Ξενοδοχείο πάνω απο τα ερείπια της Αντιοχειας

Ένα εξαιρετικό νέο πολυτελές ξενοδοχείο άνοιξε στην Αντάκια της Τουρκίας, νωρίτερα αυτό το έτος και είναι ταυτόχρονα ένα θαύμα μηχανικής, μια αρχιτεκτονική ομορφιά και ένας παγκόσμιας κλάσης αρχαιολογικός χώρος.
Όπως και τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, Το Museum Hotel Antakya είναι προσωρινά κλειστό λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά δέχεται κρατήσεις από τον Ιούνιο και μετά ..
Δέκα χρόνια στα σκαριά, το σύγχρονο ξενοδοχείο 200 δωματίων “επιπλέει” σε χαλύβδινες κολώνες πάνω από το Μουσείο Αρχαιολογίας Necmi Asfuroğlu, το οποίο περιέχει περίπου 35.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. από 13 πολιτισμούς.Η ιστορία ξεκίνησε το 2009, όταν η οικογένεια Asfuroğlu έσπασε το έδαφος σε αυτό που επρόκειτο να είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο – και ανακάλυψε ερείπια από την αρχαία πόλη της Αντιόχειας, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της σημερινής σημερινής Αντάκια.
Τα αρχικά σχέδια για την περιοχή έγιναν ανεφάρμοστα, αλλά η οικογένεια αγκάλιασε την πρόκληση. Συνεργάστηκαν με το Δήμο Της Αντάκιας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι και το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικών και Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων των Άδανων στη μεγαλύτερη συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1930.
Κατά τη διάρκεια του 10ετούς προγράμματος, αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μονοώροφο μωσαϊκό δαπέδου στον κόσμο — περίπου 1.050 τετραγωνικά μέτρα — και το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα του Έλληνα θεού Έρως στον κόσμο βρέθηκε εντελώς άθικτο.Πώς χτίζεις πάνω σε έναν πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο που δεν μπορείς καν να σταθείς; Η οικογένεια Asfuroğlu προσέλαβε τον βραβευμένο Τούρκο αρχιτέκτονα Emre Arolat για να σχεδιάσει το “πλωτό” ξενοδοχείο.
Περίπου 20.000 τόνοι δομικού χάλυβα — τέσσερις φορές περισσότεροι από τον Πύργο του Άιφελ — συγκολλήθηκαν με το χέρι σε ειδικό εργοστάσιο κοντά στην Ιστανμπούλ.
Το κόστος κατασκευής διογκώθηκε σε 120 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από τέσσερις φορές την αρχική τους εκτίμηση.
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου Timur Asfuroğlu λέει σε ένα από τα βίντεο του ξενοδοχείου σχετικά με το έργο, “Όταν μιλήσαμε ανάμεσά μας ως αδέλφια, δεν θέλαμε πραγματικά να θέσει τόσα πολλά χρήματα σε αυτό, καθώς είναι κάτι ανεπανόρθωτο.” Αλλά πρόεδρος Necmi Asfuroğlu τους έπεισε ότι “αυτό θα ήταν ένα παγκόσμιο έργο και μια κληρονομιά θα αφεθεί στην ανθρωπότητα.”