Ταξιδιωτικός οδηγός Σαντορίνης

Η Σαντορίνη είναι ένα ηφαιστειακό νησί των Κυκλάδων ομάδα των ελληνικών νησιών. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και την Ανάφη. Είναι διάσημη για την εκπληκτική θέα, τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα από την Οία , το περίφημο κρασί της, την πόλη της Θήρας και φυσικά το ενεργό ηφαίστειο. Υπάρχουν, φυσικά, φανταστικές παραλίες όπως η παραλία της Περίσσας, ίσως η καλύτερη παραλία της Σαντορίνης, η παραλία Καμάρι , η λευκή και η κόκκινη παραλία και άλλες πολλές.

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα μεγάλα φυσικά θαύματα του κόσμου, και η έλξη της κυρίως είναι το ηφαιστειακό και θαλασσινό τοπίο του νησιού. Η διαμόρφωση του παρόντος, περίπου ημικυκλικού νησιού είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξη που συνέβη πιθανώς γύρω στο 1630 π.Χ., που κυριολεκτικά τίναξε το κυρίως νησί και σχημάτισε μια πλημμυρισμένη καλντέρα σε σχήμα ημισελήνου, στη μέση της οποίας μερικά μικρά νησιά εξακολουθούν να φέρουν μαρτυρία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Μερικοί έχουν σκεφτεί ότι αυτό το γεγονός ήταν η έμπνευση για τον μύθο της Ατλαντίδος. Ένας άλλος δημοφιλής λόγος για τον ερχομό στη Σαντορίνη είναι το θρυλικό ηλιοβασίλεμα, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου. Η Οία είναι ένα από τα λίγα μέρη του νησιού που είναι τόσο κοντά στη θάλασσα και προσφέρει μια καλή θέα προς το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη θάλασσα: σε άλλες πόλεις, ο ήλιος χάνεται πίσω από το ηφαίστειο. Επιπλέον, η πόλη των Φηρών είναι εκπληκτική.

Η Σαντορίνη είναι επίσης ένα όνομα για την οικογένεια των νησιών γύρω από τη Θήρα, αφού αποτελούσαν ένα ενιαίο νησί πριν από μια σημαντική ηφαιστειακή εκδήλωση σε περίπου 1500 π.Χ.
Η Θύρα έχει μια πλούσια ποικιλία τοπίων και των χωριών. Επισκεφτείτε το μικρό χωριό Μέσα Γωνιά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που περιέχει ένα μείγμα από ερείπια από το σεισμό του 1956 και αναπαλαιωμένες βίλες, καθώς και ένα οινοποιείο, στους πρόποδες του οικισμού. Ο Πύργος είναι ένα άλλο ξεχωριστό χωριό στην ενδοχώρα με παλιά αρχοντικά, απομεινάρια ενός Ενετικού κάστρου και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

Το νησί δεν έχει φυσική πηγή πόσιμου νερού. Πριν από τις αρχές του 1990, το νερό που ερχόταν στο νησί με δεξαμενόπλοιο από την Κρήτη. Ωστόσο, τα περισσότερα ξενοδοχεία και σπίτια έχουν πλέον πρόσβαση σε μη πόσιμο νερό της βρύσης για το πλύσιμο και το καθάρισμα που παρέχεται από μια τοπική μονάδα αφαλάτωσης.

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα, με ένα μείγμα Ενετικής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με λευκά πλακόστρωτα δρομάκια γεμάτα καταστήματα, ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφετέριες, που κρέμονται στο χείλος της καλντέρας εννιακόσια πόδια πάνω από το λιμάνι. Σε περίπτωση που φτάσετε από τη θάλασσα στο παλιό λιμάνι των Φηρών μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ από το λιμάνι ή εναλλακτικά κάντε την ανάβαση με ένα από τα εκατοντάδες μουλάρια μέχρι τα Φηρά.
Περπατώντας κατά μήκος μιας διαδρομής από τα Φηρά για περίπου είκοσι λεπτά θα βρεθείτε στο Ημεροβίγλι, όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα του μοναδικού τοπίου του νησιού από την μικρή πόλη.
Βόρεια από τα Φηρά στο υψηλότερο σημείο του νησιού είναι η πόλη της Οίας, με ασβεστωμένους τοίχους και γαλάζιους τρούλους που υψώνονται πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίου. Στο σούρουπο, η πόλη προσελκύει πλήθη από τουρίστες που έρχονται για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης, όπως φαίνονται από την Οία, έχουν τη φήμη ότι είναι μεταξύ των πιο όμορφων στον κόσμο.
Λόγω της θεαματικής και μοναδικής φυσικής ομορφιάς της Σαντορίνης, πολλοί Έλληνες τραγουδιστές έχουν επιλέξει το νησί για να γυρίσουν τα βίντεο τους. Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές έχουν γυριστεί στη Σαντορίνη, καθώς και κάποιες ταινίες του Χόλυγουντ. Γενικά Σαντορίνη αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες και διεθνείς προσωπικότητες.

Πότε να πάτε. Η σεζόν ξεκινά στις 1 Μαρτίου, που συνίστανται από ντόπιους, δεδομένου ότι δεν κάνει πολλή ζέστη και δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί τουρίστες. Η περίοδος από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο είναι εκτός εποχής. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και ξενώνες είναι κλειστά . Για εκείνους που ταξιδεύουν για την πολιτιστική εμπειρία και όχι να γνωρίσουν τις παραλίες, ίσως είναι η καλύτερη εποχή. Ο καιρός μπορεί να είναι χειμωνιάτικος, αλλά τα ξενοδοχεία και η διαμονή είναι φτηνά και δεν υπάρχουν τουρίστες.
Μπορείτε να πάτε από την Αθήνα με αεροπλάνο είναι και με πλοίο (περίπου 7 ώρες) η καταμαράν (περίπου 4 ώρες) από τον Πειραιά. Επίσης υπάρχει καθημερινή σύνδεση μεταξύ του Ηρακλείου και της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκεται βόρεια του χωριού Καμάρι. Με τακτικές πτήσεις από την Αθήνα με την Ολυμπιακή Αεροπορία και την Αιτζίαν. Η διάρκεια πτήσης από Αθήνα για Σαντορίνη είναι περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Σκαι εξπρές, συνδέει τη Σαντορίνη με άλλα δημοφιλή νησιά όπως την Κρήτη ( Ηράκλειο ), τη Ρόδο και την Μύκονο. Υπάρχουν και εποχιακές πτήσεις από Θεσσαλονίκη. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ πετούν απευθείας στη Σαντορίνη από πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Από το αεροδρόμιο υπάρχουν λεωφορεία για να Φηρά , όπου μπορείτε να αλλάξετε σε λεωφορεία για άλλες πόλεις. Τα ταξί επίσης συνήθως περιμένουν στο αεροδρόμιο. Πολλά ξενοδοχεία της Σαντορίνης προσφέρουν υπηρεσία μεταφοράς αεροδρομίου.

Από την αποβάθρα στο λιμάνι του Αθηνιού, θα βρείτε λεωφορεία και ταξί για τη μεταφορά προς την Οία, τα Φηρά, και αλλού.
Αν ταξιδεύετε με κρουαζιερόπλοιο , η εμπειρία θα σας αφήσει σίγουρα αξέχαστες αναμνήσεις. Τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στο νησί της Σαντορίνης δένουν άγκυρα ένα ή δύο χιλιόμετρα μακριά από το παλιό λιμάνι του νησιού. Οι ντόπιοι με σκάφη σας μεταφέρουν στο παλιό λιμάνι, το οποίο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια. Από εκεί μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ για να φτάσετε στην πόλη των Φηρών , το οποίο δεν θα λάβει περισσότερα από 5 λεπτά, ή αν θέλετε τις μικρές περιπέτειες, μπορείτε να οδηγήσετε ένα γαϊδουράκι, που ανεβαίνει ένα μικρό μονοπάτι στο βράχο προς τα Φηρά. Η τελευταία επιλογή θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία για όσους πληρούν τα όρια βάρους.

