Εισαγωγή στην Γαλλική ιστορία

αρχαια γαλλιαΗ Ιστορία της Γαλλίας ανάγεται απο την προιστορία οι πρώτοι άνθρωποι εισήλθαν στο χώρο που είναι η σημερινη Γαλλια εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ, οι Κρο Μανιόν, έφτασαν περίπου 40.000 χρόνια πριν.
Μεταξύ του 8ου και του 5ου αι. π. Χ. εισέβαλαν στη Γαλλία οι Κέλτες, οι Λιγούριοι και οι Ιβήριοι. Το 58-51 π. Χ. κατακτήθηκε από τον Καίσαρα και χωρίστηκε από τον Αύγουστο σε τρεις νομούς (Ακουιτανικός, Λουσγουνενσικός, Βελγικός).

Τον 5ο αι. εισέβαλαν οι Γερμανοί και έγινε έδρα των βασιλείων των Βουργουνδών, των Βησιγότθων και των Φράγκων. Η υπεροχή των τελευταίων, που με τον Κλωθάριο (481-511) προσηλυτίστηκαν στον καθολικισμό και απορρόφησαν τα άλλα δύο βασίλεια, έδωσε ζωή στη Γαλλία ως έθνος. Από το 480 έως το 751 βασίλεψε η μεροβίγγεια δυναστεία, την οποία, με τον Πιπίνο τον Βραχύ, διαδέχτηκε η δυναστεία του Καρλομάγνου. (751-987).

ΑΡΧΑΙΑ ΓΑΛΑΤΙΑ

Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας εισέβαλε στη Γαλατία το 58 π.Χ., βρήκε μια περιοχή που έφτανε από τη Μεσόγειο έως τη Βόρεια Θάλασσα, από τα Πυρηναία και τον Ατλαντικό μέχρι τον Ρήνο και τις Άλπεις. Ο πληθυσμός των πιθανώς 10 εκατομμυρίων δεν είχε ούτε ομοιογενείς ρίζες ούτε ενιαία εξουσία. Αρκετούς αιώνες νωρίτερα, οι Κέλτες είχαν ξεχυθεί από την παραδουνάβια πατρίδα τους στις κοιλάδες του Ρήνου και του Ρήνου και μέχρι το σημερινό Βέλγιο, Αγγλία και Ιρλανδία. Οι νεοφερμένοι αναμειγνύονταν με τους γηγενείς Λιγουρίους των Άλπεων, τους Ίβηρες των Πυρηναίων και πολυάριθμους λαούς αλλού που ήταν συχνά από Φοίνικες, Έλληνες ή Ρωμαίους.

Οι Κέλτες

galoiΗ κελτική κυριαρχία στη Γαλατία ήταν αποκεντρωμένη. Οι Γαλάτες (Λατινικά για Κέλτες) ομαδοποιήθηκαν βασικά ως μέλη φυλών που άλλοτε λειτουργούσαν χωριστά και άλλοτε σχηματίζονταν σε μία από περισσότερες από 400 φυλές, οι οποίες με τη σειρά τους συχνά ενώνονταν σε ένα από τα 70 περίπου έθνη. Έτσι οι Γαλάτες δεν είχαν κανέναν ηγέτη ή εξουσία, και εκτός από τη Μασσαλία και τη Νίκαια, δεν είχαν ούτε πόλεις ούτε κωμοπόλεις. Οι περισσότεροι ζούσαν σε διάσπαρτες καλύβες από λάσπη που περιβαλλόταν γενικά από ένα μανδύα. Το κυνήγι, το ψάρεμα και οι ποιμενικές ασχολίες κάλυπταν τις βασικές ανάγκες. Ορισμένα πλεονάσματα και χειροτεχνίες σε ξύλο και δέρμα βρήκαν το δρόμο τους στις τοπικές αγορές για πώληση ή ανταλλαγή. Η γαλατική θρησκευτική ζωή ήταν επίσης τοπική και πλουραλιστική, με πανθεϊστική λατρεία των ποταμών, των δασών και άλλων στοιχείων της φύσης. Η πιο διαδεδομένη αλλά όχι καθολική λατρεία ήταν αυτή των Δρυιδών, με κέντρο τη Βρετάνη.

Ρωμαϊκή κατάκτηση

Ρωμαϊκές λεγεώνες βάδισαν στη Γαλατία το 58 π.Χ., όχι μόνο για να προστατεύσουν τις μεσογειακές εκμεταλλεύσεις της ρωμαϊκής δημοκρατίας, αλλά και για να προωθήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ιουλίου Καίσαρα πέρα από την ανθύπανση του Σισαλπίου και της Υπεραλπικής Γαλατίας. Οι Γαλάτες συνέβαλαν στη δική τους υποταγή λόγω των φυλετικών αντιπαλοτήτων τους και της αδυναμίας τους να αντισταθούν στη διείσδυση των βαρβάρων και των Ελβετών (Helvetii). Την ταχεία επιτυχία του Καίσαρα να σταματήσει τους βαρβάρους ακολούθησε η κατάκτηση όλης της Γαλατίας. Η ρωμαϊκή νίκη δεν οφειλόταν στον ανώτερο αριθμό στρατευμάτων αλλά στην εκπαίδευση, την πειθαρχία και τον οπλισμό τους και στη γαλατική διχόνοια. Ακόμη και ο ηρωισμός του Γάλλου πρίγκιπα Vercingetorix δεν κατάφερε να σταματήσει ή να ανατρέψει τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Πεντακόσια χρόνια ρωμαϊκής κυριαρχίας είχαν εντυπωσιακές συνέπειες για τη Γαλατία. Πολιτικά, φυτεύτηκε η ιδέα της υπηκοότητας ενός κοινού κράτους με ένα ενιαίο σύνολο νόμων και διαχειριστών και ένα περισσότερο ή λιγότερο ενιαίο φορολογικό σύστημα. Στην πράξη, παρέμεινε πολύς τοπικισμός και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι εκτιμήθηκαν και εισπράχθηκαν άδικα. Εάν η αυτοκρατορική Ρώμη επωφελήθηκε κρατώντας την επαρχιακή Γαλατία (από οικονομικές απαιτήσεις, ανθρώπινο δυναμικό και φθηνά σιτηρά), οι Γαλάτες άντλησαν επίσης οικονομικό πλεονέκτημα από τη σύνδεσή τους. Η ασφάλεια ενάντια στους βαρβάρους και τις ομάδες ληστών ενθάρρυνε τους Γαλάτες να καθαρίσουν περισσότερα δάση και να καλλιεργήσουν περισσότερες εκτάσεις. Καλύτεροι δρόμοι, γέφυρες και επικοινωνίες ενθάρρυναν το μεγαλύτερο εμπόριο. Στη θέση των λασποκαλύβων άρχισαν να εμφανίζονται πόλεις και χωριά.

