Τζων Σταινμπεκ

τζων σταινμπεκΟ Τζον Στάινμπεκ ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ και Πούλιτζερ και συγγραφέας των ποντικών και ανθρώπων, των σταφυλιών της οργής και της ανατολικής εδέμ. Ο Στάινμπεκ παράτησε το κολέγιο και εργάστηκε ως χειρωνακτικός εργάτης πριν πετύχει ως συγγραφέας. Τα έργα του συχνά πραγματεύονταν κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Το μυθιστόρημά του το 1939, The Grapes of Wrath, για τη μετανάστευση μιας οικογένειας από το Oklahoma Dust Bowl στην Καλιφόρνια, κέρδισε ένα βραβείο Πούλιτζερ και ένα Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Ο Στάινμπεκ υπηρέτησε ως πολεμικός ανταποκριτής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962.

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση

Ο John Ernst Steinbeck Jr. γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1902 στο Salinas της Καλιφόρνια. Ο Στάινμπεκ ανατράφηκε με μέτρια μέσα. Ο πατέρας του, Τζον Ερνστ Στάινμπεκ, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε πολλές διαφορετικές δουλειές για να κρατήσει την οικογένειά του σιτισμένη: Ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ζωοτροφών και σιτηρών, διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο αλεύρων και υπηρέτησε ως ταμίας της κομητείας Monterey. Η μητέρα του, Olive Hamilton Steinbeck, ήταν πρώην δασκάλα.

Ως επί το πλείστον, ο Στάινμπεκ είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Ήταν ντροπαλός αλλά έξυπνος. Σχημάτισε μια πρώιμη εκτίμηση για τη γη και ιδιαίτερα την κοιλάδα Salinas της Καλιφόρνια, κάτι που θα τον ενθάρρυνε σε μεγάλο βαθμό στη μετέπειτα συγγραφή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Στάινμπεκ αποφάσισε να γίνει συγγραφέας σε ηλικία 14 ετών, κλείνοντας συχνά τον εαυτό του στην κρεβατοκάμαρά του για να γράψει ποιήματα και ιστορίες.

Το 1919, ο Στάινμπεκ εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – μια απόφαση που είχε να κάνει περισσότερο με την ευχαρίστηση των γονιών του παρά οτιδήποτε άλλο – αλλά ο εκκολαπτόμενος συγγραφέας θα αποδεικνυόταν ότι δεν είχε μεγάλη χρησιμότητα για το κολέγιο.

Τα επόμενα έξι χρόνια, ο Στάινμπεκ μπήκε και έφυγε από το σχολείο, τελικά εγκατέλειψε οριστικά το 1925, χωρίς πτυχίο.

Ακολουθώντας το Στάνφορντ, ο Στάινμπεκ προσπάθησε να το κάνει ως ανεξάρτητος συγγραφέας. Μετακόμισε για λίγο στη Νέα Υόρκη, όπου βρήκε δουλειά ως οικοδόμος και δημοσιογράφος εφημερίδων, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου έπιασε δουλειά ως φύλακας στη λίμνη Tahoe και ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα.

Τα βιβλία του Τζον Στάινμπεκ

Ο Στάινμπεκ έγραψε 31 βιβλία κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα περιλαμβάνουν τα Ποντίκια και Άντρες (1937), Σταφύλια της οργής (1939) και Ανατολικά της Εδέμ (1952).

«Of Mice and Men» (1937)

Δύο φτωχοί μετανάστες εργάτες, ο Τζορτζ και η Λένι, εργάζονται για το αμερικανικό όνειρο στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Λένι, ο οποίος έχει μια ελαφριά νοητική αναπηρία, είναι σταθερά πιστός στον φίλο του Τζορτζ, αλλά έχει τη συνήθεια να μπαίνει σε μπελάδες. Στόχος τους: να κατέχουν ένα στρέμμα γης και μια παράγκα. Αφού και οι δύο εξασφάλισαν δουλειές στα χωράφια της κοιλάδας Salinas – της πατρίδας του Steinbeck – το όνειρό τους φαίνεται πιο εφικτό από ποτέ. Ωστόσο, οι κλίσεις του Λένι τελικά τον βάζουν ξανά σε μπελάδες, καταλήγοντας σε τραγική κατάληξη και για τους δύο άντρες. Το βιβλίο μετατράπηκε αργότερα σε θεατρικό έργο του Μπρόντγουεϊ και τρεις ταινίες.