Το νησί έχει μια δημόσια συγκοινωνία, με λεωφορεία. Τα λεωφορεία περνάνε κάθε 30 λεπτά για κάθε επόμενη ώρα για διάφορα χωριά της Σαντορίνης.
Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από 35 εβρώ περίπου την ημέρα υπάρχουν πολλά σημεία ενοικίασης αυτοκινήτων όπου θα νοικιάσετε αυτοκίνητα, αλλά και μηχανάκια, σκούτερ και γουρούνες που ξεκινούν από 15 εβρώ περίπου έως 30 την ημέρα, αντίστοιχα. Η άδεια οδήγησης απαιτείται για την ενοικίαση δικύκλων μηχανών. Να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της Σαντορίνης το καλοκαίρι είναι τουρίστες. Ως εκ τούτου, οι οδικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ανασφαλής, με πολλούς ανθρώπους που οδηγούν όπως έχουν μάθει στις χώρες τους. Ορισμένα ξενοδοχεία συμβουλεύει την κράτηση ταξί εκ των προτέρων, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ταξί στο νησί κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Το νησί είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να διερευνηθεί συστηματικά με το ποδήλατο, ή με μερικά ταξίδια με λεωφορείο ή και με τα πόδια. Ενοικιάσεις ποδηλάτων είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν, οι περισσότερες διαφημίσεις μοτοποδηλάτων αναφέρονται σε μοτοσικλέτες, και όχι ποδήλατα . Οι χάρτες έχουν σχεδιαστεί για πεζοπόρους, εντούτοις, έτσι οι συνιστώμενες διαδρομές είναι αδιάβατες με ποδήλατο.
Η Σαντορίνη δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το ποδήλατο, δεν υπάρχουν ειδικές διαδρομές ποδηλάτου, έτσι ώστε θα πρέπει να μοιραστείτε τους δρόμους με την κυκλοφορία των οχημάτων. Επιπλέον, το νησί είναι πολύ ορεινό.
Προτεινόμενες διαδρομές, με τα πόδια από τα Φηρά στην Οία, σημειώστε ότι αυτή τη βόλτα είναι λιγότερο ωραία αντίστροφα και διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες, κατά μήκος της καλντέρας, όπως και τα μονοπάτια πάνω από την Περίσσα , το Καμάρι, και Πύργο. Ο περίπατος ανάμεσα στην Περίσσα και το Καμάρι είναι αρκετά σύντομος (μέσω Αρχαίας Θήρας), ενώ με τα πόδια από τον Πύργο είναι κάπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διέρχεται από το υψηλότερο σημείο του νησιού.

Να είστε βέβαιοι να διερευνήσετε τις περιοχές εκτός των πόλεων. Υπάρχουν όμορφα τοπία όπου η παράδοση επιβιώνει ακόμα. Σπίτια σκαμμένα σε σπήλαια , άλλα εγκαταλειμμένα και άλλα κατοικημένα, κήποι, αμπέλια, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και μικρές εκκλησίες υπάρχουν για να ανακαλύψετε.
Η Σαντορίνη συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για γαμήλιες δεξιώσεις.
Ενώ το νησί είναι γεμάτο από ξενοδοχεία και βίλες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια σπηλιές και μικρές ιδιωτικές κατοικίες, όπου κανείς δεν φαίνεται να ζει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και στη Δυτική Οία , όπου κάθε σπιθαμή φαίνεται να καταλαμβάνει κάποια βίλα. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάξει εδώ και χρόνια.

Ακτοπλοϊκές εκδρομές : προς Νέα Καμένη, Παλαιά Καμένη, Θηρασιά. Από την Οία: αναχώρηση από όρμο Αμμούδι στις 10:50 πμ λίγο αργότερα από τον όρμο Αρμένη . 1 ώρα και 30 λεπτά στη Νέα Καμένη 45 λεπτά για τις ιαματικές πηγές Παλαιά Καμένη, 2 ώρες για τη Θηρασία (με μία ώρα για το μεσημεριανό γεύμα). Τιμή περίπου 15 ευρώ για την εκδρομή.

Παραλίες
Καμάρι και Περίσσα, Κόκκινη Παραλία, αξίζει να πάρετε το λεωφορείο Κόκκινη Παραλία, Ακρωτήρι από τα Φηρά και στη συνέχεια να σκαρφαλώσετε πάνω από τα πολύ βραχώδη μονοπάτια για να φτάσετε εδώ (αν και υπάρχουν θαλάσσια ταξί που κάνουν το δρόμο προς εδώ). Η Κόκκινη Παραλία πήρε το όνομά της από τα πλούσια σε σίδηρο ιζηματογενή πετρώματα στο χείλος του γκρεμού, που δεσπόζει από πάνω, καθώς και την κόκκινη άμμο. Μπορείτε να νοικιάσετε μια ομπρέλα και ένα ζευγάρι ξαπλώστρες για 8 ευρώ. Τα πρώτα μέτρα του νερού κοντά στην ακτή είναι αρκετά πετρώδη. Ιδανική για ψαροντούφεκο, μια πληθώρα από θαλάσσια ζωή είναι παρούσα, όπως και με την Περίσσα.
Άσπρη παραλία, πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, μπορείτε να πάτε με βάρκα από την Κόκκινη Παραλία ή το Ακρωτήριο. .
Βλυχάδα, σχετικά ήσυχη παραλία. Μια ομπρέλα με 2 ξαπλώστρες κόστος περίπου 10 εβρω.
Αμμούδι, δεν είναι πραγματικά μια παραλία με άμμο, αλλά είναι μια θαυμάσια απομονωμένη περιοχή κολύμβησης προσβάσιμη από την Οία. Υπάρχει ένας δρόμος γύρω από την αθέατη πλευρά της Οίας που οδηγεί σε ένα μικρό χώρο στάθμευσης. Από εκεί, μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια περνώντας μπροστά από λίγα μικρά εστιατόρια. Υπάρχει επίσης μια πλατφόρμα σε ένα μεγάλο βράχο για βουτιές στα ανοικτά.
Περίβολος, μετά από την παραλία της Περίσσας. Έχει μπητς μπαρς και εστιατόρια.
Μονόλιθος, ήσυχη αλλά πολύ καλά οργανωμένη παραλία με όλες τις ανέσεις όπως κλαμπ, εστιατόρια, και ομπρέλες.
Μπαξέδες, αυτή είναι η κεντρική παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού. Οι Μπαξέδες είναι ένα ήσυχο μέρος με μαύρη άμμο αλλά δεν είναι η καλύτερη παραλία όταν φυσάει μελτέμι . Είναι πιο εύκολο να φτάσετε εκεί με ιδιωτικό ή νοικιασμένο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Πορι, είναι μια καταπληκτική παραλία στην ανατολική πλευρά της Σαντορίνης, όπου τα πετρώματα έχουν ένα πολύ μοναδικό κόκκινο χρώμα. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραλία για όσους δεν ενοχλούνται από την πεζοπορία. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις όπως εστιατόρια και καταστήματα.
Μέσα Πηγάδια, μια όμορφη βραχώδης παραλία κοντά στην πόλη του Ακρωτηρίου. Περίπου 800 μέτρα μακριά από το κεντρικό δρόμο στο Ακρωτήρι, υπάρχουν εστιατόρια στην παραλία.
Άγιος Γεώργιος, στο νότιο άκρο της Σαντορίνης Αυτή η παραλία έχει τα πάντα, από θαλάσσια σπορ μέχρι μπητς μπαρ. Υπάρχουν μερικές μικρές ταβέρνες εδώ και είναι το τέλειο μέρος για να ένα ήσυχο μπάνιο. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί από το Εμπορείο και την Περίσσα με ιδιωτικό ή νοικιασμένο αυτοκίνητο. Το περπάτημα είναι επίσης μια επιλογή.

