παρόμοια) που θα τους επέτρεπαν να επωφεληθούν σε βάρος της κοινότητας.

Τα κράτη του Μέσου Ατλαντικού αρχικά υποστήριξαν τους εθνικιστές Φεντεραλιστές, οι οποίοι κέρδισαν μια δεύτερη θητεία για την Ουάσιγκτον το 1792 και εξέλεξαν τον Τζον Άνταμς στην προεδρία το 1796. Ωστόσο, πολλοί από τους Σκωτσέζους-Ιρλανδούς, Γερμανούς και Ολλανδούς σε αυτές τις πολιτείες αντιπαθούσαν τους Γιάνκηδες και δεν είχαν εμπιστοσύνη χρηματοδότες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Η αυξανόμενη εργατική τάξη στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη στράφηκε ενάντια στον ελιτισμό των Φεντεραλιστών. Μέχρι το 1800, οι εθνοτικές μειονότητες των πολιτειών του Μέσου Ατλαντικού βοήθησαν να περάσει αυτή η περιοχή πίσω από τον Τζέφερσον, έναν Βιρτζίνια, και το Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του, δίνοντας την προεδρία στον Τζέφερσον. Στη συνέχεια, μέχρι το 1860, με ελάχιστα διαλείμματα, οι πολιτείες του Νότιου και του Μέσου Ατλαντικού κυριαρχούσαν μαζί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αν και το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν έκανε καμία αναφορά στα πολιτικά κόμματα, χρειάστηκε μόνο μια δεκαετία για την ανάπτυξη ενός κομματικού συστήματος που αντικατόπτριζε περίπου δύο διαφορετικά οράματα για τη νέα δημοκρατία. Τα πολιτικά κόμματα θα παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1790, ωστόσο, οι εξωτερικές υποθέσεις έγιναν κυρίαρχες και τα όνειρα για δημοκρατική απλότητα και ησυχία διαψεύστηκαν. Μια μακρά σειρά πολέμων μεταξύ της Βρετανίας και της Επαναστατικής Γαλλίας ξεκίνησε εκείνη τη δεκαετία, και οι Αμερικανοί αναπόφευκτα τραβήχτηκαν στη μάχη. Με τη Συνθήκη του Τζέι (1794) οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν διστακτικά στη βρετανική κατάσχεση φορτίων αμερικανικών πλοίων εν καιρώ πολέμου, που φέρεται ότι ήταν λαθρεμπόριο, με αντάλλαγμα τη βρετανική εκκένωση των δυτικών οχυρών σε αμερικανικό έδαφος και το άνοιγμα των βρετανικών Δυτικών Ινδιών στα πλοία των ΗΠΑ. Υπό τον John Adams, παρόμοιες καταστροφές από το γαλλικό ναυτικό εναντίον αμερικανικών εμπορικών πλοίων οδήγησαν στον Οιονεί Πόλεμο (1798-1801) στην ανοιχτή θάλασσα. Η φεντεραλιστική υστερία για την υποτιθέμενη ανατροπή εμπνευσμένη από τη Γαλλία οδήγησε τις Πράξεις Alien and Sedition Acts (1798), οι οποίες προσπάθησαν να συντρίψουν κάθε κριτική στην κυβέρνηση.

Λαϊκή Δημοκρατία

JEFERSONΩς πρόεδρος, ο Τζέφερσον προσπάθησε να εφαρμόσει το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό όραμα της Αμερικής. περιόρισε τις δραστηριότητες της κεντρικής κυβέρνησης, μειώνοντας το μέγεθος του δικαστικού συστήματος, αφήνοντας να ακυρωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και συρρικνώνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις. Παραδόξως, σε αυτό που ήταν ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τζέφερσον ως προέδρου, αύξησε κατά πολύ το εύρος της ισχύος των ΗΠΑ: η εξασφάλιση της αγοράς της Λουιζιάνα (1803) από τη Γαλλία διπλασίασε ουσιαστικά το αμερικανικό έδαφος, τοποθετώντας τα δυτικά σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά μήκος της βάσης του Βραχώδη όρη.

Το 1811, υπό τον διάδοχο του Τζέφερσον, Τζέιμς Μάντισον, ο 20ετής καταστατικός χάρτης της Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών αφέθηκε να λήξει, διαβρώνοντας περαιτέρω το εθνικιστικό πρόγραμμα των Φεντεραλιστών. Ο νέος πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, κατά τον οποίο το αμερικανικό εξωτερικό εμπόριο περιορίστηκε σταδιακά σχεδόν στο μηδέν, οδήγησε τελικά στον πόλεμο του 1812. Οι Βρετανοί επέμειναν στο δικαίωμα να διοικούν ελεύθερα τα φορτία των ΗΠΑ ως λαθρεμπόριο και να εντυπωσιάζουν τους Αμερικανούς ναύτες στο ναυτικό τους. Για πολλούς Αμερικανούς η δημοκρατία φαινόταν σε σοβαρό κίνδυνο.

Με απροθυμία και ενάντια στην ομόφωνη ομοσπονδιακή αντιπολίτευση, το Κογκρέσο πήρε την απόφαση να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Βρετανίας. Εκτός από κάποιες αρχικές ναυτικές νίκες, ο πόλεμος πήγε άσχημα για τους Αμερικανούς. Οι Δυτικοί Ινδιάνοι, υπό τον προικισμένο Tecumseh, πολέμησαν στη βρετανική πλευρά. Το 1814 όμως ένας στρατός εισβολής από τον Καναδά απωθήθηκε. Τότε, ακριβώς τη στιγμή που συνάπτονταν μια συνθήκη ειρήνης στη Γάνδη (Βέλγιο), ο Andrew Jackson συνέτριψε έναν άλλο βρετανικό στρατό εισβολής καθώς προσπαθούσε να καταλάβει τη Νέα Ορλεάνη. Ο πόλεμος έτσι έληξε με θριαμβευτικό νότο και η δημοκρατία επιβεβαιώθηκε. Οι Φεντεραλιστές, οι οποίοι στη Συνέλευση του Χάρτφορντ (στο Κονέκτικατ, 1814) είχαν καλύψει την αντίθεσή τους στον πόλεμο με αιτήματα για μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα, τώρα θεωρήθηκαν άπιστοι και το κόμμα τους μειώθηκε σε μια βάση στη Νέα Αγγλία και στο Η δεκαετία του 1820 διαλύθηκε. Έχοντας κλέψει τον εχθρό τους, οι Δημοκρατικοί Ρεπουμπλικάνοι του Τζέφερσον έσπασαν σε φατρίες, εξαφανίζοντας ουσιαστικά ως εθνικό κόμμα.

Οικονομική και Πολιτιστική Ζύμωση

Μετά το 1815 η αμερικανική οικονομία άρχισε να επεκτείνεται ραγδαία. Η έκρηξη του βαμβακιού στο Νότο εξαπλώθηκε γρήγορα στις πεδιάδες του Κόλπου: ο Βαθύς Νότος γεννήθηκε. Οι αγρότες μετακόμισαν επίσης στις πεδιάδες των λιμνών βόρεια του ποταμού Οχάιο, η μετανάστευση τους επιταχύνθηκε πολύ μετά την ολοκλήρωση του καναλιού Erie το 1825.

Πρακτικά όλοι οι Ινδιάνοι ανατολικά του Μισισιπή τοποθετήθηκαν σε μικρές επιφυλάξεις ή αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στις Μεγάλες Πεδιάδες πέρα από το Μιζούρι Ποτάμι. Τα κανάλια και οι σιδηρόδρομοι άνοιξαν το εσωτερικό σε ταχεία επέκταση, τόσο του εποικισμού όσο και του εμπορίου. Στα Μεσοδυτικά πολλές νέες πόλεις, όπως το Σικάγο, εμφανίστηκαν, καθώς δημιουργήθηκαν τεράστιες αυτοκρατορίες σιταριού και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Από το 1815 έως το 1850 ένα νέο δυτικό κράτος εισήλθε στην Ένωση, κατά μέσο όρο, κάθε 2 Α χρόνια.

Η κίνηση των συνόρων προς τα δυτικά συνδυάστηκε στα βορειοανατολικά με ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Η εθνική παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του 1820. Οι τιμές εκτοξεύθηκαν στο απόγειο κατά τη δεκαετία του 1830 και έπεσαν για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840. Τόσο οι τιμές όσο και η παραγωγικότητα εκτινάχθηκαν ξανά ανοδικά κατά τη δεκαετία του 1850, φτάνοντας σε νέα ύψη. Είχε εμφανιστεί ένας επιχειρηματικός κύκλος, που δημιούργησε περιόδους άνθησης και κατάρρευσης, και το εργοστασιακό σύστημα αναπτύχθηκε καλά. Μετά τον πυρετό του χρυσού που ξεκίνησε στην Καλιφόρνια το 1848-49, η βιομηχανική ανάπτυξη τονώθηκε περαιτέρω κατά τη δεκαετία του 1850 με την άφιξη 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό και ασήμι από τη Σιέρα Νεβάδα και άλλες δυτικές περιοχές. Η προθυμία να αναλάβουμε ρίσκα που παλαιότερα θεωρούνταν απρόσεκτα έγινε εθνική αρετή. Η αξία της γης αυξήθηκε και εκατοντάδες νέες κοινότητες εμφανίστηκαν στις δυτικές πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι ιδιοκτησίας για την ψηφοφορία εξαφανίζονταν, η ψηφοφορία των λευκών ανδρών έγινε ο κανόνας και τα περισσότερα αξιώματα έγιναν αιρετά. Μια επανάσταση στις επικοινωνίες που επικεντρωνόταν στη φθηνή εφημερίδα και σε μια εθνική γοητεία με τη μαζική εκπαίδευση (εκτός από το Νότο) εκτόξευσε τα ποσοστά αλφαβητισμού στα ύψη. Το δεύτερο μεγάλο ξύπνημα (1787-1825), μια νέα θρησκευτική αναβίωση που ξεκίνησε στη Νέα Αγγλία, σκόρπισε έναν ευαγγελικό ενθουσιασμό σε όλη τη χώρα.

Στον απόηχο του, μια ζύμωση κοινωνικής μεταρρύθμισης σάρωσε τα βόρεια κράτη. Το σύστημα σκλάβων του Νότου εξαπλώθηκε προς τα δυτικά τόσο γρήγορα όσο το σύστημα ελεύθερης εργασίας του Βορρά, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1830 οι οπαδοί της κατάργησης διοργάνωσαν μια σταυροφορία για να χτυπήσουν τα δεινά της δουλείας.

Επέκταση του αμερικανικού τομέα

Τα χρόνια 1815-50 έφεραν περαιτέρω επέκταση του εθνικού τομέα. Στην Αγγλοαμερικανική Σύμβαση του 1818, ο 49ος παράλληλος καθιερώθηκε ως το σύνορο μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών από τη Λίμνη του Γουντς μέχρι τα Βραχώδη Όρη, και στη Συνθήκη του Άνταμς-Ον του 1819, η Ισπανία παραχώρησε τη Φλόριντα και τις αξιώσεις της. στη Χώρα του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840 μια αίσθηση του φανερού πεπρωμένου κατέλαβε το μυαλό των Αμερικανών (αν και πολλά άτομα, ειδικά στη Νέα Αγγλία, ήταν πιο συγκρατημένα στη σκέψη τους). Η επέκταση σε ολόκληρη την ήπειρο φαινόταν αναπόφευκτη.

Το Τέξας, το οποίο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του από το Μεξικό το 1835-36 (βλ. Επανάσταση του Τέξας), προσαρτήθηκε το 1845. Στη συνέχεια, μια διαμάχη με το Μεξικό σχετικά με το Ρίο Γκράντε ως σύνορα του Τέξας οδήγησε στον Μεξικανικό Πόλεμο (1846-48). Ενώ οι στρατοί των ΗΠΑ εισέβαλαν στην καρδιά του Μεξικού για να κερδίσουν, άλλες δυνάμεις έκοψαν το βόρειο μισό αυτής της χώρας – τις επαρχίες του Νέου Μεξικού και της Άλτα Καλιφόρνια. Στη Συνθήκη της Γουαδελούπης Ιδάλγκο (1848), καταβλήθηκαν 15 εκατομμύρια δολάρια για την εκχώρηση αυτών των επαρχιών από το Μεξικό, πάνω από 3 εκατομμύρια km6 (περίπου 1 εκατομμύριο mi6).

Το 1846, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθέτησαν το ζήτημα του Όρεγκον, συνάπτοντας μια συνθήκη που χώριζε τη χώρα του Όρεγκον στον 49ο παράλληλο και φέρνοντας τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό στο αμερικανικό έθνος. Επιπλέον, με την αγορά Gadsden του 1853, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν (για 10 εκατομμύρια δολάρια) τα νότια τμήματα των σημερινών πολιτειών του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα. Μέχρι το 1860, η Ένωση περιελάμβανε 33 πολιτείες, γεμάτες σταθερά στην πρώτη τάξη πέρα από τον Μισισιπή και φτάνοντας προς τα δυτικά για να συμπεριλάβει το Τέξας, καθώς και την Καλιφόρνια και το Όρεγκον στην ακτή του Ειρηνικού. Τροφοδοτημένος από ένα υψηλό ποσοστό γεννήσεων και από τη μεγάλη μετανάστευση από την Ιρλανδία και τη Γερμανία που αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, ο πληθυσμός της χώρας αυξανόταν: από 9,6 εκατομμύρια το 1820 σε 23 εκατομμύρια το 1850 και 31,5 εκατομμύρια το 1860.

Εσωτερική Πολιτική: 1815

Σε ένα εθνικιστικό πνεύμα στο τέλος του Πολέμου του 1812, το Κογκρέσο ναύλωσε τη Δεύτερη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1816, δημιούργησε το πρώτο προστατευτικό τιμολόγιο και υποστήριξε εσωτερικές βελτιώσεις (δρόμοι και γέφυρες) για να ανοίξει το εσωτερικό. Ο Πρόεδρος Τζέιμς Μονρό προήδρευσε (1817-25) της λεγόμενης Εποχής των Καλών Συναισθημάτων, ακολουθούμενος από τον Τζον Κουίνσι Άνταμς (1825-29).

Ο ανώτατος δικαστής John Marshall οδήγησε το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια κρίσιμη σειρά αποφάσεων, ξεκινώντας το 1819. Δήλωσε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρέμβει από τις πολιτείες (McCulloch κατά Maryland) και ότι η ρύθμιση του διακρατικού και διεθνούς εμπορίου ήταν αποκλειστικά ομοσπονδιακό καταφύγιο (Gibbons κατά Ogden και Brown κατά Maryland). Το 1820, στον Συμβιβασμό του Μιζούρι, το Κογκρέσο ανέλαβε το ζήτημα της δουλείας στα εδάφη κηρύσσοντάς το παράνομο πάνω από 36¡30« στην τεράστια περιοχή που εξαγοράστηκε από την Αγορά της Λουιζιάνα. Μαρτυρώντας τις επαναστάσεις της Λατινικής Αμερικής ενάντια στην ισπανική κυριαρχία, η αμερικανική κυβέρνηση το 1823 διεκδίκησε την υπεροχή της στο Δυτικό Ημισφαίριο εκδίδοντας το Δόγμα Μονρό. Με διπλωματική αλλά σαφή γλώσσα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αγωνιστούν για να αποκλείσουν περαιτέρω ευρωπαϊκές επεκτάσεις κυριαρχίας στο ημισφαίριο τους.

andrew-jacksonΚατά τη διάρκεια της προεδρίας του Andrew Jackson (1829-37) εμφανίστηκε ξανά μια έντονη διπόλωση στην πολιτική του έθνους. Σκωτο-ιρλανδικής καταγωγής, ο Τζάκσον μισούσε τους Άγγλους και ήταν, με τη σειρά του, εντελώς αντιπαθητικός στους κατοίκους της Νέας Αγγλίας, που τον θεωρούσαν βίαιο και βάρβαρο.

Έκανε εχθρούς και στο Νότο, όταν το 1832 η Νότια Καρολίνα, διεκδικώντας ανώτερα κρατικά δικαιώματα, προσπάθησε να ακυρώσει εντός των συνόρων της το τιμολόγιο του 1828 (βλ. ακύρωση). Στη Διακήρυξη Ακύρωσης του (1832), ο Τζάκσον δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν ανώτατη σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ξεπέρασε επιδέξια τους κατοίκους της Νότιας Καρολίνας, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν. Το 1832 άσκησε βέτο στην εκ νέου ναύλωση της Δεύτερης Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών με το σκεπτικό ότι προκάλεσε τις ραγδαίες εκρήξεις και την κατάρρευση που ανησύχησαν τόσο πολύ τη χώρα και ότι εξυπηρετούσε τους πλούσιους ενώ εκμεταλλευόταν τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Για να τον αντιταχθεί, ο παλιός συνασπισμός των Φεντεραλιστών αναγεννήθηκε με τη μορφή του αμερικανικού κόμματος Whig. Με ένα Δημοκρατικό κόμμα να αναδύεται πίσω από τον Τζάκσον και να ενσαρκώνει τον παλιό συνασπισμό Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών Τζέφερσον, εμφανίστηκαν αντιπαλότητες δύο κομμάτων σε κάθε πολιτεία. Μέχρι τη δεκαετία του 1840 είχαν εμφανιστεί σύγχρονα μαζικά πολιτικά κόμματα, οργανωμένα σε κάθε τμήμα και περιοχή.

Με επικεφαλής τον Χένρι Κλέι και τον Ντάνιελ Γουέμπστερ, οι Γουίγκ ζήτησαν προστατευτικούς δασμούς, μια εθνική τράπεζα και εσωτερικές βελτιώσεις για την τόνωση της οικονομίας. Οι ηθικολόγοι στην πολιτική, απαίτησαν επίσης ενεργή παρέμβαση από τις κυβερνήσεις των κρατών για τη διατήρηση της ιερότητας του Σαββάτου, την κατάργηση των αλκοολούχων ποτών και τον «αμερικανισμό» των μεταναστών στα δημόσια σχολεία. Οι Γιάνκις, που μέχρι τώρα είχαν μεταναστεύσει σε μεγάλους αριθμούς στα Μεσοδυτικά, έγειραν έντονα προς τους Ουίγους. Πολλοί νότιοι θαύμαζαν τους Yankee τρόπους και έτειναν να ψηφίζουν και τους υποψηφίους των Whig.

Οι Δημοκρατικοί συνέχισαν να καταδικάζουν τις τράπεζες και τους δασμούς ως πηγές διαφθοράς και εκμετάλλευσης, και σύμφωνα με την παράδοση του Τζέφερσον επέμεναν στο πολιτιστικό laissez-faire, την ελευθερία των ανθρώπων να ζουν όπως θέλουν. Οι μειονοτικές εξωτερικές ομάδες-Ιρλανδοί Καθολικοί και Γερμανοί- συμφώνησαν, ψηφίζοντας έντονα Δημοκρατικούς για να αποτρέψουν την επιβολή των ηθών των Γιάνκηδων. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μάρτιν Βαν Μπούρεν (1837-41) οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διαχωρίσουν πλήρως την τραπεζική και την κυβέρνηση στο Ανεξάρτητο Σύστημα Οικονομικών, μέσω του οποίου η κυβέρνηση αποθήκευε και έλεγχε τα δικά της κεφάλαια. Ένα σύντομο διάλειμμα των Whig υπό τους William Henry Harrison (1841) και John Tyler (1841-45) ακολούθησε η προεδρία του Δημοκρατικού James K. Polk (1845Ð49), ο οποίος στο Walker Tariff (1846) έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά σε μια ελεύθερη εμπορική βάση.

Αυξανόμενες Τομεακές Συγκρούσεις

Ο πόλεμος του Προέδρου Πολκ με το Μεξικό άνοιξε ξανά το ζήτημα της δουλείας. Θα επιτρεπόταν στις νέες περιοχές; Το Wilmot Proviso (1846), το οποίο θα απέκλειε τη δουλεία, έγινε σημείο συγκέντρωσης και για τις δύο πλευρές, ψηφίστηκε ξανά και ξανά στο Κογκρέσο και με επιτυχία συγκρατήθηκε από τους νότιους.

Η κατάργηση, με επικεφαλής τον William Lloyd Garrison και άλλους και τώρα ισχυρή σε πολλούς βόρειους κύκλους, ζήτησε την άμεση χειραφέτηση των σκλάβων χωρίς αποζημίωση στους ιδιοκτήτες σκλάβων. Οι περισσότεροι λευκοί του Βορρά αντιπαθούσαν τους μαύρους και δεν υποστήριζαν την κατάργηση. Ήθελαν όντως να απαγορεύσουν τη δουλεία στα εδάφη, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για λευκούς οικισμούς με βάση τα βόρεια ιδανικά: δωρεάν εργασία, αξιοπρέπεια εργασίας και οικονομική πρόοδο.

Το 1848 οι βόρειοι ανυπόμονοι και με τα δύο υπάρχοντα κόμματα σχημάτισαν το κόμμα Free-Soil. Συγκεντρώνοντας 300.000 ψήφους για τον υποψήφιό τους, Μάρτιν Βαν Μπούρεν, αρνήθηκαν τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έβαλαν τον Γουίγκ Ζάχαρι Τέιλορ στον Λευκό Οίκο (1849-50· με τον θάνατό του Μίλαρντ Φίλμορ έγινε πρόεδρος, 1850-53). Ο Συμβιβασμός του 1850 φαινόταν να διευθετεί το ζήτημα της επέκτασης της δουλείας με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, επιτρέποντας στους ανθρώπους που ζούσαν στη μεξικανική εκχώρηση να αποφασίσουν μόνοι τους. Ένας ισχυρός νόμος για τους φυγάδες σκλάβους ψηφίστηκε επίσης το 1850, δίνοντας νέες εξουσίες στους ιδιοκτήτες σκλάβων να φτάσουν στις βόρειες πολιτείες για να ξανασυλλάβουν σκλάβους που δραπέτευσαν.

ΕΠΟΧΗ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

emfyliosΚαθώς άρχισε η δεκαετία του 1850, φάνηκε για κάποιο διάστημα ότι το ζήτημα της δουλείας και άλλες τομεακές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου θα μπορούσαν τελικά να συμβιβαστούν. Αλλά με την ώθηση προς τα δυτικά του αμερικανικού έθνους, όλες οι προσπάθειες συμβιβασμού ματαιώθηκαν και τα αποκλίνοντα οικονομικά, πολιτικά και φιλοσοφικά συμφέροντα έγιναν πιο εμφανή. Ο εμφύλιος πόλεμος που προέκυψε μεταμόρφωσε το αμερικανικό έθνος.

Πολιτικός Κατακερματισμός

Το 1854 ο νόμος Κάνσας-Νεμπράσκα άνοιξε τα τεράστια ανοργάνωτα εδάφη της Αγοράς της Λουιζιάνα στη λαϊκή κυριαρχία, καταργώντας τη γραμμή συμβιβασμού του Μισούρι του 1820. Ο Βορράς εξερράγη από οργή. Χιλιάδες αποστάτησαν από το κόμμα των Whig για να ιδρύσουν ένα νέο και πολύ πιο αντινότιο σώμα (και ένα εξ ολοκλήρου περιορισμένο στις βόρειες πολιτείες), το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βοηθήθηκαν από ένα τεράστιο αντικαθολικό ξέσπασμα σε εξέλιξη την ίδια περίοδο, με στόχο το μεγάλο κύμα της Ιρλανδικής Καθολικής μετανάστευσης. Ο αντικαθολικισμός είχε ήδη αποστραγγίσει τους Whigs σε μια νέα οργάνωση, το αμερικανικό κόμμα, γνωστό σύντομα ως κόμμα Know-Nothing. Όταν το 1856 αποδείχθηκε ανίκανη να συγκρατήσει τα μέλη της, βόρεια και νότια, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη δουλεία, οι αντικαθολικοί προσχώρησαν στους Ρεπουμπλικάνους.

Στο Κάνσας ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ υποστηρικτών υπέρ της δουλείας και κατά της δουλείας, καθώς οι άποικοι προσπάθησαν να επισημοποιήσουν τη θέση τους σχετικά με τον θεσμό πριν από την αποδοχή της επικράτειας ως πολιτείας. Οι Δημοκρατικοί πρόεδροι Franklin Pierce (1853Π57) και James Buchanan (1857P61) φάνηκαν να ευνοούν την ομάδα υπέρ της δουλείας στο Κάνσας παρά τη χρήση απάτης και βίας. Το 1857 το Ανώτατο Δικαστήριο, με νότια κυριαρχία, ενέτεινε τον βόρειο συναγερμό στην απόφασή του στην υπόθεση Dred Scott εναντίον Sandford. Το Δικαστήριο έκρινε ότι το Κογκρέσο δεν είχε καμία εξουσία να αποκλείσει τη δουλεία από τα εδάφη και, ως εκ τούτου, ότι η γραμμή του Συμβιβασμού του Μισούρι ήταν αντισυνταγματική από τότε. Χιλιάδες βόρειοι πλέον πείστηκαν ότι μια «συνωμοσία σκλάβων» είχε διεισδύσει στην εθνική κυβέρνηση και ότι σκόπευε να κάνει τη δουλεία σε εθνικό θεσμό.

Το 1860 το πολιτικό σύστημα κατακερματίστηκε πλήρως. Οι Δημοκρατικοί χωρίστηκαν σε βόρεια και νότια πτέρυγα, παρουσιάζοντας δύο διαφορετικούς υποψηφίους για την προεδρία. το μικρό κόμμα Συνταγματική Ένωση προσπάθησε να συσπειρώσει τους πρώην Ουίγους πίσω από ένα τρίτο. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή του Αβραάμ Λίνκολν στον Λευκό Οίκο.

Οι νότιοι είχαν δει την άνοδο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που κυριαρχούσε στους Γιάνκηδες με μεγάλη ανησυχία. Ήταν πεπεισμένοι ότι το κόμμα ελεγχόταν κρυφά από καταργητές (αν και οι περισσότεροι βόρειοι απεχθάνονταν τους καταργητές) και ότι οι Γιάνκηδες πίστευαν στη χρήση της κυβέρνησης για να επιβάλουν τις ηθικολογικές σταυροφορίες τους. Το 1859, ο John Brown ηγήθηκε μιας επιδρομής στο ομοσπονδιακό οπλοστάσιο στο Harpers Ferry, Va., ελπίζοντας να υποκινήσει μια εξέγερση σκλάβων. Η δράση του και η επακόλουθη θεοποίησή του από ορισμένους βόρειους βοήθησαν να πείσουν τους νότιους ότι η χειραφέτηση των σκλάβων, εάν οι βόρειοι αποκτούσαν τον έλεγχο της χώρας, ήταν αργά ή γρήγορα αναπόφευκτη.