Πολιτιστικά, η προτίμηση για εκμάθηση Λατινικών και Ελληνικών καλλιεργήθηκε σε υποτυπώδη εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πόλεις όπως η Μασσαλία, το Μπορντό και η Λυών. Συχνά, το ενδιαφέρον ήταν επιφανειακό και οι απομακρυσμένες περιοχές παρέμεναν χωρίς διδασκαλία στα λατινικά. Συνέχισαν επίσης να ασκούν τον παλιό κελτικό παγανισμό και τον Δρυιδισμό παρά τη διάδοση του Χριστιανισμού.

Καθώς οι ιεραπόστολοι διέσχιζαν τη Γαλατία για να προσηλυτίσουν τους ειδωλολάτρες και να οργανώσουν την εκκλησία, άλλοι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν σε μοναστήρια για να προσευχηθούν και να δημιουργήσουν νησιά μάθησης. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε, η σωζόμενη ρωμαϊκή εκκλησία θα ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των Γαλλο-Ρωμαϊκών μορφών και πρακτικών.

ΦΡΑΓΚΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η παρακμή της Ρώμης τον 5ο αιώνα ήταν καταστροφική για την πολιτική ενότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική ζωή της Γαλατίας. Μια επιταχυνόμενη ροή βαρβάρων-εισβολής σε ομάδες διαφόρων μεγεθών Φράγκων, Γότθων και Βουργουνδών, αντί σε μια ενιαία συντονισμένη δύναμη- ξεκίνησε η διαδικασία της διάσπασης της Γαλατίας. Ωστόσο, καθώς οι Ρωμαίοι και οι Γαλάτες είχαν αφομοιωθεί, έτσι και οι Γαλλο-Ρωμαίοι και οι βάρβαροι υιοθέτησαν ο ένας τον τρόπο του άλλου. Η Γαλλία που εμφανίστηκε μέχρι το έτος 1000 ήταν έτσι ένας συνδυασμός Κέλτων (Γαλάτες), Ρωμαίων και βαρβάρων (Φράγκοι, Τεύτονες, Βησιγότθοι, Βουργουνδοί, Βάνδαλοι, Βίκινγκς και άλλοι).

Μεροβίγγοι

Μέσα από την καταιγίδα των πολιτικών και εδαφικών μετατοπίσεων από τον 5ο στον 11ο αιώνα, η εκκλησία και οι διαδοχικές δυναστείες των Μεροβίγγεων (431-751) και των Καρολίγγων (περίπου 747-987) παρείχαν κρίκους συνέχειας. Ιδρυτής του βασιλείου των Φράγκων ήταν ο Clovis, ένας Μεροβίγγιος. Ολοκλήρωσε το έργο του παππού του, του Σαλιανού Φράγκου οπλαρχηγού Merowen, με την πρώτη υπέρβαση Οδηγώντας τις Γαλλο-Ρωμαϊκές δυνάμεις στο Soissons το 486. Στη συνέχεια επέκτεινε τη Φραγκική κυριαρχία στη Βουργουνδία και σε ολόκληρη τη νότια περιοχή στα Πυρηναία νικώντας τους Βησιγότθους. Όταν ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το 496, ο Κλόβις διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες του στην εκκλησία βοήθησαν τη δική του θέση μέσα και πέρα από τη νέα του πρωτεύουσα, το Παρίσι.

Μετά το θάνατο του Κλόβις το 511, το Φραγκικό βασίλειο κατανεμήθηκε μεταξύ των τεσσάρων γιων του, των οποίων οι κληρονόμοι υποδιαίρεσαν τις κτήσεις τους και διεξήγαγαν σκληρούς πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου και των ξένων. Τον τελευταίο αιώνα της διακυβέρνησής τους, οι Μεροβίγγοι επέδειξαν την φθίνουσα εξουσία τους ακόμη και στα συγκεκριμένα βασίλειά τους. Οι αριστοκράτες γαιοκτήμονες περιόρισαν τη βασιλική εξουσία σε διοικητικά, νομικά, στρατιωτικά και φορολογικά θέματα. Η γεωργία και το εμπόριο βρίσκονταν σε αταξία με την ύπαιθρο να ερημώνεται από αντιμαχόμενους αρχηγούς και βαρβαρικά συγκροτήματα. Οι πόλεις και τα χωριά, αν και εξακολουθούσαν να παρέχουν κάποιο καταφύγιο για τους κατοίκους και τους πρόσφυγες της υπαίθρου, λιγόστεψαν καθώς το εμπόριο υποχώρησε.

Η ισχυρή επιρροή της εκκλησίας συνεχίστηκε, με τους επισκόπους να προστατεύουν τους κατοίκους των πόλεων και τα μοναστικά τάγματα να διατηρούν κάποια κουλτούρα, αλλά ακόμη και η εκκλησία δεν μπόρεσε να επικρατήσει ενάντια στη Μεροβίγγεια σήψη. Τελικά, στις αρχές του 8ου αιώνα, μετά από δεκαετίες ανίκανης Μεροβίγγειας κυριαρχίας στα απομεινάρια του φραγκικού βασιλείου, οι Καρολίγγειοι, που είχαν διατελέσει δήμαρχοι (ή σύμβουλοι) των ανακτόρων, εξασφάλισαν τα ηνία της εξουσίας.