Ιστορικά αξιοθέατα

Ακρωτήρι, στα νότια, περίπου 3.500 χρόνια παλιά μινωική πόλη διατηρημένη σε ηφαιστειακή τέφρα, όπως η Πομπηία, αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Σαντορίνης. Τα ερείπια, εξαιρετικά καλά διατηρημένα. Δρόμοι, κτίρια, σκάλες, ακόμα και στο δεύτερο όροφο των κτιρίων είναι ακόμα ορατά. Οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν στα ερείπια και να δούνε μινωικά αγγεία και τοιχογραφίες. Λόγω ενός ατυχήματος το Σεπτέμβριο του 2005, στο χώρο της ανασκαφής εξακολουθεί να είναι κλειστό για το κοινό.

Αρχαία Θήρα, η κλασική πόλη του νησιού είναι στο Μέσα Βουνό, 396 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.χ. από Δωριείς αποίκους με αρχηγό το Θήρα, και συνέχισε να κατοικείται μέχρι τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου. Σώζονται ερείπια που ανήκουν σε φάσεις της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Η κατοικημένη περιοχή και το μεγαλύτερο μέρος των νεκροταφείων ανασκάφηκαν από Γερμανούς αρχαιολόγους μεταξύ 1895 και 1902. Τα νεκροταφεία στις πλαγιές ΒΑ και ΒΔ του βουνού ανασκάφηκαν από τον Ν. Ζαφειρόπουλο κατά τα έτη 1961-1982.

Στα Φηρά, το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας που περιέχει μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα ερείπια του Ακρωτηρίου. Το μουσείο έχει περισσότερα αγγεία, κεραμικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης αλλά το αποκορύφωμα είναι οι τοιχογραφίες με τούς μπλε πιθήκους, ένα μυστήριο δεδομένου ότι οι ιστορικοί λένε δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρχαν ποτέ πίθηκοι στη Σαντορίνη.
Επίσης, στα Φηρά , κοντά στο σταθμό του τελεφερίκ, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα από διάφορες εποχές. Τα περισσότερα από τα εκθέματα χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο και την κλασική από την αρχαία πόλη της Θήρας.

Οι Κυκλάδες είναι παγκοσμίως γνωστές για τις γραφικές πόλεις τους τα κυβικά ολόλευκα σπίτια και τους μπλε τρούλους των εκκλησιών. Η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις πόλεις Φηρά και την Οία, των οποίων τα λευκά και παστέλ χρώματα στα σπίτια και εκκλησίες, φαινομενικά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, είναι στα βράχια της καλντέρας. Πολλά από αυτά τα παραδοσιακά σπίτια είναι χτισμένα στην πλαγιά μέσα σε σπηλιές, έχοντας έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο εσωτερικό από το εξωτερικό τους. Η αρχιτεκτονική στις γραφικές πόλεις της Σαντορίνης είναι τυπικά κυκλαδίτικη, αλλά με ισχυρές νεοκλασικές και μπαρόκ επιρροές ορατή σε πολλές από τις εκκλησίες του νησιού και δημόσια κτίρια.

Καταδύσεις. Η Σαντορίνη έχει 5 επιχειρήσεις καταδύσεων. Οι τιμές είναι συνήθως γύρω στα 80 εβρώ για δυο καταδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκμίσθωσης εξοπλισμού, μεταφοράς και, συνήθως, ένα ελαφρύ γεύμα. Οι τιμές είναι μερικές φορές χαμηλότερες όταν η κράτηση γίνεται άμεσα μέσω του καταστήματος κατάδυσης, παρά μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου.