Απόσχιση

Οι ηγέτες του Νότου είχαν απειλήσει να εγκαταλείψουν την Ένωση εάν ο Λίνκολν κέρδιζε τις εκλογές του 1860. Πολλοί κάτοικοι της Νότιας Καρολίνας, ιδιαίτερα, ήταν πεπεισμένοι ότι η χειραφέτηση που υποστηρίχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους θα οδηγούσε σε αιματηρές σφαγές καθώς οι μαύροι αναζητούσαν εκδίκηση εναντίον των λευκών. Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η φρίκη, η Νότια Καρολίνα αποσχίστηκε τον Δεκέμβριο του 1860, αμέσως μετά τη νίκη του Λίνκολν, ενός αναμφισβήτητα τμηματικού υποψηφίου. ήταν αισιόδοξη για την τελική έκβαση της δράσης της.

Πριν από τα εγκαίνια του Λίνκολν (Μάρτιος 1861) ακολούθησαν έξι ακόμη πολιτείες (Μισισίπι, Φλόριντα, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα και Τέξας). Τον Φεβρουάριο οι εκπρόσωποί τους συγκεντρώθηκαν στο Μοντγκόμερι της Αλά, για να σχηματίσουν τις Συνομοσπονδιακές Πολιτείες της Αμερικής.

Στις 12 Απριλίου 1861, όταν ο Πρόεδρος Λίνκολν κινήθηκε για να ανανεώσει τα ομοσπονδιακά στρατεύματα στο Φορτ Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον, οι μπαταρίες της Συνομοσπονδιακής ακτής ξεκίνησαν μια 34ωρη επίθεση στην εγκατάσταση, αναγκάζοντάς την να παραδοθεί. Ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ είχε αρχίσει.

Ο πόλεμος μεταξύ των κρατών

vorasΟ Λίνκολν κινήθηκε γρήγορα. Στις 15 Απριλίου κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτείες να παράσχουν 75.000 στρατιώτες για να καταστείλουν τη Συνομοσπονδία. Η Βιρτζίνια, το Αρκάνσας, η Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί αποσχίστηκαν απρόθυμα. Η πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας μετακόμισε στο Ρίτσμοντ. Στις 21 Ιουλίου 1861, η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας έλαβε χώρα στο Bull Run, νότια της Ουάσιγκτον, DC, με αποτέλεσμα μια δραματική νίκη του Νότου. Στη συνέχεια, και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια μακρά σύγκρουση.

Έγινε ένας τεράστιος αγώνας. Με συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ λιγότερο από 32 εκατομμύρια, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 620.000 (360.000 βόρειοι από έναν στρατό περίπου 1,5 εκατομμυρίου και 260.000 νότιοι σε έναν στρατό περίπου 1 εκατομμυρίου). Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πληθυσμός της Αμερικής ήταν 135 εκατομμύρια και οι στρατιωτικές δυνάμεις της πολέμησαν για 4 χρόνια σε όλο τον κόσμο, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τις 400.000.

Το 1861 περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στον Βορρά, έναντι περίπου 9 εκατομμυρίων στο Νότο, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια ήταν μαύροι. Αν και ο Βορράς διέθετε ένα δυναμικό σύστημα βιομηχανίας και ένα καλά ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ δύσπιστοι για μια νίκη του Βορρά, επειδή η Συνομοσπονδία ήταν πρακτικά τόσο μεγάλη όσο η Δυτική Ευρώπη και πολέμησε με αποφασιστικό πάθος για την ανεξαρτησία της. Ο Βορράς έπρεπε να εισβάλει και να νικήσει την αντιπολίτευση για να κερδίσει. ο Νότος δεν είχε παρά να υπερασπιστεί τα σύνορά του. Η σύγκρουση δεν ήταν τόσο άνιση όσο φαινόταν.

Ο Λίνκολν ξεκίνησε μια συνολική προσπάθεια: κήρυξε ναυτικό αποκλεισμό της Συνομοσπονδίας. εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει την πίστη των πολιτειών που κρατούσαν σκλάβους στα σύνορα (Delaware, Maryland, Kentucky και Missouri). εισέβαλε στο Τενεσί για να αποκτήσει μια βάση ισχύος στην καρδιά της Συνομοσπονδίας. κόψτε τον Νότο στα δύο παίρνοντας τον ποταμό Μισισιπή. και αναζήτησε έναν στρατηγό που θα μπορούσε να κερδίσει. Αυτό το τελευταίο έργο του πήρε 2 χρόνια. Ο στρατηγός George B. McClellan αποδείχτηκε απογοητευτικά συντηρητικός και οι διάδοχοί του ήταν κακοποιοί. Αφού ο στρατηγός Ulysses S. Grant κέρδισε σημαντικές νίκες στο δυτικό θέατρο, ο Λίνκολν τον έφερε στην Ουάσιγκτον το 1864 για να αντιμετωπίσει τον λαμπρό διοικητή της Συνομοσπονδίας, Robert E. Lee.

Στα μέσα του 1863 ο Νότος βρισκόταν σε απελπιστικά στενά, χωρίς τρόφιμα και προμήθειες. Μια μεγάλη ώθηση προς τα βόρεια στράφηκε πίσω στο Gettysburg, Pa., τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, ο Γκραντ ξεκίνησε μια αδυσώπητη εκστρατεία που κατευθύνθηκε προς το Ρίτσμοντ, με απαίσιο κόστος σε απώλειες. Ο στρατηγός της Ένωσης Ουίλιαμ Τ. Σέρμαν, εν τω μεταξύ, περνούσε τη Τζόρτζια προς τη θάλασσα, αφήνοντας ένα ευρύ φάσμα ολικής καταστροφής και στη συνέχεια έστριψε προς τα βόρεια μέσα από τις Καρολίνες. Μέχρι τον Απρίλιο του 1865, ο Γκραντ είχε τελικά στρογγυλοποιήσει την πλευρά του Λι και στις 9 εκείνου του μήνα, ο Λι παραδόθηκε στο Δικαστήριο του Appomattox. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζέφερσον Ντέιβις σκόπευε να αγωνιστεί, αλλά ήταν απελπιστικό. Ο Εμφύλιος Πόλεμος είχε τελειώσει.

Ο ΒΟΡΡΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΟΣ

Ο πόλεμος είχε μεταμορφώσει τόσο τον Βορρά όσο και τον Νότο. Την 1η Ιανουαρίου 1863, ο Λίνκολν είχε εκδώσει τη Διακήρυξη Χειραφέτησής του, δηλώνοντας τη σκλαβιά νεκρή οπουδήποτε υπήρχε εξέγερση (στις συνοριακές πολιτείες, τερματίστηκε με μεταγενέστερη τοπική δράση). Επιπλέον, η τεράστια πολεμική προσπάθεια δίδαξε στον Βορρά μαθήματα σύγχρονης οργάνωσης και χρήσης μεγάλων εταιρειών.

Στην Ουάσιγκτον η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θέσπισε ένα κλασικά Χαμιλτονιανό πρόγραμμα: υψηλούς προστατευτικούς δασμούς, πληθωρική βοήθεια στους καπιταλιστές για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δωρεάν επιχορηγήσεις για τους εποίκους και τραπεζική και νομισματική νομοθεσία που δημιούργησε ένα εθνικό σύστημα χαρτονομίσματος. Ο νόμος Morrill του 1862 παρείχε επιχορηγήσεις γης για την ίδρυση πανεπιστημίων για τη χορήγηση γης σε κάθε πολιτεία για την εκπαίδευση των γεωργών, μηχανικών και άλλων επαγγελματιών που απαιτούνταν για τη λειτουργία μιας βιομηχανοποιημένης οικονομίας.

Το δικομματικό σύστημα επιβίωσε στο Βορρά παρά τον πόλεμο. Οι Δημοκρατικοί δεν βυθίστηκαν ποτέ κάτω από το 40 τοις εκατό των ψήφων επειδή πολλοί βόρειοι αντιτάχθηκαν στη σύγκρουση ή τουλάχιστον στις πολιτικές των Ρεπουμπλικανών. Στις ταραχές του 1863, οι Ιρλανδοί Καθολικοί και άλλοι Νεοϋορκέζοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον νέο νόμο στρατολόγησης, ο οποίος φαινόταν μια ιδιαίτερη δυσκολία για τους φτωχούς ανθρώπους.

Οι ταραχοποιοί, όπως και πολλοί άλλοι βόρειοι, ήταν εχθρικοί προς την κατάργηση. φοβήθηκαν ότι οι πολιτικές των Ρεπουμπλικανών θα έστελναν ορδές απελευθερωμένων σκλάβων προς τα βόρεια για να ανταγωνιστούν για θέσεις εργασίας. Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν επίσης στις ισχυρές συγκεντρωτικές τάσεις των προγραμμάτων που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και στη βοήθειά τους στους καπιταλιστές.

Ανοικοδόμηση

Μια εβδομάδα μετά την Μάχη του Appomattox, ο Λίνκολν δολοφονήθηκε. Τώρα ο Andrew Johnson ανέλαβε τα καθήκοντά του και κινήθηκε γρήγορα για να καταρτίσει ένα σχέδιο για την Ανασυγκρότηση. Ζήτησε από τους λευκούς του Νότου μόνο να αποκηρύξουν τα χρέη που οφείλει η Συνομοσπονδία, να κηρύξουν την απόσχιση άκυρη και να επικυρώσουν τη Δέκατη Τρίτη Τροποποίηση (η οποία κήρυξε τη δουλεία παράνομη). Όταν συνήλθε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 1865, οι νεοεκλεγείς νότιοι ήταν ήδη στη σκηνή περιμένοντας να γίνουν δεκτοί στις θέσεις τους. Πολλοί από αυτούς είχαν εκλεγεί με βάση τους μαύρους κώδικες, που καθιερώθηκαν στις νότιες πολιτείες το 1865Π66 για να αποκαταστήσουν μια μορφή οιονεί δουλείας. Στον συγκλονισμένο και θυμωμένο Βορρά, φαινόταν ότι τα βάσανα που υπέστησαν στον πόλεμο ήταν μάταια: η πολιτική όπως πριν από τον πόλεμο μόνο τώρα με ένα ισχυρό δημοκρατικό μπλοκ του νότου στο Κογκρέσο θα ξαναρχόταν.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αρνήθηκε να δεχθεί νομοθέτες του νότου στις έδρες τους έως ότου μια επιτροπή του Κογκρέσου επανεξέτασε ολόκληρο το ζήτημα της Ανασυγκρότησης. Σύντομα, οι Ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι (αυτοί που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη νίκη ως ευκαιρία για να ξαναφτιάξουν τον Νότο στην εικόνα των Γιάνκι) βρέθηκαν σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Τζόνσον.

Προσπάθησε να τερματίσει το Freedmen’s Bureau (μια υπηρεσία που ιδρύθηκε το 1865 για να βοηθάει τους πρόσφυγες) και να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία που αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων των πρώην σκλάβων (βλέπε Νόμους Πολιτικών Δικαιωμάτων). Στις εκλογές του Κογκρέσου του 1866 εξελέγη μια τεράστια πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών και οι Ριζοσπάστες κέρδισαν μια επισφαλή υπεροχή. Ο γερουσιαστής Charles Sumner της Μασαχουσέτης και ο εκπρόσωπος Thaddeus Stevens.

Η Δέκατη τέταρτη τροποποίηση (που θεσπίστηκε το 1866, επικυρώθηκε το 1868) έκανε όλα τα άτομα που γεννήθηκαν ή πολιτογραφήθηκαν στη χώρα πολίτες των ΗΠΑ και απαγόρευσε σε οποιοδήποτε κράτος να παρεμβαίνει στα θεμελιώδη πολιτικά τους δικαιώματα. Τον Μάρτιο του 1867 τερματίστηκαν όλες οι κρατικές κυβερνήσεις στο Νότο και εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτική κατοχή.

Οι ομοσπονδιακοί διοικητές επιφορτίστηκαν με την ανασυγκρότηση των νότιων κυβερνήσεων μέσω συνταγματικών συμβάσεων, στις οποίες οι αντιπρόσωποι έπρεπε να εκλεγούν με καθολική ψηφοφορία των ανδρών. Αφού τέθηκε σε λειτουργία μια νέα πολιτειακή κυβέρνηση και είχε επικυρώσει την 14η Τροποποίηση, οι εκπρόσωποί της θα γίνονταν δεκτοί στο Κογκρέσο. Τον Φεβρουάριο του 1868, μια προσπάθεια παραπομπής επιχείρησε ανεπιτυχώς να απομακρύνει τον Πρόεδρο Τζόνσον από το αξίωμα.

Η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο δεν κατέβαλε καμία σημαντική προσπάθεια για να δημιουργήσει κοινωνική ισότητα για τους μαύρους, αλλά μόνο για να τους δώσει την ψήφο και να τους εξασφαλίσει την ίση προστασία βάσει του νόμου (δίκη από ένορκους, ελευθερία κινήσεων, δικαίωμα κατοχής αξιωμάτων και οποιαδήποτε απασχόληση, και τα παρόμοια). Αυτή η πολιτική ισότητα θα έδινε στους μαύρους ισότιμο ξεκίνημα, επέμειναν οι Ρεπουμπλικάνοι, και στη συνέχεια θα σήκωσαν το βάρος να αποδειχθούν ίσοι με άλλους τρόπους.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι γνώριζαν καλά ότι οι αντιμαύρες συμπεριφορές παρέμειναν τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο. Μέχρι την επικύρωση (1870) της δέκατης πέμπτης τροποποίησης, η οποία καθιστούσε παράνομη την άρνηση της ψήφου για λόγους φυλής, οι περισσότερες βόρειες πολιτείες αρνούνταν την ψήφο των μαύρων.

