Χωρια της Σαντορινης

Ακρωτήρι, 16 χλµ. ΝΔ της Χώρας. Μετά το χωριό Ακρωτήρι 2 χλµ., στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, βρίσκεται ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Σαντορίνης. Τον αποκάλεσαν προϊστορική Ποµπηία και είναι πράγµατι έτσι Κάτω από ένα παχύ στρώµα ελαφρόπετρας και θηραϊκής γης ο καθηγητης Σπύρος Μαρινάτος αποκάλυψε γύρω στο 1967 µια ολόκληρη µινωϊκή πόλη µε διώροφα και τριώροφα σπίτια, στολισµένα µε ωραίες τοιχογραφειες που µοιάζουν µε εκείνες των µινωϊκών ανακτόρων της Κρήτης. Αφθονα ήταν επίσης τα αγγεία, πιθάρια, χάλκινα σκεύη και έπιπλα που βρέθηκαν µέσα στα σπίτια. Τα ερείπια προστατεύονται κάτω από µια τεράστια στέγη, που επιτρέπει το φως της ηµέρας να µπαίνει κάτω απ’ αυτήν.

Αρχαία Θήρα, 7,5 χλµ. ΝΑ της Χώρας. Τα ερείπια, ξεθαµµένα κάτω από την ελαφρόπετρα,απλώνονται σε µεγάλη έκτα- ση και περιλαµβάνουν ναούς, αγορά, θέατρο, λουτρά και τάφοι, Η αρχαία αυτή πόλη κατοικήθηκε από τους Δωριείς, τους Ρωµαίους και τους Βυζαντινούς.

Εµπορειό, 11 χλµ. Ν της Χώρας. Ωραίο χωριό, το δεύτερο σε πληθυσµό, στο νότιο µέρος του νησιού. Έχει δωµάτια που νοικιάζονται, ταβερνες, κέντρα και αγροτικό ιατρείο.

Επισκοπή ή Μέσα Γωνιά, 8 χλµ. ΝΑ των Φηρών. Σε µικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής του 11 ου αιώνα.

Θηρασία. Είναι ένα νησάκι ένα µίλι ΝΔ της Οίας. Αποµεινάρι του µεγάλου νησιού που βούλιαξε, έχει κι αυτό τη Χώρα του, τη Θηρασία (ή Μανωλά) χτισµένη ψηλά, µε θέα τα Φηρά και όλη τη Σαντορίνη. Για να πάτε ως εκεί πάνω, πρέπει από το λιµανάκι να ανεβείτε 270 σκαλοπάτια. Στο λιµανάκι υπάρχουν ψαροταβέρνες και λίγα δωµάτια που νοικιάζονται.

Καµάρι, 1 Ο χλµ. ΝΑ της Χώρας. Όµορφη πλαζ µε µαύρο βότσαλο, 2 χλµ. από την Επισκοπή. Παρουσιάζει µεγάλη τουριστική κίνηση, έχει ξενοδοχεία, πολλά δωµάτια που νοικιάζονται, ταβέρνες και ντισκοτέκ.
Μοναστήρι Προφήτη Ηλία, 10χλµ, Ν. των
Φηρών. Στην κορφή του βουνού (υψόµετρο 560 µ.), ορθόδοξο ανδρικό µοναστήρι µε παλιές εικόνες, αξιόλογα κειµήλια και λαογραφικό µουσείο.


Μονόλιθος, Είναι η κοντινότερη πλαζ ΝΑ των Φηρών (7 χλµ.), µε την οποία συνδέεται µε λεωφορείο. Έχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόµενα δωµάτια και ταβέρνες.
Η παραλία του είναι ανοιχτή στο βοριά.

Οία, 11 χλµ. ‘Οπό τη Χώρα. Στο βόρειο µέρος του νησιού. Πολύ γραφική και πιο πρωτόγονη από τα Φηρά. Βρίσκεται στο τέρµα λεωφορειακής γραµµής. Έχει ένα βενετσιάνικο κάστρο, παλιά σπίτια, ταβέρνες, ξενοδοχεία και δωµάτια που νοικιάζονται. Στην Οία υπάρχει αγρoτικο ιατρείο. Το δροµάκι που κατηφορίζει, οδηγεί στο ψαρολίµανο της Οίας. Στα ΒΑ της Οίας, µέσα στη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 7 χλµ. από την ακτή, βρίσκεται ένας δεύτερος κρατήρας ηφοιοτείου, ο Κολούµπος, που η έκρηξή του στα 1650 µ.Χ. προκάλεσε το θάνατο πολλών ατόµων και µεγάλες καταστροφές.

Περίσσα, 14 χλµ. ΝΑ της Χώρας. Μια ακόµη ωραία πλαζ, κάτω από την αρχαία Θήρα, ΝΑ των Φηρών. Έχει ξενοδοχεία, δωµάτια που νοικιάζονται και ταβέρνες.

Πύργος Καλλίστης, Το ψηλότερο χωριό στο νησί, νότια των Φηρών, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. Έχει αγροτικό ιατρείο, ταβερνες, καταστηματα και ενοικιαζομενα δωματια.

Φοινικιά (10,5 χλµ.). Λίγο πριν από την Οία. Ωραίος οικισµός µε ενδιαφέρουσες
εκκλησίες.

Μεσαριά, 3,5 χλµ. από τη Χώρα. Είναι στη µέση του νησιού, µέσα σε αµπελώνες.
Έχει ξενοδοχεία, δωµάτια που νοικιάζονται και ταβέρνες.