Τζερόνιμο

Τζερόνιμο ο θρυλικός αρχηγός των Απάτσι

τζερονυμοΟ Τζερόνιμο γεννήθηκε το 1829 στη νότια Αριζόνα, ήταν ένας ηγέτης του πολέμου των Απάτσι που διακρίθηκε για τις αντάρτικες επιδρομές του εναντίον των μεξικανικών και αργότερα των αμερικανικών στρατευμάτων στα νοτιοδυτικά της Αμερικής. Μέλος της φυλής Ντεινταλ των Τσιρικαουα Apache, ονομαζόταν Γκογιαθλει (που σημαίνει “αυτός που χασμουριέται”) στα Απάτσι.

Το 1850, η δολοφονία της πρώτης γυναίκας και των παιδιών του από ενέδρα πυροδότησε στο Geronimo ένα αθάνατο μίσος για τους Μεξικανούς. Ως αρχηγός των εκδικητικών Απάτσι στο Arispe στη Σονόρα, έκανε τόσο τολμηρά κατορθώματα που οι Μεξικανοί τον ξεχώρισαν με τον σομπρικέ Τζερόνιμο (ισπανικά για το «Jerome»). Κάποιοι απέδωσαν τις πολυάριθμες επιτυχίες του στις επιδρομές σε δυνάμεις που του απονέμουν υπερφυσικά όντα, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου άτρωτου στις σφαίρες.

Η πολεμική καριέρα του Τζερόνιμο συνδέθηκε με εκείνη του κουνιάδου του, Τζου, αρχηγού της Τσιρικάουα. Αν και δεν ήταν κληρονομικός ηγέτης, ο Τζερόνιμο εμφανιζόταν έτσι στους ξένους επειδή συχνά ενεργούσε ως εκπρόσωπος του Τζου, ο οποίος είχε πρόβλημα ομιλίας. Το 1875, οι αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον Τζερόνιμο ως τον κύριο αντίπαλο της πολιτικής για την ενοποίηση όλων των Απάτσι και ζήτησαν τον απαγχονισμό του για να τερματιστεί η αναστάτωση.

Όταν οι Τσιρικαουα απομακρύνθηκαν βίαια (1876) σε άνυδρη γη στο San Carlos, στην ανατολική Αριζόνα, ο Geronimo κατέφυγε με μια ομάδα οπαδών στο Μεξικό. Σύντομα συνελήφθη και επέστρεψε στη νέα κράτηση. Για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1870, αυτός και ο Juh εναλλάσσονταν μεταξύ επιθέσεων επιδρομών και μιας ήρεμης ζωής στην κράτηση, αλλά με τη δολοφονία ενός προφήτη Απάτσι το 1881, επέστρεψαν σε δραστηριότητες επιδρομών πλήρους απασχόλησης από ένα μυστικό στρατόπεδο. στα βουνά Sierra Madre.

Τον Μάιο του 1882, πρόσκοποι των Απάτσι που εργάζονταν για τον στρατό των ΗΠΑ αιφνιδίασαν τον Τζερόνιμο στο καταφύγιό του στο βουνό και συμφώνησε να επιστρέψει με τους ανθρώπους του στην κράτηση. Μετά από ένα χρόνο γεωργίας, η ξαφνική σύλληψη και φυλάκιση του πολεμιστή Απάτσι Ka-ya-ten-nae, μαζί με φήμες για επικείμενες δίκες και απαγχονισμούς, ώθησαν τον Geronimo να τραπεί σε φυγή στις 17 Μαΐου 1885, με 35 πολεμιστές και 109 γυναίκες, παιδιά. , και τους νέους.

Τον Ιανουάριο του 1886, πρόσκοποι των Απάτσι διείσδυσαν στο φαινομενικά απόρθητο κρησφύγετο του Τζου. Αυτή η ενέργεια οδήγησε τον Τζερόνιμο να παραδοθεί (25 Μαρτίου 1886) στον στρατηγό Τζορτζ Κρουκ. Ο Τζερόνιμο αργότερα διέφυγε αλλά τελικά παραδόθηκε στον στρατηγό Νέλσον Μάιλς στις 4 Σεπτεμβρίου 1886. Η κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία της και μετέφερε τον Τζερόνιμο και σχεδόν 450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά Απάτσι στη Φλόριντα για περιορισμό στα Φορτ Μάριον και Πίκενς. Το 1894 μεταφέρθηκαν στο Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα όπου πέθανε το 1909.