Ο ΝΟΤΟΣ

Όπως ο Βορράς, ο Νότος μεταμορφώθηκε από τον Εμφύλιο Πόλεμο και τα επακόλουθά του. Οι νότιοι είχαν διδαχτεί μαθήματα για την αποτελεσματικότητα μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης και συνειδητοποίησαν την αδυναμία να συνεχίσουν τους παλιούς τρόπους της προπολεμικής περιόδου. Οι πρώην Whigs στο Νότο, που συχνά αποκαλούνται Συντηρητικοί, πίεσαν με ανυπομονησία να χτίσουν τη βιομηχανία και το εμπόριο με το στυλ των Γιάνκι. Εν τω μεταξύ, οι ανακατασκευασμένες κυβερνήσεις των νότιων πολιτειών επέβαλαν πολλές μεταρρυθμίσεις, ιδρύοντας δωρεάν δημόσια σχολεία για όλους, λαϊκή εκλογή όλων των αξιωματούχων, πιο δίκαιους φόρους και πιο ανθρώπινους ποινικούς νόμους.

Ο Ρεπουμπλικανός Ulysses S. Grant εξελέγη πρόεδρος το 1868 με εκλογικές ψήφους που κέρδισαν στις κατεχόμενες νότιες πολιτείες. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι η Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση δεν ασχολούνταν πραγματικά με τη βοήθεια των μαύρων, αλλά με τη χρήση των ψήφων των μαύρων του Νότου για να διατηρήσουν τους Ρεπουμπλικάνους στην εξουσία στο Κογκρέσο και να διατηρήσουν τους προστατευτικούς δασμούς και άλλες ενισχύσεις προς τους βιομήχανους.

Όταν εμφανίστηκαν στοιχεία διαφθοράς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γκραντ, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι απέδειξε ότι το αποτέλεσμα της φιλικότητας των Ρεπουμπλικανών προς τους καπιταλιστές ήταν δωροδοκία και λεηλασία.

Μέχρι το 1870 η αντί-νότια διάθεση που είχε υποστηρίξει τη Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση είχε ξεθωριάσει, όπως και το κύμα ανησυχίας για τους μαύρους του Νότου. Νέα εγχώρια προβλήματα άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο. Η αναζωπύρωση της ψηφοφορίας των λευκών στο Νότο, μαζί με τη χρήση βίας για τον εκφοβισμό των μαύρων και των λευκών συμπαθούντων τους, έφερε τις νότιες πολιτείες ξανά στα χέρια των Δημοκρατικών. Οι βόρειοι, αφυπνισμένοι σε οικονομικά ζητήματα από τη μεγάλη ύφεση που ξεκίνησε το 1873 και διήρκεσε για 5 χρόνια, συμφώνησαν σιωπηρά να επιστρέψουν το φυλετικό ζήτημα στον έλεγχο των λευκών του Νότου.

Μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 1876, εν μέσω στοιχείων εκλογικής διαφθοράς, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία υποσχέθηκε να αποσύρει τα τελευταία ομοσπονδιακά στρατεύματα κατοχής από το Νότο. Οι εκλογές αποφασίστηκαν από μια εκλογική επιτροπή του Κογκρέσου και ο Ράδερφορντ Μπ. Χέις έγινε πρόεδρος. Όπως υποσχέθηκε, απέσυρε (1877) τα στρατεύματα. Η ανοικοδόμηση είχε τελειώσει.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ (1870-1890)

Η εποχή που είναι γνωστή ως Χρυσή Εποχή (1870-1890) ήταν μια εποχή δυναμικού, εκμεταλλευτικού ατομικισμού. Παρά την εκτεταμένη ταλαιπωρία από βιομηχανικούς εργάτες, αγρότες του Νότου, εκτοπισμένους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλες ομάδες, μια διάθεση αισιοδοξίας κυριάρχησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεωρίες του Άγγλου βιολόγου Τσαρλς Δαρβίνος που διατυπώθηκαν στο On the Origin of Species (1859) σχετικά με τη φυσική επιλογή των οργανισμών που ήταν καταλληλότεροι να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους άρχισαν να επηρεάζουν την αμερικανική γνώμη. Ορισμένοι διανοούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν την ιδέα της επιβίωσης του ισχυρότερου στις ανθρώπινες κοινωνίες (κοινωνικός δαρβινισμός) και κατέληξαν στην πεποίθηση ότι η κρατική βοήθεια προς τους άτυχους ήταν λάθος.

Εκβιομηχάνιση και Εκμετάλλευση Φυσικών Πόρων Μεγάλης Κλίμακας

Κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής, φιλόδοξοι και ευφάνταστοι καπιταλιστές περιέτρεχαν την ήπειρο αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Οι επιχειρήσεις εκτοξεύτηκαν ακανόνιστα από την ανάκαμψη στην ύφεση, ενώ η βιομηχανική βάση της χώρας αυξήθηκε ραγδαία. Τα εργοστάσια και τα ορυχεία μόχθησαν πολύ αυτά τα χρόνια για να παρέχουν τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που απαιτούνται για την επέκταση του σιδηροδρομικού συστήματος. Το 1865 (καθώς η κατασκευή του πρώτου διηπειρωτικού σιδηροδρόμου βρισκόταν σε εξέλιξη· ολοκληρώθηκε το 1869) περίπου 56.000 km (35.000 μίλια) γραμμής εκτείνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το 1910 το σύνολο έφτασε περίπου τα 386.000 km (240.000 μίλια) διασυνδεδεμένης διαδρομής ομοιόμορφου εύρους. Μέχρι το 1890 οι Ηνωμένες Πολιτείες περιείχαν το ένα τρίτο της παγκόσμιας σιδηροδρομικής γραμμής.

Μετά από νέες ανακαλύψεις χρυσού και αργύρου στα τέλη της δεκαετίας του 1850, μέχρι το 1875 περίπου, μεμονωμένοι ερευνητές εξερεύνησαν τη δυτική χώρα και τις λεκάνες της ερήμου αναζητώντας ορυκτό πλούτο. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι εταιρίες εξόρυξης, χρησιμοποιώντας μισθωτούς εργάτες και μηχανικούς με ανατολική εκπαίδευση. Οι Ινδοί είτε εξοντώθηκαν βάναυσα είτε τοποθετήθηκαν σε μικρές επιφυλάξεις.

Ο πόλεμος με τους Ινδιάνους των Μεγάλων Πεδιάδων ξέσπασε το 1864. Αυτοί οι ινδικοί πόλεμοι δεν υποχώρησαν εντελώς παρά μόνο μετά τη σφαγή των κοπαδιών βουβάλων, τη βάση της ινδικής ζωής, που είχε συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 1880.

Μέσω του νόμου Dawes του 1887, ο οποίος ανάγκασε τους περισσότερους Ινδιάνους να επιλέξουν εκτάσεις 160 στρεμμάτων (65 εκταρίων) εντός των επιφυλάξεων τους, οι μεταρρυθμιστές ήλπιζαν να διαλύσουν τους δεσμούς των φυλών και να παρακινήσουν τους Ινδιάνους να ασχοληθούν με την καθιστική γεωργία. Οι αδιάθετες εκτάσεις κρατήσεων κηρύχθηκαν πλεονασματικές και πωλήθηκαν σε λευκούς.

Η εκτροφή βοοειδών ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που εισέβαλε στις Μεγάλες Πεδιάδες ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1860. Μέχρι τη δεκαετία του 1880, ωστόσο, η ανοιχτή περιοχή άρχισε να δίνει τη θέση της σε περιφραγμένους βοσκότοπους και στη γεωργία, που κατέστη δυνατή χάρη στον πρόσφατα εφευρεθέν φράχτη από συρματοπλέγματα και με τη «ξηρή καλλιέργεια», μια τεχνική διατήρησης της υγρασίας του εδάφους με συχνό όργωμα. Εκατομμύρια αγρότες μετακινήθηκαν στις ψηλές πεδιάδες δυτικά του 100ου μεσημβρινού. Τόσο τεράστια ήταν η παραγωγή σιτηρών τους που η πτώση των παγκόσμιων τιμών που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1880 τους έφερε σε σοβαρά οικονομικά στενά. Εν τω μεταξύ, η τεράστια ηπειρωτική σάρωση μεταξύ Κάνσας και Καλιφόρνια γέμισε με νέες πολιτείες.

Στις αρχές του 1900, η οικονομία του έθνους, συνδεδεμένη με τους σιδηρόδρομους σε μια ενιαία αγορά, δεν αποτελούταν πλέον κυρίως από χιλιάδες μικρούς παραγωγούς που πωλούσαν στις τοπικές αγορές. Αντίθετα, κυριαρχούσε ένας μικρός αριθμός μεγάλων εταιρειών που πωλούσαν σε εθνικό επίπεδο και στον κόσμο γενικότερα. Με το μεγάλο μέγεθος, όμως, ήρθαν μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα.

Το 1887, το Κογκρέσο δημιούργησε τη Διακρατική Επιτροπή Εμπορίου για να περιορίσει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των σιδηροδρόμων και να διασφαλίσει ότι οι τιμές των σιδηροδρόμων ήταν «λογικές και δίκαιες». Το 1890, από την άλλη πλευρά, το Κογκρέσο προσπάθησε να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό μέσω της ψήφισης του νόμου Sherman Anti-Trust, ο οποίος κήρυξε παράνομα καταπιστεύματα και άλλους συνδυασμούς που περιόριζαν το εμπόριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ευνόησε το laissez-faire και εμπόδιζε με συνέπεια τις προσπάθειες τόσο των ομοσπονδιακών όσο και των κρατικών για τη ρύθμιση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι λεγόμενοι βαρόνοι των ληστών και οι τεράστιες περιουσίες τους ήταν πρακτικά αλώβητοι καθώς εκμεταλλεύονταν τους φυσικούς πόρους του έθνους και κυριαρχούσαν στην οικονομική ζωή του.

Νέες Κοινωνικές Ομάδες: Μετανάστες, Αστικοί και Μέλη της Ένωσης

Το 1890 ο αμερικανικός λαός αριθμούσε 63 εκατομμύρια, διπλάσιος από τον πληθυσμό του 1860. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι πόλεις του έθνους γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη. Πολλοί νέοι αστοί ήρθαν από την αμερικανική επαρχία, αλλά πολλοί άλλοι ήρθαν από το εξωτερικό. Από το 1860 έως το 1890 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. από το 1890 έως το 1920, έφτασαν άλλα 15 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι ήταν συγκεντρωμένοι στις βόρειες πόλεις: μέχρι το 1910, το 75 τοις εκατό των μεταναστών ζούσε σε αστικές περιοχές, ενώ λιγότερο από το 50 τοις εκατό των γηγενών Αμερικανών το έκαναν. Στη δεκαετία του 1880 ξεκίνησε η λεγόμενη νέα μετανάστευση: εκτός από τους Γερμανούς, τους Σκανδιναβούς, τους Ιρλανδούς και άλλους από τις παλιότερες ομάδες μεταναστών, ήρθαν και λαοί όπως Ιταλοί, Πολωνοί, Ούγγροι, Βοέμοι, Έλληνες και Εβραίοι (από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Ρωσία). Οι Ρωμαιοκαθολικοί αυξήθηκαν σε αριθμό από 1,6 εκατομμύρια το 1850 σε 12 εκατομμύρια το 1900, προκαλώντας ένα νέο ξέσπασμα πικρού αντικαθολικού νατιβισμού στη δεκαετία του 1880. Οι μεγάλες πόλεις, με τα σαλόνια, τα θέατρα, τις αίθουσες χορού και τις παραγκουπόλεις μεταναστών, φοβούνταν πολλοί ιθαγενείς Αμερικανοί Προτεστάντες, οι οποίοι ζούσαν κυρίως σε μικρές πόλεις και στην αγροτική ύπαιθρο.

Το ξέσπασμα των εργατικών διαμαρτυριών από τη δεκαετία του 1870 και μετά, που συχνά χαρακτηρίζεται από μετανάστες εργάτες που αντιτίθενται στους εργοδότες που γεννήθηκαν στην περιοχή, ενέτεινε την εχθρότητα.

Το 1878 σχηματίστηκαν οι Ιππότες της Εργασίας, ανοίγοντας τις τάξεις τους σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικευμένους ή ανειδίκευτους. Οι Ιππότες ζήτησαν σαρωτικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 700.000 το 1886. Στη συνέχεια, καθώς η οργάνωση διαλύθηκε λόγω εσωτερικών πιέσεων, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας, υπό τον Σάμουελ Γκόμπερς, δημιουργήθηκε για να πάρει τη θέση της. Επικεντρώθηκε σε ειδικευμένους τεχνίτες και σφιχτή οργάνωση, άντεξε.

Εσωτερική Πολιτική

Η πολιτική της Χρυσής Εποχής έγινε μια διαμάχη μεταξύ ισόρροπων Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Κερδίζοντας τις εκλογές με μικρή διαφορά, εναλλάσσονταν στον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου. Πέντε άνδρες υπηρέτησαν ως Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι: Hayes; James A. Garfield (1881); Chester A. Arthur (1881Π85), ο οποίος διαδέχθηκε τον Garfield στη δολοφονία του. Benjamin Harrison (1889Π93); και William McKinley (1897Π1901). Το κόμμα τους αντιμετώπιζε τη βιομηχανική ανάπτυξη και την καπιταλιστική ηγεσία με αποδοχή, πιστεύοντας ότι οδήγησαν σε ένα ολοένα διευρυνόμενο άνοιγμα ευκαιριών για όλους.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ αναδύθηκε από την αφάνεια για να γίνει Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νεας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1880 και στη συνέχεια πρόεδρος των ΗΠΑ (1885-89· 1893-97· αν και κέρδισε μια πλειάδα λαϊκών ψήφων στις εκλογές του 1888, έχασε από τον Χάρισον στο εκλογικό κολέγιο).

Μεγαλωμένος ως δημοκράτης του Τζάκσον, πίστευε ότι η κοινωνία διατρέχει πάντα τον κίνδυνο εκμετάλλευσης από τους πλούσιους και ισχυρούς. Ένας δυναμικός πρόεδρος, εργάστηκε για να καθαρίσει την κυβέρνηση κάνοντας τη δημόσια υπηρεσία αποτελεσματική. πήρε πίσω τεράστιες επιχορηγήσεις γης που δόθηκαν με δόλια στη Δύση. και πάλεψε να μειώσει το προστατευτικό τιμολόγιο.

Στις Μεγάλες Πεδιάδες και στο Νότο, οι αγρότες σιτηρών και βαμβακιού, που υποφέρουν από την πτώση των τιμών των καλλιεργειών, ζήτησαν πληθωρισμό νομισμάτων για να αυξήσουν τις τιμές. Μέχρι το 1892 είχε εμφανιστεί ένα λαϊκιστικό κόμμα, που ζητούσε δωρεάν νομίσματα αργύρου για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Κλίβελαντ αντιστάθηκε, δηλώνοντας ότι μια τέτοια νομισματική πολιτική θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη, θα παρατείνει τη μεγάλη ύφεση που ξεκίνησε το 1893 και θα πλήξει τους καταναλωτές των πόλεων. Το 1896 οι Δημοκρατικοί, που ανελήφθησαν από νότιους και δυτικούς πληθωριστές, διοικούσαν τον William Jennings Bryan σε μια δωρεάν ασημένια πλατφόρμα. Οι ψηφοφόροι με εθνοτικές ομάδες αυξήθηκαν στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών γιατί η ύφεση ήταν καταστροφική και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πάντα προέτρεπε την ενεργό κυβερνητική παρέμβαση για την τόνωση της οικονομίας. Επιπλέον, ως κάτοικοι των πόλεων φοβούνταν τον πληθωρισμό. Η εκλογή του William McKinley ξεκίνησε μια μακρά περίοδο μονοκομματικής (Ρεπουμπλικανικής) κυριαρχίας στις βόρειες πολιτείες και στην Ουάσιγκτον.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Κατά την περίοδο που είναι γνωστή ως Προοδευτική Εποχή (1890 έως περίπου το 1920), η κυβέρνηση των ΗΠΑ έγινε ολοένα και πιο ακτιβίστρια τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Οι προοδευτικοί, δηλαδή, μεταρρυθμιστικοί πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν να επεκτείνουν το όραμά τους για μια δίκαιη και ορθολογική τάξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και ορισμένους, μάλιστα, σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Η Αμερική κοιτάζει προς τα έξω

Κατά τη δεκαετία του 1890, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έγινε επιθετικά ακτιβιστική. Καθώς η αμερικανική βιομηχανική παραγωγικότητα αυξανόταν, πολλοί μεταρρυθμιστές προέτρεψαν την ανάγκη για ξένες αγορές. Άλλοι υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποστολή να μεταφέρουν τον αγγλοσαξονικό πολιτισμό σε όλη την ανθρωπότητα, να διαδώσουν τον νόμο και την τάξη και τον αμερικανικό πολιτισμό.

Το 1895 οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν ωμά στη διαμάχη για τα σύνορα της Βενεζουέλας μεταξύ της Βενεζουέλας και της αυτοκρατορικής Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι, σύμφωνα με το Δόγμα Μονρό, η αμερικανική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν η Βενεζουέλα δεν αντιμετωπιζόταν δίκαια.

Μια κουβανική επανάσταση κατά της Ισπανίας, που ξεκίνησε το 1895, οδήγησε τελικά στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο (1898), που αναλήφθηκε για την απελευθέρωση της Κούβας. Από εκείνο τον πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψαν με ένα προτεκτοράτο πάνω από την Κούβα και μια νησιωτική αυτοκρατορία αποτελούμενη από τις Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσάρτησαν επίσης τη Χαβάη το 1898, ολοκληρώνοντας μια γέφυρα προς τις αγορές της Άπω Ανατολής. Το 1900 η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πολιτική Ανοιχτής Πόρτας, δεσμευόμενη να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ανεξαρτησία της Κίνας καθώς και την ίση πρόσβαση όλων των εθνών στις αγορές της Κίνας.

Η δολοφονία του William McKinley έφερε τον Theodore Roosevelt στην προεδρία το 1901. Περήφανος πατριώτης, προσπάθησε να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια μεγάλη δύναμη στον κόσμο. Το 1903 βοήθησε τον Παναμά να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κολομβία, στη συνέχεια εξασφάλισε από τον Παναμά το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να κατασκευάσουν και να ελέγχουν ένα κανάλι μέσω του ισθμού.

Το 1904, στο Συμπέρασμα του Ρούσβελτ στο Δόγμα Μονρόε, διεκδίκησε το δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών του Δυτικού Ημισφαιρίου για να αποτρέψουν «χρόνιες αδικοπραγίες». Την επόμενη χρονιά οι καλές του υπηρεσίες βοήθησαν να τερματιστεί ο Ρωσο-Ιαπωνικός πόλεμος. Έχοντας ενισχύσει πολύ το ναυτικό, ο Ρούσβελτ έστειλε (1907) τον Μεγάλο Λευκό Στόλο σε μια εντυπωσιακή κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο για να επιδείξει την αμερικανική ισχύ.

Εν τω μεταξύ, η Προοδευτική Εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη και στην εσωτερική πολιτική. Οι κυβερνήσεις των πόλεων μεταμορφώθηκαν, έγιναν σχετικά έντιμες και αποτελεσματικές. κοινωνικοί λειτουργοί εργάστηκαν για να βελτιώσουν τη στέγαση, την υγεία και την εκπαίδευση στις παραγκούπολη. και σε πολλές πολιτείες τα μεταρρυθμιστικά κινήματα εκδημοκρατίστηκαν, εξαγνίστηκαν και εξανθρωπίστηκαν η κυβέρνηση. Υπό τον Ρούσβελτ, η εθνική κυβέρνηση ενίσχυσε ή δημιούργησε ρυθμιστικούς φορείς που άσκησαν αυξανόμενη επιρροή στις επιχειρηματικές επιχειρήσεις: ο νόμος Hepburn (1906) ενίσχυσε τη Διακρατική Επιτροπή Εμπορίου.

Η Δασική Υπηρεσία, υπό τον Gifford Pinchot από το 1898 έως το 1910, καθοδήγησε τις εταιρείες ξυλουργίας στη διατήρηση και πιο ορθολογική και αποτελεσματική εκμετάλλευση των δασικών πόρων. ο νόμος Pure Food and Drug Act προσπάθησε να προστατεύσει τους καταναλωτές από δόλια επισήμανση και νοθεία προϊόντων.

Ξεκινώντας το 1902, ο Ρούσβελτ χρησιμοποίησε επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αγωγές (ή την απειλή τους) για να αναβιώσει την επίθεση στο μονοπώλιο σύμφωνα με τον νόμο περί αντιμονοπωλίων του Σέρμαν. Ο William Howard Taft, ο διάδοχός του ως πρόεδρος (1909-13), υποχώρησε στις πολιτικές του, συνεχίζοντας μόνο την αντιμονοπωλιακή εκστρατεία. Ενέκρινε την ψήφιση της Δέκατης έκτης Τροποποίησης (η τροποποίηση του φόρου εισοδήματος, 1913), ωστόσο. με τον καιρό θα μεταμόρφωσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνοντάς της πρόσβαση σε τεράστια έσοδα.

Οι Ρεπουμπλικανοί χωρίστηκαν στις εκλογές του 1912. Η τακτική υποψηφιότητα πήγε στο Ταφτ, και ένα βραχύβιο Προοδευτικό κόμμα δημιουργήθηκε για να διευθύνει τον Θίοντορ Ρούσβελτ. Ο Δημοκρατικός Woodrow Wilson (1913Π21) μπόρεσε επομένως να κερδίσει την προεδρία. Επιτιθέμενος στην εταιρική εξουσία, κέρδισε μια δραστική μείωση των τιμολογίων (1913) και τη δημιουργία μιας επιτροπής δασμών (1916). δημιουργία του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος (1913) για την εποπτεία των τραπεζών και του νομίσματος. ένα διευρυμένο αντιμονοπωλιακό πρόγραμμα βάσει του νόμου Clayton Anti-Trust (1914). έλεγχος των ωρών εργασίας στους σιδηρόδρομους (Adamson Act, 1916). και δημιουργία ενός φορέα για τη διασφάλιση θεμιτού και ανοιχτού ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις (Fair Trade Commission, 1914).

Κατά τη διάρκεια της Προοδευτικής Εποχής, οι νότιες κυβερνήσεις επέβαλαν ένα ευρύ φάσμα νόμων του Jim Crow στους μαύρους, χρησιμοποιώντας το σκεπτικό ότι μια τέτοια νομιμοποίηση του διαχωρισμού είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο τακτικό, συστηματικό εκλογικό σύστημα και κοινωνία. Πολλά από τα βήματα που είχαν γίνει προς τη φυλετική ισότητα κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης αντιστράφηκαν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριξε την αρχή του φυλετικού διαχωρισμού στην υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. Plessy v. Ferguson (1896), εφόσον οι μαύροι είχαν «ξεχωριστές αλλά ίσες» διευκολύνσεις.

Μπροστά στην άκαμπτα διαχωρισμένη κοινωνία που τους αντιμετώπισε, οι ίδιοι οι μαύροι διχάστηκαν ως προς την κατάλληλη πορεία δράσης. Από το 1895, ο Μπούκερ Τ. Ουάσιγκτον είχε προτρέψει ότι οι μαύροι δεν πρέπει να αγωνίζονται ενεργά για την ισότητα, αλλά να αποκτούν δεξιότητες χειροτεχνίας, να δουλεύουν εργατικά και να πείθουν τους λευκούς για τις ικανότητές τους. Ο  Du Bois επέμεινε  ότι οι μαύροι διαμαρτύρονται ασταμάτητα στους νόμους του Jim Crow, απαιτούν εκπαίδευση στα υψηλότερα επαγγέλματα καθώς και στη χειροτεχνία και να εργάζονται για την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση. Το 1910 ιδρύθηκε η Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) για να προωθήσει αυτά τα ιδανικά.

Α Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Πρόεδρος Ταφτ συνέχισε να τονίζει τις οικονομικές πτυχές του παρεμβατικού πνεύματος του Ρούσβελτ. Κάτω από την εξωτερική πολιτική του Taft (που ονομάζεται διπλωματία του δολαρίου) οι αμερικανικές εταιρείες ενθαρρύνθηκαν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε χώρες που συνορεύουν με την Καραϊβική με την ελπίδα ότι η αμερικανική οικονομική παρουσία θα εξασφάλιζε πολιτική σταθερότητα εκεί. Ο Πρόεδρος Wilson προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας όχι απλώς να διατηρήσει την τάξη, αλλά να προωθήσει τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση. Το 1915 έστειλε στρατεύματα στην Αϊτή για να βάλει τέλος στο χάος της επανάστασης και να προστατεύσει τις αμερικανικές επενδύσεις εκεί και το 1916 έκανε το ίδιο στη Δομινικανή Δημοκρατία. οι δύο χώρες έγιναν εικονικά προτεκτοράτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τη Νικαράγουα πέτυχε το ίδιο τέλος με διπλωματία. Με την ελπίδα να συντρίψει τον Μεξικανό δικτάτορα Victoriano Huerta, ο Wilson στην αρχή του αρνήθηκε τη διπλωματική αναγνώριση, στη συνέχεια τον Απρίλιο του 1914 έστειλε στρατεύματα για να καταλάβει το μεξικανικό λιμάνι της Βερακρούζ και να κρατήσει από την Huerta τα έσοδα από τις εισαγωγές. Οι Μεξικανοί ήταν βαθιά προσβεβλημένοι και τον Νοέμβριο του 1914, ο Wilson απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που έπληξε το Μεξικό μέχρι το 1920 έστειλε την πρώτη μεγάλη μετανάστευση Μεξικανών, ίσως ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, στις Ηνωμένες Πολιτείες (βλ. Chicano, Ισπανοαμερικανοί).

Μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον Αύγουστο του 1914, ο Wilson προσπάθησε μάταια να φέρει την ειρήνη. Στις αρχές του 1917, ωστόσο, η απεριόριστη χρήση υποβρυχίων από τη Γερμανία κατά της ουδέτερης καθώς και της συμμαχικής ναυτιλίας φούντωσε την αμερικανική γνώμη για πόλεμο (βλ. Lusitania). Ο Wilson αποφάσισε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα να επηρεάσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις, ήταν επιτακτική ανάγκη να μπουν στον πόλεμο και να πολεμήσουν για να προστατεύσουν τη δημοκρατία ενάντια σε αυτό που αποκαλούσε γερμανική αυτοκρατορία.

Η είσοδος της Αμερικής στον πόλεμο (Απρίλιος 1917) ήταν η κορύφωση της Προοδευτικής Εποχής: στόχος του Wilson ήταν η επέκταση της δημοκρατίας και η δημιουργία μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης. Τον Ιανουάριο του 1918 εξέδωσε τα Δεκατέσσερα Σημεία του ως προτεινόμενη βάση για την ειρήνη: ελευθερία των θαλασσών και άρση όλων των φραγμών στο εμπόριο. Τέλος στη μυστική διπλωματία. γενικός αφοπλισμός? αυτοδιοίκηση για τις βυθισμένες εθνικότητες στη γερμανική και την αυστροουγγρική αυτοκρατορία· και μια ένωση εθνών. Η προσθήκη περισσότερων από ένα εκατομμύριο αμερικανικών στρατευμάτων στους συμμαχικούς στρατούς έστρεψε την ισορροπία εναντίον των Γερμανών το 1918 και μια ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου έληξε τον πόλεμο.

Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, ωστόσο, ο Wilson απέτυχε σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του, γιατί οι άλλοι Σύμμαχοι δεν ενδιαφέρθηκαν για μια «ειρήνη χωρίς νίκη». Οι Βρετανοί δεν θα συμφωνούσαν με την ελευθερία των θαλασσών. Τα τιμολόγια δεν έπεσαν. η αυτοδιάθεση παραβιαζόταν συχνά. οι βασικές διαπραγματεύσεις κρατήθηκαν μυστικές. αλλά τελικά ο Wilson πέτυχε τον μεγαλύτερο στόχο του, την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών για την παροχή συλλογικής ασφάλειας ενάντια σε μελλοντικές επιθέσεις.

Πολλοί, ωστόσο, προτίμησαν να επιστρέψουν στην παραδοσιακή απομόνωση της Αμερικής από τις παγκόσμιες υποθέσεις. Όταν ο Wilson προσπάθησε επιβλητικά να αναγκάσει τη Γερουσία να αποδεχθεί ολόκληρη τη συνθήκη, απέτυχε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έγιναν ποτέ μέλη της Κοινωνίας των Εθνών.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1920 ΚΑΙ 1930

Μετά τη συμμετοχή του στην πυρκαγιά που τότε ήταν γνωστή ως ο Μεγάλος Πόλεμος, το αμερικανικό έθνος ήταν έτοιμο να στραφεί προς τα μέσα και να επικεντρωθεί στις εσωτερικές υποθέσεις (μια «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως την ονόμασε ο υποψήφιος για την προεδρία του 1920 Γουόρεν Χάρντινγκ). Οι ιδιωτικές ανησυχίες απασχόλησαν τους περισσότερους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 μέχρι τη Μεγάλη Ύφεση της επόμενης δεκαετίας, όταν όλο και περισσότεροι στράφηκαν, στη συλλογική τους ατυχία, στην κυβέρνηση για λύσεις σε οικονομικά προβλήματα που αμφισβήτησαν την ίδια τη βάση της καπιταλιστικής κοινωνίας των ΗΠΑ.

Δεκαετία του 1920

Μέχρι τη δεκαετία του 1920 οι καινοτόμες δυνάμεις που έμπαιναν στην αμερικανική ζωή δημιουργούσαν έναν νέο τρόπο ζωής. Το αυτοκίνητο και ο δρόμος με σκληρές επιφάνειες παρήγαγαν κινητικότητα και θόλωση του παραδοσιακού χωρισμού αγροτικής πόλης. Το ραδιόφωνο και οι κινηματογραφικές ταινίες εγκαινίασαν μια εθνική κουλτούρα, μια κουλτούρα βασισμένη σε νέες αστικές αξίες.

Η δέκατη ένατη τροποποίηση (1920) έδωσε στις γυναίκες την ψήφο στην εθνική πολιτική και συμβόλιζε την επιμονή τους στις προσπάθειες να ξεφύγουν από τα παλιά πρότυπα οικογενειακής ζωής. Ο πόλεμος είχε επιταχύνει την είσοδό τους στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τα επαγγέλματα και την υιοθέτηση πρακτικών, όπως το ποτό και το κάπνισμα, που παραδοσιακά θεωρούνται αντρικές. Έτσι, επίσης, οι νέοι στράφηκαν σε νέους ηγέτες και αξίες και αναζητούσαν ανορθόδοξη ενδυμασία, αναψυχή και ηθική.

Η παραδοσιακή WASP (λευκή, αγγλοσαξονική προτεσταντική) Αμερική πολέμησε τους νέους τρόπους. Η υιοθέτηση της απαγόρευσης το 1919 (με την επικύρωση της δέκατης όγδοης τροποποίησης) ήταν μια νίκη των ηθικών αξιών των Γιάνκηδων έναντι αυτών των μεταναστών, αλλά τώρα πολλές από τις μεγάλες πόλεις αγνόησαν ουσιαστικά το μέτρο. Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 και η ίδρυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έστειλαν ένα κόκκινο τρόμο που έτρεμε στη χώρα το 1919Π20. καχυποψία επικεντρωνόταν στα εργατικά συνδικάτα ως υποτιθέμενα όργανα της Μόσχας. Η Κου Κλουξ Κλαν, ισχυρότερη στη βόρεια ρεπουμπλικανική ύπαιθρο από ό,τι στο νότο, επιτέθηκε στον λεγόμενο Νέο Νέγρο, ο οποίος επέστρεψε από τις μάχες στη Γαλλία με μια νέα αίσθηση προσωπικής αξιοπρέπειας (η Αναγέννηση του Χάρλεμ εξέφρασε αυτό το πνεύμα μέσω των τεχνών). και τα εκατομμύρια των Ρωμαιοκαθολικών και Εβραίων που είχαν πλημμυρίσει στη χώρα από τη δεκαετία του 1890.

Ο μεταναστευτικός νόμος του 1924 καθιέρωσε ένα σύστημα ποσοστώσεων που έκανε διακρίσεις σε βάρος όλων των ομάδων εκτός από τους βόρειους και δυτικούς Ευρωπαίους. Το 1925, η θεαματική Δίκη των Scopes στο Ντέιτον του Τενν., καταδίκασε έναν καθηγητή Φυσικών Επιστημών γυμνασίου ότι παρουσίασε δαρβινικές θεωρίες της εξέλιξης, στις οποίες οι φονταμενταλιστές προτεστάντες αντιτάχθηκαν έντονα.

Νέες ιδέες, ωστόσο, συνέχισαν να κατακλύζουν τη χώρα και η αισιοδοξία παρέμεινε υψηλή. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ χάρηκε με τα «θαύματα» που τους είχαν φέρει νέες εφευρέσεις ηλεκτρικά φώτα, αεροπλάνα, νέα συστήματα επικοινωνίας.

Η σόλο πτήση του Charles Lindbergh στο Παρίσι το 1927 φαινόταν να αιχμαλωτίζει το πνεύμα της εποχής. Η επιχειρηματική κοινότητα επαίνεσε για τις αξίες και την παραγωγικότητά της. Ο Χένρι Φορντ και το σύστημά του για φθηνή μαζική παραγωγή αυτοκινήτων για άτομα με μέτρια εισοδήματα θεωρήθηκε ως σύμβολο της νέας εποχής.

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι κατέλαβαν τον Λευκό Οίκο κατά τη δεκαετία του 1920. Ο Γουόρεν Χάρντινγκ, ένας συντηρητικός, σαρώθηκε στην εξουσία με μια συντριπτική νίκη το 1920. Αποδείχθηκε ανίκανος πρόεδρος και η κυβέρνησή του κατακλυζόταν από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Teapot Dome.

Ο Κάλβιν Κούλιτζ, ο οποίος διαδέχθηκε το γραφείο με τον θάνατο του Χάρντινγκ (1923), λάτρευε τις επιχειρήσεις όσο απεχθάνονταν την κυβέρνηση. Ο Χέρμπερτ Χούβερ, ένας μηχανικός, έφερε στην προεδρία (1929-33) μια βαθιά πίστη στην ουσιαστική ευρωστία του καπιταλισμού, που γι’ αυτόν αντιπροσώπευε την πληρέστερη έκφραση του ατομικισμού. Το 1920 η απογραφή των ΗΠΑ έδειξε, για πρώτη φορά, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ζούσε σε πόλεις 2.500 κατοίκων και άνω.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ

Το κραχ του χρηματιστηρίου του Οκτωβρίου 1929 ξεκίνησε μια μακρά οικονομική παρακμή που επιταχύνθηκε σε μια παγκόσμια καταστροφή, την ύφεση της δεκαετίας του 1930. Μέχρι το 1933, 14 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν άνεργοι, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στο ένα τρίτο του επιπέδου του 1929 και το εθνικό εισόδημα είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό. Παρουσία βαθιάς εθνικής απόγνωσης, ο Δημοκρατικός αμφισβητίας Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ νίκησε εύκολα τον Χούβερ στις προεδρικές εκλογές του 1932. Μετά την ορκωμοσία του, το New Deal εξερράγη σε μια δίνη νομοθεσίας.

Μια νέα εποχή ξεκίνησε στην αμερικανική ιστορία, κατά την οποία εμφανίστηκε μια σοσιαλδημοκρατική τάξη παρόμοια με αυτή των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Ρούσβελτ (και η ίδια η προεδρία) γνώρισε μια τεράστια επέκταση των εξουσιών της, ειδικά στην οικονομία. Ο Ρούσβελτ είχε μια ισχυρή αίσθηση της κοινότητας. δεν εμπιστευόταν τον ανεξέλεγκτο ατομικισμό και συμπαθούσε τους ανθρώπους που υποφέρουν. Ωστόσο, δεν έτρεφε καμμία μνησικακία εναντίον του συστήματος των ΗΠΑ. Επιδίωξε να σώσει τον καπιταλισμό, όχι να τον υποκαταστήσει.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ NEW DEAL

Η ανάκαμψη ήταν το πρώτο καθήκον του Ρούσβελτ. Στο First New Deal (1933-35) προσπάθησε να συγκεντρώσει ένα πνεύμα έκτακτης ανάγκης και να συσπειρώσει όλα τα συμφέροντα πίσω από μια κοινή προσπάθεια που κάτι παρείχε για όλους. Ο υπερβολικός ανταγωνισμός και η παραγωγή κατηγορήθηκαν για την κατάρρευση.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν για τον καθορισμό τιμών που θα τους παρείχαν κερδοφόρα απόδοση και θα προκαλούσαν μια ανοδική στροφή (υπό την Εθνική Υπηρεσία Ανάκαμψης και τη Διοίκηση Αγροτικής Προσαρμογής). Μέχρι το 1935, ωστόσο, 10 εκατομμύρια ήταν ακόμη άνεργοι, η οικονομία φαινόταν να βρίσκεται σε ένα νέο οροπέδιο και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγματικές τέτοιες υπηρεσίες.

Το δεύτερο New Deal (1935-38) ήταν περισσότερο κατά των επιχειρήσεων και υπέρ των καταναλωτών. Ο Ρούσβελτ στράφηκε σε εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες βοήθειας (υπό τη Διοίκηση Προόδου Εργασιών) για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Το 1933 είχε αποφασίσει να βγάλει το έθνος από τον κανόνα του χρυσού, εκτός από το διεθνές εμπόριο. Καθορίζοντας την τιμή στην οποία η κυβέρνηση θα αγόραζε χρυσό στα 35 δολάρια την ουγγιά, προκάλεσε τόσο μαζική ροή χρυσού στη χώρα που το βασικό απόθεμά της σε πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε κατά ένα τρίτο έως το 1940 (διευρύνοντας κατά πολύ περισσότερο το νόμισμα που ήταν διαθέσιμο στο οικονομία). Αυτή η νομισματική πολιτική και οι δαπάνες για τη βοήθεια των ανέργων πέτυχαν να οδηγήσουν την οικονομία προς την ανάκαμψη πριν από το 1940, όταν ο αντίκτυπος των αγορών από την Ευρώπη που προκλήθηκαν από τον πόλεμο επιτάχυνε μια τέτοια κίνηση.

Ο αντίκτυπος του New Deal ήταν ίσως ο ισχυρότερος και πιο διαρκής στα βασικά μεταρρυθμιστικά του μέτρα, τα οποία άλλαξαν βαθιά το αμερικανικό σύστημα. Οι τιμές των εκμεταλλεύσεων υποστηρίχθηκαν και οι φυτεύσεις των αγροκτημάτων σχεδιάστηκαν κεντρικά. Η προσφορά χρήματος έγινε ομοσπονδιακή, όχι ιδιωτική, ευθύνη κάτω από ένα ενισχυμένο Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. και τα χρηματιστήρια τέθηκαν υπό ρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ασφάλιζε τις τραπεζικές καταθέσεις και οι τραπεζικές πρακτικές εποπτεύονταν στενά βάσει του Τραπεζικού Νόμου του 1933. ο εθνικός νόμος περί εργασιακών σχέσεων έκανε τις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θέμα δημόσιας ανησυχίας και ελέγχου· και υπό την καθοδήγηση φορέων όπως οι κρατικές εγκαταστάσεις του Tennessee Valley Authority παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρες περιοχές, παρέχοντας ένα πρότυπο για ιδιωτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Τα μονοπώλια ιδιωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας διαλύθηκαν και τέθηκαν υπό δημόσια ρύθμιση. Οι αντιμονοπωλιακές προσπάθειες ανανεώθηκαν. και οι οικονομικές υφέσεις, τότε και μετά, παρακολουθούνταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ήταν έτοιμη να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να προσφέρει απασχόληση και να αποτρέψει την εμφάνιση μιας άλλης ύφεσης.

