Γεωγραφια της Δανιας

Η Δανία είναι Κράτος της βορειοκεντρικής Ευρώπης. Στον χαρτη βλέπουμε οτι βόρεια και δυτικά ορίζεται από την Βόρεια Θάλασσα, στα ανατολικά από τη Βαλτική Θάλασσα και στα νότια από τη Γερμανία. Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον βασιλιά , που την ασκεί διαμέσου των υπουργών. Η νομοθετική εξουσία ανήκει τόσο στο βασιλιά όσο και στο Φόλκετινγκ. Δειτε για πληροφορίες χαρτης δανιας

Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Γιουτλάνδης και εκτείνεται στα ανατολικά, προς την Σουηδία, ένα αρχιπέλαγος με 600 νησιά ανάμεσα στα οποία είναι τα Σέτλαντ, Φιόνια, Λόλλαντ, Φάλστερ, Μαιν, Λάγκελαντ, Αερε, Αλς, Μπόρνχολμ, Λαίσε. Αυτά τα νησιά χωρίζονται από τμήματα θάλασσας, ανάμεσα στα οποία το Μικρό Μπελτ, το Μεγάλο Μπελτ και το Ερες που χωρίζει την Σέτλαντ από τις σουηδικές ακτές. Το Σκάγκερακ και το Κάτεγκατ χωρίζουν την Γιουτλάνδη από την Σουηδία. Οι δυτικές ακτές είναι μικρού μήκους και αμμώδεις. Οι ανατολικές και οι ακτές των νησιών έχουν πολλές εσοχές και εξοχές και πολλά λιμάνια. Η υπόλοιπη περιοχή είναι ισόπεδη ή ελαφρά οφιοειδής.

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΑ. Η Δανία έχει κλίμα ωκεάνιο, με υγρούς δυτικούς ανέμους, δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το μεγαλύτερο ποτάμι είναι ο Γκούντεν. Η βλάστηση είναι φτωχή.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ. Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 97% από Δανούς (λίγους Σουηδούς και Γερμανούς). Είναι κατανεμημένος με μεγαλύτερη πυκνότητα στο αρχιπέλαγος και στις ανατολικές ακτές της Γιουτλάνδης ή συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Βασίζεται στην γεωργία (δημητριακά, φρούτα, οπωροκηπευτικά, χορτονομικές καλλιέργειες) και στην εκτροφή ζώων (βοοειδή, χοίροι, πουλερικά) με τεχνικές πολύ εξειδικευμένες. Επίσης η αλιεία είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Η βιομηχανία, παραδοσιακά συνδεδεμένη με την γεωργία και την ζωοτεχνία, είναι ενεργή επίσης στους τομείς της μεταλλουργίας, ναυπηγικής, υφαντουργίας, χημικών προϊόντων, της κεραμικής, του καουτσούκ, του τσιμέντου και της κονσερβοποίησης ψαριών. Το εμπόριο είναι πολύ ενεργό. Εξάγονται κυρίως κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα.