aerologio

Σύντομη περιγραφή της Αγγλικής ιστορίας

ιστορια αγγλιαςΗ Αγγλία ενώθηκε για πρώτη φορά από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα. Όταν αποχώρησαν (περίπου το 410), ακολούθησαν επιδρομές των Άγκλων, των Σάξονων και των Γιούτων. Εξαπλώθηκαν σιγά σιγά σε όλη τη χώρα, ιδρύοντας πολλά φυλετικά βασίλεια. Οι Σκανδιναβοί εγκαταστάθηκαν στα βόρεια και τα ανατολικά τον 9ο αιώνα, αλλά τον 10ο αιώνα η Αγγλία ήταν και πάλι ενωμένη, αυτή τη φορά υπό τους βασιλείς του Γουέσεξ.

Μετά το 1066 οι Νορμανδοί βασιλιάδες επέβαλαν μια ισχυρότερη κεντρική κυβέρνηση και ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους στο Λονδίνο. Η επιρροή του Λονδίνου εξαπλώθηκε σταδιακά, αλλά μόλις τον 16ο αιώνα οι περιφερειακές περιοχές του βορρά και της νοτιοδυτικής αφομοιώθηκαν με τον αγγλικό τρόπο ζωής. Η Ουαλία κατακτήθηκε τον Μεσαίωνα και ενσωματώθηκε με την Αγγλία τον 16ο αιώνα. Από το 1603, η Αγγλία μοιράζεται έναν κοινό μονάρχη με τη Σκωτία και το 1707 τα δύο βασίλεια ενώθηκαν πολιτικά.

Η γύρω θάλασσα έδινε ιστορικά στην Αγγλία μια ασφάλεια άγνωστη στις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν γίνει απόπειρες εισβολών, κυρίως το 1588, το 1805 και το 1940, αλλά η αγγλική άμυνα υποβοηθήθηκε από την προστατευτική τάφρο της που σχηματίστηκε από τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα.

Το 1066 αποβιβάστηκαν οι Νορβηγοι με τον Γουλιελμο τον Κατακτητη και προσεδωσαν στην Αγγλια φεουδαρχικο χαρακτηρα. Οι ευγενεις κατάφεραν ομως να μειώσουν την εξουσια του στεμματος και απεκτησαν δικαιώματα τα οποια εγιναν η αρχη για την εκδημοκράτιση της Χώρας. οταν ο βασιλιάς της Αγγλιας Εδουάρδος Γ΄ διεκδικησε το θρονο της Αγγλιας, η χώρα οδηγηθηκε στον Εκατονταετη Πολεμο” ο οποιος εληξε με την ηττα της Αγγλιας και την αποχώρηση της απο την Ευρώπη.

Απο το 1450 εως το 1485 η Αγγλια εζησε τον λεγομενο Πολεμο των Δύο Ροδων, που υποκινησαν οι δύο κλάδοι της βασιλικης οικογενειας.

Υπο την βασίλισσα Ελισάβετ (1558-1603) ο αγγλικανισμος εγινε η επισημη θρησκεια του Κράτους και Αγγλια μια ισχυροτατη ναυτικη δύναμη. Ο διάδοχος του Ιακώβου Α΄, Κάρολος Α΄ ηρθε σε ρηξη με το Κοινοβούλιο και το γεγονος αυτο οδηγησε σε επανάσταση με αρχηγο τον Κρομγουελ, ο οποιος ομως, μετά τη νικη του, επεβαλλε ουσιαστικά δικτατορια, δημιουργώντας δυναστικες διαμάχες οι οποιες σταμάτησαν οταν ο Γεώργιος Β΄ επανεφερε τις ισορροπιες.

Απο εκεινη την εποχη αρχιζει η ανάπτυξη της Αγγλιας που θα οδηγησει στον αποικισμο των Ινδιών, του Καναδά, της Νεας Ζηλανδιας, της Αιγύπτου και της Αυστραλιας.

Μετά τον Α΄ Παγκοσμιο Πολεμο, απο τον οποιο η Αγγλια βγηκε νικητρια, άρχισαν οι εξεγερσεις των αποικιακών λαών. ετσι η Αγγλια δημιούργησε το σύστημα της Κοινοπολιτειας, τον ελεύθερο συνασπισμο αποικιακών εδαφών με τη Μητροπολη. Το 1922 αναγκάστηκε να παραχωρησει μερικη ανεξαρτησια στην Ιρλανδια.

Ο Β΄ Παγκοσμιος Πολεμος ηταν μια σκληρη δοκιμασια για την Αγγλια που ομως πάλι κατάφερε και βγηκε νικητρια. Ακολούθησε η ανάπτυξη του απελευθερωτικού κινηματος των αποικιακών λαών και οι περισσοτερες αποικιες απεκτησαν κρατικη οντοτητα ειτε ως μελη της Κοινοπολιτειας ειτε ως ανεξάρτητα Κράτη.