Kim Jong-un: Η Κίνα στέλνει γιατρούς για να ελέγξουν την υγεία του δικτατορα

Οι εικασίες συνεχίζονται για την κατάσταση του δικτάτορα μετά από αναφορές για χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και απουσία από σημαντικά γεγονότα.
Η Κίνα έστειλε μια ομάδα στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει τον Kim Jong-un, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Το ταξίδι από τους Κινέζους γιατρούς και αξιωματούχους έρχεται εν μέσω αντιφατικών αναφορών σχετικά με την υγεία του κυβερνήτη της Βόρειας Κορέας. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι σήμαινε το ταξίδι της κινεζικής ομάδας όσον αφορά την υγεία του Κιμ.Μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία ενός ανώτερου μέλους του διεθνούς τμήματος συνδέσμου του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος έφυγε από το Πεκίνο για τη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο άτομα στο Reuters.
Το τμήμα είναι ο κύριος κινεζικός φορέας που ασχολείται με τη γειτονική Βόρεια Κορέα. Οι πηγές αρνήθηκαν να προσδιοριστούν δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.
Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το τμήμα συνδέσμου για σχόλια αργά την Παρασκευή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό αργά την Παρασκευή.

Η Daily NK, ένας ιστότοπος που εδρεύει στη Σεούλ, ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ο Κιμ αναρρώθηκε μετά από καρδιαγγειακή επέμβαση στις 12 Απριλίου. Ανέφερε μια ανώνυμη πηγή στη Βόρεια Κορέα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και ένας Κινέζος αξιωματούχος με το τμήμα συνδέσμου αμφισβήτησαν επακόλουθες αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο Κιμ ήταν σε σοβαρό κίνδυνο μετά από εγχείρηση.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι δεν είχαν εντοπίσει σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας στη Βόρεια Κορέα.Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έπεσε επίσης σε προηγούμενες αναφορές ότι ο Κιμ ήταν σοβαρά άρρωστος. «Νομίζω ότι η έκθεση ήταν λανθασμένη», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, αλλά αρνήθηκε να πει εάν είχε επικοινωνήσει με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή μια πηγή της Νότιας Κορέας είπε στο Reuters ότι η νοημοσύνη τους ήταν ότι ο Κιμ ήταν ζωντανός και πιθανότατα θα εμφανιστεί σύντομα. Το άτομο είπε ότι δεν είχε κανένα σχόλιο για την τρέχουσα κατάσταση του Κιμ ή καμία κινεζική εμπλοκή.Ένας αξιωματούχος που είναι εξοικειωμένος με την αμερικανική νοημοσύνη είπε ότι ο Κιμ ήταν γνωστό ότι είχε προβλήματα υγείας, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να συμπεράνει ότι ήταν σοβαρά άρρωστος ή ανίκανος τελικά να επανεμφανιστεί στο κοινό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε για την υγεία του Κιμ στο Fox News, αφού ο Τραμπ μίλησε, είπε: «Δεν έχω τίποτα που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας απόψε, αλλά ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ έντονα.”
Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις πιο απομονωμένες και μυστικές χώρες του κόσμου και η υγεία των ηγετών της αντιμετωπίζεται ως ζήτημα κρατικής ασφάλειας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία ή την κατάσταση του Κιμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν για τελευταία φορά σχετικά με την τοποθεσία του Κιμ όταν προήδρευσε μιας συνάντησης στις 11 Απριλίου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν ότι παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση για τα γενέθλια του παππού του, Kim Il-sung, στις 15 Απριλίου, μια σημαντική επέτειο στη Βόρεια Κορέα.
Ο Κιμ, που πιστεύεται ότι είναι 36 ετών, έχει εξαφανιστεί στο παρελθόν από κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας. Το 2014 εξαφανίστηκε για περισσότερο από ένα μήνα και η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας τον έδειξε αργότερα να περπατάει με ένα κουτάλι. Οι κερδοσκοπίες για την υγεία του εξαφανίστηκαν από το έντονο κάπνισμά του, την προφανή αύξηση βάρους από τη λήψη ισχύος και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Όταν ο πατέρας του Kim Jong-un, Kim Jong-il, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν εκείνη τη στιγμή ότι οι Κινέζοι γιατροί συμμετείχαν στη θεραπεία του μαζί με Γάλλους γιατρούς.
Το 2019, ο Xi Jinping πραγματοποίησε την πρώτη κρατική επίσκεψη σε 14 χρόνια από έναν Κινέζο ηγέτη στη Βόρεια Κορέα, η οποία εξαρτάται από το Πεκίνο για οικονομική και διπλωματική υποστήριξη.
Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και η οικονομική γραμμή για μια χώρα που πλήττεται από κυρώσεις του ΟΗΕ και ενδιαφέρεται έντονα για τη σταθερότητα της χώρας με την οποία μοιράζεται ένα μακρύ, πορώδες σύνορο.
Ο Κιμ είναι κληρονομικός ηγέτης τρίτης γενιάς που ήρθε στην εξουσία αφότου πέθανε ο πατέρας του Kim Jong-il το 2011 από καρδιακή προσβολή. Έχει επισκεφτεί την Κίνα τέσσερις φορές από το 2018.
Ο Τραμπ πραγματοποίησε πρωτοφανείς συνόδους κορυφής με τον Κιμ το 2018 και το 2019 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τον πείσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.