Για την πλειονότητα του πληθυσμού, η νομοθεσία του New Deal όρισε ελάχιστα πρότυπα διαβίωσης: ο νόμος περί δίκαιων προτύπων εργασίας έθεσε περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και τις μέγιστες ώρες και περιέλαβε μια απαγόρευση της παιδικής εργασίας στο διακρατικό εμπόριο. ο νόμος περί κοινωνικής ασφάλισης (βλ. κοινωνική ασφάλιση) προέβλεπε συντάξεις γήρατος και αναπηρίας, ασφάλιση ανεργίας, μηνιαίες πληρωμές σε μητέρες που ζουν μόνες με εξαρτώμενα παιδιά και άμεση βοήθεια σε τυφλούς και ανάπηρους.

Επιπλέον, το New Deal βοήθησε να καταστεί δυνατό για τα οργανωμένα συνδικάτα να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς. Το 1938 ιδρύθηκε το Συνέδριο Βιομηχανικών Οργανώσεων (CIO). τα μέλη οργανώνονταν από τη βιομηχανία και όχι από τη βιοτεχνία. Το New Deal παρείχε επίσης μια αίσθηση εμπιστοσύνης ότι σε μια περίοδο καταστροφής η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάμβανε θετική δράση.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρωτικά κινήματα στο εξωτερικό προκαλούσαν παγκόσμια κρίση. Το Κογκρέσο, αντικατοπτρίζοντας την κοινή γνώμη, είχε απογοητευτεί με την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το πνεύμα απομονωτισμού οδήγησε στην ψήφιση (1935-37) μιας σειράς πράξεων ουδετερότητας. Απαιτούσαν ένα εμπάργκο όπλων που θα απαγόρευε την πώληση πυρομαχικών στους εμπόλεμους σε μια περίοδο διεθνούς πολέμου και απαγόρευε τα δάνεια σε εμπόλεμους και τα ταξίδια των Αμερικανών σε πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες χώρες. Το Κογκρέσο ήλπιζε έτσι να αποτρέψει εμπλοκές όπως αυτές του 1914-17.

Το πνεύμα του απομονωτισμού διαβρωνόταν σταθερά καθώς οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις επιθετικές κινήσεις του Αδόλφου Χίτλερ και των συμμάχων του. Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ και ο αμερικανικός λαός τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ως έθνος, ούτε ο δυτικός πολιτισμός θα μπορούσε να αντέξει, εάν ο Χίτλερ και ο φασισμός αποκτούσαν κυριαρχία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε, το αμερικανικό έθνος ανήλθε στο καθεστώς μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης, μια θέση που δεν εγκαταλείφθηκε αλλά επιβεβαιώθηκε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τη δεκαετία του 1950.

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1941-45

ww2Τον Σεπτέμβριο του 1940, το Κογκρέσο καθιέρωσε το πρώτο προσχέδιο σε καιρό ειρήνης στην αμερικανική ιστορία και 6 μήνες αργότερα εξουσιοδότησε τον Ρούσβελτ να μεταφέρει πυρομαχικά στη Μεγάλη Βρετανία, που τώρα στέκεται σχεδόν μόνος εναντίον του Χίτλερ, με μια διαδικασία που ονομάζεται Lend-Lease. Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες αντέδρασαν στην ακαμψία της αμερικανικής διπλωματίας ενάντια στην επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ασία επιτιθέμενοι στον στόλο των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ στα νησιά της Χαβάης.

Αυτή η ώθηση είχε ως στόχο να ακινητοποιήσει την αμερικανική δύναμη για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία μιας ευρείας αυτοκρατορικής ιαπωνικής περιμέτρου που θα περιελάμβανε όλο τον δυτικό Ειρηνικό και την Κίνα ετσι ωστε εφεξής να υπερασπιστεί ενάντια σε όλους τους ερχόμενους. Η Ιαπωνία, ωστόσο, με μια κίνηση είχε καταφέρει να καταπνίξει το αμερικανικό απομονωτιστικό αίσθημα, να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να ενώσει τον αμερικανικό λαό όσο ποτέ άλλοτε στον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η πρώτη αμερικανική στρατιωτική απόφαση ήταν να επικεντρωθεί στην ήττα του Χίτλερ ενώ πολεμούσε μια δράση κράτησης στον Ειρηνικό. Το επόμενο ήταν να σχηματίσουν συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία τόσο στενή που ακόμη και στρατιωτικές διοικήσεις στελεχώνονταν από κοινού. Το έτος 1942 ήταν αφιερωμένο στο να σταματήσει, μετά από πολλές ήττες, η εξάπλωση της ιαπωνικής ισχύος προς τα έξω και να αποτρέψει τις δυνάμεις του Χίτλερ να συντρίψουν τους Βρετανούς και Σοβιετικούς συμμάχους της Αμερικής. Μεγάλες αποστολές πυρομαχικών πήγαν και στους δύο συμμάχους. Τον Νοέμβριο μια αμερικανική δύναμη εισέβαλε στη Βόρεια Αφρική. ενώθηκε με τους Βρετανούς νικώντας τους γερμανικούς στρατούς στην περιοχή αυτή μέχρι τον Μάιο του 1943.

Σε 2 μήνες οι Σύμμαχοι πολεμούσαν τους Γερμανούς στη Σικελία και στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό ωθούσαν προς τα νησιά της Ιαπωνίας μέσω μιας επίθεσης για να ταξιδέψουν σε νησί. Στο μακρύ ρωσικό μέτωπο, οι γερμανικοί στρατοί ηττήθηκαν και απωθήθηκαν προς τα σύνορά τους.

Τον Ιούνιο του 1944 μια τεράστια συμμαχική δύναμη προσγειώθηκε στις γαλλικές ακτές, μια εισβολή που προηγήθηκε 2 χρόνια έντονων βομβαρδισμών ημέρας και νύχτας της Γερμανίας από βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Τον Αύγουστο του 1944, το Παρίσι ανακαταλήφθηκε. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ κατέρρεε. Σύννεφα βομβαρδιστικών έπεφταν καταστροφή στις γερμανικές πόλεις. και στις 30 Απριλίου 1945, με τα σοβιετικά στρατεύματα λίγα μόλις μίλια από το Βερολίνο, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Η ειρήνη στην Ευρώπη ακολούθησε σύντομα.

Ο πόλεμος στον Ειρηνικό συνεχίστηκε, τα ιαπωνικά νησιά καταγωγής κατέστησαν σχεδόν ανυπεράσπιστα μέχρι τον Ιούλιο του 1945. Οι αμερικανικές εναέριες επιθέσεις έκαψαν πόλη μετά από πόλη. Τον Απρίλιο, ο Χάρι Σ. Τρούμαν είχε διαδεχτεί την προεδρία μετά το θάνατο του Ρούσβελτ. Τώρα, έχοντας τη συμβουλή ότι η εναλλακτική θα ήταν μια εισβολή κατά την οποία θα χαθούν πλήθη, συμπεριλαμβανομένων πολλών χιλιάδων νεαρών Αμερικανών, ενέκρινε τη χρήση της πρόσφατα δοκιμασμένης ατομικής βόμβας. Στις 6 Αυγούστου, η πόλη της Χιροσίμα εξαφανίστηκε. Στις 9 Αυγούστου, η ίδια τύχη είχε και στο Ναγκασάκι. Μέσα σε μια εβδομάδα, επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός (η οποία μεταγενέστερη έρευνα δείχνει ότι ήταν εφικτή χωρίς ατομική επίθεση).

Η πολιτική μορφή του μεταπολεμικού κόσμου ορίστηκε στη Διάσκεψη της Γιάλτας (Φεβρουάριος 1945) μεταξύ του Ρούσβελτ, του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η σοβιετική κατοχή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που καταλήφθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό έγινε αποδεκτή, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να επιτρέψει στις δημοκρατικές κυβερνήσεις να εγείρουν μέσα τους. Σοβιετικές και συμμαχικές ζώνες κατοχής στη Γερμανία ιδρύθηκαν, με το Βερολίνο, βαθιά στη σοβιετική ζώνη, να διαχειρίζονται από κοινού.

Σε αντάλλαγμα για τη σοβιετική βοήθεια στην εισβολή στην Ιαπωνία (η οποία τελικά δεν χρειάστηκε), συμφωνήθηκε ότι ορισμένες κτήσεις στην Άπω Ανατολή και δικαιώματα στη Μαντζουρία, που είχαν χαθεί από τους Ιάπωνες πολύ πριν, θα αποκατασταθούν στην ΕΣΣΔ. Σύντομα έγινε σαφές ότι το είδος της δημοκρατικής κυβέρνησης που οραματίζονταν οι Αμερικανοί δεν επρόκειτο να επιτραπεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπό σοβιετικό έλεγχο.

Ούτε, όπως τόνισαν οι Σοβιετικοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να αποδεχθούν τους Σοβιετικούς σε οποιονδήποτε ρόλο στην κατοχή και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, της οποίας το εσωτερικό σύνταγμα και η οικονομία αναδιατάχθηκαν ώστε να ταιριάζουν στις αμερικανικές επιθυμίες υπό τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ.

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το ρήγμα διευρύνθηκε σταθερά. Οι κατηγορίες και οι αντεπιβαρύνσεις κατευθύνονταν πέρα δώθε, οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί ερμήνευαν ο ένας τις πράξεις του άλλου με το χειρότερο δυνατό φως. Οι Αμερικανοί πείστηκαν ότι οι Σοβιετικοί έσπρωχναν προς κάθε κατεύθυνση, επιδιώκοντας να κοινωνήσουν όχι μόνο τις σοβιετικά κατεχόμενες χώρες, αλλά και την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη.

Τον Φεβρουάριο του 1946, ο Στάλιν δήλωσε στη Μόσχα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη με τον καπιταλισμό. Λίγο αργότερα, ο Τσόρτσιλ προειδοποίησε για το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε κατέβει στη μέση της Ευρώπης. Ο ψυχρός πόλεμος είχε αρχίσει.

Τον Μάρτιο του 1947, ο Τρούμαν ζήτησε από το Κογκρέσο κεφάλαια για να στηρίξει την Τουρκία και την Ελλάδα, και οι δύο υπό σοβιετική πίεση, και ανακοίνωσε το Δόγμα Τρούμαν: ότι «πρέπει να είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίζουν ελεύθερους λαούς που αντιστέκονται στην απόπειρα υποταγής από ένοπλες μειονότητες. είτε από εξωτερικές πιέσεις».

Στη συνέχεια, το Σχέδιο Μάρσαλ (που πήρε το όνομά του από τον Τζορτζ Σ. Μάρσαλ, αρχηγό του επιτελείου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου και εκείνη τη στιγμή υπουργός Εξωτερικών), που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Απρίλιο του 1948, έστειλε 12 δισεκατομμύρια δολάρια στις κατεστραμμένες χώρες της Ευρώπης για να τις βοηθήσει να ανοικοδομήσουν και να αντιμετωπίσουν από την απελπισία από την οποία πιστεύεται ότι τρέφεται ο κομμουνισμός.

Πιστή στη δημοκρατική της παράδοση, η κυβέρνηση Τρούμαν τόνισε την πολυμερή διπλωματία. δηλαδή η οικοδόμηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης στην κοινή λήψη αποφάσεων. Ο εθνικισμός, πίστευαν, πρέπει να εξημερωθεί. Τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν ισχυρή αμερικανική υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν την προσπάθεια για μείωση των παγκόσμιων δασμών (που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930). Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όλοι οι αποδέκτες Lend-Lease έπρεπε να δεσμευτούν για χαμηλότερο τιμολόγιο.

Αυτές οι δεσμεύσεις επισημοποιήθηκαν διεθνώς το 1947 στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, όταν 23 κράτη συμμετείχαν σε μια εκτεταμένη αμοιβαία μείωση των εμπορικών φραγμών. Το 1948, με αμερικανική πρωτοβουλία, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών για να παρέχει ένα περιφερειακό πολυμερές συμβουλευτικό όργανο στο Δυτικό Ημισφαίριο. Εντός της Ευρώπης, το Σχέδιο Μάρσαλ απαιτούσε τον σχηματισμό πανευρωπαϊκών οργανισμών, που τελικά οδηγούσαν στην Κοινή Αγορά.

