Ιστορία της Σκωτίας

Σύντομη ιστορία της Σκωτίας

σκωτια ιστοριαΗ Σκωτία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και κυβερνάται κυρίως από το Westminster. Ο υπουργός Εξωτερικών για τη Σκωτία διοικεί τα κυβερνητικά υπουργεία που σχετίζονται με την πρόνοια και την οικονομία. Η Σκωτία εκπροσωπείται στο βρετανικό κοινοβούλιο από 72 μέλη, 6 από τα οποία (1997) είναι Σκωτσέζοι εθνικιστές.

Το νομικό σύστημα της Σκωτίας είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης Μεγάλης Βρετανίας. Το High Court of Justiciary είναι το ανώτατο ποινικό δικαστήριο και το αστικό του αντίστοιχο είναι το Court of Session. Για τους σκοπούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Σκωτία χωρίστηκε σε 33 κομητείες μέχρι το 1975, όταν οι κομητείες αναδιοργανώθηκαν σε 9 διοικητικές περιφέρειες. Το 1996 οι περιφέρειες αντικαταστάθηκαν από 32 τοπικά συμβούλια.

Οι Ρωμαίοι διείσδυσαν αλλά δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τη Σκωτία, χτίζοντας (¥ περ. 120) το Τείχος του Αδριανού για να σηματοδοτήσει το βορειότερο σημείο της αυτοκρατορίας τους στη Βρετανία. Η Σκωτία καταλήφθηκε τότε από πολλές ομάδες Κελτών και έναν λαό σκοτεινής καταγωγής που ονομαζόταν Πίκτες. Οι Πίκτες ήταν η κυρίαρχη ομάδα στη Βόρεια Βρετανία έως ότου οι Κέλτες Σκωτσέζοι μετανάστευσαν από την Ιρλανδία και τελικά εξαπλώθηκαν στα δυτικά της Σκωτίας, σχηματίζοντας το βασίλειο της Dalriada.

Οι γερμανικές φυλές εγκαταστάθηκαν στα νοτιοανατολικά ήδη από τον 4ο αιώνα ¥ και αποτελούσαν μέρος του αγγλοσαξονικού βασιλείου της Northumbria. Δυτικά αυτού του βασιλείου, από τον Ντάμπαρτον και τον ποταμό Σόλγουεϊ μέχρι την Αγγλία, βρισκόταν το βασίλειο του Στράθκλαϊντ, που κατοικούνταν από Ρωμαϊκούς Βρετανούς.

Περί τα μέσα του 9ου αιώνα ο Kenneth I (843-58) της Dalriada ένωσε τους Picts και τους Scots και σχημάτισε ένα βασίλειο στην κεντρική Σκωτία. Τελικά αυτό το βασίλειο επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Strathclyde και το Lothian, αρχικά μέρος της Northumbria. Αυτή η κελτική μοναρχία διήρκεσε έως ότου τελείωσε η βασιλεία του Μάκβεθ (1057) και ανέβηκε στο θρόνο ο Μάλκολμ Γ’, που είχε σπουδάσει στην Αγγλία και είχε Αγγλίδα σύζυγο.

Υπό τον Μάλκολμ και τους διαδόχους του, με πιο αξιοσημείωτο τον Δαβίδ Α (ρ. 1124Ð53), η Σκωτία έγινε οργανωμένο φεουδαρχικό κράτος. Οι βασιλείς της Σκωτίας έδιωξαν σταδιακά τους Σκανδιναβούς που είχαν εγκατασταθεί στα βορειοανατολικά και στα νησιά. Μετά το 1263 οι Σκανδιναβοί διατήρησαν μόνο το Όρκνεϊ και το Σέτλαντ, τα οποία κράτησαν μέχρι τον 15ο αιώνα.

Οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες με τους Άγγλους οδηγούσαν μερικές φορές σε πόλεμο και συχνά είχαν ως αποτέλεσμα οι βασιλείς της Σκωτίας να κάνουν φόρο τιμής στους Άγγλους μονάρχες. Το 1174, για παράδειγμα, ο Γουλιέλμος ο Λέων έκανε φόρο τιμής στον Ερρίκο Β’ της Αγγλίας για όλες τις κυριαρχίες του, αν και αργότερα εξασφάλισε την ακύρωση αυτής της υποχρέωσης.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γ’ (1286) και της κληρονόμου του, Μαργαρίτας, Υπηρέτριας της Νορβηγίας (1290), ο βασιλιάς Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας διεκδίκησε την κυριαρχία στη Σκωτία και επέλεξε τον Τζον ντε Μπαλιόλ από τους ανταγωνιστές του ως βασιλιά της Σκωτίας. Όταν ο Ιωάννης προσπάθησε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του το 1296, ο Εδουάρδος επέβαλε την άμεση αγγλική κυριαρχία.

Οι Σκωτσέζοι, με αρχηγό πρώτα τον Sir William Wallace και αργότερα από τον Robert the Bruce (στέφθηκε βασιλιάς ως Robert I το 1306), επαναστάτησαν και τελικά νίκησαν τους Άγγλους στη μάχη του Bannockburn (1314). Κατά τη μακρόχρονη βασιλεία (1329-71) του Δαβίδ Β’ οι Άγγλοι αποκατέστησαν εν μέρει τον έλεγχο, αλλά αποσπάστηκαν από τον Εκατονταετή Πόλεμο με τη Γαλλία, σύμμαχο της Σκωτίας από το 1295.

