aerologio

Γεωγραφικά στοιχεία Δανίας

δανιαΗ Δανία είναι το μικρότερο από τα σκανδιναβικά έθνη. Βρίσκεται μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας στα δυτικά και της Βαλτικής Θάλασσας στα νοτιοανατολικά, η Δανία χωρίζεται από τη Νορβηγία από το Skagerrak και από τη Σουηδία από το Kattegat και το ¯resund. Στα νότια, μοιράζεται σύνορα 68 χιλιομέτρων  με τη Γερμανία. Οι Νήσοι Φερόες και η Γροιλανδία αποτελούν μέρος της Δανίας από τον 14ο αιώνα και είναι πλέον αυτοδιοικούμενες μονάδες εντός του έθνους.

Κατά τον 9ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το όνομα Δανία (Δανία: «συνοριακή περιοχή των Δανών»). Στη συνέχεια, η Δανία κυβέρνησε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας, η οποία ανέπτυξε μια κοινή σκανδιναβική κουλτούρα. Ταυτόχρονα, λόγω της εγγύτητας της Δανίας με τη Γερμανία, η Δανία έχει επίσης επηρεαστεί από τη γερμανική κουλτούρα.

Σήμερα, η ισορροπημένη οικονομία της Δανίας, στην οποία εξάγεται μεγάλο μέρος της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής της, δίνει στη χώρα ένα από τα υψηλότερα πρότυπα διαβίωσης στον κόσμο. Μέσω των υψηλών φόρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, η Δανία απολαμβάνει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από την κυβέρνηση στον κόσμο.

ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ

daniaΤο μεγαλύτερο μέρος της Δανίας αποτελείται από τη Γιουτλάνδη, μια χερσόνησο που προεξέχει στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Καλύπτοντας 29.766 km6 (11.493 mi6), η Γιουτλάνδη αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της έκτασης της Δανίας. Η υπόλοιπη γη αποτελείται από κοντινά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Bornholm, Zealand, Falster, Fyn και Lolland, και περίπου 500 μικρότερα νησιά, περίπου 100 από τα οποία κατοικούνται. Λόγω της βαθιάς ακτής της Γιουτλάνδης και των πολλών νησιών, η Δανία έχει 7.300 km (4.500 μίλια) ακτής.

Περισσότερο από το 75% της Δανίας βρίσκεται κάτω από τα 100 μέτρα (330 πόδια) και είναι επίπεδη ή απαλά κυματιστή. Το υπόστρωμα φθάνει στην επιφάνεια σε πολύ λίγα σημεία, και οι περισσότερες από τις μορφές του εδάφους της Δανίας έχουν παγετώδη προέλευση. Κατά τη διάρκεια της Τεταρτογενούς Περιόδου (τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια), η Δανία καλύφθηκε πλήρως ή εν μέρει από στρώματα πάγου τουλάχιστον τέσσερις φορές. Το όριο της πιο πρόσφατης προέλασης πάγου σημειώνεται στη Γιουτλάνδη από μια τελική μορένα που σχηματίζει μια σειρά από χαμηλούς λόφους που εκτείνονται από βορρά-νότο μέσω της χερσονήσου. Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Γιουτλάνδης δεν είχε παγετωθεί κατά την τελευταία προέλαση των πάγων και χαρακτηρίζεται από περιστασιακές κυματοειδείς περιοχές παλαιότερων παγετώνων και εκτεταμένες επίπεδες περιοχές κάτω από άμμους και χαλίκια που ξεβράζονται δυτικά από τον παγετώνα που λιώνει. Η ανατολική Γιουτλάνδη και τα νησιά, που καλύφθηκαν από την πιο πρόσφατη προέλαση πάγου, έχουν ένα πιο κυλιόμενο τοπίο διάσπαρτο με πολλές μικρές λίμνες. Το υψηλότερο σημείο της χώρας, το Yding Skovh¿j, υψώνεται στα 173 μέτρα (568 πόδια) στην ανατολική-κεντρική Γιουτλάνδη.

Εδάφη

Οι εδαφικές συνθήκες της Δανίας ποικίλλουν πολύ. Στη δυτική Γιουτλάνδη κυριαρχούν αμμώδη ποδοζολωμένα εδάφη, χαμηλής φυσικής γονιμότητας. Μέχρι που η γεωργική πρόοδος τον περασμένο αιώνα έκανε αυτά τα εδάφη καλλιεργήσιμα, σχεδόν όλη αυτή η γη ήταν καλυμμένη από ρείκι. Η υπόλοιπη Δανία έχει διάφορους τύπους καφέ εδαφών που είναι τα πιο παραγωγικά εδάφη της χώρας. Επιπλέον, πολλές περιοχές κάποτε καλυμμένες με βάλτους και βάλτους έχουν αποξηρανθεί και σήμερα καλλιεργούνται.