Απέναντι στην ΕΣΣΔ, η βασική αμερικανική πολιτική ήταν αυτή που ήταν γνωστή ως περιορισμός: η δημιουργία «καταστάσεων ισχύος» γύρω από την τεράστια περίμετρό της για να αποτρέψει την εξάπλωση του κομμουνισμού προς τα έξω. Οι θυμωμένοι Αμερικανοί κατηγόρησαν την ΕΣΣΔ για την παγκόσμια αταξία και έφτασαν να θεωρούν την ειρήνη όλου του κόσμου ως ευθύνη των ΗΠΑ. Μετά την τεράστια πολεμική τους προσπάθεια, πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να επιτύχουν ό,τι ήθελαν. Επίσης, έχοντας νικήσει μια μορφή τυραννίας, τον φασισμό, και τώρα ασχολούμενος με την αντίσταση σε μια άλλη, τον σταλινικό κομμουνισμό, ο αμερικανικός λαός υπέθεσε με ελάχιστα ερωτήματα ότι, εφόσον η αιτία του ήταν δίκαιη, ό,τι κι αν έκαναν στο όνομά του ήταν σωστό. Οι επικριτές της εθνικής πολιτικής καταδικάστηκαν σκληρά.

Μια σειρά από κρίσεις Ανατολής-Δύσης, με πιο δραματική ο αποκλεισμός του Βερολίνου του 1948-49 , οδήγησε στη δημιουργία (Απρίλιος 1949) του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ προσπάθησε να συνδέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικά με τη Δυτική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας) κάνοντας μια επίθεση εναντίον ενός μέλους επίθεση εναντίον όλων.

Καθώς η Ευρώπη ανακτούσε την ευημερία της, το επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης μετατοπίστηκε στην Ασία, όπου οι βρετανικές, γαλλικές και ολλανδικές αυτοκρατορίες κατέρρεαν και η κομμουνιστική επανάσταση στην Κίνα προχωρούσε προς τη νίκη της (Οκτώβριος 1949). Τον Ιούνιο του 1950 ο στρατός της Βόρειας Κορέας εισέβαλε στη Νότια Κορέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (το οποίο τότε οι Σοβιετικοί μποϊκόταραν) κάλεσε από κοινού τα μέλη του ΟΗΕ να αποκρούσουν αυτή την επίθεση. Λίγο αργότερα, μια πολυεθνική δύναμη υπό τον στρατηγό Douglas MacArthur πάλευε να γυρίσει πίσω τις βορειοκορεατικές δυνάμεις στον πόλεμο της Κορέας. Καθώς ο στρατός του ΟΗΕ παρέσυρε προς τα βόρεια προς τα σύνορα της Μαντζουρίας, οι κινεζικές δυνάμεις πλημμύρισαν προς τα νότια για να τους αντισταθούν και ακολούθησε ένας μακρύς, αιματηρός πόλεμος με τραμπάλα. Μια ανακωχή υπογράφηκε μόλις τον Ιούλιο του 1953, μετά από 150.000 απώλειες Αμερικανών και εκατομμύρια θανάτους μεταξύ Κορεατών και Κινέζων.

Εσωτερικές Εξελίξεις κατά τα Χρόνια Τρούμαν

Το 1945, ο Πρόεδρος Τρούμαν κάλεσε το Κογκρέσο να ξεκινήσει ένα άλλο πρόγραμμα εσωτερικής μεταρρύθμισης, αλλά το έθνος ήταν αδιάφορο. Καβαλούσε ένα κύμα ευημερίας όπως δεν είχε ονειρευτεί ποτέ στο παρελθόν. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν να κινούνται προς τα πάνω σε έναν τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης.

Ο ψυχρός πόλεμος και ο διάχυτος φόβος ενός ατομικού πολέμου προκάλεσαν μια τάση προς την εθνική ενότητα και την υποβάθμιση της κοινωνικής κριτικής. Ο νόμος για την ατομική ενέργεια του 1946 εθνικοποίησε την πυρηνική ενέργεια, θέτοντάς την υπό πολιτικό έλεγχο, αλλά δεν έγιναν άλλες τολμηρές αποκλίσεις. Αυτό που γοήτευσε τους Αμερικανούς ήταν η λεγόμενη «baby boom» μια τεράστια αύξηση του ποσοστού γεννήσεων (ο πληθυσμός ήταν 150 εκατομμύρια το 1950 και 179 εκατομμύρια το 1960) και η ανάγκη να στεγάσουν νέες οικογένειες και να διδάξουν τα παιδιά τους.

Παρουσία του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού, τα εργατικά συνδικάτα κάλεσαν χιλιάδες απεργίες, που οδήγησαν το 1948 στην ψήφιση του νόμου Taft-Hartley, ο οποίος περιόριζε τις εξουσίες των συνδικάτων, κήρυξε ορισμένες από τις τακτικές τους «άδικη εργασία πρακτικές», και έδωσε στον πρόεδρο την εξουσία να εξασφαλίσει «περιόδους χαλάρωσης» 80 ημερών με δικαστική διαταγή. Καθώς τα συνδικαλιστικά οφέλη αυξάνονταν σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, ο βιομηχανικός πόλεμος υποχώρησε. Το 1948 οι Ενωμένοι Εργάτες Αυτοκινήτων κέρδισαν αυτόματες αυξήσεις των αμοιβών «κόστους διαβίωσης» στα συμβόλαιά τους και το 1955 τον εγγυημένο ετήσιο μισθό. Το 1955 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις συγχώνευσης για τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας και του Κογκρέσου Βιομηχανικών Οργανώσεων (AFL-CIO). περισσότερο από το 85% όλων των μελών του συνδικάτου ήταν πλέον σε έναν οργανισμό.

Οι φόβοι ότι ο ρωσικός κομμουνισμός καταλάμβανε ολόκληρο τον κόσμο ήταν διάχυτοι στα χρόνια του Τρούμαν. Σοβιετικά δαχτυλίδια κατασκόπων ανακαλύφθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1948Π50 μια συγκλονιστική δίκη για ψευδομαρτυρία οδήγησε στην καταδίκη ενός πρώην αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Άλτζερ Χις, με το σκεπτικό ότι ενώ βρισκόταν στο τμήμα ήταν μέλος ενός κομμουνιστικού πυρήνα και είχε μεταδώσει μυστικά στους Σοβιετικούς.

Το 1950 ένα σοβιετικό κύκλωμα κατασκοπείας αποκαλύφθηκε στην ατομική εγκατάσταση του Λος Άλαμος. Αυτά τα γεγονότα, μαζί με την έκρηξη (1949) μιας σοβιετικής ατομικής βόμβας και τη νίκη (1949) των κομμουνιστών στην Κίνα, προκάλεσαν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι ανατρεπτικές συνωμοσίες εντός της αμερικανικής κυβέρνησης οδηγούσαν στον σοβιετικό θρίαμβο.

Τον Φεβρουάριο του 1950, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Joseph R. McCarthy του Ουισκόνσιν ξεκίνησε μια 4ετή εθνική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας επέμενε επανειλημμένα ότι είχε άμεσες αποδείξεις για τέτοιες συνωμοσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ακόμη και στον στρατό.

Η χώρα έμοιαζε να έχει παρασυρθεί από μια υστερία κατά την οποία όποιος έμενε από το κέντρο δεχόταν επίθεση ως ανατρεπτικός. Ένα πρόγραμμα για την εξάλειψη των υποτιθέμενων κινδύνων για την ασφάλεια στην εθνική κυβέρνηση οδήγησε σε τεράστια κατάρρευση του ηθικού των υπηρεσιών της. κατέστρεψε το σώμα εμπειρογνωμόνων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε θέματα Άπω Ανατολής και Σοβιετικής Ένωσης.

Η πρακτική της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τρούμαν ουσιαστικά σταμάτησε. Το 1952, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, εθνικά σεβαστός ανώτατος διοικητής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξελέγη πρόεδρος (1953Π61) με το δελτίο των Ρεπουμπλικανών, αλλά σύντομα ο ΜακΚάρθι του επιτέθηκε επίσης επειδή έτρεχε έναν «αδύναμο, ανήθικο και δειλό» ξένο πολιτική. Το 1954 οι μακρές και δραματικές ακροάσεις Army-McCarthy, οι πρώτες ακροάσεις στο Κογκρέσο που μεταδόθηκαν σε εθνικό επίπεδο, κατέστρεψαν την αξιοπιστία του McCarthy. Καταδικάστηκε από τη Γερουσία και επέστρεψε ένα μέτρο εθνικής σταθερότητας.

Τα χρόνια του Αϊζενχάουερ

Ο Αϊζενχάουερ δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την κατάργηση του New Deal, αλλά ήταν κοινωνικά και οικονομικά συντηρητικός και η προεδρία του είδε την εφαρμογή λίγων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, ο διορισμός του κόμη Γουόρεν ως επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου οδήγησε σε ένα Δικαστήριο που ξαφνικά άρπαξε τόσο τολμηρό και ενεργό ρόλο στην εθνική ζωή που πολλοί τον χαρακτήρισαν επαναστατικό. Κατά τη μακρά θητεία του Warren (1953Π69), το Δικαστήριο σάρωσε τη νομική βάση για τις φυλετικές διακρίσεις. αποφάνθηκε ότι κάθε άτομο πρέπει να εκπροσωπείται εξίσου στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. άλλαξε τις διαδικασίες ποινικής δικαιοσύνης διασφαλίζοντας κρίσιμα δικαιώματα στους κατηγορούμενους· διεύρυνε το δικαίωμα του καλλιτέχνη να δημοσιεύει έργα συγκλονιστικά για το ευρύ κοινό. και κατά κύριο λόγο περιόρισε την ικανότητα της κυβέρνησης να τιμωρεί άτομα για τις πεποιθήσεις ή τις ενώσεις τους.

Καμία απόφαση του Δικαστηρίου Warren δεν ήταν πιο ιστορική από αυτή στην υπόθεση Brown κατά του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Topeka, Κάνσας (1954), που έκρινε ομόφωνα ότι ο φυλετικός διαχωρισμός στα δημόσια σχολεία ήταν αντισυνταγματικός. Αυτή η μεγάλη απόφαση που ακολούθησαν άλλες που κατέρριψαν τον διαχωρισμό σε όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις και στους νόμους εκλογών και γάμου πυροδότησε μια επανάσταση στο δίκαιο των φυλετικών σχέσεων.

Η αρχή του χωριστού αλλά ίσου παραμερίστηκε και η Δεύτερη Ανασυγκρότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει. Τώρα οι μαύροι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κατηγορήσουν ότι η νόμιμη διάκριση που τους έδεσε και τους κράτησε σε μια δευτερεύουσα κάστα ήταν παράνομη, γεγονός που πρόσθεσε τεράστιο ηθικό βάρος στην υπόθεση τους. Ωστόσο, η αντίσταση των λευκών του Νότου στην αποδιαχωρισμένη δημόσια εκπαίδευση θα έκανε την πρόοδο αυτής της αιτίας απογοητευτικά αργή. Μέχρι το 1965 τα μαύρα παιδιά είχαν γίνει δεκτά σε λευκά σχολεία σε λιγότερο από το 25% των νότιων σχολικών περιοχών. Ο αγώνας για τη φυλετική ισότητα δεν περιοριζόταν στον Νότο, γιατί μέχρι το 1960 μόνο το 60% των μαύρων Αμερικανών παρέμενε εκεί. Το 73% από αυτούς ζούσε επίσης σε πόλεις: δεν ήταν πλέον απλώς ένα διάσπαρτο, ανίσχυρο αγροτικό εργατικό δυναμικό στο Νότο.

Το 1957 η σοβιετική κυβέρνηση εκτόξευσε τον πρώτο της δορυφόρο σε τροχιά, τον Sputnik, και ξέσπασε μια εθνική διαμάχη. Γιατί είμαστε τόσο πίσω στον κρίσιμο τομέα των πυραύλων; Ρώτησαν οι Αμερικανοί. Πολλοί επικριτές απάντησαν ότι οι αδυναμίες στη δημόσια εκπαίδευση, ειδικά στην επιστήμη και την τεχνολογία, ήταν η βασική αιτία. Το 1958, το Κογκρέσο θέσπισε τον πρώτο νόμο γενικής εκπαίδευσης μετά τον νόμο Morrill του 1862, τον Νόμο για την Εθνική Άμυνα για την Εκπαίδευση.

Ενέκρινε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εκπαίδευση από το πρωτοβάθμιο επίπεδο μέχρι την εκπαίδευση πτυχιούχων πανεπιστημίων, εγκαινιάζοντας μια εθνική πολιτική που έγινε μόνιμη στη συνέχεια και που είχε ως αποτέλεσμα τη δαπάνη τεράστιων ποσών και τον μετασχηματισμό της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εξωτερική πολιτική του Αϊζενχάουερ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες, ήταν πιο εθνικιστική και μονομερής από εκείνη του Τρούμαν. Συμμαχίες υπό την κυριαρχία των Αμερικανών κυκλοφόρησαν τη σοβιετική και την κινεζική περίμετρο. Λίγες διαβουλεύσεις με συμμάχους της Δυτικής Ευρώπης προηγήθηκαν των μεγάλων αμερικανικών πρωτοβουλιών, και κατά συνέπεια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη άρχισαν να απομακρύνονται.

Οι επίμονες υφέσεις στην αμερικανική οικονομία υποβάθμισαν τον εθνικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι οικονομίες της Σοβιετικής και της Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκαν δραματικά. Ένας επιθετικός Νικήτα Χρουστσόφ, ο σοβιετικός πρωθυπουργός, σάλπισε ότι ο κομμουνισμός θα έθαψε τον καπιταλισμό και καυχιόταν για τους ισχυρούς διηπειρωτικούς πυραύλους της Μόσχας ενώ ενθάρρυνε τους λεγόμενους απελευθερωτικούς πολέμους στη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού.