Ιστορία της Ουκρανίας

Σύντομη Ιστορια της Ουκρανίας

Την 1η χιλιετία πΧ, η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και η χερσόνησος της Κριμαίας έγιναν φυλάκιο του ελληνικού, και αργότερα του ρωμαϊκού και του βυζαντινού, πολιτισμού. Η ενδοχώρα της στέπας, αντίθετα, ήταν για αιώνες η επικράτεια των νομαδικών φυλών που έφταναν διαδοχικά από την Κεντρική Ασία. Από τον 6ο αιώνα ¥, ανατολικοσλαβικές φυλές εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό.

Τον 9ο αιώνα το πρώτο ιστορικό κράτος στην ουκρανική επικράτεια αναπτύχθηκε γύρω από την πόλη του Κιέβου. Από τον πυρήνα του στην Ουκρανία, το κράτος του Κιέβου επεκτάθηκε γρήγορα προς τα βορειοδυτικά στη σύγχρονη Λευκορωσία και βορειοανατολικά σε αυτό που είναι τώρα η Ρωσία (βλ. Ρωσία, ιστορία της). Το όνομα Rus’, με το οποίο έγινε γνωστό το κράτος του Κιέβου, χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα περίχωρα του Κιέβου και αργότερα σε ολόκληρη την επικράτεια που διοικούνταν από μέλη της δυναστείας του Κιέβου. Το 988, ο Βλαντιμίρ Α’ εισήγαγε τον Βυζαντινό (Ορθόδοξο) Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του βασιλείου και υπό τους διαδόχους του αναπτύχθηκε ένας νέος χριστιανικός πολιτισμός.

Τον 12ο και τον 13ο αιώνα η Ρωσία του Κιέβου βρισκόταν σε παρακμή ως αποτέλεσμα της αλλαγής εμπορικών δρόμων, των νομαδικών επιδρομών από τη στέπα και των αποσχιστικών τάσεων μεταξύ των διαφόρων πριγκηπάτων της. Το τελευταίο χτύπημα στο Κίεβο ήταν η εισβολή των Μογγόλων στα μέσα του 13ου αιώνα. Αλλά ήδη το επίκεντρο της εξουσίας είχε μετατοπιστεί στο πριγκιπάτο της Γαλικίας-Βολυνίας (στη σημερινή δυτική Ουκρανία), το οποίο έγινε ο κύριος κληρονόμος της κληρονομιάς του Κιέβου.

Τον 14ο αιώνα η Γαλικία έπεσε υπό την κυριαρχία της Πολωνίας και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ουκρανίας περιήλθε στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας. Το 1569, όταν η Λιθουανία σχημάτισε μια πολιτική ένωση με την Πολωνία, σχεδόν όλα τα ουκρανικά εδάφη μεταφέρθηκαν στην άμεση δικαιοδοσία του πολωνικού στέμματος.

Η επέκταση της γαιοκτησίας των πολωνών μεγιστάνας, η Πολωνοποίηση της τοπικής αριστοκρατίας και οι εισβολές του Ρωμαιοκαθολικισμού σε βάρος της Ορθοδοξίας προκάλεσαν κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνικές εντάσεις στην Ουκρανία. Οι θρησκευτικές διαμάχες αυξήθηκαν όταν η πλειονότητα των Ορθοδόξων επισκόπων στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία αποδέχτηκε την ένωση με τη Ρώμη το 1596. Οι ισχυρότεροι αντίπαλοι της νέας ουνιακής εκκλησίας ήταν οι Κοζάκοι, οι οποίοι είχαν εξελιχθεί σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα της στέπας της Ουκρανίας και αντιστάθηκαν στην Πολωνία προσπαθεί να τους φέρει υπό έλεγχο.

Οι αυξανόμενες εντάσεις εξερράγησαν σε μια τεράστια εξέγερση των Κοζάκων υπό την ηγεσία του Bohdan Chmielnicki (Khmelnytsky) το 1648, στην οποία προσχώρησε η αγροτιά σε εξέγερση κατά της δουλοπαροικίας. Η επαναστατική δραστηριότητα στρεφόταν όχι μόνο εναντίον των Πολωνών αλλά και εναντίον των Εβραίων, τους οποίους οι αγρότες ταύτιζαν με το πολωνικό καθεστώς.

Η αρχική επιτυχία ενθάρρυνε τον Chmielnicki να ξεκινήσει το σχηματισμό ενός ουκρανικού κράτους των Κοζάκων ανεξάρτητου από την Πολωνία. Ωστόσο, μια συμφωνία με τη Μόσχα το 1654 τον έκανε υποτελή του Ρώσου τσάρου και το 1667, η Ουκρανία μοιράστηκε μεταξύ Μοσχοβίας και Πολωνίας. Για ένα διάστημα η Ρωσική Ουκρανία απολάμβανε την αυτοδιοίκηση υπό τον χέτμαν (πρίγκιπα) της.

Ο Χέτμαν Ιβάν Μαζέπα έκανε μια προσπάθεια (1708-09) για ανεξαρτησία σε συμμαχία με τη Σουηδία κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, αλλά ο σουηδικός στρατός ηττήθηκε αποφασιστικά στην Πολτάβα. Η ουκρανική αυτονομία περιορίστηκε σοβαρά στη συνέχεια. τελικά καταργήθηκε από την Αικατερίνη Β’ τη δεκαετία του 1760.

Στα τέλη του 18ου αιώνα η Ρωσική Αυτοκρατορία απορρόφησε το υπόλοιπο της Ουκρανίας στα Διαμερίσματα της Πολωνίας, εκτός από τη Γαλικία, η οποία προσαρτήθηκε από την Αυστρία. Την ίδια στιγμή, η κατάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία άνοιξε τις νότιες στέπες και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στον ουκρανικό εποικισμό.

Τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκε ένα σύγχρονο εθνικό κίνημα στην Ουκρανία. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν η καταστολή, η άρνηση της ουκρανικής ιθαγένειας και οι απαγορεύσεις της ουκρανικής γλώσσας (1863 και 1876). Μια πιο ελεύθερη ατμόσφαιρα για την ουκρανική αυτοέκφραση υπήρχε στην αυστριακή Γαλικία.

Μετά την κατάρρευση τόσο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όσο και της Αυστροουγγαρίας στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δύο ουκρανικές περιοχές επανενώθηκαν για λίγο σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Το 1921, ωστόσο, η Γαλικία και η Βολυνία καταλήφθηκαν από την Πολωνία, ενώ μικρότερες περιοχές στα δυτικά (βόρεια Βουκοβίνα και Ρουθηνία) προσαρτήθηκαν από τη Ρουμανία και την Τσεχοσλοβακία, αντίστοιχα. Η ανατολική Ουκρανία, που κατακτήθηκε από τους Σοβιετικούς, έγινε ουκρανική ΣΣΔ.

Στα ανατολικά, η αναγκαστική κολεκτιβοποίηση του Στάλιν και ένας τεχνητά προκληθέντος λιμός το 1932-33 οδήγησαν στην απώλεια πολλών εκατομμυρίων ζωών. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε τεράστιες καταστροφές και περαιτέρω απώλειες ζωών, καθώς η Ουκρανία έγινε το κύριο πεδίο μάχης μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Ναζιστικής Γερμανίας.

Η μεταπολεμική σοβιετική προσάρτηση της δυτικής Ουκρανίας αντιστάθηκε από τις αντάρτικες δυνάμεις μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η μεταφορά της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 1954 ολοκλήρωσε τη σημερινή διαμόρφωση.

Κάτω από την ηγεσία του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1963Ð72) του Πέτρο Σέλεστ σημειώθηκε μια μέτρια εθνική αναγέννηση, αλλά διεκόπη με την απομάκρυνση του Σέλεστ. Ακολούθησαν συλλήψεις διαφωνούντων και πολιτιστικών ηγετών. Η μακρά θητεία του Volodymyr Shcherbytsky ως επικεφαλής του κόμματος χαρακτηρίστηκε από ρωσικοποίηση, πολιτιστική στειρότητα, πολιτική στασιμότητα και την καταστροφή του ατυχήματος του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ το 1986.

Οι πολιτικές αλλαγές προχώρησαν γρήγορα μετά το 1989, τη χρονιά που είδε την άνοδο των μαζικών οργανώσεων, κυρίως του Rukh (Λαϊκό Κίνημα της Ουκρανίας), που πίεσε για μεγαλύτερη αυτονομία τα τελευταία χρόνια της σοβιετικής κυριαρχίας.

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της Μόσχας, η ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε στις 24 Αυγούστου 1991. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το 90% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Δεκεμβρίου 1991. Την ίδια μέρα ο πρώην κομμουνιστής Λεονίντ Κραβτσούκ εξελέγη στο προεδρίας, νικώντας τον υποψήφιο Rukh, V. M. Chornovil, με 62% των ψήφων έναντι 23% του Chornovil.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία ενώθηκε με τις άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες σχηματίζοντας την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, αλλά, έχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία μετά από αιώνες ξένης κυριαρχίας, πρωταρχικό μέλημά της ήταν να αποφύγει την επιστροφή στη ρωσική τροχιά. Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία ταλαιπωρήθηκαν από τις διαφωνίες για την Κριμαία (την οποία οι Ρώσοι επιθυμούσαν), τον έλεγχο του πρώην σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τη διάθεση των σοβιετικών πυρηνικών όπλων με βάση το ουκρανικό έδαφος.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 1993. Όταν ο Κραβτσούκ ήταν υποψήφιος για επανεκλογή το 1994, ηττήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Λεονίντ Κούτσμα. Ο Κούτσμα οδήγησε την Ουκρανία στον δρόμο της οικονομικής μεταρρύθμισης, με τη βοήθεια δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Απρίλιο του 1995 περιόρισε ένα αποσχιστικό κίνημα στην Κριμαία και τον Ιούνιο υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για τη διαίρεση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τον Ιούνιο του 1996 κέρδισε την κοινοβουλευτική έγκριση ενός νέου συντάγματος που επέκτεινε τις εξουσίες του και εγγυήθηκε το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο Κούτσμα κέρδισε επανεκλογή το 1999, κερδίζοντας το 56% των ψήφων στον τελικό γύρο, έναντι 38% του αντιπάλου του, του επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πέτρο Σιμονένκο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 74%, αλλά ξένοι παρατηρητές παρατήρησαν ότι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν λάβει μικρή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο του 2001 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του Κούτσμα, αφού κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης. Τον Απρίλιο του 2001, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Γιούσενκο παραιτήθηκε αφού η κυβέρνησή του έχασε την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Τον επόμενο μήνα αντικαταστάθηκε από τον Anatoly Kinakh, υποστηρικτή του προέδρου Κούτσμα.

Σε ένα τραγικό δυστύχημα, ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία έπληξε ένα ρωσικό εμπορικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 4 Οκτωβρίου 2001. Το αεροπλάνο κατέπεσε και χάθηκαν και οι 78 επιβαίνοντες. Η Ουκρανία αρνήθηκε αρχικά την ευθύνη για την καταστροφή, αλλά όταν μια έρευνα αποκάλυψε τα γεγονότα, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας παραδέχθηκε την ενοχή του και παραιτήθηκε.