«The Grapes of Wrath» (1939)

Θεωρούμενο ευρέως το καλύτερο και πιο φιλόδοξο μυθιστόρημα του Στάινμπεκ, αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας της Οκλαχόμα και τον αγώνα της να χαράξουν μια νέα ζωή στην Καλιφόρνια στο απόγειο της Μεγάλης Ύφεσης, το βιβλίο κατέγραψε τη διάθεση και την αγωνία του έθνους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρονική περίοδος. Στο απόγειο της δημοτικότητάς του, το The Grapes of Wrath πούλησε 10.000 αντίτυπα την εβδομάδα.

«The Pearl» (1947)

Αυτή η ιστορία, βασισμένη σε ένα μεξικάνικο παραμύθι, εξερευνά την ανθρώπινη φύση και τις δυνατότητες της αγάπης. Ο Κίνο, ένας φτωχός δύτης που μαζεύει μαργαριτάρια από τον πυθμένα του ωκεανού, ζει με τη σύζυγό του Χουάνα και το βρέφος γιο τους Κογιοτίτο δίπλα στη θάλασσα. Την ίδια μέρα που ο Κογιοτίτο τσιμπήθηκε από σκορπιό και ο γιατρός της πόλης τον απομακρύνει επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ο Κίνο βρίσκει το μεγαλύτερο μαργαριτάρι που έχει δει ποτέ σε μια από τις βουτιές του. Το μαργαριτάρι, που φέρνει τη δυνατότητα της μεγάλης περιουσίας, πυροδοτεί τη ζήλια των γειτόνων και τελικά γίνεται ένας επικίνδυνος πράκτορας του κακού.

«Ανατολικά της Εδέμ» (1952)

Για άλλη μια φορά τοποθετείται στη γενέτειρα του Στάινμπεκ, το Σαλίνας της Καλιφόρνια, αυτή η ιστορία ακολουθεί τις διασταυρούμενες ιστορίες δύο οικογενειών αγροτών, των Τράσκ και των Χάμιλτον, από τον Εμφύλιο μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ζωές τους αναπαράγουν την πτώση του Αδάμ και της Εύας και τον ανταγωνισμό. του Κάιν και του Άβελ. Το βιβλίο μεταφέρθηκε αργότερα σε μια ταινία του 1955 σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν και με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν στον πρώτο του μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο. Ο Ντιν αργότερα προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία του, την οποία έλαβε μετά θάνατον.

Μερικά από τα άλλα έργα του Στάινμπεκ περιλαμβάνουν το Κύπελλο του Χρυσού (1929), Τα Βοσκοτόπια του Ουρανού (1932) και Σε έναν Άγνωστο Θεό (1933), τα οποία απέσπασαν χλιαρές κριτικές. Μόλις κυκλοφόρησε το Tortilla Flat (1935), ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα για τη ζωή του παισάνο στην περιοχή του Μοντερέι, που ο συγγραφέας σημείωσε πραγματική επιτυχία.

Βραβεία

Το 1940, ο Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τα Σταφύλια της Οργής. Το 1962, ο συγγραφέας έλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας — «για τα ρεαλιστικά και ευφάνταστα γραπτά του, που συνδυάζουν όπως κάνουν το συμπαθέστατο χιούμορ και την έντονη κοινωνική αντίληψη». Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Στάινμπεκ είπε ότι το καθήκον του συγγραφέα ήταν «να βυθίσει στο φως τα σκοτεινά και επικίνδυνα όνειρά μας με σκοπό τη βελτίωση».

Μετέπειτα ζωή

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στάινμπεκ υπηρέτησε ως πολεμικός ανταποκριτής για τη New York Herald Tribune.

Την ίδια περίπου περίοδο, ταξίδεψε στο Μεξικό για να συλλέξει θαλάσσια ζωή με τον φίλο του Edward F. Ricketts, θαλάσσιο βιολόγο. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο Sea of ​​Cortez (1941), το οποίο περιγράφει τη θαλάσσια ζωή στον Κόλπο της Καλιφόρνια.

Σύζυγοι και παιδιά

Ο Στάινμπεκ παντρεύτηκε τρεις φορές και είχε δύο γιους. Το 1930, ο Στάινμπεκ γνώρισε και παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Κάρολ Χένινγκ. Την επόμενη δεκαετία, ασχολήθηκε με τη συγγραφή του με την υποστήριξη και τον μισθό της Carol, μέχρι που το ζευγάρι χώρισε το 1942.

Ο Στάινμπεκ ήταν παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Γκουίντολιν Κόνγκερ, από το 1943 έως το 1948. Το ζευγάρι είχε μαζί δύο γιους, τον Τόμας (γενν. 1944) και τον Τζον (γενν. 1946). Το 1950, ο Steinbeck παντρεύτηκε την τρίτη σύζυγό του, Elaine Anderson Scott. Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι τον θάνατό του το 1968.