Τον Δαβίδ διαδέχθηκε ο ανιψιός του Ροβέρτος Β’, ο πρώτος μονάρχης των Στιούαρτ. Αυτός και οι διάδοχοί του, Robert III, James I, James II, James III, James IV και James V, αντιμετώπισαν επίμονες εμφύλιες διαμάχες και συνεχείς παρεμβάσεις και πόλεμο με την Αγγλία. Οι μακροχρόνιες μειονότητες αρκετών από αυτούς τους βασιλείς συνέβαλαν στην παρακμή της βασιλικής εξουσίας.

Μετά το θάνατο (1542) του James V, η Σκωτία κυβερνήθηκε από τη χήρα του, Mary of Guise (βλ. Guise, οικογένεια), ως αντιβασιλέας της μικρής κόρης της, Mary, Queen of Scots. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μεταρρύθμιση ριζώθηκε στη Σκωτία (βλέπε Knox, John), συγκεντρώνοντας δύναμη ως αποτέλεσμα της πολιτικής αντίθεσης στον Γάλλο αντιβασιλέα.

Η καθολική Μαρία, Βασίλισσα της Σκωτίας, που επέστρεψε στη Σκωτία από τη Γαλλία το 1561, έπεσε θύμα θρησκευτικών και πολιτικών συγκρούσεων. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1567, κατέφυγε στην Αγγλία, όπου φυλακίστηκε και αργότερα εκτελέστηκε από την Ελισάβετ Α’. Παρ’ όλα αυτά, ο γιος της, Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκωτίας, διαδέχθηκε την Ελισάβετ στον αγγλικό θρόνο ως Ιάκωβος Α’ το 1603.

Αν και ενωμένες κάτω από ένα ενιαίο στέμμα, η Σκωτία και η Αγγλία παρέμειναν χωριστά κράτη για έναν ακόμη αιώνα. Οι Σκωτσέζοι Πρεσβυτεριανοί αντιστάθηκαν στις προσπάθειες του βασιλιά Καρόλου Α’ να επιβάλει την επισκοπή στη Σκωτία (βλ. Επισκοπικοί Πόλεμοι, Συμφωνίες) και συμμάχησαν με τους Άγγλους βουλευτές κατά του Καρόλου στον πρώτο αγγλικό εμφύλιο πόλεμο (1642-46). Στη συνέχεια υποστήριξαν τον βασιλικό σκοπό, ωστόσο, έως ότου ηττήθηκαν από τον Όλιβερ Κρόμγουελ το 1650-51.

Μετά την Αποκατάσταση (1660) ανανεώθηκαν οι αγγλικές προσπάθειες για επιβολή επισκοπικού εκκλησιαστικού οικισμού. Μόνο μετά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688 Ð89, η οποία καθαίρεσε τον Καθολικό Ιάκωβο Β’ υπέρ της προτεσταντικής κόρης του Μαρίας Β’ και του συζύγου της, Γουλιέλμου Γ’, κατοχυρώθηκε ο Πρεσβυτεριανισμός στη Σκωτία. Αυτή η εγγύηση ενσωματώθηκε στην Πράξη της Ένωσης του 1707, σύμφωνα με την οποία τα κοινοβούλια της Σκωτίας και η Αγγλία ήταν ενωμένη.

Μετά τον θάνατο της Προτεστάντης Βασίλισσας Άννας Στιούαρτ το 1714, πολλοί Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν στη διαδοχή της δυναστείας των Αννόβερων, συσπειρώνοντας την υποστήριξη των Ιακωβιτών, οι οποίοι προσπάθησαν να επαναφέρουν τους Καθολικούς Στούαρτ στο θρόνο. Σημαντικές εξεγέρσεις των Ιακωβιτών σημειώθηκαν το 1715 και το 1745, αλλά κατεστάλησαν σκληρά. Αυτές ήταν οι τελευταίες σοβαρές προσπάθειες αντίστασης στον αγγλικό έλεγχο.

Μεγάλο μέρος των Highlands ερημώθηκε από τους γαιοκτήμονες στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εισήχθη η μεγάλης κλίμακας βοσκή προβάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Βιομηχανική Επανάσταση άρχισε να δημιουργεί μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στα Κεντρικά Πεδινά. Στα τέλη του 19ου αιώνα αναπτύχθηκε ένα ισχυρό εργατικό κίνημα. Στα μέσα του 20ου αιώνα είχε επίσης εμφανιστεί ένα νέο εθνικιστικό κίνημα. Η Σκωτία επωφελήθηκε από την ανάπτυξη του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν συμμεριζόταν την ευημερία της Αγγλίας κατά τα χρόνια της Θάτσερ.

Η εθνική κυριαρχία, η οποία απέτυχε να κερδίσει την έγκριση σε δημοψήφισμα του 1979, κέρδισε νέα υποστήριξη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το καλοκαίρι του 1997 η νέα κυβέρνηση των Εργατικών δημοσίευσε τις προτάσεις της για τη σύσταση 129 μελών φορολογικού και νομοθετικού κοινοβουλίου στη Σκωτία, που θα εκλέγεται με μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης.

Η συνταγματική αλλαγή εγκρίθηκε από τους Σκωτσέζους ψηφοφόρους σε δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 11 Σεπτεμβρίου. Όταν διεξήχθησαν οι εκλογές για το νέο κοινοβούλιο στις 6 Μαΐου 1999, το Εργατικό κόμμα κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών (56). το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας ήρθε δεύτερο με 35 έδρες.