Κλίμα

Η Δανία έχει ένα εύκρατο θαλάσσιο κλίμα, το οποίο είναι ήπιο για το γεωγραφικό της πλάτος. Η χώρα δέχεται το θερμαντικό αποτέλεσμα του Βορειοατλαντικού Drift, μέρος του θερμού Ρεύματος του Κόλπου. Η μέση θερμοκρασία για τον Φεβρουάριο, τον πιο κρύο μήνα, είναι 0,4¡ C (31¡ F) και για τον Ιούλιο, τον θερμότερο μήνα, 17¡ C (63¡ F). Η μέση βροχόπτωση είναι 664 mm (26 in) ετησίως. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο υγροί μήνες και οι ανοιξιάτικοι είναι οι πιο ξηροί. Η Δανία υπόκειται σε θαλάσσιες και ηπειρωτικές αέριες μάζες και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον καθημερινό καιρό, ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν.

Το παγετωνικό τοπίο της Δανίας περιέχει πολλά μικρά ρυάκια και λίμνες. Ο μεγαλύτερος ποταμός, ο GudenŒ στη Γιουτλάνδη, έχει μήκος 158 km (98 μίλια). Η μεγαλύτερη λίμνη, η Arres¿ στη βόρεια Ζηλανδία, καλύπτει 41 km6 (16 mi6). Η Δανία έχει πολλά υδάτινα σώματα με υφάλμυρο νερό (κόλποι, κολπίσκοι, λιμνοθάλασσες). Οι παγετώδεις πεδιάδες της δυτικής Γιουτλάνδης έχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειων υδάτων. Σε πολλά μέρη τα υδάτινα ρεύματα έχουν ρυθμιστεί για την ανάκτηση της γης για γεωργία.

Πανίδα και Χλωρίδα

Η Δανία είναι μέρος της ζώνης των εύκρατων φυλλοβόλων δασών της Ευρώπης. Η φυσική βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι μικτό δάσος, με κυρίαρχο δέντρο την οξιά. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα μέρη της χώρας είναι υπό καλλιέργεια σήμερα και ουσιαστικά όλα τα υπάρχοντα δάση έχουν φυτευτεί. Κωνοφόρα δέντρα επικρατούν σε μέρη των περιοχών πρώην ρείκι στη δυτική Γιουτλάνδη, και οι περιοχές με αμμόλοφους έχουν δασωθεί με έλατο και πεύκο. Η Δανία έχει δασική κάλυψη 12% και επεκτείνεται.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της καλλιέργειας, η ζωή των ζώων έχει αλλάξει ουσιαστικά. Επί του παρόντος, η Δανία έχει περίπου 500 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 300 είδη πτηνών.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η Δανία έχει έναν εθνοτικά ομοιογενή πληθυσμό που αποτελείται από Σκανδιναβούς Σκανδιναβούς. Μια σημαντική γερμανική μειονότητα ζει κυρίως στη νότια Γιουτλάνδη. Τα δανικά είναι η επίσημη γλώσσα. Τα Φερόε, που ομιλούνται στα Νησιά Φερόες, είναι μια συγγενής γλώσσα. Η Γροιλανδική, μια γλώσσα των Εσκιμώων, ομιλείται στη Γροιλανδία. Η Ευαγγελική Λουθηρανική εκκλησία (ιδρύθηκε το 1536, βλέπε Λουθηρανισμός) υποστηρίζεται από το κράτος και περίπου το 90% του πληθυσμού είναι ονομαστικά μέλη. Υπάρχει πλήρης θρησκευτική ανοχή. Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Μουσουλμάνοι είναι οι μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονότητες.

Μια εισροή μη Ευρωπαίων μεταναστών προκάλεσε αιτήματα σε ορισμένες πλευρές για περιορισμούς της μετανάστευσης τη δεκαετία του 1990. Αυτό ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στις εκλογές του 2001.

Δημογραφία

Περίπου το 85% του πληθυσμού είναι αστικός, με το 38% του συνολικού πληθυσμού να συγκεντρώνεται στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις (Κοπεγχάγη, lborg, Odense και rhus). Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η Δανία, όπως όλα τα βιομηχανικά ευρωπαϊκά έθνη, γνώρισε έντονη μετανάστευση

Παιδεία και Υγεία

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στη Δανία από το 1814. Παρέχεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που αποτελείται από εννέα χρόνια σε γενικό σχολείο, συνήθως για ηλικίες 7 έως 16 ετών. Προσφέρεται επίσης προσχολική τάξη και 10ο εθελοντικό έτος. Οι μαθητές μπορούν στη συνέχεια να συνεχίσουν για τρία ακόμη χρόνια σε ένα γυμνάσιο για να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Η Δανία έχει πέντε πανεπιστήμια, στην Κοπεγχάγη (1479), στο lborg (1974), στο rhus (1928), στο Odense (1964) και στο Roskilde (1970), και πολλά τεχνικά ιδρύματα. Τα δημοτικά λύκεια αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού συστήματος της Δανίας. Αρχικά ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα και προσφέρουν μαθήματα κυρίως για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δανίας σε ενήλικες.

Η Δανία, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, παρείχε εδώ και καιρό δωρεάν ιατρική περίθαλψη και πληρωμές σε όλους τους εργαζόμενους που προσωρινά ανίκανοι να εργαστούν λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή τοκετού. Ειδικά οφέλη για έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά μείωσαν τη βρεφική θνησιμότητα σε χαμηλό ποσοστό. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ωστόσο, υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία για το κόστος των κοινωνικών προγραμμάτων. Το 1984, οι κοινωνικές παροχές σε άτομα περιορίστηκαν μέσω της επιβολής τεστ πόρων.