το κλίμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη, δίπλα στην Ιταλία, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όλη η Ελλάδα έχει λίγο πολύ το ίδιο καιρό που αλλάζει ελάχιστα. Χιόνι μπορεί να πέσει σε οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σπάνιο, ειδικά για τα νησιά.
το κλίμα στην Ελλάδα ονομάζεται μεσογειακο ή υποτροπικο. Τα καλοκαίρια είναι μακρά, ζεστά και ξηρά και μένει συνήθως με αυτόν τον τρόπο χωρίς να πέσει βροχή για τρεις έως τέσσερις μήνες. Οι χειμώνες είναι μικροί, και ελαφρώς υγροί, το κλίμα είναι επίσης το υγρότερο κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Άνοιξη και φθινόπωρο είναι η συντομότερες εποχές, επειδή είτε βρέχει είτε κάνει ζέστη. Το κλιμα της Ελλαδας παρουσιαζει ολα τα χαρακτηριστικα του μεσογειακού κλιματος. Έχει περιορισμένη εποχη βροχων, αρκετη θερινη ξηρασια, μεγαλη ηλιοφανεια και ηπιο χειμωνα. Απο κλιματολογικης πλευρας ο χρονος μπορει να διαιρεθει σε δύο κύριες περιοδους: την ψυχρη περιοδο, που διαρκει απο τον Οκτωβριο έως το Μαρτιο και την θερμη που διαρκει απο τον Απριλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλαδα διακρινει κανεις τέσσερις κλιματικές περιοχές:
1) Ορεινη Ελλαδα,
2) Βορεια Ελλαδα,
3) Ιονιο
4) Αιγαιο.

Χαρακτηριστικα γνωρισματα του κλιματος της ορεινης περιοχης ειναι οι χαμηλές θερμοκρασιες, η μεγαλη περιοδος χιονοπτωσεων, η μεγαλη νέφωση και οι ισχυροι ανεμοι. Ο χειμωνας στην ορεινη χωρα ειναι δριμύς και το καλοκαιρι δροσερο. Χαρακτηριστικα γνωρισματα της βορειας Ελλαδας ειναι η περιορισμένη καλοκαιρινη ξηρασια και η ομοιομορφη κατανομη στο χρονο της βροχης. Ο χειμωνας εδω ειναι δριμύς και το καλοκαιρι βροχερο.

Τα χαρακτηριστικα γνωρισματα του Ιονιου ειναι ο ηπιος χειμωνα, οι αφθονες βροχές, η μικρη νέφωση και η μεγαλη ηλιοφανεια. Ειναι η πιο ηλιολουστη περιοχη της χωρας με εύκρατο ευχαριστο κλιμα. Στην περιοχη του Αγαιου χαρακτηριστικα γνωρισματα του κλιματος ειναι η μεγαλη ένταση και συχνοτητα των ανέμων, η μεγαλη ηλιοφανεια και η υγρασια.