Οι μαύρες τρύπες του διαστήματος

Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές όπου η συνήθισμενη βαρύτητα έχει γίνει τόσο ακραία ώστε να καταβάλλει όλες τις άλλες δυνάμεις στο Σύμπαν, τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας – ακόμη και το φως.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες. Ξέρουμε πώς γεννιούνται, ότι λαμβάνουν χώρα, και οτι υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη. Ακομη γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε αν πεφταμε σε μια. Ανακαλύψεις μας έχουν αποκαλύψει ένα από τα πιο περίεργα αντικείμενα στο Σύμπαν, και υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε.

Η κοντινότερη μαύρη τρύπα είναι πολλά έτη φωτός μακριά, έτσι δεν έχετε να ανησυχείτε για τις απειλές για τη Γη. Αυτό είναι όσο πιο κοντά θα φτάσετε ποτέ σε ένα. Ελάτε λοιπόν να εξερευνήσετε!

Μια μαύρη τρύπα είναι ένα αντικείμενο που είναι τόσο συμπαγής (με άλλα λόγια, έχει αρκετή μάζα σε ένα αρκετά μικρό όγκο) και η βαρυτική δύναμη του είναι αρκετά ισχυρή για να εμποδίσει το φως ή οτιδήποτε άλλο από τη διαφυγή.

Η ύπαρξη των μαύρων τρυπών προτάθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, με βάση τους γνωστούς νόμους της βαρύτητας. Οσο πιο μαζικο ειναι ένα αντικείμενο, ή οσο μικρότερο το μέγεθός του, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρυτική δύναμη αισθητή στην επιφάνειά του. Ο John Michell και ο Pierre-Simon Laplace υποστήριξαν ότι εάν ένα αντικείμενο ήταν είτε εξαιρετικά μεγάλο ή πολύ μικρο, μπορεί να μην είναι καθόλου δυνατόν να διαφύγουν της βαρύτητας του. Ακόμα και το φως θα μπορούσε για πάντα να συλληφθή.

Το όνομα “μαύρη τρύπα” εισήχθη από τον John Archibald Wheeler το 1967 και έχει γίνει ακόμη και ένας κοινός όρος για κάθε είδους μυστηριώδη απύθμενο πηγάδι. Οι φυσικοί και οι μαθηματικοί ανακάλυψαν ότι ο χώρος και ο χρόνος κοντά σε μαύρες τρύπες έχουν πολλές ασυνήθιστες ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, οι μαύρες τρύπες έχουν γίνει ένα αγαπημένο θέμα για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, οι μαύρες τρύπες δεν είναι μυθοπλασία. Δεν μπορούμε να δούμε τις μαύρες τρύπες, αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε ουσίες που υπάγονται σε μαύρες τρύπες και προσελκύονται από τις μαύρες τρύπες. Με τον τρόπο αυτό, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει και μετρησει τη μάζα των πολλών μαύρων τρυπων στο Σύμπαν μέσα από προσεκτικές παρατηρήσεις του ουρανού. Τώρα ξέρουμε ότι το Σύμπαν μας είναι κυριολεκτικά γεμάτο με δισεκατομμύρια μαύρες τρύπες.