ΟΥΦΟ ΑΤΙΑ και ουφολογια

Τα Αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα ΑΤΙΑ, ή ΟΥΦΟ, είναι κάθε εναέριο αντικείμενο που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο με την όραση ή τα ραντάρ. Οι περισσότερες πρώτες εκθέσεις για ΑΤΙΑ- ΟΥΦΟ αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν εσφαλμένες εκτιμήσεις συμβατικών αντικειμένων ή άλλα οπτικά και ουράνια φαινόμενα, ή ψευδαισθήσεις ή απλά, φάρσες. Ένα μικρό ποσοστό των εκθέσεων παραμένουν ανεξήγητα.

Η ημερομηνία της παλαιότερης παρατήρησης ΑΤΙΑ στην ιστορία είναι άγνωστη, και τα αποδεικτικά στοιχεία για τις εν λόγω αναγνωρίσεις είναι λιγοστά και καθαρά θεωρητικά, παρά τους ισχυρισμούς διαφόρων βιβλίων σχετικά με το θέμα. Οι ερευνητές σηματοδοτούν γενικά την αρχή του φαινόμενου των ΟΥΦΟ πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Η επόμενη σημαντική ομάδα εκθέσεων ήρθε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο από πιλότους των Συμμάχων όσο και του Άξονα. Οι πιλότοι ανέφεραν ότι είδαν παράξενα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία ονόμαζαν Φου Φαιτερς σε ελεγχόμενη πτήση γύρω από τα αεροπλάνα τους. Το 1946 στην Ευρώπη, κυρίως στη Σκανδιναβία, αναφέρθηκαν σε μεγάλη κλίμακα διοπτεύσεις σιωπηλών “πυραύλων φάντασμα”. Τίποτα από αυτά τα φαινόμενα δεν έχει ερμηνευτεί ικανοποιητικά.

Το φαινόμενο των ΑΤΙΑ άρχισε να γίνετε ευρύτερα γνωστό στο κοινό στις 24 Ιουνίου του 1947, όταν ο Αμερικανός πιλότος Κένεθ Αρνολντ ανέφερε εννέα ιπτάμενα αντικείμενα σε όλη την πορεία του αεροπλάνου του στον ουρανό πάνω από την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Η περιγραφή του για τις κινήσεις τους σαν «πιατάκια πηδώντας πάνω από το νερό” γέννησε τον όρο “ιπτάμενος δίσκος”. Τέτοια σχήματα έχουν αναφερθεί συχνά από τότε. Αντικείμενα που μοιάζουν με πούρα, τετράγωνα, μπάλες, τρίγωνα, δαχτυλίδια, και καπέλα έχουν επίσης αναφερθεί, όπως και ότι είναι άμορφα  αντικείμενα και τους αλλάζει σχήμα . Οι αναγνωρίσεις έχουν λάβει χώρα σχεδόν σε κάθε χώρα, και η συντριβή ενός τέτοιου αντικειμένου στην έρημο κοντά στο Ρόσγουελ της πολιτείας του Ν.Μεξικού το 1947 έχει γίνει μέρος της μυθολογίας των ΑΤΙΑ.

Μερικές φορές ο αριθμός των εμφανίσεων ΟΥΦΟ αυξάνεται ραγδαία. Για παράδειγμα, τα κύματα των παρατηρήσεων που έλαβαν χώρα στη Γαλλία και την Ιταλία το 1954, στη Νέα Γουινέα το 1958, και στην ΕΣΣΔ το 1967. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κύματα έχουν συμβεί σε κάθε δεκαετία. Οι ερευνητές ΟΥΦΟ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ή να εξηγήσουν αυτά τα κύματα. Οι προσπάθειες για να τα συνδέσουν με την δημοσιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα ΑΤΙΑ, ως κάποια μορφή «υστερικών μεταδόσεων”, ή “κοινωνικής πίεσης” έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. Η εντατική δημοσιότητα ώθησε κάποιους ανθρώπους να αναφέρουν θεάσεις που είχαν γίνει προηγουμένως, αλλά η δημοσιότητα δεν θεωρείται υπεύθυνη για τις νέες αναφορές.

Μια μελέτη των εκθέσεων δείχνει ότι οι εμφανίσεις ΑΤΙΑ είναι τυχαίες και οι μάρτυρες δεν μπορούν να ταξινομηθούν. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών, ωστόσο, προέρχονται από ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, παρά από εκείνους που ζουν σε αστικές περιοχές.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προσπάθησε να μελετήσει το φαινόμενο των ΟΥΦΟ από το 1948 – 1969 μέσω του σχεδίου “Γαλάζιο Βιβλίο” . Μετά τη συλλογή αναφορών για 21 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ΑΤΙΑ δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, και ότι δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις ότι τα ΑΤΙΑ ήταν εξωγήινης προέλευσης. Το 1953, όμως, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών πρότεινε ότι η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την υστερία των ΟΥΦΟ ως ένα ψυχολογικό όπλο πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως εκ τούτου, από το 1953 – 1969, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ασχολείται κυρίως με τη συχνότητα αναφορών εμφάνισης ΟΥΦΟ  και ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά την ιδέα ότι τα ΑΤΙΑ καθαυτά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μοναδικά φαινόμενα.