Ο Ιζνογκουντ και η Αγιά Σοφιά

αγια σοφια

παγκοσμιο συμβουλιο εκκλησιωνΤο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών κάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιστρέψει την απόφασή του να μετατρέψει το περίφημο μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Σε επιστολή προς τον Ερντογάν, το Συμβούλιο, το οποίο απαριθμεί 350 εκκλησίες ως μέλη, δήλωσε ότι η κίνηση θα σπείρει διχασμό.
Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Κωνσταντινούπολη είναι μουσείο από το 1934.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του την Παρασκευή μετά από δικαστική απόφαση που ακύρωσε το καθεστώς του μουσείου.
Η Αγία Σοφία χτίστηκε πριν από 1.500 χρόνια ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός, αλλά μετατράπηκε σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση το 1453.Μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης, κοσμικής Τουρκίας.
Έκτοτε, οι θρησκευτικές υπηρεσίες έχουν απαγορευτεί στον ιστότοπο, αλλά οι ευσεβείς μουσουλμάνοι έχουν μακρά εκστρατεία για να επιτρέπεται η λατρεία.Τι λέει η επιστολή;
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών με έδρα τη Γενεύη αναφέρει ότι εκπροσωπεί περισσότερους από 500 εκατομμύρια Χριστιανούς.

Η επιστολή προέρχεται από τον Ιωάν Σάουκα, προσωρινό γενικό γραμματέα, ο οποίος λέει ότι το Συμβούλιο αισθάνεται «θλίψη και απογοήτευση».

αγια σοφια“Αποφασίζοντας να μετατρέψετε την Αγία Σοφία πίσω σε ένα τζαμί, αντιστρέψατε αυτό το θετικό σημάδι του ανοίγματος της Τουρκίας και το άλλαξατε σε ένα σημάδι αποκλεισμού και διχασμού, η απόφαση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα αβεβαιότητες, υποψίες και δυσπιστία, υπονομεύοντας όλες τις προσπάθειές μας να φέρουμε κοντά άτομα διαφορετικών θρησκειών στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεργασίας.
Προκειμένου να προωθηθεί η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός, ο διάλογος και η συνεργασία και να αποφευχθεί η καλλιέργεια παλαιών εχθρών και διχασμών, σας ζητούμε επειγόντως να επανεξετάσετε και να αντιστρέψετε την απόφασή σας”, συνεχίζει η επιστολή.

Τι είπε ο Ερντογάν;
Η υπόθεση αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υψηλότερο διοικητικό όργανο της Τουρκίας, μετά από αναφορά μιας ΜΚΟ – της Ένωσης για την Προστασία των Ιστορικών Μνημείων και του Περιβάλλοντος.
Υποστήριξε ότι το κτίριο ήταν ιδιοκτησία του Οθωμανού Σουλτάνου Μεχμέτ, υπεύθυνου για τη μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί.
Το ζήτημα υπογράμμισε τη σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν η Τουρκία να παραμείνει κοσμική και της συντηρητικής θρησκευτικής βάσης του Προέδρου Ερντογάν.
“Όπως όλα τα τζαμιά μας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους”, είπε.

Σήμερα η Τουρκία είχε «435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία», ενώ «λίγα κτίρια που είχαν χτίσει οι πρόγονοί μας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα».Ποια άλλη αντίδραση υπήρχε;
Η ΟΥΝΕΣΚΟ εξέφρασε βαθιά λύπη για την κίνηση και κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο “χωρίς καθυστέρηση”.
Ο επικεφαλής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει καταδικάσει την κίνηση.
Η Ελλάδα, που φιλοξενεί πολλά εκατομμύρια Ορθόδοξων οπαδών, την χαρακτήρισε «ανοιχτή πρόκληση στον πολιτισμένο κόσμο».
Η Εκκλησία στη Ρωσία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα στον κόσμο, εξέφρασε αμέσως τη λύπη της για το γεγονός ότι το τουρκικό δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του κατά την απόφαση για την Αγία Σοφία.
Και ο πιο διάσημος συγγραφέας της Τουρκίας, Ορχάν Παμούκ, δήλωσε στο BBC: «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που φωνάζουν εναντίον αυτού, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται».

πηγή bbc