Φαγητό. Στα τοπικά προϊόντα και σπεσιαλιτέ συμπεριλαμβάνονται η λευκή μελιτζάνα, κάππαρη, φάβα, μια ποικιλία ντοματοκεφτέδες , με ολόκληρες φέτες ντομάτας τηγανισμένες σε κουρκούτι, ντολμάδες, ντολμαδάκια, δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα στις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα και να είστε βέβαιοι να ζητήσετε την τοπική ντομάτα στη σαλάτα σας που είναι πολύ γλυκιά.
Εάν αποφασίσετε να φάτε ή να πιείτε σε μια ταβέρνα με θέα την καλντέρα ή σε αυτές που έχουν πολύ καλή θέα στο ηλιοβασίλεμα, οι τιμές είναι ακριβότερες.
Για όσους αγαπούν τη μεσογειακή διατροφή, φρέσκα ψάρια, λαχανικά και κροατικά μπορεί να βρεθούν σε διάφορα εστιατόρια με προσιτές τιμές (κατά μέσο όρο 40 ευρώ για δύο) στο Ημεροβίγλι, Οία, και τα Φηρά. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, μείνετε μακριά από τα μέρη που είναι εμπορικά και πηγαίνετε προς τις οικογενειακή ταβέρνες που βρίσκονται κοντά τις μικρότερες παραλίες και τις κοινότητες. Επισκεφτείτε τα τοπικά οινοποιεία για να απολαύσετε τα τοπικά κρασιά.

Διαμονή. Η Σαντορίνη διαιρείται σε δύο τμήματα, τη δυτική πλευρά του νησιού και την ανατολική. Σαντορίνη οφείλει τη δημοτικότητά της, κυρίως προς τη δυτική πλευρά. Εκεί όπου είναι η καλντέρα, τα Φηρά και η Οία. Από αυτή την πλευρά τα περισσότερα ξενοδοχεία της Σαντορίνης έχουν καταπληκτική θέα στην καλντέρα, το ηφαίστειο, τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχει φυσικά ένα μειονέκτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού κάνετε την κράτησή σας. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων που είναι χτισμένα πάνω στην καλντέρα έχουν πολλά σκαλοπάτια, συνήθως ενοχλητικό για τους τουρίστες που δεν είναι διατεθειμένοι να ανέβενουν πάνω-κάτω όλη την ώρα. Υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι ειδικά προσανατολισμένα προς ζευγάρια και νεόνυμφους. Τα περισσότεροι πολυτελή θέρετρα στη Σαντορίνη βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Η ανατολική πλευρά της Σαντορίνης μοιάζει με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά των Κυκλάδων. Στην Σαντορινη ξενοδοχεια θα βρειτε επισης στις παραλίες του νησιου, ιδιαίτερα στο Καμάρι της Σαντορίνης, που προσελκύουν επίσης πολλούς τουρίστες, κυρίως τους νέους και τις οικογένειες. Αυτά τα ξενοδοχεία προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερα δωμάτια και πισίνες από εκείνα που στην άλλη πλευρά του νησιού. Λάβετε υπόψη ότι οι τιμές των ξενοδοχειων καθορίζονται συχνά ανάλογα με τη θέα του δωματίου, η οποία καθιστά τα ξενοδοχεία στην ανατολική πλευρά της Σαντορίνης, πολύ φθηνότερα από αυτά στη δυτική πλευρά.
Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η κράτηση διαμονή σας εκ των προτέρων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν λίγα δωμάτια και γεμίζουν γρήγορα. Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία του νησιού είναι κλειστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια ή μετά το Πάσχα και συνήθως κλείνουν κατά το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως και σε άλλα ελληνικά νησιά ,ο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θεωρούνται υψηλής περιόδου.