Αφροδίτη και Άδωνις

Ο Μύθος του Αδωνη και της Αφροδίτης

Η ιστορία της Αφροδίτης και του Άδωνι είναι άλλη μια από τις τραγικές διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας. Αρχίζει με τη γιαγιά του Άδωνι, τη Σένχρις, που καυχήθηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Αφροδίτη. Εξοργισμένη, η Αφροδίτη καταράστηκε τη Σένχρις έτσι ώστε η κόρη της, Μύρρα, να ερωτευτεί τον σύζυγό της, τον βασιλιά Θεία.

Για πολλές νύχτες η Μύρρα μπήκε κρυφά στο δωμάτιο του Θεία και οι δύο έκαναν έρωτα. Χωρίς να ξέρει ότι ήταν η κόρη του, ο Θείας άναψε ένα λυχνάρι μια νύχτα για να ανακαλύψει την ταυτότητα της μυστικής του ερωμένης. Τρομοκρατημένος από το θέαμα του Θεία, προσπάθησε αμέσως να τη σκοτώσει, αλλά εκείνη ξέφυγε.

Ο Θείας ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Η Μύρρα δεν ήθελε ούτε να ζήσει ούτε να πεθάνει και έτσι προσευχήθηκε στους θεούς να τελειώσουν τα βάσανά της. Απάντησαν μετατρέποντάς την σε δέντρο μύρρας. Ένας κάπρος έτυχε να βρεθεί σε αυτό το δέντρο και το χτύπησε με τους χαυλιόδοντες του. Από το σχίσιμο του δέντρου βγήκε το βρέφος Άδωνις.

Η Αφροδίτη έτυχε να περνάει από το δέντρο όταν ξεπήδησε ο Άδωνις και έδωσε το μωρό στην Περσεφόνη να το φροντίσει. Όταν ο Άδωνις μεγάλωσε, ήταν ο πιο όμορφος άντρας μεταξύ θνητών και θεών και οι δύο θεές τον ερωτεύτηκαν.

Η Αφροδίτη και η Περσεφόνη, που τώρα είχαν πικρία για την κατοχή του Άδωνι, έφεραν τη διαφορά τους στον Δία, ο οποίος τους παρέπεμψε στη μούσα Καλλιόπη. Ο Δίας, ακούγοντας τη συμβουλή της Καλλιόπης, όρισε ότι ο Άδωνις θα περνά τέσσερις μήνες με την Αφροδίτη και τέσσερις μήνες με την Περσεφόνη. Οι υπόλοιποι τέσσερις μήνες του έτους μπορούσαν να δαπανηθούν όπως αυτός επιθυμούσε.

Ο Άδωνις, που προτιμούσε την Αφροδίτη, πέρασε τους επιπλέον τέσσερις μήνες με τη θεά της αγάπης. Στους τέσσερις μήνες που περνούσε κάθε χρόνο στον κάτω κόσμο με την Περσεφόνη, τα φυτά πέθαιναν και ο χειμώνας κάλυπτε τη γη.

Ο Άδωνις ήταν ένθερμος κυνηγός, γεγονός που τελικά αποδείχθηκε η καταστροφή του. Συναντήθηκε με έναν άγριο κάπρο και, παρά το γεγονός ότι τον χτύπησε με το δόρυ του, ο κάπρος τον καρφώθηκε με τους χαυλιόδοντές του.

Η Αφροδίτη έσπευσε να τον σώσει, τρυπώντας το δάκτυλό της σε ένα λευκό τριαντάφυλλο στη διαδικασία. Ήταν πολύ αργά και ο Άδωνις πέθανε. Το λευκό τριαντάφυλλο, λερωμένο με το αίμα της θεάς, έγινε κόκκινο και, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν το πρώτο κόκκινο τριαντάφυλλο.