Καρολίγγοι

karlomagnosΑκόμη και πριν ένας Καρολίγγιος, ο Καρλομάγνος, γίνει βασιλιάς των Φράγκων το 768 και αυτοκράτορας το 800, ο παππούς του Κάρολος Μαρτέλ είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη για να «σώσει» την Ευρώπη από τους Μαυριτανούς στο Τουρ το 732. Τα ταλέντα και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαρτέλ μεταβιβάστηκαν στον Καρλομάγνο πατέρας, ο Πεπίνος ο Κοντός, του οποίου η βοήθεια προς τον ιεραπόστολο Άγιο Βονιφάτιο αντισταθμίστηκε από την επικύρωση του Πεπίνου και των γιων του από τον πάπα ως νόμιμη δυναστεία του Φραγκικού βασιλείου. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια, ο Καρλομάγνος διεξήγαγε αμέτρητους πολέμους και κέρδισε όλη την Ευρώπη από τα Πυρηναία μέχρι τους Βιστούλα. Η κυριαρχία του περιελάμβανε περισσότερα από τη Γαλατία ή το Φραγκικό βασίλειο, αλλά άφησε ωστόσο ισχυρό αποτύπωμα στη Γαλλία. Προανήγγειλε και το φεουδαρχικό σύστημα, που ήδη γεννιόταν.

Μέσα στο Φραγκικό κράτος, ο δυναμικός και ελκυστικός Καρλομάγνος επέκτεινε τη βασιλική εξουσία και τους οικονομικούς πόρους. Σε αντάλλαγμα για εκτεταμένες αλλά μη κληρονομικές επιχορηγήσεις γης και το δικαίωμα επιβολής τοπικών φόρων, οι άρχοντες των φέουδων παρείχαν στρατιωτικές και δικαστικές υπηρεσίες στον βασιλιά και οι κατώτερες τάξεις παρείχαν εργατικό δυναμικό σε οδικά και άλλα δημόσια έργα. Ως έλεγχος στους τοπικούς προύχοντες, ο Καρλομάγνος έστειλε ομάδες Missi dominici (συνήθως επίσκοπος και κόμης) για να επιθεωρήσουν τις περιοχές και να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν δύο συνελεύσεις, πιθανοί πρόδρομοι των Γενικών Κρατών (κοινοβούλιο). Στην εαρινή σύνοδο οι ευγενείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματά τους και ο βασιλιάς μπορούσε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του ή τις εντυπώσεις του από το βασίλειο.

Στην πρωτεύουσά του στο Άαχεν (Aix-la-Chapelle) και σε άλλες πόλεις, ο Καρλομάγνος αναζωπύρωσε την πνευματική ζωή συγκεντρώνοντας ιερούς ανθρώπους, λόγιους και λογοτεχνικές προσωπικότητες όπως ο Αλκουίν. Έργα της ελληνικής και ιδιαίτερα της λατινικής αντιγράφηκαν και αναλύθηκαν σε νέα σχολεία που ίδρυσαν ευνοημένοι εκκλησιαστικοί. Η ενθάρρυνση της μάθησης του Καρλομάγνου είχε ίσως μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη σημασία για τον γαλλικό και δυτικό πολιτισμό από τα εντυπωσιακά στρατιωτικά και πολιτικά του εγχειρήματα.

Η πτώση των Καρολίγγων μετά τον Καρλομάγνο ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με τους Μεροβίγγειους μετά τον Κλόβι. Ο ίδιος τύπος διχοτόμησης εδαφών, που επισημοποιήθηκε κυρίως στη Συνθήκη του Βερντέν το 843, είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή περίπου ισοδύναμη με τη μεσαιωνική Γαλλία να εκχωρηθεί στον Φράγκο αυτοκράτορα Κάρολο Β’. Αυτός και οι απόγονοί του είχαν μια ολοένα αποδυναμωμένη λαβή στο βασίλειο ενάντια στους εισβολείς Βίκινγκς, οι οποίοι, ως Νορμανδοί, ίδρυσαν το δουκάτο της Νορμανδίας και τους ληστρικούς άρχοντες. Πάνω από το συρρικνωμένο γαλλικό κράτος η δυναστεία των Καπετιανών θα επιτύχει τη βασιλεία μέχρι το 987, και μέσα σε αυτό το κράτος θα ανθίσει το φεουδαρχικό σύστημα.

Οι Καπέτοι (987-1328)

Για σχεδόν 1.000 χρόνια, ο οίκος του Καπέτ έδινε στη Γαλλία βασιλιάδες, αρχικά ως Καπετιανοί απευθείας γραμμής και αργότερα μέσω των οικογενειών του κλάδου των Βαλουά και Μπουρμπόν. Η γραμμή κόπηκε κυριολεκτικά από την γκιλοτίνα του Λουδοβίκου XVI το 1792, αν και οι αδελφοί του Λουδοβίκος XVIII και Κάρολος X και ο μακρινός ξάδερφός του Λουδοβίκος-Φίλιππος υπηρέτησαν ως μονάρχες μετά τον Ναπολέοντα Α’.

Μεταξύ της στέψης του Hugh Capet το 987 και της διαδοχής των Valois το 1328 ή της έναρξης του Εκατονταετούς Πολέμου το 1338, το φεουδαρχικό σύστημα αποκρυσταλλώθηκε μαζί με την έννοια των γαλλικών βασιλείων.

Πόλεις και κωμοπόλεις αναζωογονήθηκαν, κατοικούνταν από αστούς πολίτες που ασχολούνταν με ένα αναζωπυρούμενο εμπόριο αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων. Η έκρηξη της κατασκευής καθεδρικών ναών ικανοποίησε το θρησκευτικό πνεύμα και δημιούργησε θέσεις εργασίας.

Οι Σταυροφορίες απορρόφησαν τις ενέργειες των βασιλιάδων, των κόμητων, των κληρικών και των απλών ανθρώπων. Και η νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας καθιέρωσε τη μακραίωνη σύνδεση και αντιπαλότητα με αυτό το νησιωτικό βασίλειο.

Η δυναστεία των Καπέτων όπως ο Χιου Καπέτ, ο Φίλιππος Β’, ο Λουδοβίκος Θ’ και ο Φίλιππος Δ’ κατάφεραν να διατηρήσουν και να διευρύνουν το βασιλικό προνόμιο πέρα από τα οικογενειακά τους εδάφη. άλλοι Καπετιανοί απέτυχαν.

Ο κλάδος του Valois (1328Ð1589), μετά από μια θλιβερή αρχή και πριν από ένα κλαψούρισμα τέλος, έδιωξε τους Άγγλους από τη Γαλλία, εδραίωσε το βασίλειο, διεκδίκησε τη βασιλική εξουσία, ξεκίνησε αποστολές στην Ιταλία και εγκαινίασε μια πολιτιστική Αναγέννηση. Ό,τι άφησαν οι Βαλουά ολοκλήρωσαν οι Βουρβώνοι.

Από τον Εκατονταετή Πόλεμο στους θρησκευτικούς πολέμους

Η εκδίωξη των Άγγλων ενέπλεξε τους Γάλλους στον Εκατονταετή Πόλεμο (1338Ð1453), μια σύγκρουση διαλείπουσας έντασης. Ανάμειξη στην αρχή του πολέμου ήταν η αναζήτηση εμπορικών και πολιτικών βραβείων στη Φλάνδρα και η μονομαχία μεταξύ των Άγγλων και Γάλλων βασιλέων για τη Νορμανδία, την Ακουιτανία και άλλες επαρχίες.

zan-ntarkΈνα από τα κυριότερα σημεία του πολέμου ήταν η συμβολή της Αγίας Ιωάννας της Αρκ.  Εμπνευσμένη από οράματα που την καθοδηγούσαν να παρουσιαστεί στον Ντοφίν (αργότερα τον Κάρολο Ζ’) και να απελευθερώσει τους Ορλάν από τους Άγγλους, ενέπνευσε με τη σειρά της τον Ντοφίν, τους συμβούλους του και το κοινό.

Αν και κάηκε στην πυρά το 1431, η αποστολή της ολοκληρώθηκε μέσα σε μια γενιά. Απαλλαγμένοι από την αγγλική παρουσία, οι Γάλλοι μονάρχες, κυρίως ο Λουδοβίκος ΙΔ’ (ρ. 1461-83), ολοκλήρωσαν το έργο της εδραίωσης του βασιλείου. Τότε άρχισαν να αναζητούν επέκταση της εξουσίας τους πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας. Ο Κάρολος VIII εισέβαλε στην Ιταλία το 1494, ξεκινώντας τους Ιταλικούς Πολέμους και μια μακρά δυναστική αντιπαλότητα με τους Αψβούργους της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Η Γαλλία του δέκατου έκτου αιώνα ευλογήθηκε από δύο ισχυρούς βασιλιάδες, τον Φραγκίσκο Α’ και τον Ερρίκο Β’, και την καταράστηκε από τρεις αδύναμους, τους γιους του Ερρίκου Β’ από την Αικατερίνη ντε Μόντικις. Η γαλλική ευημερία και αλληλεγγύη καταστράφηκαν όχι μόνο από τους αδύναμους μονάρχες αλλά και από τους θρησκευτικούς πολέμους μετά το 1560. Οι Καθολικοί πολέμησαν τους Καλβινιστές Ουγενότες, κάθε φατρία που φιλοδοξούσε να ελέγξει τη μοναρχία. Η Catherine de MŽdicis οδήγησε μια μακιαβελική πορεία για να διατηρήσει το καθεστώς των παιδιών της. Ωστόσο, μετά βίας έζησε ο τελευταίος της γιος, Ερρίκος Γ’, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1589. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τον πρώτο Βουρβώνα, τον Ερρίκο Δ’, ηγέτη των Ουγενότων, να πολεμήσει και να συμβιβάσει τον δρόμο του προς τον θρόνο μέχρι το 1598. ικανοποίησε τους Ουγενότους με το ανεκτικό Διάταγμα της Νάντης το 1598 και ηρεμούσε τους Καθολικούς με τη δική του μεταστροφή, ώστε να εισέλθει στο Παρίσι που θεωρούσε «άξια Λειτουργίας».

Ανασυγκρότηση τωω Βουρβώνων

Με διακριτικότητα, πειθώ και βία, ο Ερρίκος Δ΄ μείωσε τις θρησκευτικές εντάσεις, τόνωσε το εμπόριο και τη μεταποίηση και περιόρισε τους ευγενείς. Η τελευταία διαδικασία επιδιώχθηκε σθεναρά από τους καρδινάλιους Ρισελιέ και Μαζαρέν, τους ντε φάκτο ηγεμόνες της Γαλλίας υπό τον αδύναμο γιο του Ερρίκου, Λουδοβίκο ΙΓ’.

λουδοβικος 14οςΉταν, ωστόσο, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ που δάμασε πραγματικά την αριστοκρατία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος (1715) της δικής του απολυταρχικής βασιλείας. Ήδη στερημένοι από τον Ρισελιέ τα φρούρια τους στην ύπαιθρο, απαγόρευση μονομαχίας και υπόκεινται σε βασιλικά διατάγματα και διοικητές, οι ευγενείς μετατράπηκαν από τον Λουδοβίκο σε ανίσχυρους αυλικούς, αναγκάστηκαν να τον παρακολουθήσουν στο νέο Παλάτι των Βερσαλλιών. Το μεγαλείο των Βερσαλλιών, που μιμήθηκαν τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι μονάρχες, δεν είχε μόνο αρχιτεκτονική και κοινωνική αξία. Ήταν επίσης ένα κομβικό σημείο από το οποίο προέρχονταν οι χάρες και η προστασία των καλλιτεχνών, των συγγραφέων και των επιστημόνων.

Σε αυτήν την περίοδο, η αστική τάξη ήταν ο ωφελούμενος των μερκαντιλιστικών πολιτικών (βλέπε μερκαντιλισμό) που αναπτύχθηκε κυρίως από τον Jean Baptiste Colbert. Τα συμφέροντα του βασιλικού ταμείου συχνά συνέπιπταν με επιδοτήσεις για τη μεταποίηση και για διευρυμένο εσωτερικό, αποικιακό και εξωτερικό εμπόριο. Η μεσαία τάξη και η αγροτιά πλήρωσαν, ωστόσο, από ένα βαρύ φορολογικό βάρος για τη χρηματοδότηση των πολέμων του Λουδοβίκου ΙΔ’ και άλλων επιχειρήσεων.

Η γαλλική επιρροή στο εξωτερικό αυξήθηκε καθώς ο κοσμικός καρδινάλιος Ρισελιέ δέσμευσε Καθολικούς Γάλλους ως συμμάχους με Προτεστάντες πρίγκιπες εναντίον των Αγίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, των Γερμανών Καθολικών Πριγκίπων και της Ισπανίας στον Τριακονταετή Πόλεμο, μετά τον οποίο η Γαλλία κατέκτησε την Αλσατία με την Ειρήνη της Βεστφαλίας ( 1648). Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ επέκτεινε περαιτέρω τη γαλλική επικράτεια στην Ευρώπη και στο εξωτερικό και τοποθέτησε τον εγγονό του στον ισπανικό θρόνο ως Φίλιππος Βάλ μέσω πολέμων, διπλωματίας και γάμου.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου XIV, το βασίλειο παρέμεινε ενιαίο, ισχυρό και ευημερούσε, παρά ορισμένα οδυνηρά σημάδια. Ως το πολυπληθέστερο, ενιαίο ενιαίο κράτος της Ευρώπης, προικισμένο με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους, η Γαλλία δεν έπαψε να είναι μια μεγάλη δύναμη. Επέκτεινε μάλιστα τα όριά της με την απόκτηση (1766) της Λωρραίνης. Αποικιακά, όμως, η ιστορία ήταν διαφορετική. Η Γαλλική Αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα χάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Επταετούς Πολέμου (1756-63).

Αναβίωση των Ευγενών

Ο Λουδοβίκος XV και ο Λουδοβίκος XVI διατήρησαν, κατ’ αρχήν, το θείο δικαίωμα και την απόλυτη κυριαρχία-νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική, διοικητική και στρατιωτική. Στην πράξη, όμως, αυτοί οι βασιλιάδες απέτυχαν να ασκήσουν ότι οφειλαν να κάνουν, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, έλλειψης ικανότητας ή έλλειψης σκληρότητας. Κατά συνέπεια, η ευγένεια του παλαιού φεουδαρχικού αίματος (ευγένεια του ξίφους) και της αγορασμένης ποικιλίας (ευγένεια της ρόμπας) κινήθηκε για να εκτοπίσει την αστική τάξη και να καλύψει τις λειτουργίες του κράτους στις Βερσαλλίες, στις επαρχίες, τον στρατό και την εκκλησία.

Τα δύο πρώτα κτήματα—κληρικός και ευγενής—στόχευαν να κυριαρχήσουν στη Γαλλία και να διατηρήσουν τα πολλά προνόμιά τους. Αυτή η «επανεμφάνιση» δυσαρέστησε την τρίτη περιουσία—τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν και ολοένα και πιο εξέχουσα στις οικονομικές προόδους της περιόδου, η αστική τάξη βρέθηκε αποκλεισμένη από τις πολιτικές θέσεις και επωμίζεται άδικα τη φορολογική επιβάρυνση μαζί με τις κατώτερες τάξεις.

Διαφωτισμός

Η πιο επιφανής πτυχή του Παλαιού Καθεστώτος ήταν το έργο και η επιρροή των φιλοσόφων του του Διαφωτισμού. Από τα δοκίμια, τα φυλλάδια, τις εγκυκλοπαίδειες, τα μυθιστορήματα, τα θεατρικά έργα και τις επιστολές τέτοιων πνευματικών γιγάντων όπως ο Denis Diderot, ο Montesquieu, ο Voltaire, ο Caron de Beaumarchais και ο Jean Jacques Rousseau, έρρεε μια διεισδυτική κριτική του ανθρώπου και της κοινωνίας. Συχνά διαβρωτικοί των αρχών και των πρακτικών του Παλαιού Καθεστώτος, οι φιλόσοφοι υποστήριζαν το φυσικό αντί για τον θεϊκό νόμο, τη λογική ενάντια στη δεισιδαιμονία, τον αντικληρικαλισμό εναντίον της εκκλησιαστικής κυριαρχίας και τη δικαιοσύνη σε αντίθεση με τα προνόμια.

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1789-1814)

Η έλευση της Γαλλικής Επανάστασης έχει αποδοθεί σε πολλές αιτίες. Οι προκλητικές ιδέες των φιλοσόφων ανέτρεψαν το Παλαιό Καθεστώς και απαιτούσαν νέες λύσεις στα κυβερνητικά και κοινωνικά προβλήματα. Υλικές συνθήκες—γεωργική καταστροφή και ύφεση στο εμπόριο, τα οικονομικά και τη μεταποίηση— όξυνε τις ταξικές εντάσεις και προκάλεσε κραυγές για μεταρρυθμίσεις. Αντικρουόμενοι πολιτικοί στόχοι χώριζαν αριστοκρατικά, αστικά και λαϊκά στοιχεία. και επικεφαλής του έθνους σε αυτό το ταραγμένο κράτος ήταν ο ανίκανος Λουδοβίκος XVI.

Η επανάσταση

galiki epanastasiΌλοι αυτοί και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στο δράμα που εκτυλίχθηκε το 1788 και το 1789. Διογκωμένο από τη βοήθεια στην Αμερικανική Επανάσταση, το γαλλικό δημόσιο χρέος έφτασε σε συντριπτικές διαστάσεις. Ο βασιλιάς και οι υπουργοί του συλλογίστηκαν τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης.

Οι αριστοκράτες, φοβούμενοι μήπως χάσουν τα προνόμιά τους και επιθυμούσαν ένα ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στη χάραξη εθνικής πολιτικής, ανάγκασαν με τόλμη τον βασιλιά να καλέσει τους Στρατηγούς το 1789.

Ο εξαναγκασμός του βασιλιά να δεχτεί την ψηφοφορία με επικεφαλής είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των Γενικών Κρατών σε Εθνοσυνέλευση έως τον Ιούνιο του 1789. Εργάτες και αγρότες μπήκαν σύντομα στη μάχη εισβάλλοντας στη μισητή Βαστίλη στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου 1789 και λεηλατώντας και καίγεται στην ύπαιθρο.

Μεταξύ 1789 και 1792, γεννήθηκε μια νέα Γαλλία, που χαρακτηρίστηκε από μια διακήρυξη των δικαιωμάτων, το τέλος του φεουδαρχικού συστήματος, τη σύνταξη συντάγματος, τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στα χαρτιά, το Παλαιό Καθεστώς ήταν νεκρό-το κληρονομικό προνόμιο τερματίστηκε, όπως και η απολυταρχία του βασιλιά και η κατοχή της εκκλησίας.

Η Επανάσταση έγινε πιο ριζοσπαστική μετά το 1792 με την γκιλοτίνα του «προδοτικού» βασιλιά, το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό, τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης στο εξωτερικό και τη μαχητικότητα των κατώτερων τάξεων για πολιτικά και άλλα πλεονεκτήματα. Η Βασιλεία του Τρόμου (1793-94), μια περίοδος βίαιης δικτατορίας υπό την ηγεσία του Μαξιμιλιέν Ροβεσπιέρου, έληξε με τη Θερμιδώρεια Αντίδραση του Ιουλίου 1794 και στη συνεχεια την ανοδο στην εξουσια του Ναπολεοντα Βοναπαρτη.

Ναπολέων Ι

napoleonΟι αρχικές μεταρρυθμίσεις του Ναπολέοντα ενσωμάτωσαν μεγάλο μέρος των προθέσεων της επαναστατικής δεκαετίας και βοήθησαν στην ειρήνευση της Γαλλίας εσωτερικά. Διεθνώς, οι κατακτήσεις του είχαν ήδη δημιουργήσει μια εκτεταμένη γαλλική αυτοκρατορία στην Ευρώπη μέχρι το 1802. Αλλά μετά από μια σύντομη ανάπαυλα στον πόλεμο, ο Ναπολέων ανανέωσε την επεκτατική του ορμή. Οι αναποδιές στην Ισπανία και η ήττα στη Ρωσία το 1812 έστρεψαν την παλίρροια εναντίον του. Μετά την ήττα το 1814 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η δυναστεία των Βουρβόνων αποκαταστάθηκε στο πρόσωπο του Λουδοβίκου XVIII. Αν και ο Ναπολέων κατέλαβε για λίγο την εξουσία και πάλι το 1815, οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι ολοκληρώθηκαν με την ήττα του στη Μάχη του Βατερλώ (Ιούνιος 1815).

ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ (1814-1870)

Η αναζήτηση μόνιμων πολιτικών μορφών υπνώτισε τους Γάλλους από το 1814 έως το 1870. Ο συντηρητικός Κάρολος X, αδελφός και διάδοχος του Λουδοβίκου XVIII, γινόταν ολοένα και πιο δεσποτικός. Περιόρισε τις εξουσίες ακόμη και των επίλεκτων βουλευτών στο κοινοβούλιο και απείλησε τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της μεσαίας τάξης. Το καθεστώς της αποκατάστασης αντικαταστάθηκε από τη συνταγματική ορλεανιστική μοναρχία του Λουδοβίκου Φιλίπ στην Επανάσταση του Ιουλίου του 1830.

Αρχικά καλοδεχούμενος από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επαγγελματικές τάξεις, ο νέος ηγέτης τελικά έχασε την εύνοιά τους καθώς η κυβέρνησή του διολίσθησε στη διαφθορά, την υπονόμευση της κοινοβουλευτικής εξουσίας, την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών, της οικονομικής κακοδιαχείρισης και μιας ανεπαρκούς εξωτερικής πολιτικής.

Η επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1848 εκτόπισε τον Λουί Φιλίπ και ίδρυσε τη Δεύτερη Δημοκρατία.

Μετά από μερικούς μήνες λανθασμένων προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Δεύτερη Δημοκρατία εξέλεξε τον Λουδοβίκο Ναπολόν (στη συνέχεια Ναπολέοντα Γ’), ανιψιό του Ναπολέοντα Α’, ως πρόεδρο. Μετέτρεψε τη δημοκρατία σε Δεύτερη Αυτοκρατορία το 1852 και κυβέρνησε με αυταρχικό τρόπο με προσπάθειες μαζικής έκκλησης μέσω δημοψηφισμάτων και αργότερα απελευθέρωσης της αυτοκρατορίας.

Η συμμετοχή του Ναπολέοντα Γ’ στον Κριμαϊκό πόλεμο και στους Ιταλικούς πολέμους της ενοποίησης έφερε μόνο αμυδρή λάμψη στη Γαλλία. Επιπλέον, ο αυτοκράτορας δεν ταίριαζε με τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς του Πρώσου καγκελαρίου Ότο φον Μπίσμαρκ τη δεκαετία του 1860. Η ήττα του Ναπολέοντα Γ’ στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-71) οδήγησε στην ανακήρυξη της Τρίτης Δημοκρατίας.

Αυτή η πληθώρα καθεστώτων παρήχθη από πολλά στοιχεία. Τα πολιτικά ζητήματα της περιοριστικής ψηφοφορίας και της κατοχής αξιωμάτων όχι μόνο αποξένωσαν τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις από τη μοναρχική μορφή αλλά επιδείνωσαν τις σχέσεις των μοναρχών με πολλούς πολίτες της μεσαίας τάξης. Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα όταν οι Βουρβόνοι και ο Ναπολέων Γ’ έδιναν χάρες σε αριστοκράτες και κληρικούς.

Από την άλλη πλευρά, οι πλούσιοι αστοί ενώθηκαν με την εκκλησία και τους ευγενείς αποστρέφονται τον αντικληρικαλισμό των ρεπουμπλικανών. Ομοίως, αν και οι αστοί, οι αγρότες και οι εργάτες συνδέονταν με την επιθυμία για ευρύτερη ψηφοφορία, ούτε οι αγρότες ούτε η μεσαία τάξη έβλεπαν με ευχαρίστηση τις ρεπουμπλικανικές τάσεις προς δαπανηρές προσπάθειες βελτίωσης των βιομηχανικών δεινών των αστικών εργατών. Οι πολιτικοί διαχωρισμοί πολλαπλασιάστηκαν επίσης από τις κοινωνικές εντάσεις που προήλθαν από την εκβιομηχάνιση, τα σοσιαλιστικά κινήματα και τον συνδικαλισμό.

Η εθνικιστική ζέση συνέβαλε στην έλλειψη συναίνεσης για τη μοναρχία, την αυτοκρατορία ή τη δημοκρατία. Η ορλεανιστική αδυναμία στις εξωτερικές υποθέσεις θεωρήθηκε άσχημα από τους πατριώτες αστούς που έλκονταν από τις ένδοξες πτυχές του θρύλου του Ναπολέοντα. Για να επιβιώσει η Δεύτερη Αυτοκρατορία, χρειαζόταν κύρος στις διεθνείς υποθέσεις, το οποίο έχασε όταν ο Ναπολέοντας Γ’ έβαλε για πρώτη φορά τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό (βλέπε Μαξιμιλιανό, Αυτοκράτορας του Μεξικού) στον μεξικανικό θρόνο και στη συνέχεια ηττήθηκε από τους Πρώσους στο Σεντάν το 1870.

Παρά το φτωχό πολιτικό της ιστορικό, η Γαλλία προχώρησε οικονομικά, κατασκευάζοντας σιδηροδρόμους και εργοστάσια, ανοίγοντας ορυχεία, ενεργά εμπορικές συναλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και εκσυγχρονίζοντας την πόλη του Παρισιού. Η πνευματική και πολιτιστική ζωή ήταν επίσης σε κορύφωση καθώς ζωγράφοι, γλύπτες και συγγραφείς επέδειξαν τα ταλέντα τους στις εποχές του ρομαντισμού και του ρεαλισμού.

ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1870

Από το 1870 οι Γάλλοι έχουν βιώσει την επιβίωση των ρεπουμπλικανικών μορφών, τα τραύματα δύο παγκόσμιων πολέμων και αρκετών αποικιακών πολέμων, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της κοινωνικής δομής και των ηθών, και περισσότερο από την παρατεταμένη προσοχή σε πνευματικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Τρίτη Δημοκρατία

Η Τρίτη Δημοκρατία του 1870 απαιτούσε πολλούς ελιγμούς και τύχη προτού διαμορφωθούν οι οργανικοί της νόμοι μέχρι το 1875. Η καταστολή της Κομμούνας του Παρισιού το 1871 και η αντιμετώπιση των μοναρχικών έδωσε στη δημοκρατία σεβασμό μέχρι το 1880. Οι λαϊκά εκλεγμένοι βουλευτές του κοινοβουλίου είχαν επίσης κερδίσει την εξουσία την εκτελεστική εξουσία του προέδρου και του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Ρεπουμπλικανικές δυνάμεις κατάφεραν να αφαιρέσουν τον έλεγχο του εκπαιδευτικού συστήματος από την εκκλησία τη δεκαετία του 1880 και τελικά διαχώρισαν την εκκλησία από το κράτος το 1905. Η δημοκρατία συγκλονίστηκε από σκάνδαλα για προεδρικές καταχρήσεις, κοινοβουλευτική δωροδοκία στο προβλεπόμενο κτίριο της Διώρυγας του Παναμά και το στρατοδικείο του λοχαγού του εβραϊκού στρατού Άλφρεντ Ντρέιφους ως φερόμενου κατάσκοπου. Το τελικό αποτέλεσμα της μακροχρόνιας Υπόθεσης Ντρέιφους, ωστόσο, ήταν να δυσφημήσει περαιτέρω τα υπολείμματα των αντιρεπουμπλικανών αριστοκρατών, αξιωματικών του στρατού και κληρικού και να στερεοποιήσει τη δημοκρατία.

Η εκβιομηχάνιση προχώρησε γρήγορα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στη Γερμανία ή τη Βρετανία. Μαζί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και συχνά σε ανταγωνιστικό ανταγωνισμό μαζί τους, η Γαλλία συμμετείχε σε μια έκρηξη ιμπεριαλισμού, προσθέτοντας σημαντικές κατοχές στην Αφρική και την Ασία μέχρι το 1914.

Διπλωματικά, ξέφυγε από την απομόνωση που της επέβαλε μέχρι το 1890 ο οξυδερκής πολιτισμός του Μπίσμαρκ . Μέχρι το 1914, οι Γάλλοι διπλωμάτες είχαν σφυρηλατήσει ένα σύστημα συμμαχιών, συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού στρατιωτικού συμφώνου με τη Ρωσία (1894) και μιας Entente Cordiale με τη Βρετανία (1904, βλέπε Triple Entente). Το Παρίσι της προ του 1914 εποχής – πράγματι μέχρι το 1940 – ήταν το κέντρο για γαλλικές και ξένες καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές προσωπικότητες.

Παγκόσμιοι Πόλεμοι

Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος τον Αύγουστο του 1914, οι Γάλλοι περίμεναν μια σύντομη σύγκρουση κατά την οποία θα μπορούσαν να ανακτήσουν τόσο το έδαφος (Αλσατία-Λωρραίνη) όσο και το κύρος που έχασαν το 1871. Στην πραγματικότητα, τα γαλλικά στρατεύματα βάδισαν σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς και αναδείχθηκαν κλονισμένοι από απώλειες και θύματα σε μεγαλύτερη κλίμακα από άλλους εμπόλεμους.

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών αποκατέστησε προσωρινά τη γαλλική επικράτηση, αλλά η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, με τις συνέπειες της εσωτερικής πολιτικής-κοινωνικής πόλωσης και η πρόκληση της ναζιστικής Γερμανίας σημάδεψαν την καταστροφή για τη Γαλλία μέχρι το 1940.

Στο εσωτερικό, το Λαϊκό Μέτωπο Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Ριζοσοσιαλιστών του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Leon Blum το 1936-37 διατήρησε τη δημοκρατία ενάντια στην απειλή φασιστικών ομάδων, όπως η Action Franaise, και θέσπισε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μια εξωτερική πολιτική κατευνασμού του Αδόλφου Χίτλερ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 υιοθετήθηκε λόγω των οδυνηρών αναμνήσεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της εσωτερικής διχόνοιας και της ανέμπνευσης ηγεσίας. Ο κατευνασμός, ωστόσο, απέτυχε να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε τελικά τον Σεπτέμβριο του 1939.

Καθοδηγούμενοι από μια απαρχαιωμένη στρατιωτική στρατηγική, οι γαλλικοί στρατοί υπέστησαν ήττα blitzkrieg από τα πάντζερ του Χίτλερ τον Μάιο του 1940. Από τα ερείπια αναδύθηκαν η συνεργαζόμενη κυβέρνηση Vichy υπό τον στρατάρχη Henri Philippe PŽtain, το ελεύθερο γαλλικό κίνημα του Charles de Gaulle και το κίνημα αντίστασης στη Γαλλία.

Ο Ντε Γκωλ κατάφερε μέχρι το 1943 να συντονίσει τις αντιγερμανικές δραστηριότητες των Ελεύθερων Γαλλικών δυνάμεών του στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Αλγέρι με τις αντιστασιακές ομάδες στην κατεχόμενη Γαλλία. Η νίκη των Συμμάχων έφερε την απελευθέρωση το 1944 και είχε εγκαινιάσει την Τέταρτη Δημοκρατία μέχρι το 1946.

Τέταρτη Δημοκρατία

Η Τέταρτη Δημοκρατία έμοιαζε έντονα με την Τρίτη σε πολιτική μορφή και πρακτική. Μέχρι το 1947 τα Κομμουνιστικά, Σοσιαλιστικά και Φιλελεύθερα Καθολικά κόμματα συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν την ανοικοδόμηση της χώρας. Το 1947, ωστόσο, οι κομμουνιστές κινήθηκαν στην αντιπολίτευση και η άνοδος της γκαουλιστικής δεξιάς με τη μορφή του Rassemblement du peuple franais έθεσε τους Σοσιαλιστές και τα κεντρικά κόμματα στο δίλημμα του σχηματισμού εύθραυστων συνασπισμών για τη διατήρηση της δημοκρατίας ενάντια στην αριστερά. και σωστοί αμφισβητίες.

Η Τέταρτη Δημοκρατία νομοθέτησε πολλές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, εθνικοποιώντας αρκετές μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και βιομηχανίες που σχετίζονται με τον πόλεμο. επιτέλους δικαιώματος των Γαλλίδων. και επεκτείνοντας τα προηγουμένως αδύναμα πολεμικά οφέλη των Γάλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Jean Monnet, και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, η δημοκρατία έχτισε επίσης την υποδομή για μια σύγχρονη οικονομία, συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να αντιμετωπίσει τη σοβιετική απειλή στον Ψυχρό Πόλεμο, η Γαλλία εντάχθηκε (1949) στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) αλλά άρχισε να αναπτύσσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η εχθρότητα από την κομμουνιστική αριστερά και τη γκαουλιστική δεξιά αποδυνάμωσε τη δημοκρατία και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τους αποικιακούς πολέμους στην Ινδοκίνα και την Αλγερία (βλ. Πόλεμος του Βιετνάμ, Πόλεμος της Αλγερίας).

Πέμπτη Δημοκρατία

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου για το Αλγερινό ζήτημα το 1958, οι Γάλλοι κάλεσαν τον Ντε Γκωλ που βγήκε από τη σύνταξη για να επιλύσει την κατάσταση. Το τίμημα του ήταν το δικαίωμα να συντάξει ένα νέο σύνταγμα που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Το τίμημα πληρώθηκε και γεννήθηκε η Πέμπτη Δημοκρατία, με την εκλογή (Δεκέμβριος 1958) του Ντε Γκωλ ως προέδρου.


Η νέα δημοκρατία έδωσε περισσότερη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία παρά στο προηγουμένως κυρίαρχο κοινοβούλιο. Έχοντας εκκαθαρίσει τον πόλεμο της Αλγερίας το 1962 και εισήγαγε ευημερία και σταθερότητα, ο Ντε Γκωλ αντιμετώπισε ωστόσο μια μεγάλης κλίμακας εξέγερση φοιτητών-εργατών το 1968. Ξεπέρασε αυτή την κρίση, αλλά εγκατέλειψε τα καθήκοντά του την επόμενη χρονιά.

Το κόμμα των Γκωλιστών και οι μετριοπαθείς εταίροι του συνέχισαν να κυριαρχούν στην πολιτική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 υπό τους διαδόχους του Ντε Γκωλ, Ζωρζ Πομπιντού και Βαλζρί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Μια ενεργειακή κρίση συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας τη δεκαετία του 1970.

Οι γενικές εκλογές του 1981 προκάλεσαν μια δραματική αλλαγή κατεύθυνσης. Ο σοσιαλιστής Φρανουά Μιτεράν έδιωξε τον νυν Ζισκάρ από την προεδρία και οι Σοσιαλιστές κέρδισαν σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Μιτεράν πρότεινε αμέσως μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των ωρών εργασίας και την επέκταση των επιδομάτων πρόνοιας. Πήρε επίσης μέτρα για την εθνικοποίηση πολλών μεγάλων τραπεζών και επιλεγμένων βιομηχανιών, αποκεντρώνοντας παράλληλα τη διοικητική εξουσία.

Όταν οι Σοσιαλιστές έχασαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία το 1986, έπρεπε να διορίσει πρωθυπουργό τον ηγέτη των Γκωλ Ζακ Σιράκ. Η κυβέρνηση Σιράκ τροποποίησε πολλές από τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε νωρίτερα ο Μιτεράν. Το 1995, ο Σιράκ εξελέγη για να διαδεχθεί τον Μιτεράν στην προεδρία. διόρισε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Alain Juppen.

Στις εξωτερικές υποθέσεις, ο Σιράκ κινήθηκε προς την αποκατάσταση της πλήρους συμμετοχής της Γαλλίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ (περικοπή από τον Ντε Γκωλ το 1966) και την επαναβεβαίωση της γαλλικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Συνέχισε την πολιτική του Μιτεράν για στενή ευθυγράμμιση με τη Γερμανία στην προσπάθεια προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), προσπάθησε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας μειώνοντας τον στρατό και μειώνοντας τα επιδόματα για τους κρατικούς υπαλλήλους.

Η δυσαρέσκεια με το υψηλό ποσοστό ανεργίας βοήθησε τη σοσιαλιστική συμμαχία να σημειώσει μια νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997 και ο ηγέτης των σοσιαλιστών Lionel Jospin έγινε πρωθυπουργός.