Χάρτης Μάλτας

Η Μάλτα είναι κράτος της νότιας Ευρώπης. Αποτελείται απο τα νησιά Μάλτα, Γκότζο, Κόμινο και άλλα μικρότερα. Έκταση: 315,6 τ.χλμ. Πληθυσμός: 363.000 κατ. Πρωτεύουσα: Βαλέτα. Γλώσσες: μαλτέζικη και αγγλική. Θρησκεία: καθολικοί. Νόμισμα: στερλίνα της Μάλτας. Πολίτευμα: Δημοκρατία μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το αρχιπέλαγος της Μάλτας ξεπροβάλλει στη νοτιοκεντρική Μεσόγειο μεταξύ της ακτής της Σικελίας και αυτής της Τυνησίας. Έχει έδαφος ανώμαλο, ασβεστώδες με ακτές ψηλές και βραχώδεις που διακόπτονται στο κεντρικό νησί από βαθείς όρμους. Το κλίμα και η βλάστηση είναι μεσογειακά. Βασικές δραστηριότητες είναι η γεωργία (δημητριακά, αμπέλια, λαχανικά, όσπρια), η κτηνοτροφία (βοοειδή και αιγοειδή) και η αλιεία. Υποτονική η βιομηχανία της Μάλτας, επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα Βαλέτα και στηρίζεται στις δραστηριότητες του λιμανιού. Οι φυσικές ομορφιές και τα μνημεία ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος (εκκλησίες, παλάτια) έλκουν ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών.

Η Μάλτα κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Την κατέλαβαν στην πρωτοϊστορική περίδο οι Φοίνικες, οι Έλληνες και οι Καρχηδόνιοι. Το 218 π.Χ. με την ρωμαϊκή κατάκτηση ενώθηκε με την επαρχία της Σικελίας. Αποτέλεσε μέρος του Βασιλείου της Ανατολής από τον 4ο ως τον 11ο αιώνα όταν καταλήφθηκε απο του Άραβες (870). Το 1091 κατακτήθηκε απο τον Ρουτζέρο τον Νορμανδό και ενώθηκε με τη Σικελία. Το 1226 παραχωρήθηκε στους Αντζιόνους και το 1283 στου Αραγονέζους. Το 1530 ο Κάρολος Ε΄ την παραχώρησε στο τάγμα του Ιωάννη των Ιεροσολύμων (αργότερα τάγμα της Μάλτας) το οποίο διατήρησε την εξουσία μέχρι το 1798 όταν οι ιππότες διώχτηκαν από τους Γάλλους. Αφού καταλήφθηκε από το ναυτικό στόλο των Άγγλων το 1800, πέρασε οριστικά στους Άγγλους με τη συνθήκη του Παρισιού το 1814.

Όταν χάθηκε η έδρα της Ιερουσαλήμ και μεταφέρθηκαν στη Ρόδο, την οποία κατέκτησαν το 1308, τα μέλη του τάγματος πήραν την ονομασία ‘’Ιππότες της Ρόδου’’ και δημιούργησαν στο νησί ένα από τα πιο βασικά εμπορικά κέντρα μεταξύ δύσης και ανατολής. Όταν διώχτηκαν από τους Τούρκους το 1522, οι ιππότες πήραν σαν Φέουδο τη Μάλτα απο τον Κάρολο Ε΄ το 1530 και το τάγμα παίρνει τη σημερινή του ονομασία. Μετά την απόδοση της Μάλτας στη Μ. Βρετανία, το τάγμα όρισε σαν τελική έδρα του τη Ρώμη, το 1834. Τα βασικά όργανα του τάγματος (που αναπτύσσει φιλανθρωπική δραστηριότητα) είναι ο Μεγάλος Μάγιστρος και το Ανώτατο συμβούλιο.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Η Μάλτα ήταν σημαντικός ναυτικός σταθμός των Άγγλων στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1964 και δέκα χρόνια αργότερα έγινε δημοκρατία. Από το 1979 έπαψε να φιλοξενεί βάσεις του ΝΑΤΟ. Διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Λιβύη. Η Μάλτα ακολουθεί μια πολιτική ουδετερότητας για την οποία εγγυούνται και τα σύμφωνα με την Ιταλία το 1980 και 1986. Το 1987, οι εργατικοί που είχαν 16 χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας-αρχικά με Ντομ Μίντωφ και αργότερα με τον Μπονίτσι – νικήθηκαν από τους εθνικιστές του Φενές Αντάμι, που το 1191 ζήτησε την προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ξανακέρδισε την εξουσία το 1992.Το τάγμα της ΜάλταςΤο τάγμα της Μάλτας έχει την καταγωγή του στην Ιερουσαλήμ. Είχε ως σκοπό την φιλοξενία στην Ιερουσαλήμ – σε ξενώνα που διατηρούσε εκεί – των εμπόρων προσκυνητών. Απέκτησε στρατιωτικά χαρακτηριστικά με τις σταυροφορίες.